www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Zanima me....
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 63, 64, 65  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sixkiller
Član
Član



Pridružen-a: Čet 28 Dec 2006 19:10
Prispevkov: 165
Aktiv.: 1.26
Kraj: Čatež / Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 19, 2009 12:38 pm    Naslov sporočila:  Zanima me.... Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Verjetno vas je že velikokrat zanimala kakšna zadeva, pa niste našli odgovora. Da bi pa odprli novo temo, pa niste bili dovolj pogumni ali se vam ni zdelo primerno.
Sedaj je tu rubrika , kjer lahko to storite.

Odgovore na zastavljeno vprašnje pa naj podjajo le tisti , ki zadevo poznajo in imajo za to kvalificirano razlago.

Odgovori v stilu: mislim daje to..., verjetno je to tako pa tako....PA PROSIM NE PIŠITE !


Naj postavim prvo vprašanje.

Zanima me sledeče. Prek delovnega kontakta releja vklapljam kontaktor (42V). Prejšnji rele mi je zdrzal cca 1000000 vklopov in sedaj se je počasi izrabil zaradi iskrenje. Je pri novem smiselno vezati kakšen kondenzator med delovne kontakte, kakšen in kako ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član



Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Prispevkov: 4969
Aktiv.: 43.98

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 19, 2009 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabiš snubber (upor+kondenzator).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4671
Aktiv.: 32.69
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 19, 2009 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam kondenzator bo naredil še večje sra*je.
"Rešitev" je kvečjemu RC člen (kot je napisal PyroBeast), ali pa varistor.

Prava rešitev pa optokopler.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13284
Aktiv.: 92.96
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 19, 2009 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V koliko gre za enosmerno napetost, potem daj paralelno k kontaktorju diodo, ki bo "pobirala" špico ob odklopu. Namesto releja lahko uporabiš močnejši transistor. V primeru, da se vključuje izmenična napetost potem uporabi optični sprežnik+triac.

ps
Temo sem dal med aktualno.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
4AllDemolition
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35
Prispevkov: 162
Aktiv.: 1.28
Kraj: Orlek pri Sežani

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima za popravilo diska, sem prebral veliko po forumih, članke itd.
Zanima me če bi imel Cleanroom na razpolago teoretično bi lahko usposobu diske ?
Ker orodje se da kupit prek interneta http://www.salvationdata.com/data-recovery-equipment/hd-hpe-pro.htm

Zanima me informativno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robertk
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 05 Dec 2009 16:26
Prispevkov: 5
Aktiv.: 0.05
Kraj: Rogaška Slatina

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene bi tudi zanimalo popravilo diska...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
4AllDemolition
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35
Prispevkov: 162
Aktiv.: 1.28
Kraj: Orlek pri Sežani

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 12:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja jaz imam možnost na Fe faksu it v Cleanroom samo moram pred tem imeti orodje, znanje ... Wink
Kaj treba pazit, kje dobiti head glave nove za disk in take malenkosti Smile ki so nujne potrebne.
Zanima me tudi če bi bilo dovolj samo to mizo imeti z filtri http://img.tomshardware.com/us/2005/05/30/saving_your_data_after_a_head_crash/clearroom.jpg
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenky14
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Nov 2008 0:22
Prispevkov: 22
Aktiv.: 0.20
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Najprej podam kratek opis problema: sestavljam IR detektor bližine oz. več takih enot za uporabo na robotu. Uporabljam diskretne senzorje SFH5110-38 in timer NE555 kot modulator svetlobe IR oddajne diode. Problem je sledeč: če imam priklopljeno vezje z NE555 se na SFH5110 pojavi nizek nivo, čeprav nimam priključene nobene oddajne diode Shocked Najprej sem mislil, da je problem v senzorju oz. da je napačno priključen ampak to ni bil vzrok, saj sem že večkrat uporabljal tako vezavo. Takoj ko odklopim napajanje NE555 izhod SFH5110 dobi pravo vrednost in tudi deluje tako kot bi moral, če npr. nanj posvetim z daljincem. Vezje okoli NE555 je zgrajeno iz: Ra=220R, Rb=1,8k in oba kondenzatorja C=0,01uF.

Napajanje imam izvedeno z 9V baterijo in LM7805.

LP Frenky
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1891
Aktiv.: 13.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako imaš izvedeno (filtrirano) napajanje (blokirni kondenzatorji) ?
Poskusi napajanje za SFH priključiti preko RC filtra. Več je napisano v SFH-jevem PDF-u.
P.S.: 9V baterija je polna?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenky14
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Nov 2008 0:22
Prispevkov: 22
Aktiv.: 0.20
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljam enake kondenzatorje kot so priporočeni v datasheetu za LM7805, torej 220uF na vhodu in 100nF na izhodu. Batarija je nova in polna. Napajalnik ima izhodno napetost mislim da 4,970V ko ni obramenjen in 4,950V ko je nanj priključeno vezje z NE555. Mislim, da to ni tako pretiran padec napetosti, da bi se zaradi tega napetost na SFH5110 sesedla. Bom probal še z blokirnim vezjem kot je priporočeno v datasheetu ampak tam je napisano da bi moralo delovati tudi brez tega. Ali je možno, da je kaj narobe z vezjem okoli NE555?

LP Frenky
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1891
Aktiv.: 13.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na izhodu 7805 (5V) nimaš nobenega elektrolitskega kondenzatorja? Poskusi z 10 -220uF elektrolitskim kondenzatorjem na izhodu 7805 + 100nF čim bližje 555 in SFH.

Če je TIV ok, se ti verjetno v 5V napajanju pojavljajo 38kHz motnje (NE555 + LED). Če imaš možnost, Izmeri AC komponento napajalne napetosti na SFH 5110 (meri čim bližje napajalnih nogic).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenky14
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Nov 2008 0:22
Prispevkov: 22
Aktiv.: 0.20
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ne na izhodu LM7805 nimam nobenega elektrolita. Danes sem probal vezavo iz datasheeta za SFH, se pravi 4,7uF in 47R in zadeva deluje. Pred tem sem zmeril tudi AC komponento v napajanju ampak je bila po mojem mnenju zanemarljivo majhna, okrog 1,2mV merjeno z multimetrom. Z uporom 100R pred IR led senzor zaznava približno 30 cm oddaljenosti. Če iz glave vem, ima NE555 izhodno tokovno omejitev okoli 200mA, kar bi moralo zadostovati za napajanje treh IR ledic, ob manjših uporih.

Hvala za vašo pomoč!

LP Frenky
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vitez93
Član
Član



Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Prispevkov: 1011
Aktiv.: 9.21
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne555 ima 20mA maximum. Meni "nese" ena ledica, nekje med 10 in 20 mA, dobrih deset metrov. Uporabil sem 12f629.

@frenki14
Tistih 30 cm si mislil z odbojem od stene?


Sem se spomnil na moje prvo vezje, ko sem na ne555 direktno vezal 50 ledic. Shocked Kakšne oči sem imel.
Pa sem shemo prej pokazal profesorju in je rekel, da je vse vredu Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
frenky14
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Nov 2008 0:22
Prispevkov: 22
Aktiv.: 0.20
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to je bilo mišljeno z odbojem od stene. Kakor jaz vem ima omejitev 200mA:
http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM555.pdf

Bom malo probal in sporočim kako je šlo.

LP Frenky
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenky14
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Nov 2008 0:22
Prispevkov: 22
Aktiv.: 0.20
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 13, 2009 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej senzorji delujejo odlično; pred IR led sem vezal še trimmer 470R in upor 10R, na napajalno linijo SFH5110 pa je bilo treba prispajkati še blokirna elementa. Območje zaznavanja je da nastaviti od približno 1 cm do 50 cm. Opazil pa sem problem sesedanja izhodne napetosti SFH5110, ko sem priključil vse tri senzorje. Zgleda da poceni 9V alkalna batarija nima zadosti velike tokovne zmogljivosti, saj so senzorji pri priklopu na napajalnik delovali pravilno. Ima mogoče kdo kakšen drug razlog za omenjen problem ali sem zadel? Smile

LP Frenky
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 63, 64, 65  Naslednja
Stran 1 od 65

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1911 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group