www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Vprašanja avtorjem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Revija www.elektronik.si
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojzek,
Pini mikrokontrolerja imajo vgrajene zaščitne diode, ki preprečujejo dvig napetosti. Glede na to, da je je upor zelo velik teče skozenj zelo majhen tok, ki ne bo poškodoval vhoda pina. Programsko se tipa dvig napetosti. Ob dvigu se sproži prekinitev. Takrat vključim triac. Negativne periode pri tako izvedenem hardweru ne gre tipati. Zato se druga polperidoda računa. Po potečenem času se triac spet vključi. Ciklus na to ponovi.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3007
Aktiv.: 21.06
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2010 6:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, potem sem pravilno domneval in iz programa razbral, da je nekaj takega. Torej pravzaprav to ni detekcija nule, temveč detekcija določene napetosti. Sicer pa se mora glavni elko napolniti vsaj toliko, da zdrži do naslednje periode..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2010 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Aha, potem sem pravilno domneval in iz programa razbral, da je nekaj takega. Torej pravzaprav to ni detekcija nule, temveč detekcija določene napetosti. Sicer pa se mora glavni elko napolniti vsaj toliko, da zdrži do naslednje periode..


Je detekcija "0" (sicer ne na uS natančno)sicer tirac ne bi deloval. Nekaj pred tem ko se zazna dvig napetosti se je zgodil prehod. Napetost med A1 ter A2 triaca namreč more biti dovolj visoka, da triac "prime" Če bi impulz na G poslal točno ob prehodu se ne bi zgodilo nič. Triac potem ugasne pri naslednjem prehodu skozi "0" malo po prehodu spet sledi impulz na G. Pri dovolj visoki napetosti med A1 ter A2 je za triac dovolj tam do 20 mi S dolg impulz, da triac prime. (zavisi od triaca) V mojem primeru kjer se 0 ne lovi na mi S natančno je umpulz daljši. Če se prav spomnim 1 ali 2 mS.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3007
Aktiv.: 21.06
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2010 6:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja sem tako domneval. Impulz imaš dolg 2 ms, potem 8ms pavze in spet 2ms impulza za negativno polperiodo. Sem sicer program že spisal, po simulatorju deluje, edinole tega ne vem, kdo mi je vse tiny13 poskril ali porabil Think

Seveda bo program nekje tukaj objavljen. Se spodobi, če sem že 3/4 znanja vzel od tukaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3007
Aktiv.: 21.06
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, ponovno sem tukaj z vprašanji Confused Pravzaprav samo z enim, ki pa najverjetneje zahteva malce daljši (po)odgovor.

Kako si vklopil triak v negativni periodi?
Podvprašanje: ali je tukaj kak programski hakeljc, kajti hardware sem ravno zaradi kompatibilnosti naredil popolnoma enak kot tvoje časovno stikalo.

Namreč, s tinyjem ne morem vklopiti triaka, ko je napetost v negativni periodi (če je referenčna točka masa). Triak namreč v tem primeru hoče imeti 30mA toka v vrata- za razliko od pozitivne periode, ko mu več kot zadošča 10mA. Teh 30mA mu ne morem zagotoviti -> če zmanjšam upor, se napajalna napetost še bolj sesede in tudi v pozitivni periodi ni potem nič. Tudi če vrata preko upora vežem na 5V, dela samo v pozitivni periodi, pa še napetost se sesede.


Nadaljevanje je napisano samo v vednost, do kam sem pa tudi sam prišel.... Torej mi v nadaljevanju opisana morebitna rešitev ne ustreza zaradi kompatibilnosti hardvera.
Z "metodo uzaludnih pokušaja" sem prišel do ene, sicer hardverske rešitve. Triak sem vklapljal z zunanjim virom (to pomeni vrata ločena od tinyja, zunanji vir proženja pa je bila 9V baterija).
Če sem na maso vezja (referenčno točko oz MT2) dal - pol baterije, in na vrata preko upora +9V, se je triak dobro vklopil pri svojih 30mA toka.
Ko pa sem baterijo obrnil, torej na referenčno točko dal + pol baterije in na vrata - pol, pa mu je zadoščalo še manj kot 10mA....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Prispevkov: 9448
Aktiv.: 56.25
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravilno se triak proži z enako polariteto, kot je na A1, A2 priključkih.
Kot si sam ugotovil - v pozitivni polperiodi ga odpre pozitivni tok v G, v negativni polperiodi ga odpre negativni tok (ven iz vrat proti masi).

Zadevo se najlažje reši z ustreznim optokoplerjem, ki ima opto-triak in brez zero-crossing detekcije. Opto-triak služi za proženje glavnega triaka.
Točna shema za priklop je v datasheetu od optokoplerja.

Z mikrokontrolerjem pa samo blinkaš ledico v optokoplerju.

_________________
I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne razumem. Tricac bo vključil v vsakem primeru ne glede na smer toka, če bo med G ter MT1 stekel predpisan tok ustrezno dolgo. Poskusi zadevo potestirati z enosmerno napetostjo. (kot sem narisal v prilogi). V vseh primerih bo triac vključil, le izključil ne bo. (izključi, ko med MT2 ter MT1 ni več napetosti)


Lojzek,
Ne gre za kak programski hakeljc.
V prilogi imaš izvorno kodo. (nisem čisto prepričan, če je ravno zadnja verzija, ker nisem na delavnišekem PC-ju) Pri vsej zadevi je važno, da imaš triac z čim nižjim Ig-jem. Doma imam montirana dva taka regulatorja, ter delujeta brez težav. Prav tako imam zmontirana dva časovna stikala, ki delujeta v principu enako. Stvar je veliko v rabi (montirano v shrambi ter WC.ju) V funkciji pa je že kak mesec več od takrat ko sem članek objavil v reviji.



triac.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  27.88 KB
 Pogledana:  10 krat

triac.JPG



reg_sv_t13.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  reg_sv_t13.zip
 Velikost datoteke:  8.33 KB
 Downloadano:  3 krat


_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3007
Aktiv.: 21.06
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2010 8:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo: nekako po tvojih risbah sem poskušal in v določenih primerih je triak hotel več toka za proženje.

Se pa nisem spomnil, da bi preizkusil s tvojim programom. Bom poskusil v ponedeljek, ker sem programator odnesel v službo in poročam.

@Aly, tudi o tej varianti sem že razmišljal in če ne bo šlo drugače, bom res dal zraven MOC3020
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2010 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojzek, evo rezutati meritev. Vzel sem triac L6004L8, katerega sem uporabil pri vseh mojih aplikacijah. Kot breme sem vzel 12V avtomobilsko žarnico. Zaporedno z G sem vezal multiturn trimer. V treh primerih vezave (zgoraj desno, levo ter spodaj levo - skica v prejšnem mojem sporočilu je triac odprl tok 4.2mA. Pri zadnji vezavi pa 5.3mA. V prilogi imaš lep datashet z vsemi temi podatki. Za omenjen triac je sicer v datashetu prozilni tok za primer Q1,Q2,Q3 10mA za Q4 pa 20mA.


triac L6004L8.PDF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  triac L6004L8.PDF
 Velikost datoteke:  404.11 KB
 Downloadano:  18 krat


_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3007
Aktiv.: 21.06
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2010 11:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, hvala za trud:)
Sedaj sem malce poizkušal z drugimi triaki. Ko sem uporabil drugega iste vrste (uporabljam BT138, ki je po datasheetu kar enak tvojemu), se je delovanje sicer izboljšalo. Nato sem še malce znižal upornost upora v vratih in sedaj izpusti samo nekaj negativnih polperiod. Je pa to še vedno moteče, ker utripa. Preveč nizka upornost pa zopet sesede napajalno napetost, tako da bom poizkusil še ene dva druga prijema - procesor v spanje in malce drugačen prožilni del, vse z namenom varčevanja z razpoložljivo energijo.

Zanimivo pa je, da sem namesto BT138 vstavil T1616 (ali nekaj takega), ki potrebuje do 50mA prožilnega toka in je brez problema prožil v pozitivni periodi... Think
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Prispevkov: 9448
Aktiv.: 56.25
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2010 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Triak za vžig rabi le kratek impulz. Ne mu dovajati toka celo polperiodo, ampak samo en sunek, recimo 1 ms ali še manj (za poskus).
_________________
I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2010 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Trial za vžig rabi le kratek impulz. Ne mu dovajati toka celo polperiodo, ampak samo en sunek, recimo 1 ms ali še manj (za poskus).


Tako je. V primeru ko imaš narejen "parazitni" napajalnik je to edina varianta, da zagotoviš dovolj napetosti. Pomembna je tudi vrednost elektrolita na samem napajalniku. Prevelik bo potegnil ob polnjenju prevelik tok. Premajhen pa ne bo zagotovil dovolj napetosti.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3007
Aktiv.: 21.06
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2010 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sedajle sem pa stvar rešil. Dancing

V programu sem itak imel pulz dolg cca 200us, ampak to ni pomagalo. Napetost se je vseeno preveč sesedla. Mogoče ne toliko zaradi toka v vrata kot zaradi izvedbe parazitnega napajanja ali pa obojega skupaj.

Elko imam sedaj notri 470uF (začel sem s 100uF, oz kasneje z dvema 100uF paralel).

Rešitev mojega problema pa je bila uporaba prehodnega pojava pri vklopu kondenzatorja.
Namesto upora v vratih sem tako uporabil 100nF kondi. Ker imam SMD izvedbo, je še layout ustrezal. Napetost je sedaj pri vklopljenem stikalu cca 3,5V, in tiny še lepo dela. Kondi tako poskrbi za zadosti malo upornost, ki omogoča vklop triaka, nato pa še hardversko omeji tok in skrajša pulz Angel

Sedaj pa se lahko lotim pisanja programa tako, da bo ustrezal mojim željam. Hvala za pomoč!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3007
Aktiv.: 21.06
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 29, 2010 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj je stikalo že nekaj dni vgrajeno in čakam na povratne informacije hišnih uporabnikov, kako se obnese. Moram pa poročati o peripetijah, ki sem jih imel do primerno delujočega stanja.

Problemi s proženjem triaka v negativni periodi. Takrat sem jih rešil z uporabo kondenzatorja namesto upora v vratih triaka. Ampak ta rešitev ni bila povsem ustrezna.

Naslednja težava je bilo delovanje / nedelovanje po programiranju ali po vklopu na napetost. Sem kar nekaj časa potreboval do ugotovitve, da je za to krivo počasno padanje / naraščanje napajalne napetosti. Rešitev je bila uporaba BOD reseta.

V glavnem, program sem napisal do te mere, da je naprava delovala povsem zadovoljivo. Na 5W signalni žarnici (močnejša mi je preveč svetila in sem bil že napol slep Smile ).

Nato pa sem priključil tazaresno 60W žarnico in triak je pri prvem vklopu pihnil. Ravno tako tudi naslednji in zaloga triakov je pošla. Med čakanjem na dobavo naslednje pošiljke triakov sem pomislil, da mi mogoče nagaja tisti kondenzator na vratih. In res, ko sem ga kasneje zopet zamenjal z uporom, je naprava začela delovati približno po željah. Potrebno je bilo samo še nekaj programske telovadbe.
Iz tega sem potegnil zaključek, da mora biti triak obremenjen z nekim ne premalim bremenom, da dela tako kot je treba. Najverjetneje tudi Silvu ni delal pri varčni žarnici zato, ker ta predstavlja premalo breme. Čeprav mi ni jasno, zakaj pa je triak spustil dušo..

Nato pa sem se vtaknil v tisti 47 ohmski upor pred napajalnim kondenzatorjem. Ni mi bilo všeč njegovo segrevanje- kdo si želi mali grelec v dozi stikala?
In sem ga nadomestil z žičko. Zopet napaka. Tokrat so pri vklopu žarnice dušo spustili trije triaki. Na koncu, še preden sem pokuril drugo zalogo triakov, sem ugotovil, da pač tisti upor hoče biti tam.
Tu nisem prišel do nikakršnega zaključka. Zakaj triak odpove, če napajalnik nima predupora? Think

Vglavnem, sedaj deluje. In če bo v testni dobi deloval tako kot je treba, jih bom naredil še nekaj.

Še krajši opis, kaj "zna" moje stikalo.
Gre za dimmer, ki se ga krmili s tipko. Kratek pritisk: vklop ali izklop. Daljši pritisk: regulacija moči. Po nastavljenem času se avtomatsko ugasne. Ko luč ugasneš, si prav tako zapomni, na kateri moči je nazadnje deloval. Če je bila zaznana sprememba moči, si pri ugasnitvi luči novo vrednost zapiše tudi v EEPROM, tako da mu zadnja nastavitev vseeno ostane v spominu tudi pri izpadu elektrike.
Hardver je povsem kompatibilen Silvovi osnovi iz 8. številke revije, tako da program ustreza tudi njegovemu stikalu. Jaz sem sicer spremenil način priključitve žic, ker pri nekaj stikalih nameravam uporabiti tipke na več mestih.

Kasneje bom prilepil na tem mestu še moj HEX.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Prispevkov: 4432
Aktiv.: 33.97
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 29, 2010 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Tokrat so pri vklopu žarnice dušo spustili trije triaki. Na koncu, še preden sem pokuril drugo zalogo triakov, sem ugotovil, da pač tisti upor hoče biti tam.
Tu nisem prišel do nikakršnega zaključka. Zakaj triak odpove, če napajalnik nima predupora?

Ugibam, je mogoče prvi tokovni sunek pri vklopu, skozi prazen kondenzator tako velik, da skuri triak? Z uporom je ta sunek omejen in triak zdrži? Ampak kot sem rekel ugibam.

Če ta ideja slučajno drži, bi mogoče delovalo namesto s kuhajočim uporom tudi z dušilko, če ne bo šla skupaj s kondenzatorjem v resonanco pri obratovanju vezja, kar bo spet bum.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Revija www.elektronik.si Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 172 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group