|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stoki Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2004 1:15 am Naslov sporočila: kako zaceti prog. atmele z assemblerjem |
|
|
Naslov je glavno vprasanje. Hvalezen bi bil za kak link, se bolj pa za dejanske izkusnje.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2004 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
O družini 8051 je bila serija člankov v prvih številkah Sveta elektronike. (št 1- 6 1994)
Ponatis je bil objavljen v številkah od 68 - 80 l. 2000
Sporočilo sem dal med aktualno. Mogoče se bo razvila podobna debata kot pri programiranu PIC-a v assemblerju. Assemblerjaši vabljeni  _________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Sob Nov 20, 2004 9:28 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 846 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2004 9:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Če nisi strogi privrženec assemblerja ti predlagam, da si pogledaš tole stran.
http://www.mcselec.com/
LP Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2004 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj se ne gre za to da bi bil strogi privrzenec samo sem pogruntal da bo najbolje, ce se ze z zacetka navadim assemblerja, ker ga bom rabil naprej v soli.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2004 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako ja!
Bolje, da spoznas vso arhitekturo uCja. Ti bo veliko koristila v prihodnje. Tudi sam sem zacel na assemblerju nadaljeval na bascomu in sedaj grem na C. Pa se to. Vem, da jih bom sedaj malo slisal. Ampak ce si zelis resno ukvarjati z uCji pozabi na zgoraj omenjen naslov. Vzemi knjigo v roke in se raje loti C-ja. Sploh ni tak bav-bav kot izgleda na zacetku. Zelo enostaven je !
Ce pa rabis uC samo za priziganje luck, izpis na LCD-ju kaksno enostavno komunikacijo za RS232 potem pa je bascom prav OK resitev. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3359 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2004 5:50 pm Naslov sporočila: Vsak začetek je težak. |
|
|
Vsak začetek je težak. Najprej se moraš opremiti. Začenši z literaturo. Pa ne samo, da je na polici, prebrana ali vsaj prelistana mora biti. Potem s programatorji, pa testnimi pripomočki, in potem še nekaj časa ne bo nič videti.
Jaz sem zažel veliko lepše: Udeležil sem se enodnevnega tečaja BASCOM-a. Tečaj je bil opremljen z vsem potrebnim, tako je vsak udeleženec imel pred seboj svoj PC, programator, testno ploščo, knjigo vaj in potem smo malo poslušali predavanje, malo vadili, kar smo slišali.
In potem sem takoj odkupil kar tam na mestu vso opremo, (BASCOM prevajalnik, programator, testno ploščo in 8252 adapter), ki sem jo uporabljal na tečaju, in nadaljeval s študijem doma.
Na žalost je bila to enkratna prilika. Mislim, da od takrat ni bilo več te prilike. Če pa bo, jo zgrabi!
Na žalost pa sem ostal na 8051 nivoju, (Atmel at89c2051, at89c4051 in at89s8252)ki gre počasi v pozabo. Če bo kdaj prilika - tečaj za začetnike AVR, bi se takoj pridužil.
Assembler ima prednost: je brezplačen. Vendar ima tudi slabe strani: vse stvari moraš 'štrikati' sam ali pa si dobiti podprograme, ki pa niso več brezplačni. Če hočeš recimo na LCD napisti "Dober dan!" je v Bascomu dovolj da napišeš ukaz
LCD "Dober dan!"
V assmeblerju pa moraš naštudirati LCD arhitekturo, in potem na prave pine v pravem timingu prenesti informacijo "Dober dan!", ki si jo prej nekje v memoriji definiral. To je samo za primer.
Bascom ima podporo za LCD, RS232 komunikacijo z PC-jem ali drugim mikroprocesorjem, I2C elemente, 1Wire elemente, in vse lepo štima in dela, imaš v Help-u primere, pa tudi celo knižnjico primerov dobiš zraven.
Pozdrav
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2004 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Assembler ima prednost: je brezplačen. Vendar ima tudi slabe strani: vse stvari moraš 'štrikati' sam ali pa si dobiti podprograme, ki pa niso več brezplačni. Če hočeš recimo na LCD napisti "Dober dan!" je v Bascomu dovolj da napišeš ukaz
LCD "Dober dan!" |
Asembler ima poleg tega, da je brezplačen še ogromno prednosti. Res pa je, da moraš dobro poznati periferijo katero boš priklopil na mikrokontroler. Če to poznaš je razne rutine LCD, I2C, 1wire ... Tudi v assemblerju si lahko napišeš rutino ki bo "delala" kot zgoraj napisano LCD "Dober Dan" Ko smo ravno pri LCD-ju kako je z podporo šumnikov ter posebnih znakov pri Bascomu? V assemblerju ni problem kreirat bilokateri znak.
Moje mnenje je, da če hočeš izvleči maksimum iz mikrokontrolerja moraš dobro poznati assembler. Lahko seveda pišeš v kakem višjem jeziku. Kritične dele pa pišeš v assemblerju. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2004 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ziv Silvo
Ja seveda lahko z bascomom lahko kreiras tudi svoj znak za izpis na LCD. Ampak je pa hudo spominsko pozresna operacija
Evo bom jaz napisal svoje mnenje, ker dobro poznam assembler, bascom ter bolj slabo C
-ASSEMBLER:
---dobro. Brezplacen, izredno hitre rurine, porabi malo flasha ter spomina na uCju (ce seveda znas delati z njim!), lahko si napises svoje rutine in je delo z njim preprostejse
---slabo. Zahteva zelo dobro znanje arhitekture uCja, slabo pregledno pisanje, ponavadi ne dobis zraven simulatorja
-BASCOM:
---dobro. Zelo primeren za zacetnike, saj ne rabis vedeti o uC skoraj nic. Pregledno pisanje, odlicen simulator, veliko podrutin je ze vkljucenih v bascom. Moznost pisanje svojih kniznic, dobra pomoc - veliko uporabnikov
---slabo. Prvic to, da so zaceli avtorji zanemarjati nadgradnje. Je samo vprasanje casa, kdaj bo "umrl", velika izvorna koda, ne mores popravljati ukazov. Sicer lahko sam napises knjiznico, ampak je literature o tem zelo malo -> premalo!
-C: O tem se pa se ucim, tako da bo to bolj prvi obcutki.
---dobro. Majhna izvorna koda, lahko direktno popravljas prevedeno kodo (v assemblerju) dosti ze napisanih knjiznic. Dosti brezplacnih knjiznic na internetu. Celo brezplacni prevajalniki se dobijo. Prehod iz BASCOMa ni prehud
---slabo. Tudi tu moras poznati poznati uC. Dobri prevajalniki so dragi _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2004 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Simon, s tem se popolnoma strinjam moti me le tole...--slabo. Tudi tu moras poznati poznati uC Res mogoče pri višjih jezikih arhitekture ni potrebno poznati a veliko lažje boš delal, če jo boš poznal. Enako je tudi s preriferijo ki jo priklapljaš na MCU.
Če tole nekako primerjam z voznikom... tisti, ki ne pozna periferije ter arhitekture procesorja je "voznik" z veljavnim vozniškim, ki nima pojma, kje je motor, ne ve kje je rezerva, je ne zna zamenjat, ne zna sam natočit goriva, pogledat olja (vrjami teh je veliko) tisti, ki periferijo pa arhitekturo pozna pa je "voznik" ki vse to zna. ... _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3359 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2004 10:03 am Naslov sporočila: Pozabljate, da je za nasvet vprasal zacetnik! |
|
|
Fantje, pozabljate, da je za nasvet vprašal začetnik!
Za začetnika je važno, da hitro lahko nekaj pokaže, pa žeprav samo "Dober dan!".
S tem pride 'na okus krvi', in bo potem sam vrtal naprej, nastudiral arhitekturo, assembler, in tako naprej!
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2004 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko
S tem se pa ne bi strinlaj s tabo. Ko enkrat vzames v roke bascom, das ukaz LCD "dober dan", potem smo zadevo koncali. Pogruntas, kako je to vse enostavno in pozabis na assembler, arhitekturo in vse skupaj
Ko pa nekaj ne dela (hroscek v bascomu, ki ne zna brisati zastavice RI) potem pa grde besede in jok.  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piki Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.25
|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2004 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
hi!
Če si začetnik se moraš odločiti, kakšni so tvoji cilji. Če imaš zadane visoke cilje potem obvezno assembler, ker z njim boš lahko naredil čisto vse.
Bascom, kot je bilo zgoraj opisano ima določene ukaze, vendar pri natančnih timingih in podobnih stvareh stvar odpove. Se pravi če misliš samo s kakšnim LCD komunicirat, ali pa !wire, potem bo vredu, drugače pa ne.
Za C pa ne vem kako in kaj, samo menim, da je v osnovi vse skupaj samo malo bolj pregledno kot assembler. Kakšne zahtevne rutine pa bi bilo vrjetno potrebno spet v assemblerju pisat.
Sam uporabljam assebler in nič drugega.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2004 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav nazaj
Vesel sem da ste veliko napisali ampak ste potem vsi zgrešili ali pa sploh niste dobro prebrali naslova topica. Jaz VEM v čemu bom programiral . To ni bilo mišljeno da bo debata o izbiri programskega jezika (lahko jo peljete kamorkoli). Jaz sem že naredil svojo izbiro in me zanima kako začeti v ASSEMBLERJU.
Zdaj pa - ima kdo kakšen dober vir informacij ali pa je pripravljen zaupati svoje prve korake in iskušnje?
LP, hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2004 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kje začeti? Lahko ti povem malo o mojih iskušnjah z začetki na PIC-ih. Za takšno analizo tip procesorja ni preveč kritičen.
Rabiš:
1. Procesor, ki ga boš programiral. Za začetek po možnosti takšnega o katerem je veliko napisano primerov na internetu in literature (knjig..).
2. Programator, ki zna programirati tvoj izbrani procesor
3. Prevajalnik, ki zna prevajati ASM kodo v strojno kodo za tvoj procesor.
4. Knjigo za začetnike Po možnosti takšno, kjer je veliko primerov o posameznih sklopih procesorja in njihovi uporabi. Seveda za tvoj izbrani procesor,
5. Testno vezje, ki omogoča, da svoje programe tudi preizkusiš.
6. Voljo do experimentiranja
7. En konkreten problem, ki ga moraš rešiti. (Pa tudi če so nastavljive novoletne lučke)
8. Vso možno literaturo, ki je na voljo za tvoj izbrani procesor pri proizvajalcu.
Ne nujno v tem vrstnem redu.
Moja prva stvar, ki sem jo sprogramiral so bile potujoče lučke.
Z pritiskom na tipko se je spremenila smer potovanja.
Zadnji program je bil dolg že več kot 500 vrstic. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

|
Objavljeno: Čet Nov 25, 2004 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
NO kaj je bilo težko
Večino že mam pokrito razen še vedno kake bukve, ker vsi rinejo v PIC pa noben ne piše kaj preveč za atmele. Ima kdo kak konkreten naslov? Raje v angleščini kot v "drugih slovanskih jezikih".
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni