www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Programiranje v bascom avr
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 35, 36, 37  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Bascom sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pobesneli
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Prispevkov: 1021
Aktiv.: 8.00
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 2:48 pm    Naslov sporočila:  Programiranje v bascom avr Odgovori s citatom

Živjo!


Začel sem se učit programirat v bascom avr.Kot čip uporabljam Attiny 2313,ker sem te imel doma.
Imam pa nekaj vprasanj.
Kako bi zgledala koda,ali vsaj kateri ukaz naj uporabim za :

Vezje z eno tipko ki bi ob vsakem pritisku naredila nekaj.


Recimo če bi imel tipko in led diodo.1.pritisk ...dioda gori
2. pritisk dioda utripa
3.pritisk dioda ugasne.

Kje bi dobil seznam ukazov?v kakšni tabeli z kakšno majhno razlago zravn?

Še eno vprašanje.A se s tem čipom da naredit da led dioda recimo postopoma prizge?da bi izhod višal napetost?

Naredil sem si enostaven programator,na katerem sem povezal pine LPT-ja na pine čipe.In dela odlično.Zanima me če lahko z njim sprogramiram tudi atmega8,ker jih mam tudi nekaj doma.

Programator

vcc = 2, 3, 4, 5
reset = 7
sck = 8
mosi = 9
miso = 10

Programiram pa z AVRdude
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1919
Aktiv.: 12.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Vezje z eno tipko ki bi ob vsakem pritisku naredila nekaj.

-V zanki zaznavaš, če je tipka pritisnjena.
-Vsak pritisk tipke poveča nek števec
-Po potrebi resetiraš števec.
-Glede na vrednost števca izvršiš ustrezno kodo.

Citiram:
Kje bi dobil seznam ukazov?v kakšni tabeli z kakšno majhno razlago zravn?
Ali ni nobene dokumentacije zraven (help / priročnik..) ?

Citiram:
Še eno vprašanje.A se s tem čipom da naredit da led dioda recimo postopoma prizge?da bi izhod višal napetost?

Izhodi so digitalni. V določene trenutku je izhod lahko '0' ali '1'.
Efekt počasnega prižiganja je (med drugim) mogoče doseči s PWM modulacijo. (Na linku je razložen princip. Ni potrebna izdelava vezja z linka. Dovolj je uC nekaj kode).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pato90
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 20:16
Prispevkov: 39
Aktiv.: 0.29
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi naredil vezje z eno tipko bi to šlo tako da v program vstaviš eno spremenljivko in ob vsakem pritisku ji povečaš vrednost potem pa z if-end if zankami narediš kaj ob določeni vrednosti spremenljivke dela. ko pa nevem dosežeš zadnjo stopnjo pri tvojem primeru tri resetiraš spremenljivko tako da jo ponovno postaviš na nulo in gre od začetka. za ukaze jih imaš vse napisane v bascom avr helpu in so tudi razloženi v angleščini.
AT mega8 lahko tudi programiraš z takim programatorjem.


L.P.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
cimer
Član
Član



Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07
Prispevkov: 108
Aktiv.: 0.76
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 3:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Bascom AVR ima pregleden in uporaben help.
Za primere kode pa pogledaš v mapo EXAMPLES. Priporočam, da najprej pregledaš primere, pa se potem znova oglasiš.
Pomembno je, da pravilno nastaviš vhodne/izhodne pine. Tam kjer krmiliš LED moraš konfigurirati pin kot output, kjer pa čitaš tipko pa kot intput. Pri čitanju tipke je smiselno tudi priključiti pull up upor na vhodni pin.

_________________
Lep pozdrav!

Marko S.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član



Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Prispevkov: 1672
Aktiv.: 11.00
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

seznam ukazov v Bascomu dobiš s pritiskom na eno tipko:

do
If F1 = 1 then
Print HELP
End if
loop

Tole je primer kode, ki ti ciklično preverja, če je bila pritisnjena tipka F1 (help) in ti posledično odpre Help okno, kjer imaš vse lepo obrazloženo.

Kako bi delala koda, za katero si ti spraševal je pa tako:

skok:
Do
Debounce tipka, 0, nekaj
loop

nekaj:
incr števec
if števec = 10 then
števec=0
end if
go to izbira

izbira:

select case števec
case 1 = goto program1
case 2 = goto program2...

itd

goto skok

Tole pišem tako na pamet...za vsak slučaj stisni tipko F1 in si preberi, kaj počnejo vsi ti ukazi, in kakšna je pravilna sintaksa. Prej ali slej boš odkril, da je stvar zelo enostavna. Aja, pa spremenljivke je treba deklarirat, pa aliase naštimat (tipka alias p3.2 ali pač na kateri pin imaš priključeno tipko)

LP G

_________________
.
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pobesneli
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Prispevkov: 1021
Aktiv.: 8.00
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uf,nisem pričakoval takega odziva,[slovenščina je zame španska vas] hvala za nasvete.Bom preizkusil Smile

Hvala zaenkrat Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
program_er
Član
Član



Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Prispevkov: 2173
Aktiv.: 17.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Debounce tipka, 0, nekaj

Kaj tale ukaz je nekakšna krajšava?

Ali je ta ukaz podoben temu:

If tipka = 0
Goto nekaj
End If
...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
RGorazd
Član
Član



Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Prispevkov: 1672
Aktiv.: 11.00
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
If tipka = 0
Goto nekaj
End If


Ja, precej, vendar je prav namenjen tipkam. V bistvu je nekaj takega:

if tipka = 0 then
waitms 10
if tipka = 0 then
goto nekaj
end if
end if

V bistvu počaka nekaj milisekund, da mine prehodni pojav, potem še enkrat testira pin, če je še vedno na nuli, (če je tipka še vedno pritisnjena) potem komaj skoči tja, kamor mora. To je zaradi preprečevanja motenj, ki jih povzroči odskakovanje mehanskega kontakta tipke.

LP G

_________________
.
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
program_er
Član
Član



Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Prispevkov: 2173
Aktiv.: 17.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, to razumem, hvala.

Samo zapis mi ni šel v glavo, te vejice pa to...
Se pravi ukaz debounce zapišemo tako:

Debounce Portx.x , stanje (0 ali1) , podprogram ali Portx.x = 1 ali 0
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
RGorazd
Član
Član



Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Prispevkov: 1672
Aktiv.: 11.00
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem tole na pamet govoril. Poglej v Help. Trenutno se nahajam za Apple računalniom, kjer nimam inštaliranega Bascoma, na onem PCju, kjer pa je bascom nimam pa neta, pa se mi ne da skakat z ene sobe v drugo Smile

LP G

_________________
.
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
program_er
Član
Član



Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Prispevkov: 2173
Aktiv.: 17.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala. Sem pogledal v help in tam res vse lepo piše. Še konfiguriraš lahko ukaz Debounce.

Config Debounce = čas, ki ga naj preverja debounce (ms)

Debounce preverja pritisnjenost vsakih 5 ms
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
program_er
Član
Član



Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Prispevkov: 2173
Aktiv.: 17.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ima kdo idejo kako in kaj bi naredil iz 1wire IR senzorja (iz starih mišk na kuglico)? Naprimer, da bi lahko s televizijskim pilotom prižigal ledice...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
RGorazd
Član
Član



Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Prispevkov: 1672
Aktiv.: 11.00
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 13, 2008 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V helpu si poglej temo na RC5. Stvar deluje, samo ne z vsemi daljinci. RC5 če se ne motim, je standard, ki ga uporablja Philips, zatorej so najbolj prikladni Philipsovi daljinci, ali pa kak poceni univerzalni daljinec iz Spara. Mislim, da je v Helpu tudi vezalna shema.

Vse kar rabiš je Ir sprejemni modul, na katerega pripelješ 5V, GND in iz njega dobiš že izluščen signal, ki ga pelješ na en pin. To je to. Stvar deluje. S pomočjo tega vezja sem naredil vklop/izklop ter zatemnjevanje luči v moji sobi, vklapljal sem še ventilator. Originalnih načrtov več nimam, niti kode, ker mi je šel na starem PCu disk rakom žvižgat in z njim tudi precej take šare, ki je predstavljala prve korake v programiranju uCjev...

LP G

_________________
.
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
program_er
Član
Član



Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Prispevkov: 2173
Aktiv.: 17.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 14, 2008 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
seznam ukazov v Bascomu dobiš s pritiskom na eno tipko:

do
If F1 = 1 then
Print HELP
End if
loop

...

LP G


Kaj prek UARTa lahko kar napišeš, katero tikpo iščem (naprimer Space, F1, F2) in ko jo bom pritisno mi bo računalnik povedal da je pritisnjena...?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
program_er
Član
Član



Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Prispevkov: 2173
Aktiv.: 17.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 23, 2008 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Kakšno vlogo za vraga ima pin AREF pri AD pretvorniku?

_________________
Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Bascom sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 35, 36, 37  Naslednja
Stran 1 od 37

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2182 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group