|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Tor Feb 03, 2009 2:58 pm Naslov sporočila: Projekt CD predvajalnik |
|
|
Že nekaj časa imam namen izdelati nekakšen adapter oziroma elektroniko, katera bi znala upravljati kakšen CD pogon iz računalnika in ga uporabiti kot predvajalnik navadnih avdio CD-jev. Nekati pogoni npr. že sami omogočajo funkcijo predvajanja, to pa je ponavadi vse. No jaz sem se odločil izdelati malo bolj napredno varianto, ki bi vključevala tipke navadnega CD predvajalnika, torej nekaj v stilu predvajanje/pavza, stop, naprej, nazaj in 'eject'. Ker o programiranju kakšnih PIC-ov ali Atmelov nimam pojma sem se raje podal na Googla in našel spodnjo rešitev:
-1. del: http://www.siliconchip.com.au/cms/A_109528/article.html
-2. del: http://www.siliconchip.com.au/cms/A_109653/article.html
(Celoten članek je sicer dosegljiv proti plačilu, ampak mi je kljub temu nekako uspelo dobiti osnovne podatke o projektu )
Zadeva se mi zelo dopade, ima celo možnost upravljanja preko daljinskega upravljalnika, zato na sami plošči tudi nima prej omenjenih tipk, ampak mi je nekako vseeno tudi, če so te tipke na daljinskem upravljalniku... Kolikor sem uspel razbrati se zna zadeva naučiti frekvence določenega daljinskega upravljanika, kar je spet prednost, saj lahko tako uporabiš katerikoli daljinski upavljalnik, ki ga imaš na voljo...
Tukaj pa nastane problem. Na strani je omenjeno, da naj bi deloval vsak RC5 daljinec. Vse kar sem do sedaj uspel izvedet je to, da je ta "protokol" delo Philipsa. Glede IR kodiranj in podobnega sem še čisto zelen, zato sedaj nevem kakšen IR sprejemni modul bi bil ustrezen za ta projekt. V trgovinah vem, da se dobijo 36kHz, 38kHz, 40kHz IR sprejemni moduli, samo se mi niti sanja ne katera frekvenca bi bila prava. Zanima me še, če kdo slučajno ve ali vsi oz. večina daljinskih upravljalnikov uporarablja isto frekvenco?
No spodaj je še shema vezja, elementi niso problematični, razen enega - IR spejemnika, ki ni označen...
Nazadnje urejal/a Andrej64 Tor Feb 24, 2009 11:53 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 03, 2009 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je IR sprejemnik edina ovira za izvedbo projekta (upam da imaš HEX ali BIN fajle za procesor), ti lahko povem da povprašaj po IR sprejemnikih SFH506 ali SFH5110. IR sprejemnik se mora ujeti z nosilno frekvenco tvojega oddajnika (ponavadi je to 36kHz).
Vlado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Tor Feb 03, 2009 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
HEX datoteko imam tako, da to ni problem. Bom pa uporabil enega izmed omemjenih sprejemnikov, da vidim če bo zadeva delovala.
Če koga slučajno zanima tale projekt lahko naložim vso dokumentacijo, katero mi je uspelo potegniti z zgornje strani.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Feb 03, 2009 5:19 pm Naslov sporočila: Re: Projekt CD predvajalnik |
|
|
Andrej64 je napisal/a: |
No jaz sem se odločil izdelati malo bolj napredno varianto, ki bi vključevala tipke navadnega CD predvajalnika, torej nekaj v stilu predvajanje/pavza, stop, naprej, nazaj in 'eject'. |
Saj že navadni pogoni imajo te funkcije. Jaz predvajam muziko tako že dolgo časa.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44 Prispevkov: 231 Aktiv.: 0.97 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Feb 03, 2009 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naloži celoten projekt.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

|
Objavljeno: Tor Feb 03, 2009 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jule je napisal/a: |
Saj že navadni pogoni imajo te funkcije. Jaz predvajam muziko tako že dolgo časa. |
To je načeloma res, če imaš starejši pogon, ki ima te tipke. Do sedaj sem zasledil samo dva modela ki sta jih imela, pa še ta dva sta bila neke bolj "čungalunga" firme. Da sploh ne govorim o LCD-ju, na kateremu vidiš če ne drugega številko predvajane skladbe...
Tukaj je pa še celoten projekt+PCB...
Še eno tako bolj "offtopic" vprašanje - kako se pravilno reče kleščam za stiskanje konektorjev na flat kable (IDE in podobno)?
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
109653_CD_ROM_player_PCB.pdf |
Velikost datoteke: |
1.05 MB |
Downloadano: |
25 krat |
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Playback Adaptor For CD-ROM Drives.zip |
Velikost datoteke: |
4.67 MB |
Downloadano: |
22 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Feb 04, 2009 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Andrej64 je napisal/a: |
kako se pravilno reče kleščam za stiskanje konektorjev na flat kable (IDE in podobno)? |
Šraufštok
oziroma navaden primež.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

|
Objavljeno: Sob Feb 28, 2009 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super ideja. Ravnokar stisnil en 16-pinski konektor na flat kabel in je "spoj" res odličen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni