www.elektronik.si
R.pi v vinski kleti

www.elektronik.si -> Raspberry Pi sekcija

Avtor: mosqito PrispevekObjavljeno: Tor Sep 12, 2017 7:34 pm    Naslov sporočila:  R.pi v vinski kleti
----------------------------------------------------------------------------
Letos spremljam temperaturo vretja v kadi, konkretneje frankinje
http://pavlin.si/krozek/podatki.php?nodeid=5&address=7&device=calc&parameter=avgtemp&limit=50000

Lepo se vidi eksponentna rast populacije kvasovk.

Avtor: frenkiKraj: Ljubljana (JN76GB) PrispevekObjavljeno: Tor Sep 12, 2017 7:58 pm    Naslov sporočila:  
----------------------------------------------------------------------------
Lepo narejeno. Lepo so vidni tudi termini mešanja Smile

Avtor: lucca brassiKraj: KOČEVJE PrispevekObjavljeno: Čet Sep 14, 2017 7:23 am    Naslov sporočila:  
----------------------------------------------------------------------------
super - rad imam uporabne projekte , kaj pa še kakšen

https://www.dfrobot.com/product-1023.html

........ko je ravno aktualno TUDI varnost ?

Rasti kvasovk in temperature bi morala slediti tudi količina CO2, bi pa bilo zanimivo vedeti kakšna količina se ga ustvari iz znanega volumna nekako

https://www.knjiznica-celje.si/raziskovalne/4200905160.pdf tako

Avtor: mosqito PrispevekObjavljeno: Čet Sep 14, 2017 1:41 pm    Naslov sporočila:  
----------------------------------------------------------------------------
Ramišljal sem, da bi zaznaval mehurčke na kipelni vehi. To bi naredil s senzorjem tlaka. V signalu bi se moral poznati nek periodični signal. Ker je izpodriv tekočine za ustvarjanje mehurčka dokaj konstanten, bi bila tudi meritev takega "pretoka" lahko dobro merilo. Tole s temperaturo je prvi korak. Po vretju je na vrsti pH, pa alkohol itd... Cenenih rešitev za amaterske vinarje ni, so samo dragi instrumenti velike natančnosti za referenčne laboratorijske meritve velikih proizvajalcev. Par takihle "gizmotov" v kleti pa lahko kar pomaga. Pa je dovolj, da meriš trend, saj lahko parkrat vmes odneseš v "pravi" vinski laboratorij ali pa meritve opraviš s kemijo.

Torej... išče se preprosta elektronska meritev koncentracije etanola, titracijskih kislin in žvepla. Nekaj idej že imam, samo še niso za v "javnost".


Danes se vidi kdaj sem dodal led za hlajenje:
http://pavlin.si/krozek/podatki.php?nodeid=5&address=7&device=calc&parameter=avgtemp

Sicer pa so vidni skoki v odvisnosti od globine meritve. Pri vrhu v tropu se največ dogaja in temperatura tudi najbolj naraste.

Avtor: lucca brassiKraj: KOČEVJE PrispevekObjavljeno: Pet Sep 15, 2017 8:47 am    Naslov sporočila:  
----------------------------------------------------------------------------
za kaj se dodaja led ?

razumem , da upočasniš vrenje.... ampak zakaj (boljša kvaliteta predelave glukoze - ugibam)

Avtor: mosqito PrispevekObjavljeno: Pet Sep 15, 2017 9:37 am    Naslov sporočila:  
----------------------------------------------------------------------------
lucca brassi je napisal/a:
za kaj se dodaja led ?

razumem , da upočasniš vrenje.... ampak zakaj (boljša kvaliteta predelave glukoze - ugibam)


Frankinja je specifična kar se tiče vretja. Tudi kvasovke se dodaja take bolj "lene" sorte. Lupina jagod frankinje je trda in dobre sestavine potrebujejo čas, da preidejo v mošt. To da vinu značilen sadni vonj in okus. Pri frankinji si želiš tega čimveč, vendar to potrebuje svoj čas. Žal pa se pri višji temperaturi intenzivneje izloča tanin, ki pa ga ne želiš. Nekaj malega že, vendar ne preveč, ker je vino potem trpko in slabše. Poleg tega bi pri preveč intenzivnem vretju sladkor prehitro padel in alkohol narastel, kar bremza kvasovke. Frankinja torej zahteva en dober občutek balansiranja med intenzivnosto vretja (proporcionalno temperaturi) in trajanjem. Umetno hlajenje pr tem lahko pomaga. Večji pridelovalci imajo fermentatorje, s katerimi uravnavajo pogoje vretja, hobi vinarji si pa pomagamo z bolj priročnimi metodami.

Avtor: lucca brassiKraj: KOČEVJE PrispevekObjavljeno: Pet Sep 15, 2017 10:24 am    Naslov sporočila:  
----------------------------------------------------------------------------
hvala za razlago

Stran 1 od 1

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group