|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.95 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Dec 15, 2009 10:59 pm Naslov sporočila: Kis |
|
|
spraševal že na enem drugem forumu, a ni bilo pretiranega odziva, mogoče kdo tu ve več:
kis imamo v dveh plastičnih sodih letnik '78, v katerih je prej bilo bogvekaj. Nameravam zamenjati z namenskimi sodi za kis (za eno hišo, ne za prodajo).
Slišal ali prebral sem, da kis plastiko počasi raztaplja, ta pa je narejena iz nafte, torej strupena. V trgovini pa so namenski sodi za kis, tisti zeleni z nalepljenim receptom, spet - plastični . Druga možnost so dosti dražji rostfrei (inox) sodi, npr. Zottel .
Glede na to, da ne vidim prednosti menjave plastičnih sodov s plastičnimi, se ogrevam za rostfrei. V trgovini sem si ogledoval oba. Plastični ima pokrov tako izveden, da ga "zatesniš" z vodo, ki jo naliješ okoli pokrova, da kis ne hlapi.
Inox sodi pa imajo en plavajoči pokrov (verjetno neprimeren za kis zaradi pene/gobe) in en protiprašni pokrov, ki pa nič ne tesni.
Kako pa imate to rešeno bralci tega prispevka ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tacer12 Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45 Prispevkov: 236 Aktiv.: 1.19 Kraj: Dramlje
|
Objavljeno: Tor Dec 15, 2009 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz kis hranim kar v inox cisterni za vino.
Kisa ne smeš zaščitit z plavajočim pokrovom, ker mu s tem preprečiš dostop zraka in s tem tudi glivam ocetnega kisanja in potem se ne bi pokurilo tisto nekaj alkohola, ki še ostane v njem. Pokriješ jo samo s protiprašnim pokrovom. Kis se zaščiti sam ko je to potrebno in z kot si že sam omenil "peno/gobo". To je sluz, ki se naredi ko je kisanje končano in ni v njem več alkohola - ta pa preprečuje nadaljni dostop zraka. Te gobe nikakor ne smeš odstraniti, niti samo poškodovati. Zato moraš na dno cisterne namontirati pipo za nalivanje kisa v steklenice. Nalivaš vedno toliko, da ga imaš za sprotno porabo - po 1 liter zato da se goba ne sesede preveč in s tem ne poškoduje.
Jaz delam tako in še nikoli se mi ni pokvaril. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.43
|
Objavljeno: Tor Dec 15, 2009 11:36 pm Naslov sporočila: Re: Kis |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
...ta pa je narejena iz nafte, torej strupena. |
huh?  _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2739 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Dec 15, 2009 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas ga imamo v plastičnih belih posodah primernih za hranjenje živil. Ko se sok začne spreminjati v kis, ga pretočimo v inox, kjer se tudi naredi goba, lahko ga pa daš direktno v inox, mi ga damo v plastiko zato, ker je lažje premikati posode, ker so manjše, inox je pa 100 l in je težka. Obvezno mora biti kis na toplem, mi ga imamo kar v kurilnici, goba (ali del nje), pa lahko uporabiš še naslednje leto, da se kis hitreje skisa oziroma je bolj koncentriran. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Tor Dec 15, 2009 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
glede na tale članek, bo res najbolje nabaviti inox sod |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2009 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na tale članek, tudi inox ni dober... povsod je svinjarija, vendar po moje so živilske plastične in inox posode dobre in brez strahu v njih shranjujemo živila. Tudi glinene posode imajo (so imele) glazuro z dodatkom svinca... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2009 12:43 am Naslov sporočila: |
|
|
ne piše točno, da gre za inox, a vseeno... zdaj pa res ne vem, kaj bi... kis v 30 let starih plastičnih sodih, kot je sedaj, je sigurno najslabša varianta |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2009 12:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem za inox, ker plastični ponavadi nimajo kvalitetnih pipic, pa še čisti se jih težje, čeprav so cenejši. Inox je dražji, čisti se ga lažje in je na nek način tudi bolj higienski. Tisti "notranji" pokrov pri inox posodah pa je namenjen vinu, prekuhanemu soku, in sicer služi temu, da prepreči dotok kisika do tekočine, dokončno se ga pa zatesni s parafinskim oljem, ki se ga nalije ob robu, kjer pokrov ne zatesni.
Aha, še nekaj, ne se pustiti zavesti s sodi, ki imajo manometer (podobni kot pivovarniški), te sodi naj bi bili dobri za uporabo svežega neprekuhanega soka, vendar to ni res, te sodi so čisti nateg. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.41 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2009 1:18 am Naslov sporočila: |
|
|
kisa ni potrebno zatesniti, saj brez zraka ne zakisa
pri nas se prav ukvarjamo s predelavo sadja in ne glede na to, da imamo kar nekaj inox posod za sok imamo za kis tiste namenske plastičen posode že par let.
smo pred nekaj časa imeli v tisti inox posodi in je iz neznanega razloga postal čisto zelen, ni bilo nič narobe z njim razen barva je bila napačna
glede tistega recepta, ki je gor pa ... se v vinarskih trgovinah dobijo namenske kvasovke za vino, ki so veliko primernejše od piva. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.75 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2009 2:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede pokrovov, če je sod podoben tistemu za vino, potem se plavajoči pokrov "zatesni" z oljem. Voda se namreč premeša s kisom. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.97 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2009 8:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Da je voda lažji od kisa?Parafinsko olje je običajno lažji od vina. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.32 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2009 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Če se boste odločali za inox sode, je ze kis treba paziti na kvaliteto Rostfrai-a. Običajni sodi (kuhinjska korita...) so iz materiala 304, ker je najmehkejši, obdelava je posledično cenejša. Za vino/sok... je Ok, če pa je notri kakšen agresivnejši medij, pa prične rjaveti. Zato je potrebno uporabiti material 316 ali 316L. (tole, kar pišem so AISI, DIN se ne spomnim iz glave). V industriji se za material, ki pride v stik z živili nikoli ne uporablja slabše kvalitete kot 316, za ograjo na barkah, kjer je stik z morsko vodo, tudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2009 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
kisa ni potrebno zatesniti, saj brez zraka ne zakisa |
- pri plastičnih sodih Roto je med pokrovom in sodom en žleb, v katerega se nalije voda. Ta voda potem deluje kot "tesnilo", da kis ne hlapi, vsaj tako piše v njihovih navodilih in receptih. To se seveda naredi potem, ko je postopek končan, ne takoj na začetku.
BojanR, hvala za pojasnilo. Verjetno bom res kupil inox/rostfrei (ali kakršno je že pravo ime) sod za kis, ker se mi ne zdi prav smiselno menjati plastiko s plastiko. Po trgovinah imajo večinoma sode za vino Zottel. Ali mogoče poznaš te izdelke, ali se pozanimam kar pri proizvajalcu ? Po telefonu so mi rekli, da je to uporabno "tudi za kis", ni pa to nikjer namensko napisano. Imajo sode za vino, med, sokove, žgane pijače, nikjer pa posebej za kis. Ni pa tako poceni, da bi dal kar tako nekaj €€€ "za znanost" . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2009 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi imamo inox posode namenjene za vino in v njih shranjujemo kis. Nikjer pa nisem napisal, da "zatesnimo" kis, mi ga samo pokrijemo s pokrovom, ki je na vrhu soda, ne pa tudi z notranjim pokrovom, kot si je kdo mogoče napačno razlagal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52 Prispevkov: 901 Aktiv.: 4.01 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2009 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi ga imamo pa kar v hrastovem sodu- _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni