www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Senzor za luč

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
divera
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 10 Sep 2004 13:50
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2004 1:56 pm    Naslov sporočila:  Senzor za luč Odgovori s citatom

V predsobi bi si rad vgradil senzor za luč, pa ne vem kaj naj kupim. V predsobi imam namreč 2 stikali s katerima je možno na vsaki strani hodnika vkjučiti ali izključiti luč, ta senzor pa bi rad vgradil poleg teh dveh stikal pri vhodu tako, da bi se luč prižgala avtomatično. Želel bi da ostali 2 stikali kljub temu delujeta. Prosim za nasvet!

Hvala

Dane
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rudolph
Član
Član



Pridružen-a: Tor 24 Feb 2004 9:47
Prispevkov: 26
Aktiv.: 0.15
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2004 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupi si IR stikalo za prižiganje luči,
ki se vgradi v obstoječo dozo od stikala.
Stikalo se vklopi ob premiku osebe v prostoru.
Dolžino vklopa se nastavi od 20 s do 7 minut.
Zadeva je takšna, kot je napisal Traflc (spodaj).
Cena je cca 5000 sit.

Lep pozdrav
Rudi


Nazadnje urejal/a rudolph Čet Sep 16, 2004 8:40 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5607
Aktiv.: 33.05
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2004 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rudolph je napisal/a:
Kupi si IR stikalo za prižiganje luči, ki se vgradi v obstoječo dozo od stikala. Cena je cca 5000 sit.

Če prav razumem bi on rad prižigal ob premiku, ne pa z daljincem - ali to stikalo reagira na kak drug način?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Traflc
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48
Prispevkov: 360
Aktiv.: 2.12
Kraj: Javornik Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2004 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobi se tudi IR stikalo (senzor premikanja) ,ki se ravno tako vstavi v električno dozo ,poleg ir ima še mikrofon ,torej je občutljivo tudi na zvok (lahko izbiraš zvok IR) ne vem pa kje se stikalo dobi in ali ima križni preklop ,kot ga rabiš ti ,če bi vgradil dve stikali .To stikalo sem videl osebno in je bilo vgrajeno v nekem bloku.
_________________
Lp. Traflc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
divera
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 10 Sep 2004 13:50
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2004 12:42 pm    Naslov sporočila:  Senzor Odgovori s citatom

Ja potrebujem v bistvu senzor gibanja, ki ga lahko prilkjučim na križno stikalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13599
Aktiv.: 80.16
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2004 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ja potrebujem v bistvu senzor gibanja, ki ga lahko prilkjučim na križno stikalo.


Če misliš križno stikalo zamenjati z senzorjem zna biti problem kajti rele vrjetno ne bo imel dovolj kontaktov. (za nadomestek križnega stikala potrebuješ rele z 2x3 kontakte) Če ti ožičenje dopušča daj senzor namesto enega izmeničnega stikala - to stikalo pa namesti z križnim)

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Prispevkov: 3315
Aktiv.: 19.54
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2004 4:06 pm    Naslov sporočila:  V predsobi ne potrebuješ stikala, če imaš senzor. Odgovori s citatom

V predsobi ne potrebuješ stikala, če imaš senzor.

Tudi jaz sem v predsobi eno od obeh izmenični stikal zamenjal s senzorjem, drugo izmenično stikalo sem enostavno blokiral in prelepil, da ne pritiskam več nanj. V predsobi se tako ne zadržujem, in tako stalne luči ni potreba.. Senzor s časovnim izklopom je idealna stvar.

Vilko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
divera
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 10 Sep 2004 13:50
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2004 8:29 am    Naslov sporočila:  Senzor za luč Odgovori s citatom

Če bi kdo povedal, kje naj zadevo kupim in predvsem kaksne funkcije mora imeti. V Elektronabavi imajo namreč senzorje od 5.000 pa do 25.000 sit.
Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Prispevkov: 3315
Aktiv.: 19.54
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2004 9:33 am    Naslov sporočila:  Bauhaus, Baumax. OBI Odgovori s citatom

Najceneje boš pri senzor dobil pri trgovinah OBI, BAUHAUS in Baumax za cca 3.000.- siz.
Tak senzor ima tri kontakte: fazo, nulo, in fazo preko releja, ki jo vežeš na luč.
Poleg tega ima dva potenciometra, z enim nastavljaš čas vklopa, koliko časa naj luč gori, potem ko senzor zazna premik, z drugim nastavljaš osvetlitev, ki je potrebna, da se luč ne prižge, tudi če senzor zazna premik. To je zato, da se sredi dneva ne prižiga luč brez potrebe.

Vilko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jp
Član
Član



Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Prispevkov: 198
Aktiv.: 1.17
Kraj: Majšperk

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 18, 2004 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je že zapisano za omenjeno luč pri priklopu senzorja dosedanjih funkcionalnih stikal ne potrebuješ. Če želiš zadevo urediti po funkciji dosedanjega delovanja plus senzor, moraš na mesto enega od dosedanjih menjalnih stikal vstaviti križno stikalo, ker običani senzor ima tri kontakte in ga je možno uporabiti kot stikalo oz. menjalno stikalo. V danem primeru pa potrebuješ za vezavo še dodatne vodnike.
Vezalno shemo lahko dobiš, če želiš.

L.P. jp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robertos
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Prispevkov: 732
Aktiv.: 4.31
Kraj: Vuhred

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 18, 2004 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jp je napisal/a:
ker običani senzor ima tri kontakte in ga je možno uporabiti kot stikalo oz. menjalno stikalo.


To vezavo bi pa res rad videl Shocked , mislim da si pozabil, da se senzor po določenem času vrne v prvotni položaj. To bi bilo seveda izvedljivo, če bi z IR senzorjem poganjal (preklapljal) impulzni rele, ki po vsakem pulzu spremeni položaj in tako tudi ostane. Šele tako bi lahko menjalno ali menjalno križno vezje delovalo po starem sistemu.
Morda se pa motim glede tvoje vezave, bomo videli...... Wink

_________________
Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Prispevkov: 3315
Aktiv.: 19.54
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 19, 2004 7:37 am    Naslov sporočila:  Odgovarjam JP-u Odgovori s citatom

Citiram:
ker običani senzor ima tri kontakte in ga je možno uporabiti kot stikalo oz. menjalno stikalo


To seveda ne drži za senzorje, ki sem jim omenil v postu, ker sta dva od treh kontaktov zasedena za napajanje samega senzorja. Samo tretji kontakt je tisti, ki dobi fazo, kadar je senzor vzburjen in to fazo lahko uporabiš za napajanje žarnic ali kakega drugega porabnika 220V 50Hz

Vilko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robertos
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Prispevkov: 732
Aktiv.: 4.31
Kraj: Vuhred

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 19, 2004 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Haj !

Vilko, skoraj se strinjam s tabo, vendar z malo predelave lahko uporabiš ta IR senzor za preklapljanje skoraj vsakega uporabnika. Do sedaj sem še v vseh IR senzorjih nizkocenovnega razreda (beri kupljen v OBI, BAUHAUS itd), zasledil, da imajo preklop narejen z relejem, ki ima tri kontakte, (preklopni, mirovni in pa delovni). V primeru za preklapljanje luči, pa moraš dodat samo še žico iz mirovnega kontakta releja navzven do vrstnih sponk, ki je v originalu ni.
V primeru, da želiš preklapljat 12V (v alarmnem sistemu ali kateri drugi nizkonapetostni aplikaciji), moraš samo prekiniti tiskano vezje, kjer je na preklopni kontakt peljana faza in na njega pripelješ 12v. Ostala dva kontakta,(mirovni in pa delovni) pa lahko poljubno uporabiš, napeljat moraš samo nove žice iz senzorja do vrstnih sponk. Vsak senzor je seveda možno tudi predelat na 12V napajanje itd.

Mislim pa, da smo že malo zašli iz osnovne teme!?!

_________________
Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robertos
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Prispevkov: 732
Aktiv.: 4.31
Kraj: Vuhred

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 19, 2004 10:18 am    Naslov sporočila:  Re: Senzor za luč Odgovori s citatom

divera je napisal/a:
V predsobi bi si rad vgradil senzor za luč, pa ne vem kaj naj kupim. V predsobi imam namreč 2 stikali s katerima je možno na vsaki strani hodnika vkjučiti ali izključiti luč, ta senzor pa bi rad vgradil poleg teh dveh stikal pri vhodu tako, da bi se luč prižgala avtomatično. Želel bi da ostali 2 stikali kljub temu delujeta. Prosim za nasvet!
Hvala
Dane

Moje mnjenje je takšno, če že, želiš dodatno IR stikalo, potem IR stikalo montiraj na samo razvodnico, tisto iz katere je peljan kabel za luč, z dvostrasnkim samolepilnim trakom (vrtanje v okolici razvodnice ti ne priporočam).
Poveži pa isto fazo, (ki gre na prvo menjalno stikalo) na senzor, izhod iz senzorja pa zraven sponke, kjer je stikalni vodnik iz drugega menjalnega na luč. S tem boš vezal vzporedno k menjalnemu vezju tudi senzor. Na sam senzor pa si dodaj led diodo (kot senzor kdaj je IR vklopljen), ker drugače se ti lahko zgodi, da ne boš vedel ali je vklopljen senzor ali pa menjalna stikala.
Druga možnost je pa ta, da menjalno vezje predelaš tako da bo uporabljeno samo eno stikalo s katerim boš lahko samo vklopil trajno delovanje luči, ko ga boš pa izklopil bo pa deloval senzor.

_________________
Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 223 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group