www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

vezava luči
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dezo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40
Aktiv.: 0.95
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2008 5:30 pm    Naslov sporočila:  vezava luči Odgovori s citatom

zdravo v energetiki sem popoln začetnik in se mučim že cel dan, zdaj pa k problemu.
v hiši imam v zgornjem stopnjišču dve luči, rad pa bi jih zvezal na stikala, ki bi bilo eno spodaj pa na vsakem koncu hodnika eno. se pravi dve luči in tri stikala, delovalo pa naj bi tako da bi lahko z bilokaterim stikalom vključil in izklučil luči.

v steni je že [slovenščina je zame španska vas] en moder in siv (faza nula), se pa mučim z vsemi stikali od križnih, do serijskih, šel sem po shemah, pa mi ne rata, zto bi prosil za pomoč.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2008 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je na hitro narisano z ASCI znaki - upam, da bo razumljivo.

Potrebuješ dva izmenična stikala ter X križnih (koliko stikal pač želiš)

Izmenično stikalo ima tri priključke. Dovod je običajno označen. Ostala dva priključka pelješ na križno stikalo, ki ima 4priključke. Preostala dva na naslednjo stikalo... Verigo zaključiš z izmeničnim stikalom. Dovod pelješ na žarnico.
(S1 ter S5 sta izmenični stikali, S2-S4 pa križna)

Koda:

LUC
                                           .-.
               +------------------------ -( X )- +
               |                           '-'   |
               |                                 |
             0 o     S1     S2     S3     S4     |S5
                                                 |
            F  o------o     o o    o o    o o    o
                      o-----o o----o o----o o----o
                      o-----o o----o o----o o----o

hvon
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Apr 2008 9:55
Aktiv.: 0.93
Kraj: Avče

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

izmenično stikalo je vedno na začetku in koncu,če sta pa samo 2 stikali,sta pa obe izmenični,,vmes je pa poljubno število križnih,.

pazit je treba na pušcice ki so narisane na stikalih. na izmeničnih stikalih gre vedno faza na pušcico noter in na koncu s puščice vn na porabnik.
iz izmeničnega gresta 2 vodnika na križno( spet na dve puščice) in iz križnega (kjer ni puščic )naprej na izmeničnega ali na naslednjega križnega(če je več stikal kot je na spodnji skici)

dezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo v sredini sem dal križno, na obeh koncih pa izmenično stikalo, pa ko z enim ugasnem luč, jo z drugim ne prižgem več, ko pa je prižgana pa spet s tretjim ki ga izklopim samo pomežikne, pa naprej gori.

meni ni prav nič jasno.

lp
Nazaj na vrh
dezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

da še malo napišem v imenično sem dal fazo, v mojem primeru siv [slovenščina je zame španska vas], na drugo stran pa na vsak konec modri kabel (v mojem primeru). na izmenično prideta v stikalo dva siva ven pa gresta dva modra, in na koncu prideta v izmanično dva modra in ven gre en siv kabel, kaj sem prav zvezal ?

lp
Nazaj na vrh
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na križno stikalo si "vhodne" in "izhodne" vodnike narobe povezal. Poveži pravilo, pa bo delovalo. Wink
dezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

še zmeraj mi ni jasno. pa poskusimo še enkrat: v prvi dozi so trije kabli en siv (faza) in dva modra, sivega sem dal na imenično skupno, modra na drugo stran na vsak konec. potem je tu druga doza, notri sta dva siva in dva modra kabla. modra sem dal kot vhod v križno, siva kot izhod. potem pa še zadnja doza, sta spet en siv pa dva modra kabla, modra sem priključil na eno stran sivega na skupno, drugo stran.

povzetek prvi dve stikali mi delujeta, z zadnjim lahko izklapljam luč če je vklopljena, če ni jo ne morem vklopit. če zadnje stikalo izklopim mi ne delujeta prejšnji dve stikali in ne morem vklopiti luči.

hvala za pomoč.

lp
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi narisati po hvonov shemi kako imaš ti povezano ali pa sam skiciraj kako imaš povezano.
Tako po opisu se kmalu izgubiš kam ti gre kakšna žica.

