www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tester faznega zapredja (smer vrtenja 3-faznega motorja)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 09, 2004 12:26 pm    Naslov sporočila:  Tester faznega zapredja (smer vrtenja 3-faznega motorja) Odgovori s citatom

Pri debati na to temo na mobisux-u je nekdo pripel enostavno shemo. Zadevo sem preiskusil ter naredil tiskano veze.
Vse skupaj v prilogi.

3f_tester_smeri .zip
 Opis:
Enostaven tester faznega zaporedja sestavljen le iz pasivnih elementov. V prilogi načrt, tiv ter izgled gotovega vezja.

Download
 Ime datoteke:  3f_tester_smeri .zip
 Velikost datoteke:  195.41 KB
 Downloadano:  394 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 09, 2004 1:35 pm    Naslov sporočila:  Ali imaš kje tudi Odgovori s citatom

Pozdravljen, Silvo,

ja, to je zanimiva napravica, zanima me pa tudi tester prisotnosti vseh 3 faz in to pri mončnih induktivnih obremenitvah, motorjih, kjer če izpade ena faza, se na njej ne zruši napetost na 0v temveč se kar precejšnja napetost inducira v navitjih motorjev in tak enostaven tester na samo napetost ni dovolj dober.
Napetosto mora biti
- v tolerancah in
- v pravilnem faznem kotu v odnostu na druge faze.

Tak tester bi potem lahko odklopil kontaktor, da ne bi motorji se pregreli..

Pozdrav
Vilko
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 09, 2004 2:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale tester je namenjen določevanju pravilnega zaporedja vodnikov pri recimo priklopu večjega porabnika ali stroja, kateri zahteva pravo fazno zaporedje (smer vrtenja 3-faznih elektromotorjev) pri katerem bi zaradi velikega preseka dovodnega kabla ob evetuelni ne pravi smeri bilo dva vodnika dokaj nerodno zamenjat med sabo.

Da napišem še komentar na drugi del posta. Res, pri eventuelno velikih trofaznih porabnikih (sploh elektromotorjih vezanih v zvezdo) pride pri eventuelnem izpadu ene faze do tvorjenja takoimenovane umetne "0" ter se na izpadlem vodniku pojavi napetost skoraj enaka fazni. Nekaj podobnega sem v podjetju doživel pred kakim letom. Iz glavnega transformatorja do stikalnega prostora za del hale tečejo trije paralelno vezani kabli varovani z 315A varovalkami. Zaradi slabeka stika na podnožju varovalke je pregorelo eno podnožje. Ostali dve varovalki nista več mogli nositi celega bremena ter sta pregoreli. Zgodilo se je to - cela hala se je znašla na dveh fazah. Dokaj hitro so napako zaznali bimetali za stroje v lakirnici. (EX cona) ki so varovani kot "povečana varnost" Naknadna rekacija so bili frekvenčni pretvorniki. Moram reči, da sem bil kar zmeden na dokaj čudno ne vsakdanje dogajanje, ter sem potreboval kar nekaj časa, da sem ugotovil kaj pravzaprav se je zgodilo.

Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 09, 2004 2:56 pm    Naslov sporočila:  kontrola faz Odgovori s citatom

LP!
Zanimivo rešitev sem najdo na tem pdf-u.Nisem je še preizkusil vendar mi se zdi da bi moralo delati.
Vlado

AN-3007POWER LINE MONITOR.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  AN-3007POWER LINE MONITOR.pdf
 Velikost datoteke:  204.7 KB
 Downloadano:  272 krat

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 09, 2004 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiv čip tale MID 400. V katalogih trgovin z elektroniko ga nisem zasledil - je dobavljiv pri nas ?
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 09, 2004 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No pa sem ravno hitel predlagati nadgradnjo vezja v "TFZ V1.1" Cool

Dodati še tri tlivke proti nuli za nadzor prisotnosti vsake faze posebej in niti nisem pomislil na primer,ki ga je opisal Silvo.No,na mojemu bom napravil,saj potrebujem le za "čiste" vtičnice Wink
Pravzaprav,kaj pa če bi tlivke vezal v trikot Question Verjetno bi opazil razliko(verjetno bolj majhno) v svetilnosti ob izpadu faze Question

Silvo vidim,da si uporabil 1000V kondije,verjetno bi šlo tudi z ~500V Question
Jaz ga bom namreč napravil bolj na "grozdje" in ga poskušal nekako stlačiti v vtikač Very Happy

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 09, 2004 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Robert,

Ne rabiš nič dodajat. (razen, če ne rabiš indikacije le za eno fazo) Pri prisotnosti le dveh faz gorita obe tlivki. Glede kondenzatorjev - ravno te sem imel doma. 500V je več kot dovolj.

marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 19, 2004 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav!
Silvo, jaz sem napravil tvoj trifazni tester, pa mi zadeva ne deluje. Delal sem po nacrtu. Ko priklopim vse tri faze mi gorita obe tlivki in ko tudi zamenjam faze gorita obe tlivki.
Ali so upori lahko 1/4W?
Ko gledam tvojo sliko se mi zdi da si uporabil samo 200K in 290K upore, 300k pa ne ali so upori pomembni? Ali lahko na montazni sliki oznacis kje so upori R1-R9?

LP,marko

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 19, 2004 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse vrednosti sem dal točno po načrtu. Upore v tlivkah pa sem odstranil.

razp.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  79.03 KB
 Pogledana:  275 krat

razp.jpg

marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 20, 2004 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav

Silvo,
Ali so upori lahko 1/4W ?

LP,marko

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 20, 2004 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moč za samo delovanje nima vpliva zadostuje pa 1/4W
Martin_Krpan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jan 2004 17:00
Aktiv.: 0.14
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 09, 2006 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!
Silvo, ali imaš morda še kje to priponko, saj bi mi tester faznega zaporedja prišel še kako prav, vendar iz zgornjega linka ne morem več sneti priponke. Prav tako pa tega projekta nisem zasledil na filemanagerju.

Najlepša hvala in LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2006 9:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponovno pripenjam.

3f_tester_smeri .zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  3f_tester_smeri .zip
 Velikost datoteke:  197.07 KB
 Downloadano:  301 krat

Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2006 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za to je pa fina fazna simetrija, sploh za stroje če se večkratpreklaplajo na različne vtičnice. Elektronika pa poskrbi da so faze pravilno rozporejene.
MuadDib
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04
Aktiv.: 0.21
Kraj: Kamnica (MB)

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 25, 2009 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ravno gledam tale enostaven tester, pa me zanima kako bi napravil tester faznega zaporedja kot modularno izvedbo za priklop v napravo, da avtomatsko obrne fazi.

zamislil sem si nekako z grecom in dvema relejema, vendar ce prav razumem delovanje bi moral v sredino greca dat se nekaksno navitje.

no ja... mogoce bo kdo nastudiral, ce ne pa bom probal jaz Wink

LP, BB

Stvar deluje pa noben teoretik ne zna razlozit zakaj...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni