www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

3-fazna napetost in vrtenje motorjev

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LukaL
Član
Član



Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Prispevkov: 290
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 18, 2004 10:50 am    Naslov sporočila: icon_idea 3-fazna napetost in vrtenje motorjev Odgovori s citatom

Bodočemu tastu Very Happy sem zmontiral elektriko v garažah. Poleg "običajne" inštalacije me je prosil tudi za 2-trifazni vtičnici. Sedaj pa se postavi vprašanje: ali je vseeno kako vežem faze?
On bi rad imel da bi se enkrat motor vrtel v levo, drugič pa v desno (tu so mišljeni razni brusilniki, cirkular, ipd.)

LP Luka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13596
Aktiv.: 80.46
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 18, 2004 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smer vrtenja trofaznega motorja je odvisna od faznega zaporedja. Torej v "drugi" vtičnici zamenjaj dve fazi glede na "prvo" pa si stvar rešil.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LoLek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Prispevkov: 343
Aktiv.: 2.03

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 18, 2004 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa, če se mora isti motor vrteti levo ali desno pa lahko montiraš stikalo za menjavo faz. (nekatera stikala so univerzalna: zvezda/trikot ali smer vrtenja)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LukaL
Član
Član



Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Prispevkov: 290
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 18, 2004 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pravi, nekaj takega:

1. vtičnica:
L1 L2 L3

2. vtičnica:
L1 L3 L2

če sem pravilno zastopil?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4079
Aktiv.: 24.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 18, 2004 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako bo v redu.

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LukaL
Član
Član



Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Prispevkov: 290
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 18, 2004 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala Wink

LP Luka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4079
Aktiv.: 24.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 18, 2004 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom je bil interes za vezje ki bi motor (oz kak drug porabnik) vklopilo samo ob pravilnem zaporedju faz. Sem našel shemo , ki sem jo takrat obljubil , vendar jo bom pripel kar tukaj , ker je tema zelo sorodna.


Shema.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  144.17 KB
 Pogledana:  96 krat

Shema.jpg


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pogojnik
Član
Član



Pridružen-a: Sre 20 Okt 2004 21:56
Prispevkov: 12
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 24, 2004 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če želiš bodočemu tastu "še na mnoga leta", ne pozabi na FIT-stikalo 30mA.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4079
Aktiv.: 24.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 24, 2004 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

30 mA , bo malce "prehudo" saj je namenjeno kopalnicam in vlažnim prostorom , zaradi česar bo več izklpljeno , kot vklopljeno . 0,5 A bo ravno pravšnje , pa ne pretiravaj z ozemljitvijo. Ozemljitvena upornost za FID 0,5 A , naj bi bila cca 80 - 90 ohmov.

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 202 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group