www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nova hišna napeljava - trifazni tok, ...
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
simon79
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 24 Sep 2007 11:21
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 24, 2007 11:51 am    Naslov sporočila:  Nova hišna napeljava - trifazni tok, ... Odgovori s citatom

Pozdravljeni! Trenutno prenavljam starejše stanovanje in ena izmed stvari, ki so še za opraviti je nova električna napeljava. Stanovanje sem preuredil tako, da sta nastali dve stanovanjski enoti (2s stanovanje in garsonjera, skupaj cca. 75m2, 60 cm zidovi brez izolacije), kar pomeni tudi dva bojlerja, dve pralna stroja, ... Poleg tega sem se odločil tudi za ogrevanje na električne radiatorje (skupaj cca. 7 - 10 kW). Tu pa se pojavi problem. Električar mi je rekel, da bo verjetno potreben trofazni tok. Ko sem imel na ogledu pogodbenega izvajalca iz Elektra, je to potrdil, vendar je rekel, da je maksimalna priklopna moč za gospodinjski odjem (varovalke 3X25) 16 kW. A je to možno? Če pogledam nekatere odjemalce z eno varovalko (25), imajo skoraj toliko priklopne moči (steklokeramična plošča, bojler, pečica, skrinja 2x, hladilnik, ....), pa nimajo nobenih težav s pregorevanjem (vem da ne delajo vse enote naenkrat s polno močjo, ampak vseeno). 16 kW se mi zdi zelo malo, glede na to da ima steklokeramična plošča 8 kW.

Vprašanja za vas: ali so 3x25 varovalke dovolj? 3x35 se baje že kategorizirajo kot ostali odjem, pri katerem je tako prispevek kot cena el. toka precej višja.
Ali imate kakšne izkušnje oziroma predloge v zvezi s priklopom trifaznega toka?
Katere radiatorje priporočate? Razmišljal sem o Glamox radiatorjih, videl sem pa še Atlantic, Beha, Ecoflex (Climastar) radiatorje. Kakšne izkušnje, primerjave?

Za pomoč se vsem najlepše zahvaljujem!

P.S. Glede elektrike in energetike sem popoln analfabet, tako da če sem kakšnega kozla ustrelil, me prosim popravite. Laughing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.27
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 24, 2007 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dovolj!

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 24, 2007 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V razmislek:

1: Dvosobno stanovanje in garsonjera (razen ogrevanja, ker si se odlocil za elektriko) porabita priblizno enako; en bojler, en stedilnik, en hladilnik, ena klima, en pralni stroj, en infra grelec, itd.

2: Za garsonjero nas Elektro [Gorenjska] zatrjuje, da je 1x35A cez glavo dovolj. Dejansko je precej stanovanj v istem objektu (tudi 2 in vecsobno) na 1x35A. Ogrevanje je sicer centralno.

3: Si kaj razmisljal o klimi ? V prehodnih obdobjih deluje kot toplotna crpalka v obratni smeri in porabi manj, kot bi primerljivo zmogljiv elektricni grelec.

a1ndrej
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Sep 2007 19:50
Aktiv.: 0.16
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 24, 2007 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Garantirano prek teče. Močne porabnike je treba enakomerno porazdeliti na vse tri faze. Laughing

L.p.
Nazaj na vrh
simon79
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 24, 2007 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore. Sem že malo bolj pomirjen. Če ima kdo še izkušnje s priklopom ali z radiatorji, se priporočam za odgovor.

O klimi nisem razmišljal, ker bo dejansko potrebno samo gretje in nikoli hlajenje. Hiša je stara in pod hribom (delno zakopana), tako da je tudi poleti prej hladno kot vroče. Bi bila pa verjetno klima bolj primerna z vidika odvlaževanja (v primeru el. radiatorjev nameravam uporabljati tudi el. razvlaževalec zraka), ker je vlaga in posledično plesen velik problem (upam da bo z urejenim ogrevanjem, razvlaževanjem in zračenjem kaj bolje).
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 25, 2007 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3x25 (glavne) varovalke imamo doma že desetletja. Do prekurjenja varovalk je prišlo dvakrat: ob streli (pokurilo celo ulico) in enkrat ko smo posodili trofazni tok sosedu.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 25, 2007 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3x25A je več kot dovolj.
Pri meni doma 1x35 napaja dve nadstropji, torej enosobno stanovanje (bojler,hladilnik,klima,štedilnik) in trisobno v pritličju s steklokeramiko 7KW,bojlerjem,klimo, pečico, pralnim in s sušilnim strojem, velikim hladilnikom, da dveh non stop PC-jev in mojega spajkala niti ne omenjam Smile .
In moja draga nič ne pazi na razporejanje porabe. Zaenkrat mi je v dveh letih še ni "odžgalo".
Za gretje in hlajenje uporabljam Mitsubishi heavy ind. inverter klime. Sušilni stroj je AEG razred A (malo drag ampak j....ga), hladilnik tudi razred A, ostalo pa je klasika.

simon79
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 26, 2007 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A bi bilo glede na zgornji post dovolj tudi 1x35? Z veseljem se odpovem steklokeramični plošči in jo zamenjam za plin, če to poceni zadevo. Prehod na trifazni tok me bo prišel sigurno 2 - 3.000 evrov, ki bi jih mnogo raje porabil za kaj drugega. notranja napeljava se mora v vsakem primeru preurediti, tako da se lahko porabniki lepo razporedijo po varovalkah (če je to pomembno). Če na hitro naštejem porabnike:
2 kopalniška bojlerja
1 kuhinjski bojler
2 pralna stroja (ni sigurno)
1 steklokeramična plošča s 4 polji (se lahko odpovem)
1 plošča z dvemi polji (steklokeramika ali navadna el. rinka)
1 hladilnik z ločenim zamrzovalnim predalom (skupna višina 140 cm, poraba nimam pojma)
1 podpultni hladilnik
ogrevanje na elektriko - 4 prostori z okoli 10-12 m2 vsak, dve mini kopalnici (vsaka okoli 3-5 m2), 2 hodnika (vsak okoli 3-5 m2). Pri slabi izolaciji lahko torej računam tam nekje 4x1200 ali 1500W, 2x600W in 2x600 ali 800W. Skupaj torej med 7,2 in 8,8 kW.
Vsi ostali uporabniki so odvisni od stanovalcev, lahko pa računamo vsaj še na dve televiziji, 2-3 računalnike, razvlaževalnik zraka, ... Sigurno sem še kaj pozabil.

Se vam zdi, da bi bilo za to dovolj 1x35? Najlepša hvala za pomoč, super ste!
Nazaj na vrh
zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.32
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 26, 2007 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ob predpostavki, da bodo vsi radiatorji v nekem trenutko delovali istočasno, to pomeni cca 8,8kW moči.
Po formuli za moč (enofazni sistem): P = U * I
Izračunamo tok: I = P / U => I = 8800 / 230 = 38,26A

To je samo ogrevanje, brez ostalih porabnikov.

Pri trofazni napeljavi se porabniki porazdelijo simetrično na vse tri faze in je tok:
P = 1,73 * U * I;
I = P / (1,73 * U) = 8800 / (1,73 * 400) = 12,7 A
Nazaj na vrh
simon79
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 27, 2007 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Zoran.

Hm, no saj verjetno na podlagi takega izračuna omejujejo max. priklopno moč na 16 kW na 3x25A varovalke (po zgornjem izračunu pride sicer 17,3kW, ampak to je verjetno rezerva). Samo pri tem izračunu bi moralo biti 1x25 mnogo premalo za vsakogar, ki ima doma steklokeramiko+pečico+bojler, pa vem da se nihče s tem ne obremenjuje. Po zgornjem izračunu bi torej samo 7kW steklokeramična plošča potrebovala 30,43A, pa vidimo iz prakse, da je na 1x35A priklopljeno še mnogo več porabnikov.

Torej, iz prakse, bi bilo to dovolj? Trenutna varianta je namreč, da naredimo notranjo napeljavo in poskusimo z enofaznim tokom (1x35). Če bo pa premalo, gremo kasneje na trofazni tok.

Nazadnje urejal/a simon79 Čet Sep 27, 2007 11:50 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.32
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 27, 2007 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, res je da bi za 7kW rabil cca 30A, vendar se štedilniki ponavadi priklopijo na 3 faze in s tem se moč porazdeli tako da je na eno fazo cca 1/3 celotne moči. Upoštevati je potrebno še "faktor istočasnosti". redko kdaj so na štedilniku vključene vse plošče. Pri steklokeramičnih ploščah pa je za vsako grelno enoto vgrajen termostat, ki jih po porebi vkljaplja in izklaplja in se med seboj ne prekrivajo v celoti, tako da je trnutna obremenitev manjša.
Kot si rekel, priklop na eno fazo in rezultat bo takoj znan.
Nazaj na vrh
simon79
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 27, 2007 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy Ravno sem opazil jezikovni filter. "L.aufa" mi je v prejšnjem sporočilu zamenjalo s [Slovenščina mi je španska vas]. Tega pa nisem videl še nikjer, ampak je pa zelo pohvalno. Na nekaterih forumih je namreč že res težko brati sporočila.

V prihodnje se bom bolj potrudil z mojo slovenščino, prejšnje sporočilo sem pa že popravil.
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 27, 2007 1:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je to hiša z 2 stanovanje in če je zunaj trifazna napeljava.Bi na tvojem mestu rajši napeljal v hišo trifazno elektriko.Tako bi prihranil sitnost.
Lp
Nazaj na vrh
simon79
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 27, 2007 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hiša je dvonadstropna in ima dva števca (dve ločeni odjemni mesti). Zdaj smo eno nadstropje še dodatno ločili na dve enoti. Problem je v tem, ker bi bilo v primeru napeljave trifaznega toka potrebno menjati tudi zunanjo omarico, pa prositi za soglasje z Elektra in ustreči njihovim zahtevam glede izvedbe. Plus da vse to traja več kot en mesec, jaz bi pa rad že počasi zaključil s to prenovo, ker se že preveč vleče.
Nazaj na vrh
telex
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 10:04
Aktiv.: 0.05
Kraj: Mežica

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Simon si mogoče zadel na lotu, da boš neizolirano hišo ogreval z električno energijo???

Grem stavit za pivo, da boš ob takšni konfiguraciji elektro porabnikov (dve bivalni enoti-eno napajalno mesto) neko hladno zisko nedeljo lačen in na hladnem.

Svetujem ti ločeni napajanji za vsako bivalno enoto in 1x 32A.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni