www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Kosilnica robot
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zok
Član
Član



Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Prispevkov: 1116
Aktiv.: 8.49
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
razen za kakšen travnićek 5x5m.
Za ta primer (nasa parcela) sem razmisljal v smeri logike robota, ki sledi crti, le da bi npr. 5 cm pod povrsino bila zakopana PF zica 1,5 mm^2, v njej pa nek... signal... Laughing katerega bi robot "tipal" s tremi antenami. Podoben (ali enak) princip, po katerem delujejo iskalci kablov, ki so sestavljeni iz oddajnika in sprejemnika... ... primer (taksnega sem imel v prejsnji sluzbi - "vlece" ze na 20, 30 cm, z razlicnimi amplitudami tona pa lahko dolocis katera zila je tista, ki je na drugem koncu priklopljena na oddajnik): KLIK

Nikoli pa nisem raziskal, na kaksnem principu to deluje, in kaksna je najenostavnejsa, se zanesljiva shema za izvedbo.

Je pa res, da bi za izvedbo porabil kar nekaj zice - kablirati bi moral kompletno traso, ki bi jo robot prevozil.

Ko bi bila baterija prazna, bi moral robot izklopiti motor za kosnjo, v bateriji pa bi moralo biti vsaj se toliko energije, da se po isti trasi vrne do polnilnika. Se bolje bi bilo, ce bi imela baterija toliksno kapaciteto, da lahko dvakrat prevozi celotno traso - tako tudi cez cas ne bi bilo problemov zaradi padca kapacitete, pa tudi v program ne bi bilo potrebno dajati stavkov za "mayday". Ce je baterija polna bo startal in svoje delo dokoncal (razen ob kaksnem drugem interruptu), ce ni polna pac ne bo startal. Smile

Zal dlje od ideje nikoli nisem prisel. Neutral
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4538
Aktiv.: 28.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne izumljati tople vode, že kar nekaj spodobnih robotskih kosilnic obstaja (Husquarna je to imela že 10+ let nazaj) in priporočljivo je najprej preveriti obstoječe rešitve ter pametne zadeve uporabiti ...

Npr. ideja o sledenju kablu je tam že uporabljena, le da se kabel uporablja kot virtualna meja (ne kot nekaj, čemur kosilnica sledi), s prepletanjem kabla pa si lahko naredil tudi "otoke", okoli katerih je kosilnica še vedno kosila.

Glede moči je po mojem tako, da za neko manjšo površino (okoli hiše) in vsakodnevno košnjo (kar robotske kosilnice počnejo) neke res hude moči ne potrebuješ. Z vsakodnevno košnjo se tudi znebiš potrebe po pobiranju pokošenega, saj so konci trave majhni in sproti gnijejo, posledično pa hranijo zemljo.

Ampak - kot sem že začel, preveriti obstoječe rešitve - tam je vse našteto že dodobra opisano. Pa še kaj ... Npr. zaščita pred krajo ...

Lp, g

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zok
Član
Član



Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Prispevkov: 1116
Aktiv.: 8.49
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
zaščita pred krajo
t.i. self-destruction modul, narejen iz palice dinamita, sprejemnika in timerja, ki to palico prizge 5 minut po tem ko izgubi signal z maticnega oddajnika - ravno ko se cigani za nekaj kilometrov oddaljijo od maticne lokacije. Tako je manj sumljivo. Mr. Green

Mi je pa izvedba s sledenjem zici se najenostavnejsa. Logika kot jo imajo npr. robotski sesalci mi ni najbolj jasna - kot bi se cisto nakljucno vozil sem in tja, in cisto slucajno posesal kompletno stanovanje.. Rolling Eyes izdelava zemljevida pri kosilnici ne pride v postev, ker moramo racunati z obcasnim zdrsevanjem koles, kaksnim "nasilnim" mackom ali psom itd... GPS? huh, to pa je ze zahtevno, in za normalno ceno malo nenatancno.. Confused
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
danilo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 20 Avg 2003 14:57
Prispevkov: 147
Aktiv.: 0.87
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2013 6:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
Citiram:
Košnja je bila uspešna, samo trava ni smela biti previsoka.........


Najbrž tudi ni smela biti niti malo mokra....
Iz tega sledi, da je bila moč motorja premajhna, teža pa prevelika. Smile
Pa četudi se spustimo na 1500W, je to še vedno ogromen zalogaj za današnje "elektrozalogovnike".



Glede mokrote drži. Sicer pa so redke kosilnice, ki jih mokra trava ne zabaše, ali ne? Glede moči pa si že zmanjšal iz 2000 na 1500 w, pa še to je pretiravanje. Kot je opisano nekaj sporočil prej, moč zavisi tudi od tipa rezila. Sam pa lahko povem, da če bi redno kosil vsak teden, bi bilo tudi tistih 350 W dovolj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 786
Aktiv.: 6.85
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2013 6:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre se za to , da znotraj omejenega teritorija( žične omejitve) ne tava naključno.

http://members.aon.at/wstocke6/page_1_1.html

https://www.youtube.com/watch?v=D8nEpdPR84c
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2372
Aktiv.: 15.24
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2013 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je že prav, da se držiš svoje ideje solomojster. Zabavno je raziskovati.
Jaz sem napisal pred 1k5W "če spustimo" in vedno omenjal ciljno uporabo (tistih 5x5m).
Tople vode res ne gre izumljati, se mi pa to zdi približno tako uporabno kot tistile USB ali avtomobilski ventilatorji Smile
Jaz kosim po mokrem z 3k5W. Če pazim in ne pretiravam (prevelika hitrost naprej), gre brez težav.
Za 10mx10m travnik ob hiši pa porabim kakih 15 minut Smile
Srečno vama želim in ne bom več motil debate.

_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 786
Aktiv.: 6.85
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 22, 2013 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S55m
Si vedno dobrodošel.
Res je zanimivo raziskovat ,in škoda ker je premalo časa.Veliko časa sem vstrajal na 12v ravno zaradi solarnega polnjenja.Tudi motorji dvigovalcev stekel so krasni po momentu, slabši po vzdržljivosti(plastika).
Seveda z modelarskim polnilcem imax6 ,ki ima 12v vtičnico lahko preko balanserjev polnim 5s pak lion (18v),vendar se pri različnem sončnem obsevanju tok spreminja.Zato ne vem kako se to odraža na lion celicah. Nisem še prišel na jasno.
Kaj češ kup neznank. Rolling Eyes



samohodkasonce.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  112 KB
 Pogledana:  2 krat

samohodkasonce.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 786
Aktiv.: 6.85
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 08, 2013 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva ima arduino platformo. Najenostavnejša možna kombinacija z optosklopniki. Z 1.3 ah traja košnja-"britje" 20 minut. Ko prispe polnilec testiram z lionkami.Presostat pralnega stroja in ostanek izolacijske cevi delajo svoje. Manjka še zična ograda.
http://www.youtube.com/watch?v=xptdK3BCtEw



solomojster mower.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  53.96 KB
 Pogledana:  42 krat

solomojster mower.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojz54
Član
Član



Pridružen-a: Čet 30 Dec 2010 15:20
Prispevkov: 113
Aktiv.: 1.05
Kraj: Portorož

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 09, 2013 7:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo razvijaš.Kakšne kapacitete,oziroma oznake bo baterija loin ali lifepo4.Koliko časa pa bi bil zate optimum košnje?Ko gledam po forumih imajo tudi ciklične Pb akum. pa se glede vzdržljivosti kar obnesejo.Samo teža je tista velika ovira.(12 V in 9ah okrog 3 kg !!).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 786
Aktiv.: 6.85
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 10, 2013 5:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teža je res tista ovira ,ki nam na gladki površini niti ne dela težav.Na travniku je to drugače.
Najbolje da testiraš z akumulatorji vrtalnih pištol in si ne delaš stroškov.Tvoja baterijska kosilnica "obiralka" ima okoli 9000rpm in je namenjena obiranju nepokošenih robov.Na samohodki takih obratov in moči ne potrebujemo,ker travo "depiliramo".
Sam akumulatorjev še nisem nabavil ker:
1) trenutna košnja deluje na polno moč motorja.Ko je polovico travnika pokošenega bi moral motor košnje to zaznat in v conah pokošene trate moč zmanjšat.
2) solarni modul mi daje 0.7A pri 14v .Velikost modula je ravno pravšnja za vgradnjo.Kaj pa samohodko briga kakšen klobuk ima na glavi.
Okoli tih dveh točk še tavam v temi.Mogoče se za kakšno leto kaj Idea

V kolikor najdeš ustrezne 12v motorje za pogon bi mogoče bil tudi cikličen akumulator v rangu 7ah v redu. Samohodka v teh dneh prehaja na 18v (5s).(lion- notebok)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Prispevkov: 16777215
Aktiv.: 99839.87

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 786
Aktiv.: 6.85
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2014 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Počasi napredujem in se učim.Napaka pri kroženju je ,ker sem v zanki programa spisal z ukazom delay.Posledica tega je, da v kroženju senzorji ne delujejo.
Shame on you

https://www.youtube.com/watch?v=aD_HCOEkWYA&feature=youtu.be
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3567
Aktiv.: 22.49
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2014 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni panike. To se zlahka uredi.
Najmanjši poseg v program je tak, da namesto pavz uporabiš števce.
Vsakič, ko pride program "okrog", zmanjšaš nek števec.
Ko je tisti števec enak 0, se nekaj izvrši, števec pa se spet postavi na neko vrednost.
Koda:


void Stevci() {
 delayms(10); // osnovni takt programa je 10ms, lahko pa tudi prekinitve šteješ in dovoliš enkraten prehod skozi program samo vsakih n prekinitev.
 stevec1=stevec1-1;  // Na neko vrednost se postavi vsakič, ko pride do 0
 stevec2=stevec2-1;  // Na neko vrednost se postavi vsakič, ko pride do 0
 if (stevec3 != 0) { // Ta bo ostal na 0, dokler ga nekaj ne postavi
   stevec3=stevec3-1;
 }
}


 if (stevec1 != 0) {
   goto Preskoci1;
 }
 stevec1=30;
 FunkcijaA();
 FunkcijaB();

Preskoci1:
 if (stevec2 != 0) {
   goto Preskoci2;
 }
 stevec2=40;
 FunkcijaC();
 FunkcijaD();

Preskoci2:
 if (stevec3 != 0) {
   goto Preskoci3;
 }
 BeriTipke(); // Prebere ob vsakem prehodu programa, razen če je bilo kaj pritisnjeno
 if (tipke !=0) { // "tipke" je spremenljivka s prebranimi tipkami
  stevec3=50;
 }

Preskoci3:

 ...

Števce lahko zmanjšuješ z različnimi hitrostmi. Vsaka funkcija ali podprogram bo prišel na vrsto vsakih ... prehodov programa.

Nek števec lahko tudi držiš na 0, da se funkcija vsakič izvede. Ko je v njej nek pogoj izpolnjen, pa ga postaviš na npr. 50. S tem poskrbiš, da se tipka bere zelo pogosto (prvič takojšnja odzivnost), ko je bila pritisnjena, pa se začne brati bolj poredkoma, da lažje nastaviš neko vrednost.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 786
Aktiv.: 6.85
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2014 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala igo. Bom moral malo predelat za arduino-program.


unnamedsilka pro mini.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  115.32 KB
 Pogledana:  18 krat

unnamedsilka pro mini.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 786
Aktiv.: 6.85
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2018 9:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole ni več tak bau bau.
Zdaj je problem v premajhnem tiskalniku. Neutral
3d printana
Kaj mi je narediti? d'oh!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 7 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 174 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group