www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

UTP kabel-podaljševanje?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mi4je
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 7:20
Aktiv.: 0.80
Kraj: Poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2004 3:11 pm    Naslov sporočila:  UTP kabel-podaljševanje? Odgovori s citatom

Pozdravljeni, vsi prijatelji dobre volje...
Problem je sledeč.V službi imamo vse ožičenje z UTP kabli( telefonija in računalniki) speljano v telek. omaro, kjer imamo pretična polja.Do tu vse lepo in prav, toda sedaj je brezpogojno treba omaro prestavit na drugo lokacijo.Kako naj sedaj podaljšam oz. spojim podaljške skupaj.Da bi osatla pretična polja na tem mestu, in bi naredil samo podalške(z RJ konektorji), ni šans.Gre pa za približno 50 UTP kablov.Kakšen uporaben namig prosim, prosim...

MaTJaŽ

You'll never, never know, if you never, never go !!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2004 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj, če bi kable zlotal ? S kabla bi odstranil ca 2 cm zunanjega plašča z vsake žile pa ca 5mm. Na žile bi navlekel termo bužirke ter žile zlotal.

Mogoče ve kdo, kako vršijo spajanje poškodvanega ali strganega telefonskega kabla telekomovci ?

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2004 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, na pospajkanih podaljških bo vnesel kar precej slabljenja noter. Ne znam sicer razložit zakaj, vendar se je vsaj meni najbolje obneslo, če sem podaljšal na ta način, da sem na eno stran stisnil insert za dozo (ženski), na drugo pa običajen konektor. Na ta način potem enostavno stakneš skupaj. Čez to lahko potegneš še krčno cev in pogreješ. Tako zadeva ostane stabilna. Ne vem sicer ali bi bila takšna varianta izvedljiva za 50 priključkov, kakega že podaljšaš na ta način. Problem, ki ga vidim je še v tem, da ni napisal kako dolge linije so sedaj in koliko bodo po podaljševanju. Če so dolžine blizu limita bo stvar vprašljiva. In pa seveda, na 10M mreži bo verjetno delala katera koli varianta, na 100M pa je po moje že bolj vprašljivo. Fino bi bilo, če bi naredil obe varianti in potem pomeril zadevo.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2004 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frenki tole bo držalo. Problem ne bi smel biti glede telefonije pa tudi 10M mreže. Če je mreža 100M ali celo z velikim prometom pa zna biti problem. Confused Vem, da sem nekoč hotel uporabit terminalski kabel, ki je bil že položen na dolžini okrog 30m. 100M mreža ni hotela delat Sad Prav tako ne preko telefonskega ožičenja na dolžini ca 100m. (nekoč smo imeli v podjetju poškodbo optike ter sem povezavo začasno spravil preko telefonskega omrežja. ) Delalo pa je brez problema na 10M.
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2004 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi še sam pripomnil nekaj.
Ne dolgo nazaj, sem bil na enem zelo dobrem usposabljanju, kjer smo se med drugim učili nekaj o UTP kablih, njihovem polaganju etc.....No, kar se tiče telefonije, ti kaj dosti ne morem svetovati, saj je ne poznam tako v detajle, vem pa da ni ravno pomembno, kako potekajo parice in kako so prepletene, vem pa, da je to zelo pomembno pri UTP kablih za podatkovno omrežje.Bilo nam je rečeno, da se pri priklopu vtičnice na peripetu, parice ne razvije, ampak jo je potrebno na točno določen način "vtaknit" v kontakte brez da jo razpleteš.Razpletanje parice pride v poštev samo pri izdelavi RJ45 konektorja.
Torej iz tega lahko izhajamo, da lotanje ne pride v poštev.
Prej bi bilo možno podaljševanje z RJ45 konektorji moški in ženski del seveda, pa še najhitrejša varijanta, ali pa panel..........., s tem pa bomo že začeli delat delilnik.
Težka bo, bo pa treba dobro premislit preden se odločiš.
Nikakor pa ne pozabi, kot je že Frenki omenil na skupno, oziroma maximalno dolžino kabla, ki pri podatkovni mreži naj ne bi presegal 100m.
LP
Boco
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2004 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem podaljšal ene par kablov z spajkanjem (res pa je da so bili f*p kabli). Kabli so bili dolgi 100m + 20m podalška. Kabel sem enostavno olupil (10cm vsakega), parice sem pri obeh odščipnil za 5cm, folijo ki je pa ovita okoli kabla sem pa pustil celo. Paric nisem kaj preveč razpletal (kakšne 2cm), nanje nataknil skrčljive požirke, ter zlotal skupaj. Vse skupaj sem potem zavil v folijo in čez dal še eno požirko. 100M mreža pa deluje normalno.

Kolikor se prav spomnim ima on kable dolge cca 40m, podalšal pa naj bi jih za 10m, tako da mislm da ne bo problemov tudi če so UTP.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2004 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podaljšanje UTP-ja sem enkrat izvršil kar s pomočjo telefonskih KRONE letvic. 8- parna letvica za 2 UTP-ja. Je pa res, da tu veljajo predpisi, da je lahko dolžina UTP kabla največ 90 m. (max. dolžina je sicer 100 m, toda v teh 10 metrov so všteti kabli, ki jih uporabimo na switch-ih in kablih, ki jih uporabimo od vtičnice do računalnika.

Prvo preizkusi delovanje na enem kablu, opravi vse teste in meritve. V kolikor ti bo to prineslo zadovoljive rezultate naredi to še za ostale. Zadeva je dokaj enostavna, ker lahko žice na KRONE letvico hitro namestiš. Ni potrebnega nobenega lotanja. Je pa res, da potrebuješ za to originalne klešče.

LP Matjaž
Nazaj na vrh
invisible
Član
Član

Pridružen-a: Čet 04 Nov 2004 21:27
Aktiv.: 0.25
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2004 4:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor so mene učili je problem pri UTP-jih odvijanje paric. Kabile naj bi med nameščanjem konektorjev porobal minimalno odvit. Pri cat 5 kablu naj nebi odvil več kot 10 mm, kako je pri ostalih ne vem.

Kar se pa tiče telefona pa ni panike, stukaj kolikor hočeš pa na kakršen način hočeš (seveda v mejah zdravega razuma).

Drugače pa so nas učili da se tel. kabli štukajo z zvijenjem, spoj pa mora bit dolg 15 mm(velja za žice s papirno izolacijo in svinčenim opletom.
Nazaj na vrh
G-Lab
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Aktiv.: 0.76
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 20, 2004 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še moj komentar:
Do soseda imam preko routerja speljano mrežo 100MBit z 75m UTP kabla. Kabel je bil na začetku 2x prerezan (da ni bilo potrebe vrtati lukenj za konektorje). Kasneje pa zaradi zmišljevanja 3 soseda še 1x prerezan. Vse povezave so zlotane skupaj z minimalnim odvijanjem. No po operaciji sem se trudil vse skupaj poviti nazaj kolikor se je pač dalo.

Rezultat: Mreža deluje povsem normalno je pa opazno malce počasnejše delovanje okoli 6MByte/s, medtem, ko do bratovega računalnika (2m stran) leti mreža okoli 8Mbyte/s.

Se pravi se je po nestrokovni oceni zmanjšala hitrost po 3x lotanjih za 25% počasneje.

LP
Nazaj na vrh
Martin_Krpan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jan 2004 17:00
Aktiv.: 0.14
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 23, 2004 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas smo tudi po nesreči prerezali UTP kabel, ki je bil namenjen za SIOL TV, ki je kar zahtevna, pa sem zlotal ter zaščitil, in deluje brez problema.

LP
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 23, 2004 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kadar sumim na slabo povezavo uporabim enostaven test.

Zaženem RUN => CMD in vpišem ukaz: ping -n 100 192.168.0.3

Mislim, da se tako dovolj dobro stestira povezavo in dobi rezultat (v procentih) kako dober je prenos.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem da je že malce stara tema vendar sem preizkusil to kar je iztok napisal pa sem dobil zanimiv rezultat.

Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Misko je napisal/a:
Vem da je že malce stara tema vendar sem preizkusil to kar je iztok napisal pa sem dobil zanimiv rezultat.

Včasih je pa treba za kakšno reč tudi glavo porabit. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hysterical

Zdaj pa resno: ciljni naslov mora biti zaresen (obstojeci) naslov racunalnika v omrezju, ne kar ena stevilka, ki jo je v svojem primeru uporabil Iztok, ker je svoje racunalnike pac ostevilcil tako - precej mozno je, da tvoji niso ostevilceni enako Wink

Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Heh se vidi da imam glavo samo zaradi tega ker se me drži Laughing
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni