www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

dostop do interneta
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 31, 2010 9:28 pm    Naslov sporočila:  dostop do interneta Odgovori s citatom

Situacija je zanimiva...
Preselil sem se v drugo hišo na obrobju Ljubljane (vzhodni del). V hiši je bila aktivna telefonska linija, telefona pa že leta ni nihče uporabljal. In smo ga odjavili. Ko je bil linija prosta, sem dal poizvedbo tudi na na Siol (Telekom) za priklop na storitve interneta. Me kličejo čez par dni, da ni nobene proste parice. Khm, halo? Shocked A je možno, da bi bil na liniji "dvojček" oz. multipleks? Kako bi to ugotovil? Iz operaterja nisem mogel izvleči nobene druge pametene informacije kot samo "ni proste parice". Meni pa dva drata visita ven iz zida, ki sta pred par dnevi še delovala. Brick wall

Torej kako naprej...
- "Instant internet" od Mobitela? (drag hec)
- težit na Telekom tehnično službo, da naj najdejo drugi konec moje parice?
- obstaja kak drug način? Nekaj sem bral o "lastovka tv/internet" pa je izgleda vse to pokupil Telemach. TV Coax omrežja tukaj ni.
- obstaja kakšna wireless rešitev (poleg mobitela)?
- ena od (neugodnih) rešitev je deljenje s sosedom prelo WiFi. Če bi bil kdo od njih sploh za.
- ena od manj možnih opcij je izgradnja TNC-ja in priklop na SuperVozelj...

Kaj predlagate?

Želja je 1Mbit uplink in 24/7 aktivna povezava s statičnim IPjem.

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 31, 2010 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce je bil prej prikljucen samo navaden telefon (PSTN) je mozno, da je bil vezan preko PCM (dvojcka) - ce je bilo tako pomeni, da je ze prej manjkalo paric do okolisa in s PCMi resevali problem.
Ce zelis xDSL dostop je najbolje narociti nov telefonski prikljucek in zanj odsteti cca. 90 eurov in ko je prikljucen lahko se isti dan narocis xDSL storitve operaterja, ki ima na tvoji centrali svoje aparature.
Malce neumen sistem ampak edina realno dosegljiva pot - po sedanjih pravilih ti je Telekom dolzen zagotoviti PSTN telefon ko je to tehnicno mogoce in lahko traja tudi dve leti - ne sme pa te dati na PCM (dvojcka) in to pomeni, da imas svojo parico do centrale, kjer prosto izbiras operaterja.
Na zalost pa te moram "razveseliti" z dejstvom, da so najboljsi pari v kablih ze porabljeni in se bo potrebno prilagoditi dejanskemu stanju kabla in posledicno maximalni sinhronizaciji.

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 31, 2010 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Confused Sem pričakoval tudi tak odgovor. Naročilo nove parice skorajda ni smiselno. Imam samo v najemu.

Siol ali T-2: 1M/1M: 24 eur / mesec + 90 eur nova parica + ? mesecev in ostane na hiši, ki ni moja

Mobitel: Internet neomejeno: 29 eur / mesec + 100 eur modem (HSDPA pokritost je ok)

Po moje je ceneje se zmenit s sosedom, ki že ima net, pa kupit en router za DD-WRT, da se lepo razdeli promet in račun? Ampak tukaj si spet odvisen od nekoga tretjega...

boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.72
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 31, 2010 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
- težit na Telekom tehnično službo, da naj najdejo drugi konec moje parice?

kliči in kliči. To da nimajo proste parice je na telekomu menda namesto dober dan Rolling Eyes V našem primeru smo imeli prenos prenos številke (ISDN) na novo lokacijo.
Lokalni tehnik, s katerim smo bolj na ti, je povedal da je v omarici 20 metrov od hiše dovolj prostih mest, da ni problema , sam da mormo javit na telekom, da dobi nalog..
Prvo ni blo možno prestavit ker na našem področju ni prostih paric, potem ko smo jim dopovedali, da to ne bo držalo, je bil njihov odgovor da postopek traja pribljižno 2 meseca Brick wall pol je fotr povedu par krepkih, pa so rekli da bojo nardil kar bo možno. Čez 2 dni smo poklical tehnika in je zrihtal, čez en mesec pa klic na taisto številko da so se sprostile parice, in da bo v roku 2 tednov prišu tehnik in zrihtal...

Kjer je volja tam je pot
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Unknown_User
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31
Aktiv.: 2.52
Kraj: UFO iz Butal pri T''minu

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 31, 2010 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma sam križ je s temi stavrmi. Jaz sem želel iz Siola presedlat na Amis za telefon in internet ker se mi je zdeko malenkost cenejše. Potem se pa začnejo razne bedarije. Telekom pravi da je možno Amis pravi da ni možno no pa si kjer si. Menda naj bi moral Telekom zagotoviti ADSL+2 je pa samo navaden kateri skozenj spusti do 20M. Vglavnem danes imam Amis za katerega sem se gnal, ampak imam samo internet brez ostalih ugodnosti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 31, 2010 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje bi jaz dobil interne veze, da bi zvedel kje je lokalna centrala in dokumentacijo o parici, kjer je bil prej telefon Pray

Jutri se jim obesim na tehnično službo Evil or Very Mad

.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 01, 2010 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.04

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 01, 2010 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priklopi 230V na parico pri tebi, pa bodo hitro ugotovili, kje je drugi konec Dancing
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70611.62

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 01, 2010 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 01, 2010 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolje in najhitreje bi se bilo dogovorit s sosedom za kakšen WIFI. Routerji so poceni, inštalacija tudi ni nič groznega, stroški naročnine pa na pol. Jaz imam tako doma urejeno, sicer kot ponudnik. Na mojo povezavo je priklopljenih 9 PCjev. Dela bp. Enako je rešil sin. pa tudi nima problema. Vprašaj soseda. Morda pa bo kaj?
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.33
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 01, 2010 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj edino, če ima ario kaj v ljubljani, oz. v Ljubljani naj bi ponujal eden od kabelskih distributerjev airtv, to kar v MB ponuja ario. Vem, da je globtel nekaj razvijal za njih, ne vem pa če to v Ljubljani že dela.
Nazaj na vrh
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 01, 2010 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To, da ni proste parice so lahko tudi buče, v resnici pa imajo zasedene kapacitete v centrali.
Ko sem imel v domačem kraju podobno izkušnjo (SiOL in T2), sem si omislil pri Simobilu njihov, takrat imenovan Unlimited paket za 19€/mesec in dvoletno vezavo. Ko se bo jeseni iztekel bom preizkusil še HSDPA od T2. Če bodo takrat še "nad vodo".

lp, G.

hacker007
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Jan 2007 23:16
Aktiv.: 0.12
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 01, 2010 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Politika je takšna. Telekom ima en delež kablov rezerviranih samo za nove naročnike PSTN ali ISDN. Če nekdo želi le internet in je delež prostih paric bolj mali, ti interneta ne bodo dovolili. Dobiš ga lahko le tako, da vzames PSTN linijo in das 88€ in nato naročiš internet. Ko ga dobiš, lahko enostavno odjaviš PSTN in je to to.
Jaz sem imel enak problem. Rešil sem ga na zgorni način. PSTN sem želel obdržati še nekaj časa, da vidim kako bom zadovoljen z intenetnim ponudnikom. Zadovoljen sem, a kaj ko jim izgleda Telekom moti signal. 1x mesečno naključno net ne dela po par ur. Internetni serviserji so celo prišli in izmerili prepustnost 30Mpbs brez motenj, jaz pa imam naročenih le 4Mpbs. Skratka telefon pa ob padcu povezave itak rabim, da pokličem net-ponudnika in mu težim, da naj kaj storijo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 02, 2010 8:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PSTN ti že lahko zagotovijo, žal pa to ni garancija, da boš potem dobil tudi internet po tej parici. Razlog je preprost: marsikje imajo res premalo paric, zato PSTN dajo na multiplex in ti ga tako tudi zagotovijo, seveda pa preko tega multiplexa internet ne gre. Obstaja sicer tehnologija, ki po eni parici zmore po multiplexu 4 ADSL linije 1Mbit, ampak v praksi verjetno to bolj malo prakticirajo. Obstaja marsikaj, ampak te zadeve niso zastonj, Telekom pa vemo, da je "lačen" denarja ...
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 02, 2010 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hacker007 je napisal/a:
...
Dobiš ga lahko le tako, da vzames PSTN linijo in das 88€ in nato naročiš internet. Ko ga dobiš, lahko enostavno odjaviš PSTN in je to to.

Jaz sem pa najprej odjavil telefonski priključek in nato naročil net Brick wall Zdaj bi moral plačevati 90 eur samo za to da dobim net...

reber je napisal/a:
PSTN ti že lahko zagotovijo, žal pa to ni garancija, da boš potem dobil tudi internet po tej parici.

Pri naročilu lahko baje obkljukaš možnost, da želiš imet parico primerno za ADSL. Če plačaš, ti potem to morajo zrihtat.
Sicer pa sta od hiše do hiše že sedaj potegnjena dva kabla paralelno, kar tudi nekaj pove o kapaciteti linij..

Glede na to, da so prejšnji najemniki uporabljali Lastovko s Krvavca (na stebru je še vedno parabola zmontirana), je očitno tu res težava z netom. Sosedje ga pa imajo (eden Siol, eden T2 - vem, ker imajo odprt wifi Whistle ).

Bom poskušal od dragega Telekom dobit malo več informacij, zakaj negativni odgovor.

Nazadnje urejal/a aly Pet Apr 02, 2010 8:40 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni