www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Zagonski tok kompresorja na hladilniku
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Profesor Einstein
-1



Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 23:13
Prispevkov: 888
Aktiv.: 9.00
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 10:02 am    Naslov sporočila:  Zagonski tok kompresorja na hladilniku Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Zanima me le informacija kolikokrat večji je zagonski tok kompresorja na hladilniku, ker moram izbrati ustrezno cevno varovalko s karakteristike. Zanima me tudi povprečni čas zagona.

Kot primer: varovalko T1,6A mi je pihnil 100W kompresor od hladilnika.

Hvala za pomoč.

Lp.

Darko

_________________
Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali. (Mark Twain) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
andrejj
Član
Član



Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 14:06
Prispevkov: 4284
Aktiv.: 39.83
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno je napajanje 12V?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
-1



Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 23:13
Prispevkov: 888
Aktiv.: 9.00
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne gre za normalni hladilnik Gorenje 100W 145 litrski na 230V~.

Igram se z uR regulacijo temperature pa ga krmilim preko releja pa moram najti pravo varovalko. Sedaj bom poskusil s T2.5A.

Lp.

Darko

_________________
Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali. (Mark Twain) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 10:18
Prispevkov: 3846
Aktiv.: 35.76
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojej nehvalezno vprasanje. Svetujem ti, da ga enostavno izmiris z tokovnimi klescami. Meni je kompresor klime dobesedno stopil povezave na vezju (1kW kompresor). Meritve so pokazale, da ko deluje tece tok 5A, ampak zagonski tok pa je bil 50A in to cele 3.sek Shocked
_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
-1



Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 23:13
Prispevkov: 888
Aktiv.: 9.00
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo ga pa sem pomeril zagonski tok na 100W kompresorju; okrog 4A pije.

Pomembno pa je da se kompresor ponovno ne štarta vsaj 4min od trenutka zadnjega izklopa ker ne bo zagnal zaradi prevelike razlike med izhodnim in vhdnim tlakom. S časoma se ta tlak izenači in kompresor je pripravljen za takojšnji start.

Lp.

Darko

_________________
Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali. (Mark Twain) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ro-bi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 15:53
Prispevkov: 2588
Aktiv.: 27.40
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem hotel hladilnik poganjati preko razsmernika, mi je metalo ven in je elektrikar izmeril 20x zagonski to za nekaj Ms.
lp

_________________
3 x 3 = 9
ena dalje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 21:16
Prispevkov: 4033
Aktiv.: 37.50
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je ponavadi uspelo namerit vsaj 15x nazivnega toka, je pa sigurno še večja čista konica, ki pa za T varovalko ni pomembna.
Redno starta kompresor v cca pol sekunde.
Kot je bilo omenjeno pa pri neredni zaustavitvi (recimo izpad napajanja za sekundo-dve) pa kompresor ne more pognat dokler tlak v njem ne pade, takrat pa poskus zagona traja tudi do 5 sekund, dokler pač zaščitni bimetal ne odklopi. Naslednji poskus sledi običajno po nekaj minutah in se še lahko zgodi, da ni uspešen, če tlak do takrat ne popusti zadosti.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s51zg
Član
Član



Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 16:35
Prispevkov: 436
Aktiv.: 4.05
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 7:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Simons, kakšne imaš pa varovalke v bajti, da so ti zdržale tok 50A tri sekunde?

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gumby
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 11:32
Prispevkov: 3969
Aktiv.: 43.39
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 7:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič ekstra ne rabiš za to, malo si poglej izklopne karakteristike varovalk...

klik, klik

_________________
my brain hurts
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 10:18
Prispevkov: 3846
Aktiv.: 35.76
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 10:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51zg je napisal/a:
Simons, kakšne imaš pa varovalke v bajti, da so ti zdržale tok 50A tri sekunde?

lp
Ne bi vedel, ker to ni bilo pri meni doma...
_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
madzi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 9:46
Prispevkov: 321
Aktiv.: 2.98
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ste že pri kompresorjih za hladilnike me nekaj zanima. Verjetno se bo marsikomu zdelo butasto vprašanje ampak kak se ga prikluči na napajanje. Kompresor pa ima 3 priključke.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 10:18
Prispevkov: 3846
Aktiv.: 35.76
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. Faza
2. Nula
3. Ozemljitev

ali

1.Faza 1
2. Faza 2
3. Faza 3

odvisno ali imas 1 ali 3. fazni kompresor....

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
infrared
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 13:54
Prispevkov: 181
Aktiv.: 1.68

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
1. Faza
2. Nula
3. Ozemljitev

ali

1.Faza 1
2. Faza 2
3. Faza 3

odvisno ali imas 1 ali 3. fazni kompresor....
Confused Ni ravno tako (pri tri faznem bi mankala ozemljitev)
Kompresorski motor pri zagonu potrebuje malo "pomoč" pa mu za kratek čas vežemo pomožno navitje (zato tudi ima tako velik zagonski tok) Torej en priključek je skupni , potem imamo delovno navitje in tretji je zagonsko - tako bolj preprosto povedano.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 20:29
Prispevkov: 967
Aktiv.: 8.99
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Torej en priključek je skupni , potem imamo delovno navitje in tretji je zagonsko - tako bolj preprosto povedano.


In tisto zagonsko navitje je ponavadi vezano preko namenskega releja, ki pride v tisti priključni škatli ali pa preko PTC upora, ki se ravno tako nahaja v tisti škatlivi.
To so že gotovi kompleti, ki jih lepo natakneš na tiste tri priključke.
No nekateri močnejši imajo tudi kondenzator za zagon motorja.

LP Srečko

_________________
Samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 20:42
Prispevkov: 2649
Aktiv.: 26.82
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 06, 2008 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

varovalka varuje kable, žice, ...
Za varovanje elektromotorjev (kar verjetno kompresor je) je bimetal (ali DM stikalo, kot smo včasih rekli, ne vem kakšno je novo ime, menda MS-nekaj...), kot dodatek pa še temperaturna zaščita - temp. odvisni upor, montiran v/na ohišje motorja, ki preko ustreznega modula izklopi motor, če se ta pregreva.
Varovalko dimenzioniraj glede na presek kabla, ki vodi do kompresorja, ne pa tok motorja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 850 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group