www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Vprašanja avtorjem
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Revija www.elektronik.si
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek4
Član
Član



Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Prispevkov: 2951
Aktiv.: 17.57
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa vprašanja avtorjem? Rolling Eyes

Darko. Zanima me kaj se zgodi z žičkami v transformatorju? So za v kanto in je treba nove ali so dobre "stare" - prekuhane?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Prispevkov: 14352
Aktiv.: 85.45
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:
Darko. Zanima me kaj se zgodi z žičkami v transformatorju? So za v kanto in je treba nove ali so dobre "stare" - prekuhane?

Bakrena lakirana žica brez problemov prenese tovrstno obdelavo v loncu vode. No največkrat pa potrebujemo povsem drugačno žico in drugačno navijanje, tako, da tega dela ni mogoče izkoristiti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek4
Član
Član



Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Prispevkov: 2951
Aktiv.: 17.57
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Darko. Tole moram pa preizkusiti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
digital
Član
Član



Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11
Prispevkov: 253
Aktiv.: 1.83
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 24, 2009 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, ali obstaja podatek, kolikšna je točnost ure (opisane v reviji)? Kašna metoda kalibracije se uporablja v praksi? Konkretno me zanima koliko prehiteva (zaostaja) na mesec. Rabil bi za krmiljenje rolet, torej odstopanje za par minut na mesec ni kritično.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 24, 2009 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

digital je napisal/a:
Silvo, ali obstaja podatek, kolikšna je točnost ure (opisane v reviji)? Kašna metoda kalibracije se uporablja v praksi? Konkretno me zanima koliko prehiteva (zaostaja) na mesec. Rabil bi za krmiljenje rolet, torej odstopanje za par minut na mesec ni kritično.

lp


Natančnost ure zavisi od točnosti kristala.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
digital
Član
Član



Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11
Prispevkov: 253
Aktiv.: 1.83
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2009 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To mi je jasno, zato pa se uporabi kristal (ki je bolj točen od resonatorja in ta bolj točen od RC člena). Saj vem, vezje lahko sestavim, pa merim in preizkušam, tako kot si se ti potrudil za članek. Vendar sem se na forum prijavil tudi zato, da kaj izvem brez da preizkušam in s tem prihranim čas ali pa naredim več.
Zanimalo me je kakšno odstopanje lahko pričakujem, že za to da vem, če bo odstopanje večje od pričakovanega, da je nekaj narobe pri mojem vezju, ....

Hvala in lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 33.25

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2009 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsaj nekaj 10 ppm ("promilijonov" - je to primeren izraz ? Very Happy ), ce se ne sinhronizira z nobenim drugim virom in ne kalibrira glede na pdoatke sinhronizacije.
_________________
Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4743
Aktiv.: 28.24
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2009 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ppm = parts per million , torej miljoninka.
_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 33.25

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2009 1:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za stotinke/tisocinke je pa "procent/promil" primeren ? Mr. Green
_________________
Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4743
Aktiv.: 28.24
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2009 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Heh, menda...
Kaj pa naj, ko pa sta že tako udomačena, da ju raje uporabljamo kot stotinka/tisočinka....
Najbrž zato, da izgledamo bolj strokovno? Whistle

Procente in promile poznajo že osnovnošolci, pipieme pa niti študentarija ne...

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
digital
Član
Član



Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11
Prispevkov: 253
Aktiv.: 1.83
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 25, 2009 5:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala, ppm kot enota se uporablja v podjetjih kot merilo za sprejemljivo ali dejansko stanje kakovosti (slabih komadov na miljon izdelanih). Če ima neka firma slabe komade v odstotkih, ne bo dolgo, zato ppm.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član



Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Prispevkov: 4344
Aktiv.: 25.86
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 17, 2009 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko,ne vem na kateri strani bi vprašal.Mogoče pa na to stran.Načrt za indikatorja GSM signala ni napisana in mene zanima koliko je vrednost kondenzatorja C3?Kam to C4,C5,C6 in C7 na tiv?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
upor_nik
Član
Član



Pridružen-a: Ned 11 Jan 2009 13:00
Prispevkov: 448
Aktiv.: 3.42
Kraj: vipavska dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 17, 2009 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to je to, ko se dela prehitro! Če nekaj delaš z evforijo( zagnanostjo) se take napake zelo hitro zgodijo! Če nič ne delaš, le čakaš, da bo kdo nekaj neredil namesto tebe, je rezultat pozitiven! Ti pa si v minusu!
Hvalevredno je da znaš brati načrt, in s tem opozoriti avtorja. Za vse druge, ki se samo čudijo......

_________________
Sanja svinja o koruzi, ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Prispevkov: 14352
Aktiv.: 85.45
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 17, 2009 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj je napisal/a:
Darko,ne vem na kateri strani bi vprašal.Mogoče pa na to stran.Načrt za indikatorja GSM signala ni napisana in mene zanima koliko je vrednost kondenzatorja C3?Kam to C4,C5,C6 in C7 na tiv?

Res je. Pomotoma je izpadla vrednost C3 kondenzatorja, ki je 100nF.

Razporeditev elementov na tiskanem vezju namenoma ni narisana, ker je dobro vidna iz priloženih slik. Z nekaj sledenja po načrtu se zlahka vidi kje je kak element. Pri tem pa se naučimo razmišljati o vezju samem.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član



Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Prispevkov: 4344
Aktiv.: 25.86
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2009 7:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem to napravil tako kot si pisal.Po načrtu sem pregledal in pisal vrednost na sliki.Edino ne vem kam in kje na sliki tiskana vezja C7 ali C6?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Revija www.elektronik.si Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 172 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group