www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LED kot senzor
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PC_Master
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10
Aktiv.: 1.52
Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 4:09 pm    Naslov sporočila:  LED kot senzor Odgovori s citatom

Živijo , šlišal sem , da se lahko LED diodo lahko uporablja kot senzor.

LED sveti za nekaj časa , potem pa se port na mikrokontrolerju "zamenja" in zaradi kapacitivnosti LED lahko nekako odčitaš vrednost. Sicer ne vem kaj LED meri ( svetlobo ali oddaljenost etc ).

http://projects.dimension-x.net/technology-and-projects/ledsensors

Pa še en youtube film. Pomoje ni potegavščina saj je kar veliko filmčkov in dokumentacije o tem.

Zato razmišljam da bi lahko LED uporabljal kot senzorje na robotku Smile.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že nekaj časa nazaj sem se zanimal za LED kot senzor. Celo v neki slovenski trgovini sem videl da prodajajo ogledalo, ki se ob pritisku (približanju) na LED-ico prižge osvetlitev.
Zadeva deluje tako da ko se dovolj približaš (dotakneš) LED le-ta dobi odboj svetlobe od "prsta" in odda nek signal. Z mikrokontrolerjem pa najprej za nekaj časa prižgeš LED potem vklopiš HighZ in potem kot vhod. Točen potek imaš nekje na googlu. Jaz se projekta "ŠE" nisem lotil bi bilo pa dobrodošlo če boš našel kaj več informacij in kaj tudi objavil (prišparaš na stikalu).

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim smo o tem na tem forumu že pisali. In nekdo je celo naredil aplikacijo. LED dioda ima podobno karakteristiko kot Foto dioda. Tako lahko deluje kot sprejemnik svetlobe, ki ga meriš z mikrokontrolerjem, in detektiraš kdaj je zatemnjena- prst. Ko detektiraš jo pač prižgeš.
PC_Master
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No še malo brskanja pa sem nekaj najdel ampak to so že LED matrix display , ki vsaka led deluje kot senzor Twisted Evil .

http://www.fischtisch.de/index.php/Main/Documentation

Uporabljen je mikrokontroler , je še koda zraven.

Nazadnje urejal/a PC_Master Sre Jul 02, 2008 6:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ne uporabljaš mikrokontrolerjev? No če jih ne potem ti res ne pomaga dosti.
PC_Master
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda ga.
Nazaj na vrh
xay
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2008 9:24
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, LED lahko uporabiš tudi kot svetlobni senzor, pri čemer se bolje obnesejo super-svetle diode, ki dajejo višjo napetost. Zadevo sem jaz že malo testiral in obnese se kar dobro - uporabil sem supersvetlo LED z kotom sevanja 8˚ in ko sem jo usmeril proti svetlobi (1m oddaljena 60W luč), je dajala napetost 1,5V, ko pa sem jo samo za majhen kot obrnil, pa je napetost takoj padla. Opazil pa sem tudi, da napetost močno skače, tako da moraš narediti povprečje kar nekaj meritev. Nato pa sem s kombinacijo dveh LED, ki sta bili obrnjeni skoraj vzporedno (vmes je bil majhen kot ~5˚) in koračnim motorčkom naredil napravico, ki sledi svetlobi in zadeva je delovala odlično (seveda samo v eni ravnini). Tako da PC_Master, seveda lahko LED-ice uporabiš kot senzorje...

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolj uporabne in tudi največ izhodne napetosti dajo waterclear rdeče, rumene LED. Najmanj uporabne za senzor pa so bele, UV, zelene in modre (za IR še nisem testiral vendar mislim da so kar vredu).
Lahko pa uporabiš tudi kombinacijo LED oddajna in LED sprejemna torej parček.

Offtopic:
Pred dnevi sem malo preštudiral vrtnega palčka (pojočega). Ven sem vzel vezje in malo stestiral na kakšnem principu deluje. Ugotovil sem da ima za senzor kar LDR ki zaznava spremembe svetlobe preko neke cevke, da je območje delovanja usmerjeno. Vse skupaj je narejeno analogno (senzor) naprej pa je povezano s sintetizatorjem zvoka ki se sproži na "1ko".

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem pred leti eksperimentiral nekaj s tem. Najbolje so se mi obnesle čisto navadne rumene LED diode. Namesto, da sem meril napetost, sem meril kapacitivnost na njih ter dobil boljše rezultate.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 12:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@NeoTO ali se s svetlobo spreminja tudi kapacitivnost LED? Kako si izvedel meritev kapacitivnosti?
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meril sem časovno konstanto LEDice.

LED obratno polariziraš za nekaj milisekund, nato pa preklopiš pin, ki si ga držal na high, na vhod. Potem pa samo meriš čas dokler ti ta vhod ne pade na 0. Časi so v rangu nekaj stro milisekund.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha mislim da razumem. Ko led priklopiš "obratno" se le-ta polarizira in ustvari neko kapacitivnost. Ko sprejme neko svetlobo se na kontaktih pojavi neka napetost in se s tem tudi podaljša čas praznjenja upam da sem zadel bistvo Smile
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno obratno. Čas praznenja se skrajša pri večji svetlobi. LED namreč deluje kot zelo šibek tokovni vir.
befi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Apr 2008 17:21
Aktiv.: 0.22
Kraj: Poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še malo branja na temo uporabe LED-ic za svetlobne senzorje.
KRAPman
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Nov 2005 14:35
Aktiv.: 0.49
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čisto preprosta izvedba :
LED as sensor

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni