www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezje za zakasnitev signala?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jernej_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42
Aktiv.: 0.71
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2008 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam uporabljam tovrstno programiranje. Se mi zdi, da včasih sploh ne bi "prišel skozi", ali pa bi mi vzelo preveč časa in živcev. J.
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2008 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Pred kake pol leta sem odkril Flowcode, softver, ki omogoča programiranje samo s sestavljanjem algoritma, diagrama poteka. Za manj zahtevne reči zadostuje. Napisani program lahko prevedeš na PICe, AVRje ali ARMe.

Kje pa se da dobiti ta program. Sem nekaj gledal na Google in ta tisti strani Flowcode vsaj kolikor jaz zastopim je za vsak tip mikrokontlorerja drugi program.
Ker si napisal, da lahko prevedeš na vsak tip me zanima ali obstaja kakšna univerzalna verzija.

LP Srečko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2008 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda so trije programi za vsako družino poseben. Vendar, ko program napišeš, je ta enostavno prenosljiv med družinami. Univerzalnega programa za vse družine ni ali ni še. Program še ni "zrel" in ga večkrat dopolnjujejo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2008 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za daljše zakasnitve signala so zelo primerni pomični registri. V podjetju kjer sem bil prej zaposlen je bilo celotno vodenje starejšega nemškega stroja Homag izvedeno s pomičnimi registri. Na stroju dolžine ca 15 metrov je bila le na vhodu kapacitivo stikalo. Elektronika je spremljala na kateri fazi na stroju se nahaja obdelovanec ter kako dolg je. (šlo je za lesno obdelovalen stroj) V stroju je na enkrat lahko bilo več deset obdelovancev različnih dimenzij.
BaYsL
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Mar 2007 22:19
Aktiv.: 0.07
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 16, 2008 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drugače jaz imam mikrokontroler ARM7, vendar za en signal se mi ga ne splača imet v vezju.

Mislim, da bom uporabil Iztokovo rešitev.

Hvala tudi ostalim za predloge.

poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa rabim vezje za zakasnitev izklopa.

Aplikacija: ventilator na WC-ju. Vklop na tipko, izklop po zakasnitvi...

Kupljeno vezje (10€), ki je montirano v ventilatorju mi redno crkuje, vezje je zalito s smolo.
Sicer imam načrt za zakasnitev, vendar je za 12VDC.
Ima že kdo kak načrt (da ne bom odkrival tople vode)...najbrž bo to zakasnitev izklopa triaka. Mora pa biti dokaj majhna stvar, da se montira ali v dozo stikala ali v ventilator.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem že pred leti naredil kar nekaj takih vezij. Uporabil sem low cost čip 4541 (glej tipično aplikacijo) Samo vezje sem priključil paralelno k stikalu za vklop luči v WC-ju. Ko je luč prižgana je vezje brez napetosti - torej izključeno. Ko se luč ugasne se vezje napaja preko žarnice. Rele na vezju pritegnje- začne teči čas. (ventilator obratuje) Na ta način sem rešil kar nekaj zadev. Ko se WC uporablja ventilator ne obratuje (nekatere moti hrup Wink ) Za vklop ventilatorja ni potrebnega dodatnega stikala. (dodatno stikalo se po izkušnjah tudi bolj redko uporablja)

Mc14541.pdf
 Opis:
programmable timer

Download
 Ime datoteke:  Mc14541.pdf
 Velikost datoteke:  140.4 KB
 Downloadano:  29 krat

poule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A tako bi šlo.... ali bi pokalo.

http://www.elektronik.si/phpBB2/album_pic.php?pic_id=1466

L in N priljucka sta vzporedno stikalu (kot je omenil Silvo).

Če prav zastopim tale datasheet...

izhod gre na HI, ko mu na reset (pin6) pripelješ signal. Začne šteti in izhod po "t" pade na LOW.
A lahko naredim, da mu na Vcc in reset pripeljem signal iztočasno, in ga na resetu pustim na HI.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale napajalnik ne vem, če bo deloval dobro. Kondenzator C1 ni potreben. C2 naj bo vsaj 0.47uF /400V Diodo D2 raje zamenjaj za 1N4007 prav tako naj bo 1N4007 tudi druga dioda. Paralelno k C3 pa daj tisto zener diodo.
poule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravljeno:

http://www.elektronik.si/phpBB2/album_pic.php?pic_id=1467

A moram na A in B pripeljat GND da imam izbranih 8192 Count-ov, ali lahko pustim odkloljen pin?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poule je napisal/a:
Popravljeno:

A moram na A in B pripeljat GND da imam izbranih 8192 Count-ov, ali lahko pustim odkloljen pin?

Napisal sem, da zener diodo zamenjaš z navadno, ne pa da jo odstraniš. Poglej primer aplikacije napajalnika z microchipove dokumentacije. ***klik*** Glede drugega vprašanja ne vem na pamet. (treba je pogledati datashet) Če se prav spomnim, vhodi nimajo notranjih uporov, torej jih je potrebno priključit na ustrezen nivo. Spomnim se, da sem sam uporabil kar uporovno verigo ter dal vse pine na Vdd. Z dip switchom sem potem določil željeno.

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poule je napisal/a:
Popravljeno:

Kaj pa ne555? Ne pride v upoštev?

poule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrz da se bom odlocil za Silvotovo varijanto.

sprva sem res hotel narediti s555:

http://www.elektronik.si/phpBB2/album_pic.php?pic_id=1469
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni