www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Problemi z vtičnico
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gorjanc
Član
Član



Pridružen-a: Pet 16 Jan 2004 16:21
Prispevkov: 34
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 25, 2004 7:40 pm    Naslov sporočila:  Problemi z vtičnico Odgovori s citatom

Lep pozdrav
Doma imam vtičnico, ki je kar naenkrat nehala delovat. Seveda najprej pomislim na varovalko, varovalka dela v redu pa tudi vtičnica ki je vezana na isto vraovalko deluje vredu. Potem se spravim merit napetost v vtičnici in glej ga zlomka 6.5V od kje za vraga pride 6.5V. Odprem vtičnico da bi pogledal če se je notri kaj premaknilo, vse je v redu, pomerim napetost naravnost iz žice spet 6.5V. Poleg tega mi "fazn brifer" prav lepo sveti. Drugače je na vtičnico priklopljen telefon, ki deluje normalno(na drugi vtičnici ) tako da nekih preobremenitev ali kratkih stikov ni bilo.Torej kaj je narobe meni je zmanjkalo idej.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13598
Aktiv.: 80.40
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 25, 2004 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slab stik na sponki v kaki razvodnici (tam kjer sta obe vtičnici zvezani skupaj) Ste mogoče kaj vrtali ali je komu "uspelo" zabiti žebelj direkt v kabel Confused Preizkuševalec napetosti (tlivka) praktično sveti že pri izmenični napetosti višji od 3V. Možno tudi, da je prekinjen ničelni vodnik. To lahko preveriš tako, da vključiš nek porabnik ter s preizkuševalcem napetosti preveriš. Če ti bo ob vključenem bremenu še vedno kazal pristonost napetosti je prekinjena ničla.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1375
Aktiv.: 8.13
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 25, 2004 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je prekinjena ničla lahko skuriš vse kar lboš priklopil gor. Kaj pa napetost med fazo in zemljo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
promehanik
Član
Član



Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Prispevkov: 610
Aktiv.: 3.61

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 25, 2004 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj bi lahko vse skuril???
Kakšna pa je razlika (za naprave,ki jih priklopiš), če je prekinjena nula, ali če je prekinjena faza??

lp,prom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13598
Aktiv.: 80.40
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 25, 2004 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Če je prekinjena ničla lahko skuriš vse kar lboš priklopil gor. Kaj pa napetost med fazo in zemljo?


Tole ni najbolj razumljivo napisano. Ta problem ter nevarnost nastane v koliko se prekine dovod ničle na glavno zbiralko ter je v rabi trofazni sistem.
kaj se zgodi? Če je zbiralka "0" v "zraku" se bo na njej pojavljal potencial vseh vključenih porabnikov. Predpostavljamo, da je vključen bojler, ki je na eni fazi ter TV ki je na drugi fazi. Ker je zbiralka "0" v "zraku" bosta bojler ter TV zaporedno priključena na medffazno napetost. Zaradi male upornosti (velike moči bojlerja) ter male moči TV bo TV praktično priključen na medfazno napetost, in jo bo zagotovo skupil. Še enkrat, tovrstna nevarnost obstaja, če se prekine glavni dovod "0". Nevarnosti pa ni, če se prekine le "0" na posameznega porabnika. Le ta pač ne bo delal.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član



Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Prispevkov: 2279
Aktiv.: 13.47
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 25, 2004 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

...bo pa nevarno, če se prekine ničelni vodnik pred vtičnico, vtičnica pa je ničena, torej ozemljitveni kontakt v vtičnici povezan z ničlo. V tem primeru pride na ohišje faza preko samega porabnika, seveda je nevarno le, če je karkoli kovinskega povezano na ozemljitveni kontakt.

Fazni preizkuševalec ali na kratko "faznprifar" je totalno neuporaben pripomoček za razna merjenja in ugotavljanja izpravnosti, je pa zelo v redu pri ugotavljanju potenciala proti zemlji.

Tlivka v faznem preizkuševalcu nikakor ne more svetiti pri 3 voltih, saj plin v tlivki prebije pri cca 70V, lahko tudi precej manj, vendar prav nizko ni, običajno je to nekaj 10 V. Torej, tlivka zasveti pri napetosti, katere vrhnja vrednost preseže to prebojno napetost plina v tlivki.

Mimogrede, tlivko je možno uporabiti tudi kot prožilni element namesto diac-a za proženje tiristorja ali triaka.

Vtičnico se meri z žarnico, fazni preizkuševalec in voltmeter ne daje pravega rezultata. Lahko pa kombinacija žarnice (ali katerega drugega ohmskega bremena) in voltmetra dajeta pravilen rezultat meritve.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1375
Aktiv.: 8.13
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 25, 2004 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja Silvo nekaj takšnega sem misli. Poznam primer ko se ja odpela ničla v glavni omarici. Po hiši je bilo 3/4 stvari skurjenih.
Za preizkuševalec je pa res da ni siguren pri ugotavljanju prisotnosti štroma (lastne izkušnje )
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gorjanc
Član
Član



Pridružen-a: Pet 16 Jan 2004 16:21
Prispevkov: 34
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 26, 2004 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eto sem na vtičnico priklopil 35W žarnico in napetost se je sesedla na 0.1V. Kaj to pomeni je šel ničelni vodnik, kako se lahko to zgodi glede na to da že nekaj mesecev ni nihče vrtal ali zabijal česa v steno. Res hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1375
Aktiv.: 8.13
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 26, 2004 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusi najti dozo v katero je priključena vtičnica, pa tam poglej če je vredu stik na sponkah. Doza je ponavadi je nad vtičnico pod stropom....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
glavič
Član
Član



Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Prispevkov: 323
Aktiv.: 1.91
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 26, 2004 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ule je napisal/a:
Poizkusi najti dozo v katero je priključena vtičnica, pa tam poglej če je vredu stik na sponkah. Doza je ponavadi je nad vtičnico pod stropom....
Novejše hiše jo imajo na stropu..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13598
Aktiv.: 80.40
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 26, 2004 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Novejše hiše jo imajo na stropu..


Še "novejši" sistemi pa razvodnic ne poznajo. Kabli se vlačijo običajno po tleh. Uporabljajo se globoke doze, ki so ob enem tudi razvodnice. Sam sem naredil že kar nekaj takih instalacij (cela stanovanjska hiša brez razvodnice Shocked )

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BogyX
Član
Član



Pridružen-a: Pet 12 Dec 2003 14:25
Prispevkov: 75
Aktiv.: 0.44
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo lahko to malo razložiš?

Kako brez razvodnice - imaš kje kako sliko, da si lahko to predstavljam?

Hvala in Lp
Bogdan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član



Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Prispevkov: 2279
Aktiv.: 13.47
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enostavno vlečeš cevi od doze do doze, skregano z vsemi pravili, vlečeš vodoravno v višini vtičnic, stikal, po stropu, po tleh, kjerkoli..., seveda tu pa tam kakšna razvodnica še obstaja, večina pa je žic speljanih direktno v razdelilno omarico z varovalnimi avtomati, kajti danes je veliko več varovalk kot včasih, za vsako sobo najmanj dve, pa recimo do cca 8 varovalk za kuhinjo.

seveda to velja za inštalacijo narejeno s cevmi in nato potegnjenimi žicami. Kdor ne daje cevi in vleče PPR ali NY je precej za časom. Pametno je dati kakšno cev viška. Pametno je dati še kakšno cev za razne komunikacijske kable, seveda ne preblizu električnim vodom. Nikoli ne veš, kdaj pride prav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13598
Aktiv.: 80.40
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber,

Mislim, da so časi PPR-a nepreklicno minili. Z njim pa tudi "nenapisana pravila" o višini razvodnic, "šivanju" le teh ..itd. Sam PPR kabel povzroča kup težav. Obvezno je potrebno populit vse žebljičke preden dobijo prostor v obdelavo zidarji. Sam sem imel že kar nekaj primerov defektov (ne lastne šlamparije) ko je instalater pustil žebljičke . Ti so bili napoti zidarju, ki je izvajal omete, pa je po njem kar s kelo Evil or Very Mad ...

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13598
Aktiv.: 80.40
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BogyX,

Sicer ti je v glavnem odgovoril reber. V večini se uporablja kabel PP00 (okrogel - preseka 1.5 in 2.5mm) Recimo v nek prostor iz glavnega razdelilca vlečeš dva kabla enega za razsvetljavo enega za vtičnice. Za samo izvedbo instalije je potrebno uporabit globoke doze (vsaj dvakrat bolj globoka kot običajna 60 doza) Recimo dovod za vtičnice pelješ do najbližje doze od tam dalje do naslednje .... enako za razsvetlavo. V najbližjo dozo za stikalo pa naprej na luč. V globokih dozah je dovolj prostora za sponke za vezavo. Kabli, ki se polagagajo na tla se predhodno "oblečejo" v cevi za beton. Danes ko vrtanje betona ne predstavlja velikega problema je tudi vse kable za luči najenostavneje položit na tla (skozi strop ter po vrhu ter na mestu luči nazaj dol)namesto, da se mučiš z gipsanjem na strop. Poleg tega marsikdo stropa sploh ne ometuje ampak ga le skita ter zbeli.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 207 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group