www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Priklop enkoderja na motorju
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Raptor
Član
Član



Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Prispevkov: 533
Aktiv.: 3.81
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 02, 2010 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razbijam si glavo kako priklopiti enkoder na motorčku.

Podatki, ki so znani so:
Pin +/- =12VDC Motor
Pin 1 = Emitter 1
Pin 6 = Emitter 2
Pin 2 = Kollektor 1
Pin 5 = Kollektor 2
Pin 3 = Kathode
Pin 4 = Anode

Enkoder je optični z dvema izhodnima signaloma. Napajanje za enkoder je 5V tako, da sem priklopil pin 3 na maso in pin 4 na +5V. Po moji logiki bi moral dobiti iz pinov 1 in 2 signal A ampak se na osciloskopu nič ne vidi. Mogoče kdo ve kako moram povezati? Originalnega datasheeta pa ne najdem nikjer.



IMG_0318_.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  386.65 KB
 Pogledana:  6 krat

IMG_0318_.jpg



IMG_0322_.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  403.25 KB
 Pogledana:  2 krat

IMG_0322_.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4743
Aktiv.: 28.42
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 02, 2010 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm, jaz osebno brez datasheeta ne bi priključeval LED direkt na 5V, ampak prek predupora...
Izhodi pa so, po oznakah sodeč direkt izvodi fototranzistorjev, torej jih moraš ustrezno priključiti kot npr optokopler, da ne razglabljamo zdaj preveč o detajlih: kolektor na +5V, emitor pa prek 10k na maso. Pa poglej če bo potem na emitorju kaj dogajalo, če nisi LED že poslal v elektronska nebesa...

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Raptor
Član
Član



Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Prispevkov: 533
Aktiv.: 3.81
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je vse kar piše o motorju:
Citiram:
Gleichstrom Präzisionsmotor Type Escap 28D2R zweifach kugelgelagert, Betrieb an 12V=, Leerlaufdrehzahl 5700Upm, Startmoment 96mNm, max. Dauerstrom 1,5A/15W, Anschlußwiderstand 2,5 Ohm, Drehmomentkonstante 20mN/A. An der Rückseite ist ein Impulsgeber angebaut, 144 Impulse per Umdrehung(2 Impulse um 90° versetzt) zusätzliche Spannungsversorgung 5V=. Maße: Motordurchmesser 28mm, länge 75mm, Achsdurchmesser 4mm, länge 20mm. Der Motor besitzt an der Stirnseite zur Befestigung 6 Innengewinde M3.
Anschluss bei Platinen Aufdruck: Vorwiderstand nicht vergessen.
Pin +/- =12VDC Motor
Pin 1 = Emitter 1
Pin 6 = Emitter 2
Pin 2 = Kollektor 1
Pin 5 = Kollektor 2
Pin 3 = Kathode
Pin 4 = Anode


Glede da to, da pišejo samo o uporabi predupora za motor in nič o preduporu za enkoder sklepam, da so ti že vgrajeni. Gledal sem tudi datasheete podobnih enkoderjev tega proizvajalca in tudi nikjer ni omenjeno, da bi bilo treba priključiti preko upora. Bom še jutri poskusil, če ne pa grem v torek na faks vprašati. Smo na vajah uporabljali enake motorje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
nakamichi
Član
Član



Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Prispevkov: 845
Aktiv.: 5.31
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 12:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probaj emitorje na maso in na kolektorje povezat pull-up upore ter nato merit.

L.P.,
Miha
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Raptor
Član
Član



Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Prispevkov: 533
Aktiv.: 3.81
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2010 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včeraj sem bil na faksu pri gospodu, ki se ukvarja s temi motorčki. Dobil sem datashet in razlago za kakšen enkoder gre. Svojega sem skoraj zagotovo uničil saj je potreben predupor. Prav tako je enkoder sam po sebi za mene neuporaben, saj da na izhodu sinusni signal. Na faksu imajo zato na vseh še dodatna vezja s komparatorjem, da dobimo ven pravokotni signal in schmitt triggerjem za večjo zanesljivost. Drugi prijazni gospod mi dal tudi eno tiskanino.

Drug teden dobim nov motor, bom pa vseeno zamenjal IR diodo in foto tranzistorja na uničenemu. Res da je popravilo skoraj toliko kot nov motor, vendar je škoda da ga zavržem.



IMG_0331_.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  483.92 KB
 Pogledana:  30 krat

IMG_0331_.jpg



IMG_0333_.jpg
 Opis:
Manjkajo še 10nF kondenzatorji
 Velikost datoteke:  381.95 KB
 Pogledana:  33 krat

IMG_0333_.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13572
Aktiv.: 81.32
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2010 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kontaktiraj Aly-a To je njegovo področje. Morda dobiš še kak sample.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Prispevkov: 3132
Aktiv.: 18.77
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2010 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si ga pri enkoderju kej pihnil, napačen priklop...se 99% lahko posloviš od njega...
_________________
Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL:::
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Raptor
Član
Član



Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Prispevkov: 533
Aktiv.: 3.81
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2010 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To ni čisto res. Je odvisno od enkoderja in proizvajalca ali vgradi "trotl" zaščito. Smile Ekoder od E240 motorjev sem enkrat po pomoti ravno obratno priklopil pa ni bilo kakšnega problema.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4743
Aktiv.: 28.42
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2010 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je samo LEDico priklopil brez predupora, na izhodih pa zgolj meril z osciloskopom, potem ne vidim razloga da bi crknilo karkoli drugega kot LED. To pa bi se menda nekako dalo zamenjat...
_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7238
Aktiv.: 43.37
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2010 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno je to zelo poceni motor. Wink
Raptor je napisal/a:
.......Res da je popravilo skoraj toliko kot nov motor, vendar je škoda da ga zavržem.

Skoraj res je. Sem šel k stricu Goo..... Rolling Eyes

Še nekaj sem našel:
Citiram:
Anschluss bei Platinen Aufdruck: Vorwiderstand nicht vergessen.
Pin +/- =12VDC Motor
Pin 1 = Emitter 1
Pin 6 = Emitter 2
Pin 2 = Kollektor 1
Pin 5 = Kollektor 2
Pin 3 = Kathode
Pin 4 = Anode
Prevod
_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Raptor
Član
Član



Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Prispevkov: 533
Aktiv.: 3.81
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2010 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je poceni tako, da se ne sekiram preveč.

Edini upor, ki se omenja v opisu in je popolnoma nepotreben) je za motor.

Citiram:
max. Dauerstrom 1,5A/15W, Anschlußwiderstand 2,5 Ohm


Sklepal sem, da je tisto opozorilo za ta upor. Res ne vem ali jim je pretežko napisati, da se potrebuje še 150R za diodo in 1k za tranzistorja. Bom naročil pri farnellu diodo in tranzistorja pa bo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4743
Aktiv.: 28.42
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2010 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa res misliš da si uničil tranzistorja?
Vedno bolj sem prepričan, da ti ni sploh jasno delovanje in priklop tega enkoderja...

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Raptor
Član
Član



Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Prispevkov: 533
Aktiv.: 3.81
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2010 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najverjetneje ju nisem ampak evro za dva tranzistorja ni nek strošek. Raje kupim pa imam za rezervo, ko pa da moram dvakrat naročati.

Ko sem dobil motor mi res ni bilo jasno točno za kakšen enkoder gre in kako se priklopi. Zdaj imam datasheet in tega problema ni več.

Žal je pač tako, da sem elektronik samouk in gre večkrat dim iz komponent. Si pa takšne stvari vsaj dobro zapomnim v bodoče. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7238
Aktiv.: 43.37
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2010 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raptor je napisal/a:
........Zdaj imam datasheet in tega problema ni več. .....
Zakaj ga pa ne objaviš, mogoče ga bo še kdo rabil?!

Citiram:
Žal je pač tako, da sem elektronik samouk in gre večkrat dim iz komponent. Si pa takšne stvari vsaj dobro zapomnim v bodoče. Smile
To ti verjamem, sploh če kaj dragocenega ali eksotičnega spusti dim.
_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Raptor
Član
Član



Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Prispevkov: 533
Aktiv.: 3.81
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2010 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Zakaj ga pa ne objaviš, mogoče ga bo še kdo rabil?!


Zaradi lenobe. Smile Je bil na papirju.

Ga prilagam, če bo še kdo kupil tak motor.



Escap.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Escap.pdf
 Velikost datoteke:  841.77 KB
 Downloadano:  115 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 140 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group