Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2004 12:26 pm Naslov sporočila: Tester faznega zapredja (smer vrtenja 3-faznega motorja) |
|
|
Pri debati na to temo na mobisux-u je nekdo pripel enostavno shemo. Zadevo sem preiskusil ter naredil tiskano veze.
Vse skupaj v prilogi.
Opis: |
Enostaven tester faznega zaporedja sestavljen le iz pasivnih elementov. V prilogi načrt, tiv ter izgled gotovega vezja. |
|
 Download |
Ime datoteke: |
3f_tester_smeri .zip |
Velikost datoteke: |
195.41 KB |
Downloadano: |
394 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3358 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2004 1:35 pm Naslov sporočila: Ali imaš kje tudi |
|
|
Pozdravljen, Silvo,
ja, to je zanimiva napravica, zanima me pa tudi tester prisotnosti vseh 3 faz in to pri mončnih induktivnih obremenitvah, motorjih, kjer če izpade ena faza, se na njej ne zruši napetost na 0v temveč se kar precejšnja napetost inducira v navitjih motorjev in tak enostaven tester na samo napetost ni dovolj dober.
Napetosto mora biti
- v tolerancah in
- v pravilnem faznem kotu v odnostu na druge faze.
Tak tester bi potem lahko odklopil kontaktor, da ne bi motorji se pregreli..
Pozdrav
Vilko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2004 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale tester je namenjen določevanju pravilnega zaporedja vodnikov pri recimo priklopu večjega porabnika ali stroja, kateri zahteva pravo fazno zaporedje (smer vrtenja 3-faznih elektromotorjev) pri katerem bi zaradi velikega preseka dovodnega kabla ob evetuelni ne pravi smeri bilo dva vodnika dokaj nerodno zamenjat med sabo.
Da napišem še komentar na drugi del posta. Res, pri eventuelno velikih trofaznih porabnikih (sploh elektromotorjih vezanih v zvezdo) pride pri eventuelnem izpadu ene faze do tvorjenja takoimenovane umetne "0" ter se na izpadlem vodniku pojavi napetost skoraj enaka fazni. Nekaj podobnega sem v podjetju doživel pred kakim letom. Iz glavnega transformatorja do stikalnega prostora za del hale tečejo trije paralelno vezani kabli varovani z 315A varovalkami. Zaradi slabeka stika na podnožju varovalke je pregorelo eno podnožje. Ostali dve varovalki nista več mogli nositi celega bremena ter sta pregoreli. Zgodilo se je to - cela hala se je znašla na dveh fazah. Dokaj hitro so napako zaznali bimetali za stroje v lakirnici. (EX cona) ki so varovani kot "povečana varnost" Naknadna rekacija so bili frekvenčni pretvorniki. Moram reči, da sem bil kar zmeden na dokaj čudno ne vsakdanje dogajanje, ter sem potreboval kar nekaj časa, da sem ugotovil kaj pravzaprav se je zgodilo.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2004 2:56 pm Naslov sporočila: kontrola faz |
|
|
LP!
Zanimivo rešitev sem najdo na tem pdf-u.Nisem je še preizkusil vendar mi se zdi da bi moralo delati.
Vlado
|
 Download |
AN-3007POWER LINE MONITOR.pdf |
204.7 KB |
272 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2004 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv čip tale MID 400. V katalogih trgovin z elektroniko ga nisem zasledil - je dobavljiv pri nas ?
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2004 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
No pa sem ravno hitel predlagati nadgradnjo vezja v "TFZ V1.1"
Dodati še tri tlivke proti nuli za nadzor prisotnosti vsake faze posebej in niti nisem pomislil na primer,ki ga je opisal Silvo.No,na mojemu bom napravil,saj potrebujem le za "čiste" vtičnice
Pravzaprav,kaj pa če bi tlivke vezal v trikot Verjetno bi opazil razliko(verjetno bolj majhno) v svetilnosti ob izpadu faze
Silvo vidim,da si uporabil 1000V kondije,verjetno bi šlo tudi z ~500V
Jaz ga bom namreč napravil bolj na "grozdje" in ga poskušal nekako stlačiti v vtikač
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2004 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Robert,
Ne rabiš nič dodajat. (razen, če ne rabiš indikacije le za eno fazo) Pri prisotnosti le dveh faz gorita obe tlivki. Glede kondenzatorjev - ravno te sem imel doma. 500V je več kot dovolj.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Tor Okt 19, 2004 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav!
Silvo, jaz sem napravil tvoj trifazni tester, pa mi zadeva ne deluje. Delal sem po nacrtu. Ko priklopim vse tri faze mi gorita obe tlivki in ko tudi zamenjam faze gorita obe tlivki.
Ali so upori lahko 1/4W?
Ko gledam tvojo sliko se mi zdi da si uporabil samo 200K in 290K upore, 300k pa ne ali so upori pomembni? Ali lahko na montazni sliki oznacis kje so upori R1-R9?
LP,marko
_________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Okt 19, 2004 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse vrednosti sem dal točno po načrtu. Upore v tlivkah pa sem odstranil.
|
79.03 KB |
Pogledana: |
275 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Sre Okt 20, 2004 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Silvo,
Ali so upori lahko 1/4W ?
LP,marko
_________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Okt 20, 2004 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moč za samo delovanje nima vpliva zadostuje pa 1/4W
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Martin_Krpan Član

Pridružen-a: Ned 18 Jan 2004 17:00 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.14 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sob Sep 09, 2006 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Silvo, ali imaš morda še kje to priponko, saj bi mi tester faznega zaporedja prišel še kako prav, vendar iz zgornjega linka ne morem več sneti priponke. Prav tako pa tega projekta nisem zasledil na filemanagerju.
Najlepša hvala in LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Sep 10, 2006 9:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Ponovno pripenjam.
|
 Download |
3f_tester_smeri .zip |
197.07 KB |
301 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Ned Sep 10, 2006 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Za to je pa fina fazna simetrija, sploh za stroje če se večkratpreklaplajo na različne vtičnice. Elektronika pa poskrbi da so faze pravilno rozporejene.
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MuadDib Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.21 Kraj: Kamnica (MB)
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Ravno gledam tale enostaven tester, pa me zanima kako bi napravil tester faznega zaporedja kot modularno izvedbo za priklop v napravo, da avtomatsko obrne fazi.
zamislil sem si nekako z grecom in dvema relejema, vendar ce prav razumem delovanje bi moral v sredino greca dat se nekaksno navitje.
no ja... mogoce bo kdo nastudiral, ce ne pa bom probal jaz
LP, BB
_________________ V teoriji je vse dokazano, v praksi pa neizvedljivo...
Stvar deluje pa noben teoretik ne zna razlozit zakaj... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|