www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajanje daljinskega sprejemnika za rolo vrata

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.29
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 3:46 pm    Naslov sporočila:  Napajanje daljinskega sprejemnika za rolo vrata Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
prosil bi za pomoč pri rešitvi težave pri zamenjavi sprejemnega modula za daljinsko upravljanje garažnih rolo vrat. Pogon (motor) garažnih vrat je 220 V, v garaži pa ni elektrike. Zato imam na strehi fotovoltaični modul 50 W, ki preko regulatorja polni 55 Ah akumulator. Ob pritisku na daljinca se vklopi razsmernik 600 W, ki obratuje v prostem teku 2 sekundi,nato pa zakasnitveni rele pošlje napetost na motor, razsmernik se obremeni s cca. 300 W in vrata se odprejo ali zaprejo. Po zaključenem odpiranju ali zapiranju po pol minute mirovanja rele zopet izklopi razsmernik in pod napetostjo je samo sprejemni modul. Ta zadeva v tej konfiguraciji že obratuje nekaj let, zdaj pa je sprejemni modul potreben zamenjave z novim, vendar očitno nova verzija sprejemnika ne deluje tako kot je delovala odstoječa. Celoten sklop prikazuje fotografija 1.

Ker mora biti sprejemnik vsezkozi v pripravljenosti (torej pod napetostjo), jaz pa nimam stalnih 220V, sem napetost 12 V prispajkal neposredno na tiskano vezje, na gladilni kondenzator, in ta zadeva je do sedaj delovala. Sedaj pri novem modulu pa sem naredil enako, vendar pri neposrednem priklopu na 12 V modul ne deluje in pade v nedefinirano stanje. Ko ga priklopim preko transformatorja pa spet deluje vse kot je treba.

Po moji laični presoji je v redu, če napetost 12 V prispajkam neposredno na gladilni kondenzator. Saj se od tam dalje elektronika napaja z enosmerno napetostjo in je za elektroniko vseeno ali dobi 12 V iz transformatorja, ali pa pripeljem že usmerjeno napetost na zaključni del usmerniškega dela vezja. Iz fotografije so razvidne štiri doide in pa gladilni kondenzator.

Očitno je na usmerniškem delu še nekaj, kar zmoti delovanje vezja, če ga priklopim neposredno na 12 V.

Želel bi zadevo rešiti tako, da na tiskanino nekam pripeljem 12 V in da zadeva deluje.
220 V ne morem 24/7 proizvajati iz razsmernika, ker bi se mi preko noči izpraznil akumulator, pa tudi smiselno ni. Varianta bi bila DC/AC modul, ki bi iz 12 V DC naredil 9V AC ali 220V AC.

Pri tem vas prosim za kašno usmeritev ali rešitev.
Hvala,



20180624_185216.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.99 MB
 Pogledana:  13 krat

20180624_185216.jpg



Novi sprejemnik - detalj usmerniškega dela.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.03 MB
 Pogledana:  5 krat

Novi sprejemnik - detalj usmerniškega dela.jpg



Trafo odstranjen - testiranje.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.81 MB
 Pogledana:  4 krat

Trafo odstranjen - testiranje.jpg



Novi sprejemnik brez trafota.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.26 MB
 Pogledana:  9 krat

Novi sprejemnik brez trafota.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1202
Aktiv.: 8.67
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možno, da ima detekcijo/merjenje 230Vac.
In če mu pogoji ne ustrezajo ne štarta MCU.
Pa si prepričan da je na gladilnem kondenzatorju 12Vdc. Da ni mogoče 15-20Vdc? - ker ima potem še linearni reg.?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5683
Aktiv.: 32.37
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tule je videti, kot da je tisti 3 pinski SMD priključen na sekundar trafota? Očitno še nekaj počne z izmenično napetostjo pred usmerjanjem Think


Krneki.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  766.84 KB
 Pogledana:  3 krat

Krneki.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 478
Aktiv.: 2.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno bo potrebno dodati še eno malo vezje, ki generira 50Hz da bo sprejemnik zadovoljen. Ker ne bo več transformatorja, je prostora dovolj. Vprašanje je samo kakšna točnost teh 50Hz je potrebna, da bo delovalo. Glavno napajanje sprejemnika bi bilo ob uporabi takega vezja potrebno pripeljati na drugo stran usmerniških diod.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.29
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sekundar trafota ima 9 V. Na kondenzatorju sem izmeril 19 V.
Pomislil sem, da ga napajam s prenizko napetostjo, zato sem na kondenzator dal enako napetost. Dvidnil sem na 20 in nato še na 21 V. Višje ne upam.

Sprejemnik ima dve LED diodi, s katerimi pokaže med drugim tudi delovanje releja (zeleni za spust, rdeči za dvig) in pa za potrebe programiranja. Pri meni gorita obe naenkrat, kadar napajam neposredno z enosmerno napetostjo.

Za ta element Google pravi, da je BAV70 A4W SOT23 "Dual diode with common cathode Switching, AC to DC and Polarity Correction" (slika v priponki", videti pa je res, da je vzet pred izhodom iz usmerniškega mostička.

Ali obstaja kaj podobnega, kot je boost oz. buck converter, pa da bi iz 12 V DC naredil 220V AC, majhen modul, ki mi ne bi spraznjeval baterije, hkrati pa bi lahko z 220 V napajal ta sprejemnik?

Glede kondenzatorja domnevam, da je gladilni. Je na ustreznem mestu, pa še edini je. Tu sem tudi s spodnje strani najlažje prilotal napajanje.



bav70-pinout.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  5.13 KB
 Pogledana:  566 krat

bav70-pinout.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.29
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@MOND, če prav razumem le simulacijo 50 HZ na vhod, da prepičam MCU, da je vse v redu z napetostjo, glavno napajanje pa bi lahko bilo za usmerniškim mostičem.

Kakšno vezje bi to bilo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.29
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 5:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj podobnega kot je to?


Pretvornik.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  55.29 KB
 Pogledana:  1 krat

Pretvornik.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5683
Aktiv.: 32.37
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A bi napajanje poskusil priključiti pred mostičkom? Če je tisto BAV99 potem se verjetno samo gleda prisotnost napajanja Think ... bi moralo speljat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.29
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem že poskusil, na izhod trafota sem priključil 9V DC in nato še 12 V DC, tako, da je enosmerna napetost šla skozi mostiček.
Ni delovalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13718
Aktiv.: 78.14
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A je na vezju kje kak triac - potem rabi izmenično za detekcijo prehoda skozi 0.
Lahko tudi uporablja omrežno frekvenco za časovno referenco.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1202
Aktiv.: 8.67
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot že omenjeno verjetno preverja prehod skozi nulo.
Možno da ima na to vezano preklapljanje triaca ali pa samo tako preverja prisotnost napajanja.

Verjetno bi deloval tudi z generatorjem z NE555 na 50 ali 100Hz (odvisno od vezave).

Sem se ravno spomnil. Tole imaš verjetno detekcijo prehoda skozi nič. Motor se postopoma zažene in postopoma ustavi. Za to rabiš detekcijo prehoda skoti nulo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.29
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moja vrata na garaži nimajo postopnega ustavljanja (na boljših se vrata na koncu čisto počasi ustavijo). Pri mojih vratih sta končna položaja (odprto, zaprto) določena s končnim stikalom. To sem videl, ko jih je mojster nastavljal.
To sklepam, ker je stari modul deloval tako, da sem napajanje imel prilotano na kondenzator. Na novem sprejemniku pa to ne gre več. Je tudi sama ploščica malce drugačna.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 478
Aktiv.: 2.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2020 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S59RA je napisal/a:
@MOND, če prav razumem le simulacijo 50 HZ na vhod, da prepičam MCU, da je vse v redu z napetostjo, glavno napajanje pa bi lahko bilo za usmerniškim mostičem.

Kakšno vezje bi to bilo?


V bistvu potrebuješ 9V 50Hz generatorček, ki ne bo porabil veliko toka iz akumulatorja.
Googlaj: "50Hz circuit" verjetno bo že dovolj kvadraten signal s 555 ali podobno, saj če imaš releje za vklop motorja, potem verjetno ni namenjeno preverjanju prehoda skozi nulo.
Tak signal priključi namesto obstoječega transformatorja. enosmerno napajalno napetost pa priključi na drugo stran usmerjevalnih diod. Verjetno bi bilo dobro odlotati vsaj ti dve usmerniški diodi, ki sta z izmeničnim koncem priključeni na BAV70.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.29
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2020 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, javim rezultate.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.29
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 11, 2020 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sprejemnik sem poskusil napajati z malim razsmernikom kitajske izdelave. Ni bilo sprememb, očitno oblika signala ni dovolj približna sinusni napetosti.

Nato sem ga priključil na 600 W razsmernik, ki mi tudi sicer poganja motor. Ta ima modificirano sinusno obliko napetosti in zadeva je delovala. Torej bi bila varianta, da bi razsmernik deloval 24/7. Pomeril sem porabo in v prostem teku s priključenim sprejemnikom razsmernik vleče 800 mA. To bi torej zneslo v zimskem času najmanj 15 ur praznenja akumulatorja (od 15. ure do 08. ure je pozimi praktično tema). Torej bi samo za prazen tek šlo 12 Ah od 55 Ah akumulatorja. Verjetno se tudi življenjska doba razsmernika znatno skrajša, če obratuje 24/7 ?
Naslednje, kar bom poskusil bo tole vezje z NE555 za napajanje mahnih elektronskih naprav.



RAZSMERNIK 100 W.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.53 MB
 Pogledana:  0 krat

RAZSMERNIK 100 W.jpg



RAZSMERNIK 600 W.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.05 MB
 Pogledana:  4 krat

RAZSMERNIK 600 W.jpg



50 HZ GENERATOR.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  59.86 KB
 Pogledana:  12 krat

50 HZ GENERATOR.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 50 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group