Lp Srečko

dezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no zvezal sem tako kot je hvon narisal, samo da imam dve luči. pri meni je problem bolj verjetno to da nevem, za kaj je kateri kabel. v prvo stikalo kot na hvonovi sliki na levi pride pri meni siv kabel, ki ima napetost, potem na drugi strani ven gresta dva modra kabla naprej na križno, potem tam pri križnem stikalu imam dva siva in dva modra stikala, in na zadnjem pa spet dva modra in en siv kabel. jst sklepam da je moder za luči, ali kako lahko to še ugotovim?

lp
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po opisu bi moralo delati. Preveri še enkrat, če si vse žice res priklopil v prave priključke na stikalih.
Če moraš imeti zadnjo stikalo vklopljeno, da ti delujeta prvo in drugo, si narobe priklopil žico, ki gre na luč (ta mora biti tam kjer je označba-puščica/L/P). Modri žici pa morata biti na ostalih dveh priključkih.

hvon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2008 2:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dezo je napisal/a:
no zvezal sem tako kot je hvon narisal, samo da imam dve luči. pri meni je problem bolj verjetno to da nevem, za kaj je kateri kabel. v prvo stikalo kot na hvonovi sliki na levi pride pri meni siv kabel, ki ima napetost, potem na drugi strani ven gresta dva modra kabla naprej na križno, potem tam pri križnem stikalu imam dva siva in dva modra stikala, in na zadnjem pa spet dva modra in en siv kabel. [slovenščina je zame španska vas] sklepam da je moder za luči, ali kako lahko to še ugotovim?

lp

tu mi ni pa nič jasno!
na prvo izmenično stikalo pride siva žica ki je faza in pride priklopljena na puščico na izmeničnem stikalu. na drugi strani sta dva modra ki gresta na križno,,potem tam pri križnem sta dva modra ki prideta od prvega izmeničnega in dva siva ki moreta it na naslednje izmenično (končno izmenično).. potem si pa napisal:"in na zadnjem pa spet 2 modra in siva.".??? kako 2 modra?? dva siva bi mogla bit če prideta s križnega!?

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.03
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2008 7:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probaj dobro pregledati te načrte:

Vse skupaj pa imaš tukaj.

Malo domišljije pri iskanju in boš ustvaril. Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dezo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2008 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvon saj to me bega, ker niti nevem katera žica je za katero luč oziroma stikalo, ker pač nisem vgrajeval žic v steno in so tam že bile.

ja tako kot si tudi ti napisal in prilepil sliko, do zadnjega stikala je vse prav v zadnji dozi sta pa spet dve modrižici in eno sivo in kakor koli obrnem ne dela tako kot bi moralo, mi pa tudi meni ni jasno zakaj sta tam dve modri žici?

kako bi lahko ugotovil katera žica gre na luč katera pa naprej?

lp
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2008 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odpri zadnjo dozo in zakrivi žice navzven, pazi da ne bodo v stiku. Vklopi varovalko in pomeri na katero žico dobiš napetost. Nato preklopi križno stikalo in spet pomeri na kateri žici je napetost. Na tak način boš dobil dve žici, ki jih priklopiš na izmenićno stikalo, tista tretja pa bi potem naj bila za luč. Če ni tako boš moral preurediti instalacijo.
hvon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2008 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

da ni unemu štromarju zmanjkalo sive žice in je kar poštukal sivo z modro,tako da maš zej 2 modri in eno sivo Laughing

kot e reku ElGrigon naredi. odklopi zadnje stikalo proč,tako da boš mel 3 žice vn in preklapljaj križno stikalo. tiste dve k bosta meli napetost sta tekača in ju priklopiš tam kjer ni puščice na izmeničnem stikalu..če še ne bo delalo je pa kakšno stikalo v ku**u

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni