|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2005 6:18 pm Naslov sporočila: DTMF telefonski preklopnik |
|
|
Glede na predhodne debate okrog DTMF –ja sem se odločil, da bom poskusil narediti s tem dekoderjem koristno napravico. Gre za 3 kanalni preklopnik katerega je možno upravljati preko telefona. Hardvare se lahko prilagodi glede na to kam bomo preklopnik 'obesili'. Lahko se priklopi recimo na brezžično slušalko. Vezje je zelo enostavno. Sam sem vse sestavil na testni plošči. Priklopil pa sem ga na iskrino hišno cenralo. Kot 'srce' sem vzel PIC16F628.
Le ta ima vse kar sem potreboval poleg tega je poceni in ni ga problem dobiti.
Kako sem si stvar zamislil oz. kako deluje:
Preklopnik se preko priključkov 'a' in 'b' prikluči na telefonsko linijo. Kondenzator 0.47uF prepusti izmenični signal zvonjenja, ki proži optokopler. Le ta pin 17 'vleče' na nizek nivo. To je znak, da telefon zvoni. (ta del pred optokoplerjem je pač potrebno prilagoditi, v koliko se bi preklopnik priključil na brezžični aparat) Ko poteče 'n' število zvonjenj (vrednost je določana na 5 lokaciji eeproma ter se lahko določi pred programiranjem) Na pinu 18 se pojavi visoko stanje, katero vključi transistor, ki simulira dvig slušalke. V slušalki se bo pojavil daljši pisk, ki nam pove, da je potrebno vtipkat PIN (4cifre) (ton generira pin 9) Pin je vpisan na lokaciji eeproma od 1-4 in je v mejah 1-10 ter se določi pred programiranjem. Trenutna določena vrednost je 1234. Procedure, ki bi omogočala spremembo pina preko telefona za enkrat še nisem napisal. Po pravilnem vpisu pina se v slušalki sliši krajši ter daljši pisk, ki potrdi sprejetje pina. V koliko je pin napačen se v slušalki sliši več kratkih piskov. Linija se prekine. Preklopnik se ponovno pripravi. Po sprejetem pinu imamo možnost pregleda ali spreminjanja stanja izhodov. Postopek je zelo enostaven. Za pregled odtipkamo '*' ter številko izhoda (1-3) v slušalki bomo slišali kratek (stanje 0) ali dolg(stanje1) pisk
Če bo odtipkano nelogično bomo slišali zvok napake (dva kratka piska) Še vedno pa preklopnik ostane v 'menuju' za pogled ali spremembo. Nastavitev se izvaja s pomočjo '#'
kateremu sledi številka izhoda (1-3) ter 1(za stanje1) ali 0 za (stanje0) Sledi potrditveni zvok
(kratek ter dolg pisk) – napaka dva kratka piska kot pri pregledu.
Primer
#11 stanje na prvem izhodu je 1
#10 stanje na prvem izhodu je 0
#31 stanje na tretjem izhodu je 1
Vrednosti se shranijo v eeprom lokacija 0. Stanje izhodov ostane po izklopu ter ponovnem vklopu ohranjeno. Nastavitev se zaključi z pritiskom na *#. Linija se prekine preklopnik gre v stanje pripravljenosti. Preklopnik gre tudi v stanje pripravljenosti v koliko se v ca. 1min ne pritisne nobena tipka.
V prilogi načrt, asm, hex.
Opomba:
Na zasebna sporočila glede javno objavljenih projektov ne odgovarjam. Prav tako ničesar ne izdelujem za prodajo.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
dtmf_preklopnik.pdf |
Velikost datoteke: |
14.33 KB |
Downloadano: |
256 krat |
|
 Download |
dtmf_prek.zip |
4.26 KB |
71 krat |
_________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Pet Nov 30, 2007 12:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 846 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2005 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva rešitev. Tudi jaz sem sem se ukvarjal s tem. Zadeva je bila uporabna za dve ali tri spremembe stanja. Namreč dogaja se, da piskov ne slišiš dobro. Tako ne veš ali je stikalo 2 vključeno ali ne. Ta pojav je posebno izrazit, če sem namesto navadne telefonske linije uporabil GSM. Če je slabši GSM signal, se zvok prekinja. Zaradi tega sem zadevo rešil na način, da sem napravo priključil na modem. Za izbiro in pregled stanj sem uporabil navaden terminal emulator. Tam se lahko potem vidi kvantitativni opis parametrov npr. temperatura, napetost, ...
Je pa res, da za takšno povezavo potem rabiš računalnik ali dlančnik.
Še to me zanima, kako se slišijo piski, glede na to, da si uporabil asimetrični priklop na simetrično telefonsko linijo? Pri meni je v slušalki brnelo, zato sem uporabil ločilni transormator.
Lep pozdrav.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2005 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Še to me zanima, kako se slišijo piski, glede na to, da si uporabil asimetrični priklop na simetrično telefonsko linijo? Pri meni je v slušalki brnelo, zato sem uporabil ločilni transormator. |
Zadevo sem priključil na iskrino hišno centralo SELECOM 1/4 .Frekvenco piska generiram kar s PWM pinom. Z eksperimetiranjem sem skušal dobiti čim "prijaznejši" zvok. Trenutna frekvenca je okrok 480Hz. Zvok se po moji presoji lepo "uleže" v uho. Jačino lahko nastavljaš z uporom v kolektorju transistorja. Frekvenco pa v tem delu kode:
Koda: |
movlw .129 ;definiranje frekvence ca 480hz
movwf PR2 |
Stvari še nisem poskusil na javnem omrežju. Ker pa je bilo za zadevo s strani kolegov že nekaj zanimanja, bom vrjetno naredil tiskanino. Prej moram najti še primerne releje.
P.S.
Stvar je tako enostavna, da jo lahko v par minutah sestavi na protobordu, ter poskusiš kako deluje.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Apr 09, 2005 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naredil sem še tiskanino. V prilogi v Layout formatu. Na prototipu sem naredil nekaj napak, ki sem jih v priloženi popravil. (upam, da nisem na katero pozabil) Z razporedom si je treba pomagati z načrtom - kajti nisem vsega označil. Za aktiviranje linije ter tonski poziv sem uprabil druge transistorje kot sem jih narisal v načrtu (BC639), ker so v plastičnem ohišju za napetost 100V ter 1A toka. Tako, da jih ne bo kar "odneslo" v koliko bo malo zagrmelo. Naredil sem še korekcijo programa. Dodana je možnost spremembe na koliko pozivov se preklopnik odzove. Po pravilno odtipkanem pinu se za #* pritisne številka od 1-9, ki pomeni število zvonjenj. Nastavitev bo potrejena s "potrditvenim" tonom. V ponedeljek bom preklopnik nesel zraven v službo. Če koga zanima kako se oglaša, mi naj sporoči. Mu bom posredoval , na kateri številki je in kdaj bo priključen.
Izgled prototipa (brez relejev ter optokoplerjev za vhod) sestavljen do take meje, da sem ga lahko testiral. |
|
101.42 KB |
Pogledana: |
221 krat |

|
|
 Download |
dtmf4.zip |
32.39 KB |
44 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Apr 11, 2005 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem preklopnik testiral na javnem omrežju - centreks. Stvar lepo deluje. V prilogi "končna" verzija softwera. Dodana je še možnost spremembe PIN-a na daljavo.
Za lažje razlago delovanja sem narisal diagram poteka. Tega nisem preveč vešč. Upam, da je koliko toliko razumljiv. Zdi se mi, da mi je vzelo več časa kot programiranje. Vse skupaj v prilogi.
|
 Download |
dtmf5.zip |
5.23 KB |
34 krat |
|
 Download |
diagram.pdf |
25.73 KB |
100 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2005 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem naredil podoben prototip naprave kot Silvo. Osnovno vezje za telefonsko linijo sem uporabil po Silvotovem konceptu, videl sem ga tudi v Elektorju, le da sem namesto PIC-a uporabil Atmel (Mega8-). Poleg DTMF sprejemnika želim klicati tudi ven v telefonsko omrežje. Napravico želim uporabiti, kot dodatek alarmni centrali na lokacijah, kjer je že telefonska številka, da izvršim klic iz alarmne centrale v telefonsko omrežje (preko analognega priključka). Tu pa imam težavo in vprašanje. DTMF ton se generira pravilno, testi klicev znotraj in tudi navzven preko hišne telefonske centrale Selecom 10 so bili 100% uspešni. Zadeva tukaj normalno deluje, ko pa sem napravico priključil na Siemens-ovo centralo (Hicom) pa zadeva nikakor ne deluje. Testiral sem z vsemi številkami (1,2,...9ABCDEF), pa imam vedno "dial" ton. Pedpostavljam, da DTMF recieverji ne prepoznajo DTMF signala.
Zanima me, če je kdo kdaj v takšnih rešitvah uporabil za takšen namen filter ali je nivojsko kako drugače prilagajal signale?
Pripenjam osnovno shemo modula.
Hvala za vse nasvete in lep pozdrav.
Matjaž
Shema modula DTMF-ATMega8 |
|
21.23 KB |
134 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cardynal Neznanec

Pridružen-a: Tor 22 Feb 2005 20:32 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2005 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
lepo pozdravljeni
mene zanima če ima kdo kaj podobnega narejeno z mobitelom ?
tudi sam bi rad sestavil nekaj podobnega, da bi krmilil talno gretje v kopalnici in klimo po hisi !
ali je to težko skup spravit ?
lp hvala za odgovore
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 7:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj podobnega sem naredil. Zadevo sem rešil kar z Ericsson-om in Atmel AVR.
Namen je vklop in izklop stikala ter alarm (IR senzor)
LP Matjaž
|
114.17 KB |
143 krat |

|
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
smatjaz: a to si rešil s pomočjo SMS-ov ali sprejemom klica in branjem sprejetih DTMF komand?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cardynal Neznanec

Pridružen-a: Tor 22 Feb 2005 20:32 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Tor Okt 18, 2005 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
kok je pa kaj dela z tako zadevo in pa cenovno me zanima
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Sre Okt 19, 2005 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo sem rešil z DTMF komandami, ker iz Ericsson -om ne znam brati SMS -ov. Sem se pa mučil s pošiljanjem SMS, kar pa sedaj v principu deluje.
Zadeva deluje tako, da se po klicu aparat odzove, potem pa odtipkaš komnando DTMF. Zadevo sem poenostavil kar s številko, primer:11111 je vklop 22222 izklop.
Če pa priključiš nanj IR senzor deluje kot alarm, ki ga vključiš s tipko ali pa s predprogramirano kodo preko GSM - DTMF. Ker se mi večkrat zgodi, da pozabim vključiti (armed) alarm, sem zadevo naredil tako, da lahko alarm vključim (armed) ali izključim tudi na daljavo.
Če bi želel brati SMS sporočila je najbolje uporabiti GSM modem (Falcon A2, Siemens TC35, Siemens M20, ...) Je pa zadeva dražja.
LP Matjaž
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2005 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Upam, da Silvo ne bo hud, ker se mu mesam v njegovo temo
Vidim, da je kar nekaj zanimanja za ta preklopnik. Jaz sem si napravil nekaj svojega. Na zalost nisem narisal sheme ampak kar direktno naredil ploscico. Naceloma je podobna Silvotovi, le da sem jaz dodal 600ohm 1:1 trafo, varovalko, varistorje ter mocnejsi optokopler (hujsi pogoji delovanja). Evo prilagam pa program, ki je narejen v keil uVision3 (demo) Verjetno tudi drugi C prevajalniki ne bodo imeli hujsih tezav.
Program deluje pa tako. Prvo program caka na zvonenje, ampak se ne odzove. Zvonenje se mora prekiniti od za minimalno 4. sekunde in max. 15 sekund. Po ponovnem klicanju se naprava odzove. To sem napravil zato, da imas lahko mirne duse napravo vedno prikljuceno na linijo in ti ni treba teci dvigovati telefona, da se po X klicih ne odzove nasa naprava. Po vzpostavljeni zvezi imas 20 sekund casa da odtipkas 4. mestno kodo ter * ali # za vklop oz. izklop naprave. Pri uspesnem vnosu se pojavi 2. sekundi dolg pisk. Ker moja naprava izklopi celo elektro omrezje (vkljucno sam sebe) nisem kompliciral ter dodajal previrjanja ali je rele vkljucen ali ni. To je tvoja naloga
Uporabil sem Philipsov LPC922, ker mi je bil ravno pri roki. Predelava na drugi procesor je zelo enostavna.
Program seveda ni namenjen v komercialno uporabo, brez mojega dovoljenja!
|
 Download |
odklopnik.zip |
13.53 KB |
61 krat |
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jlipus1 Neznanec

Pridružen-a: Pet 16 Maj 2008 20:52 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: mb
|
Objavljeno: Pet Maj 16, 2008 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj deluje ta zadeva?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dav0r Član

Pridružen-a: Čet 04 Sep 2008 14:46 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.10 Kraj: ptuj
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2008 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
lep pozdrav.
ker hočem čimbolj raziskat to napravo in sem v tem dokaj začetnik, bi prosil nekoga da mi odgovori na vprašanje kako izvedemo povratno vezavo (potrditveni pisk)?
lp,davor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni