|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
fx Član

Pridružen-a: Sre 27 Okt 2004 20:07 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.10 Kraj: Prekmurje -> Tropovci
|
Objavljeno: Sob Jun 04, 2005 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa bi rad naredo z linuxom in osebnim računalnikom malo bolj zmogljiv router. Slednji bi mi omogočo naslednje
- disk 75GB v skupni rabim za win in linux
- dostop do interneta (ADSL imam statični IP)
- požarni zid
- pozneje še dostop do diska od zunaj (seveda če to linux omogoča)
Sedaj me zanima če to vse linux omogoča
lp
/* Na forumu obstajajo pravila , ki se jih držimo. Frenki */ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bsuhel Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 10:41 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.09 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Ned Jun 05, 2005 1:11 pm Naslov sporočila: Ce to linux omogoča? |
|
|
Seveda omogoča, vendar je to koncept, ki ga ne priporočam
1. Če imaš statičen IP in hočeš imeti doma lokalno mrežo rabiš storitev NAT in ne ruter kakor napačno razmišljajo nekateri.
2. Gradnja omrežja z nezanesljivimi PC-ji je že dolgo preživel pojem. Veljavni koncept je dodajanje funkcionalnih storitev v napravah. Danes dobiš povsem soliden, preizkušen v 100.000 kosih, NAT z npr 4x LAN stikalom, možnostjo priklopa na WAN preko DSL ali kabelskega omrežja plus še kako koristno zadevo(Npr mrežni tiskalnik, wireless) za cca 15.000 SIT in je zadeva rešena.
3. Vse ostalo, kar želiš imeti doma je stvar aministriranja. Nisi napisal nobene teško uresničljive želje, tako, da menim , da ti bo uspelo.
4. NAT ti omogoča praktično neomejeno delo z lokalne strani. Navzven so pa vidni tista vrata in tistega računalnika, ki jih rabiš in nastaviš. _________________ Mag. Šuhel Boštjan
Kajuhova 3, 3270 Laško
Tel 03 734 20 61
bostjan.suhel@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fx Član

Pridružen-a: Sre 27 Okt 2004 20:07 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.10 Kraj: Prekmurje -> Tropovci
|
Objavljeno: Ned Jun 05, 2005 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bsuhel, zakaj mi tega koncepta ne priporočaš? Poznam linux samo iz programerske plati. Potem druga točka, navajam: "Gradnja omrežja z nezanesljivimi PC-ji je že dolgo preživel pojem.". Jaz želim uporabiti PC, ki mi leži doma v škatli že pol drugega leta in se samo nabira prah na njem in ima tako konfiguracijo kot sem jo v prešnjem odgovoru napisal (nisem navedel, da je to 500 MHz in da ima 128 MB spomina).
lp
/* Ne vem kdo in zakaj mi je dal, da si naj pogledam pravila katerih se naj držim. Prosim, da mi navedete katere točke si naj pogledam, ker vsaj po mojem mneju nisem z nobeno točko bil v nasprotju. Lahko tudi to rešimo v zasebnih poštah, da ne bo tema izgubila rdeči niti.*/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6733 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Jun 05, 2005 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
fx je napisal/a: |
Ne vem kdo in zakaj mi je dal, da si naj pogledam pravila katerih se naj držim. |
Jaz! Če bi stavek prebral do konca, bi videl tudi podpis na koncu.
Jaz pa bi rad naredo z linuxom in osebnim računalnikom malo bolj zmogljiv router. Slednji bi mi omogočo naslednje |
Pravilo številka 1 - na tem forumu na tak način ne boš pisal. Pravil se boš držal enako, kot to velja za vse ostale.
Še kaj nejasnega?
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fx Član

|
Objavljeno: Ned Jun 05, 2005 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj želiš povedati, da ti dve besedi ne razumeš?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6733 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Jun 05, 2005 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj želim povedati, da o spoštovanju pravil s tabo ne bom diskutiral. Pravil se boš na tem forumu držal, v nasprotnem primeru si poišči drugega. Konec diskusije.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fx Član

|
Objavljeno: Ned Jun 05, 2005 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj se jih bom (v kolikor bo možno), samo potem se naj drugi tudi jih držijo.
Samo nekateri ne vejo osnovnega pravopisa, da za ločili vedno sledi preslednica (to sem videl v tej temi).
Nekateri uporabljajo besedo [slovenščina je zame španska vas] (tudi v tej temi) in je to povsem normalno, samo koliko jaz vem to ni slovenska beseda, ampak nemška, ker za ta izraz imamo deluje.
Da ne govorim o kraticah (15kSIT – to je lenoba, ker sem mu ne ljubi napisati 15000 SIT, a si vi predstavljate, da bi na bankovcu za deset tisoč tolarjev pisalo namesto 10000 SIT kar 10kSIT, mogoče bi bil narod vesel, glej naša vlada varčuje pri izdelavi bankovcev). Ne vem, če ste gledali, kaj po forumu, ampak so vmes grozljivke. Konec diskusije.
lp
Delamo na tem, da bi bil forum čim boljši. Če glavnega na tem forumu (frenki) motita dve besedi, je to njegova pravica! Ravno iz tega razloga je tudi uvedena avtomatska cenzura. Z adminom se o pravilih ne debatira.
Sedaj pa prosim nehaj smetiti to temo!
aly.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70798.67
|
Objavljeno: Ned Jun 05, 2005 8:24 pm Naslov sporočila: Re: Ce to linux omogoča? |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fx Član

|
Objavljeno: Ned Jun 05, 2005 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam že vse pripravljeno samo OS in zadeva mora delovati. Kaj z SuSE 9.2 oz. 9.3 ali z Pingo 3.0 ne bi šlo naredit.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
b0j3 Član

Pridružen-a: Sre 07 Apr 2004 19:52 Prispevkov: 117 Aktiv.: 0.49
|
Objavljeno: Ned Jun 05, 2005 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam že vse pripravljeno samo OS in zadeva mora delovati. Kaj z SuSE 9.2 oz. 9.3 ali z Pingo 3.0 ne bi šlo naredit.
lp |
Bi šlo. Uporabiš lahko katerokoli distribucijo. Gre le za to, da so določene distribucije pripravljene da olajšajo uporabo, kot router. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fx Član

|
Objavljeno: Pon Jun 06, 2005 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam vse nameščeno sedaj sem v temi, ker to prvič delam in še v tekstovnem načinu je vse skupaj. Kako naprej? Prvo bi rad naredil povezavo v internet, potem koliko sem gledal potrebujem samo še sambo in je to kar sem želel.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2005 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
najprej povej katero distribucijo uporabljaš - drugače ti bomo teško pomagali |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fx Član

|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2005 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam Pingo 3.0.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2005 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
predvidevam da imas adsl
ce se ne motim ima pingo (žal nimam nobenega sistema z naloženim tem sistemom pri roki/tipkovnici da bi točno pogledal), eno orodje imenovano adsl-setup in adsl-start (če ti ukaza ne bo našlo potem probaj /sbin/adsl-setup oz /sbin/adsl-start)
obstaja pa možnost da se motim pa pingo nima tega :> |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fx Član

|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2005 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam ADSL in statični IP. Pingo 3.0 je preveden iz Fedora 2.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni