www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ionizator zraka

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ...
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 25.14

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2007 12:08 am    Naslov sporočila:  Ionizator zraka Odgovori s citatom

Ravnokar sem imel priloznost debatirati o ionizatorjih zraka. Bojda v reklami razglasajo, da je v zaprtih prostorih prevec pozitivnih ionov (?), v naravi je pa razmerje poravnano (pa ja ne ?) in ta ionizator naj bi od nekje stancal negativne ione, ki da ocitno reagirajo s pozitivnimi iz nasih prostorov in spet je vse lepo in cvetoce kakor v naravi.

Debata je prisla do sesalcev [za prah], ki (mehansko) filtrirajo alergene iz zraka z vodnim filtrom in zakaj to nima povsem nikakrsne zveze z ioni (ce bi v vodo zmetal cel kup ionov, bi pac do neke mere ionizirala voda in med sabo bi reagirali tisti ekstra ioni + tisti od vode nasprotne polaritete, OH- ali H+).

Takrat se mi je utrnila misel za patent: ce je v zraku res vec pozitivnih ionov (1.), kakor zatrjuje reklama in jih potegnemo skozi vodo, kjer jo razbijejo na H+ in OH- in reagirajo z OH- (2.), potem bo iz vode izhajal H+, ki bo eventuelno presel v bolj stabilni H2. Ce torej drzi prvo in drugo ( Rolling Eyes ) sem postal najboljsi reklamni agent za ionizatorje zraka, za povrh pa ne le da trosim energijo, ampak je nekaj tudi lahko povrnem nazaj (morda s "fuel cell" napajanjem ...).

Ne morem verjeti da se noben bebo od prodajalcev ionizatorjev se ni spomnil tega preprostega trika, ki bi njegov izdelek postavil daaaaalec nad vso konkurenco. Hudica, v primerjavi s tem se gravitacijski generatorji zgledajo kot igracka za male otroke - kaj je to proti odstranjevalcu pozitivnih ionov / tovarni vodika ?

In ja, temo sem uvrstil v najbolj primeren forum. Igo, Sergej, BraneZ, Jur et al: s tehnicnimi izboljsavami na plano ! Wink

_________________
Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član



Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Prispevkov: 5142
Aktiv.: 23.15
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2007 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene zanima, kako tipi vedo, da so v prostoru negativni ali pozitivni ioni, oziroma kako lahko dokažejo, da njihova naprava oddaja prave ione. Na kakšen način se to meri? Imam lovilec za prah, ki deluje elektrostatično. Prah lovi dobro, vendar oddaja ozon ali nek drug plin podobnega vonja, ki je posledica visoke napetosti. Kako bi lahko izmeril ione? Z navadno vsakemu dostopno opremo (brez laboratorija). Mikroampermeter in podobne naprave ne pokažejo nič. Načeloma se da ionizacijo meriti z večstopenjskem darlingtonom. Trije tranzistorji v seriji, pa mikroampermeter. Če se bazo darlingtona in plus (preko žičke seveda) vtakne v ogenj vžigalice, steče skozi instrument električni tok. Navaden zrak ne pokaže nič.

Kaj bi se zgodilo, če bi ione potegnil skozi vodo, si ne predstavljam. Tisti, ki bi bili v mehurčkih zraka bi verjetno nespremenjeni šli skoz vodo. Preostali ioni pa ... uh.?

Druga zanimiva zadeva bi lahko bili ionizirajoči javljalniki požara. Na prejšnji lokaciji smo jih imeli cel kup. Da res delujejo ionizirajoče poleg gama števca dokazuje tudi prah. Ves čas se v senzorjih nabira tisti najbolj fin prah, ki se ga ne da odstraniti. Ravno tako, kot pri električnih generatorjih ionov. Ionizacijski javljalnik je boljši, ker ne potrebuje napajanja. Po 400 letih deluje še vedno z polovično močjo. Plutonij ima tudi dobre lastnosti...

Jur
___________________
Plutonij + nevtroni =Americij (požarni javljalnik)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 25.14

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2007 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povezava na zaimivo branje, torej prodajalci ionizatorjev Laughing

Citiram (brez funkcije quote, ker bi zasedlo prevec prostiora), podcrtaji pri najvecjih cvetkah in opombe v oglatih oklepajih so moji:

===

V zaprtih bivalnih prostorih preživijo ljudje največ časa. Kakšna je tam kakovost zraka se največkrat niti ne zavedajo, še manj pa se zavedajo, kako je porušeno ravnovesje med pozitivnimi in negativnimi ioni v zraku.
...
Na naše počutje močno vpliva primanjkljaj negativnih ionov, saj jih je v zaprtih prostorih le 20-30 na cm3, medtem ko jih je v naravi 2000 na cm3 [vsakic ko malce zagrmi, priznam]. Ker zračenje ne pomaga kaj dosti (v mestih jih je komaj 100 na cm3), je potrebno negativne ione dodajati umetno. Temu so namenjeni aparati, ki se imenujejo ionizatorji. V svetu jih uporabljajo že trideset let [pa ja ne ? Pero in Maricka sta carala z natur ionizatorji ze 100 let nazaj].
...
Ionizatorji s pomočjo visoke napetosti sproščajo negativne ione iz ogljikove pahljače. Slednji po osnovnem fizikalnem zakonu niso obstojni [ma ja, da po fizikalnem zakonu niso obstojni ?] in dobesedno iščejo pozitivne ione (cigaretni dim, prah, formaldehid, pršice, virusi, bakterije, vonjave, aerosoli in vsa ostala nesnaga) in jih “prisilijo”, da padejo na tla.
...
Testiranje na miših je dokazalo, da živa bitja potrebujemo negativne ione, ne kisik - ko so mišim dajali kisik brez negativnih ionov, so poginile.

===

Kaksne traparije, sploh predzadnja domislica o prsicah, ki da so pozitivni ioni ?!?! Nekdo je ocitno prezivel 30 lepih let v blizini svojega ionizatorja, zdaj bo pa pocasi treba na dekontaminacijo Rolling Eyes

_________________
Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Prispevkov: 14228
Aktiv.: 64.07
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2007 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Testiranje na miših je dokazalo, da živa bitja potrebujemo negativne ione, ne kisik


Tale mi je pa najboljša ! Tipu bi namesto kisika kar nuklearko na rinček v nosu priključil !

_________________
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jur
Član
Član



Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Prispevkov: 5142
Aktiv.: 23.15
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2007 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če določeni ioni škodujejo pršicam, virusom, bakterijam, potem škodujejo tudi ljudem. Za lov na miši je še vedno boljša mišolovka ali mačka, kot odstranjevanje negativnih ionov in kisika v zraku za dihanje.

Človek dol pade, ko vidi, kakšne oslarije pišejo nekateri. Podobno kot za ione (pozitivne ali negativne) velja za magična čistilna sredstva in za razna (elektro)mehanska sredstva za hujšanje.

Podobna oslarija je tudi ionizirana voda: http://ionizatorji.ekosistem-sp.si/ , http://www.ionlife.si/
"Oksidirana voda z redukcijskim potencialom +1100mV je oksidacijski posrednik, ki lahko izvleče elektrone iz bakterij in jih tako ubija."
Potencial d.o.o.: "naši ionizatorji imajo desetkrat več ionov kot najboljši tuji pri 2000 V nižji napetosti."

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ... Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group