www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Gorenje TV se ne prižge (klika)
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Dark0
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 16 Dec 2009 2:38
Aktiv.: 0.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 04, 2010 10:21 pm    Naslov sporočila:  Gorenje TV se ne prižge (klika) Odgovori s citatom

Bu,

imam TV Gorenje z naslednjimi podatki:

MODEL: TVF 29 VIP73-100
TYPE: AK53 (verjetno Vestel AK53 šasija?)

Problem pa je sledeč - zadeva se ne prižge. Ko ga priklopim na elektriko, standby ledica gori, nato pa se želi vklopiti (klikne), po kakšne pol sekunde se zasliši rahlo brnenje (VN trafo? nekje tam se pomoje sliši), čez kako sekundo pa TV gre nazaj v standby in tako cikla v neskončnost.

V notranjosti nič ne izgleda poškodovano (ni napihnjenih/odprtih kondenzatorjev, nič črnega,...).

Kakšna ideja, kaj bi lahko bilo narobe?

Če je potrebno, lahko prilepim tudi slike.

Hvala in lp,
Darko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Unknown_User
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31
Aktiv.: 2.52
Kraj: UFO iz Butal pri T''minu

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 04, 2010 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi zdi da je bila odprta tema kjer sem tudi sam povpračeval po podobnem problemu za televizijo od Elektronika Velenje. http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=208499&highlight=velenje+vojager#208499
Žal se še nisem šel tega podviga, ker sem raje upošteval dobro namerni nasvet, da je elektrika k...a ki se ne pusti šlatat še posvebej VN, kar znajo biti posledice hude.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2010 12:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pametni napajalnik v TV aparatu zazna nekje preveliko porabo. Rezultati so taki kot si jih opisal. Tvoja naloga je, da ugotoviš ali je napajalnik "pameten" ali pameten in če slednje, potem še v kateri veji se to dogaja. Pomaga odklapljanje posameznih delov sprejemnika. To je način, da v grobem ugotoviš lokacijo napake.

Ps.: Nikoli nisem popravljal televizorjev. Naj me kak serviser popravi, če nimam prav.

kvizko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58
Aktiv.: 1.99
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2010 8:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popolnoma prav imaš Volk Cool
Dark0
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2010 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore, bom malo pogledal v tej smeri (čeprav mi še ni jasno, kateri del bi sploh lahko odklopil).

Še to, a ne bi bili simptomi lahko tudi podobni, če bi kakšen kondenzator v napajalnem bil fuč?
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2010 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi pri tem modelu začel kar pri VN trafotu!
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.93

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2010 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, simptomi, če je glavni (primarni) ali pa kateri od sekundarnih fuč so zelo 'podobni'.

Napajalnik se štarta hitreje kot v eni periodi omrežne frekvence, če na voljo ni dovolj 'zaloge' v kondiju zazna napajalnik 'brownout' ter se izklopi.
Nazaj na vrh
matic_scetinec
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11
Aktiv.: 4.67
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2010 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Še en glas za VN trafo. Pri teh "turkih" kar radi crkujejo.

LP, Matic
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Dark0
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2010 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa se to preveri? Smile
Nazaj na vrh
matic_scetinec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 06, 2010 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dark0 je napisal/a:
Kako pa se to preveri? Smile

Zdravo!

Odklopiš horizontalo, in na napajalno napetost (okoli 120V) priključiš žarnico 60W/230V. Ob vklopu TV-ja mora žarnica svetiti. Seveda na ekranu ni slike, saj VN del ne deluje. S tem preveriš delovanje napajalnika, a nekateri TV-ji na to "foro" ne vžgejo, za ta model pa ne vem. Drugače pa je v tvojem primeru 95% kriv omenjeni trafo.

LP, Matic
Nazaj na vrh
Dark0
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2010 2:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore.

Malo bom še težil, v teh zadevah (malo večjih kot kakšen mali krmilnik) še nisem ravno domač... Smile

Pod "horizontalo" je mišljen cel VN trafo? Se ga "odklopi" tako, da se kakšen element pred njim ven pobere ali ...?

Drugače sem malo posearchal po netu (pod vsemi možnimi oznakami), pa je izgleda s takimi simptomi ponavadi res kriv VN trafo...

A je zamenjava kaj posebej komplicirana? Je treba po menjavi kaj "kalibrirat" (ponekod to piše)?
Nazaj na vrh
matic_scetinec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2010 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Dovolj je, da odklopiš napajalno napetost trafota (ena njegova nogica). Ta je včasih na napajalno napetost priključena preko tuljavice, tako da odstraniš samo tuljavico. Pod horizontalo je mišljen ves del, ki se napaja iz tega transformatorja. Menjava trafota ni posebej komplicirana, ko imaš pravi trafo ga samo zamenjaš, in nastaviš dva trimerja, ki se nahajata na tem transformatorju; focus in screen.
Če je problem nov trafo, ga verjetno lahko jaz dobim.

LP, Matic
Nazaj na vrh
gec
Član
Član

Pridružen-a: Pet 22 Sep 2006 11:13
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2010 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj glas gre tudi v smer VN trafota.
Nazaj na vrh
igor07
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jan 2008 17:53
Aktiv.: 0.44
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2010 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej preveri močnosti tranzistor horozintale. Če ga odlotaš itak izločiš trafo, kakor je že @Volk omenil in če bo napetost predpisane veličine in je tranzistor dober, prav tako gasilni diodi in VN kondezatorja se spravi na trafo(če prav je verjetni krivec). V veji primarja imaš ponavadi še zasčitni upor. Če je prebil tranzistor je lahko krivo tudi nihanje napetosti v napajalniku(običajno vhodni elko in elko vključen v bazi napajalnika. Lako pa je krivo tudi nihanje horozintalne frekvence. Tole je dokaj zahtevno popravilo, razen če ne misliš lotati in menjati vsak mesec ali dva. Laughing
Pazi se visokih napetosti! Brez načrta in izkušenj bo tudi težko.

LP

elpollo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Jul 2008 23:07
Aktiv.: 2.68
Kraj: Podravje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 23, 2010 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni, sam imam enak problem na šasiji Vestel 11AK30. Odklapljal sem posamezne izhode na sekundarju tako, da sem odspajkal katode na diodah, vendar se iz napajalnika vseeno sliši klikanje. Poskusil sem izključiti samo VN trafo tako, da sem prekinil dovod 150V na nogici 3 in na kondenzator pred to nogico prispajkal žarnico 60W. Vendar je žarnica tudi utripala. Pomeril sem vse kondenzatorje in diode vendar nobena ni v stiku. Preveril sem tudi BU808, ampak je tudi ok. Kje bi še lahko bil problem?

VESTEL 11AK30 FULL.RAR
 Opis:
Načrtr šasije 11AK30

Download
 Ime datoteke:  VESTEL 11AK30 FULL.RAR
 Velikost datoteke:  918.74 KB
 Downloadano:  109 krat

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 1 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni