|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Na tem forumu je bilo že veliko kvalitetnih prispevkov o izdelavi tiskanih vezij na način fotopostopka in zato vsega najbrž ni treba ponavljat.
Glede osvetlitve so ti fantje že nekaj povedali za več pa uporabi iskanje.
Za začetek tole: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=217
LotLack je v bistvu kolofonija raztopljena v topilu. S tem posprejaš vezje tik pred spajkanjem, ko je že zjedkano in je iz njega odstranjen foto lak. Ta premaz zaščiti baker pred oksidacijo (zelenim "volkom") in hkrati olajša spajkanje.
Zraven si najbrž dobil tudi prašek SENO3207 za jedkanje. Ta prašek se raztopi v 0,5 litra vode, ki je segreta na 50 stopinj. V tej raztopini in tej temperaturi se vezje jedka 15 do 30 minut brez nevarnih in neprijetnih hlapov kakršne smo vajeni npr. pri mešanici kisline in peroksida.
Ta mešanica je lahko za večkratno jedkanje cca. 6 do 9 ploščic euro-formata (100x160mm) preden pride do zasičenja.
Proizvajalec sicer priporoča jedkanje ploščice v pokončnem položaju ob prisotnosti mehurčkov zraka (za cirkulacijo tekočine) in temperaturo od 40 do 50 stopinj. Jaz sem v praksi to raztopino samo segrel na cca. 50 stopinj in jedkal v navadni plastični banjici, ki sem jo vsakih nekaj minut malo zagugal, da se je tekočina malo premešala.
Mogoče si zraven dobil tudi vrečko sredstva za pocinjenje SENO3211. Ta kemikalija je namenjena za kemično pocinjenje bakra, kar lahko uporabiš namesto LotLacka.
Na srečanju sem tudi pokazal neko vezje, ki sem ga izdelal s pomočjo omenjenih kemikalij. Pripenjam še sliko - na levi je vezje pocinkano, na desni pa zaščiteno z LotLackom.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
87.51 KB |
Pogledana: |
1142 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 1:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo off-topic ... @Sokrat, na pripeti sliki lahko na desni vidiš zelen "konektorček" in moj način priključka za ICSP programiranje o kakršnem ali podobnem sva imela debato pred kratkim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 2.00
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 2:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Pocinkano ali pocinjeno ? Če je pocinjeno, si delal sam ?
_________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očiščeno in zjedkano vezje (goli baker) sem samo namočil v prej omenjeni pocinkovalni kemikaliji za nekaj minut.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 2.00
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se mi je zdelo. Je kar prelepo, da bi bilo ročno pocinjeno.
_________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.30 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 1:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker je govora o tem seno prašku bom vprašal kar tule.
ZA večkratno uporabo. To samo zliješ v eno plastično flašo in imaš spravljeno za naslednje uporabe al je kakšen drugi postopek? Prebral sem tudi, da ne sme biti neprodušno zaprto, razmipljal sem, da bi zvrtal eno majhno luknjico na vrhu, še kdo dela tako?
Kaj pa glede temperature, mora biti pb vsakem jedkanju temp. 50 stopinj ali samo pri raztapljanju? Če za vsako jedkanje, je to varno segrevati na štedilniku?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 2:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Obe prej omenjeni SENO kemikaliji lahko shraniš v steklenice in jih imaš za večkratno uporabo. Te kemikalije ne razženejo embalaže tako kot mešanica peroksida in kisline. Pokrovček moraš malo odpreti le ko jo segrevaš!
Sam uporabljam kar steklenice od jumbo sokov, ker imajo široko grlo za zlivanje nazaj ...
Hkrati pa tekočino za jedkanje segrejem tako, da steklenico počasi potopim v liter vrele vode. Po kakšnih 15-ih minutah ima kemikalija ravno pravo temperaturo za jedkanje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 2:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Super, hvala.
Zadnjič ko sem bil v Lj sem zadevo namreč kupil, da poizkusim nekaj novega in mi v conradu niso znali povedati kako je s to zadevo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 4:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa kupuješ v Ljubljanskem "Konradu"? Naroči pri Iztoku (Grosuplje), pa dobiš vso tehnično podporo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker do sedaj, nisem vedel da obstaja še kaj drugega. Polek tega, sem bil ravno v BTCju pa sem skočil še tja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
OT
@Slowfly, majhen popravek. Delam v tehnični službi ... naročila pa se sprejemajo tako kot je opisano na uradni strani firme. Službene zadeve sprejemam na tehnik@... in forum firme.
Na tem forumu pa sem ljubiteljsko. Seveda pomagam in odgovorim tudi tukaj na ZSe v zvezi s firmo ... kar niti ni tako redko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni