www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

ARTCAM
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 807
Aktiv.: 5.18
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 31, 2010 10:45 pm    Naslov sporočila:  ARTCAM Odgovori s citatom

Veliko pregledujem forum, še najrajši vse kar je v zvezi z našimi CNC mašincami in problemi ki jih imamo z izgradnjo strojev in kasneje s samim delom na strojih.
Moderatorjem bi predlagal, če bi mogoče odprl forum o naših CNC mašincah, programih.. in vse kar je bilo o tem na forumu. Sedaj se mi zdi vse nekako razmetano. Če bi bilo na kupu bi bilo nekako bolj pregledno. (pač v razmislek)

Sam se trudim z Artcamom, za to sem odpr tudi to temo.

_________________
lp
Janez1322@gmail.com


Nazadnje urejal/a napetost Sob Jul 31, 2010 11:28 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 807
Aktiv.: 5.18
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 31, 2010 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam težavo v Artcamu z višino modela.
Težavo sem poiskušal odparviti z ukazom Scale relief hight, vendar s tem ukazom sorazmerno zmanjšam vse višine, to pa mi poruši kontrast reliefa.
Za lažje razumevanje prilagam neko slikco.
Želel bi, da višina 1 ostane nespremenjena,
višino 2 bi pa rad zmanjšal
Upam, da sem bil dovolj jasen.



MODEL2.GIF
 Opis:
 Velikost datoteke:  46.1 KB
 Pogledana:  23 krat

MODEL2.GIF



_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1160
Aktiv.: 7.63
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2010 1:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na sliki je relief 3D. Preden ga urejaš označi na 2D kaj urejaš.
Torej označi v 2D zunanji krog, prestavi na 3D pogled in urejaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 807
Aktiv.: 5.18
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2010 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Model, ki ga imam na voljo je že obdelan in nima več vektorjev v 2D.
No zadevo sem rešil na naslednji način.
Model sem obdelal z ukazom create triangle mesh... . Nato sem model shranil kot 3D Assembly. (Ta ukaz model obreže in je navoljo samo model brez podlage, oz okolice.
Nato sem odpr novo datoteko uvozil 3D Assembly, ga pozicioniral na delovno površino in ustrezno uravnal višino, ki mi je delala težave.



višina.GIF
 Opis:
 Velikost datoteke:  45.22 KB
 Pogledana:  4 krat

višina.GIF



_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1160
Aktiv.: 7.63
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2010 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo znan problem.
Citiram:
Model, ki ga imam na voljo je že obdelan in nima več vektorjev v 2D.

In zato tudi nekaterih možnosti urejanja nimaš. Žal, tako pač je.
Tole sem že v eni drugi temi omenil.
Lažje je je začet znova čisto iz nule. Na koncu pa vidiš, da je tudi hitreje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aljoš
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Prispevkov: 3132
Aktiv.: 18.66
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 07, 2010 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme... Ne pogruntam, kako v artcam-u naredim, da bi mi relief najprej zrezkalo z grobim rezkarjem 6mm, nato pa s finim npr. 1mm?
Jaz sicer naredim tako, da na določenem modelu, ki ga želim zrezkati, uporabim 6mm ballnose rezkar, shranim tap file, nato pa še 1x odprem model in označim da želim 1mm ballnose rezkar... Rolling Eyes
Je kakšen drug način?

_________________
Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL:::
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 807
Aktiv.: 5.18
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 07, 2010 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če nimaš avtomatske menjave orodja ne moreš združiti v enotno G kodo.
Drugače pa jz počnem tako:
Označim model za rezkanje reliefa.
izberem rezkar 6mm in pred calculate napišem naprimer grobo.
Kliknem calcolate. Počakam da opravi svoje.
Ne da zaprem okno nanovo izberem rezkar naprimer ballnose 1mm , mu dam ime fino, calculate in nato zaprem.
Mislim, da sem ujel bistvo vprašanja.

_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aljoš
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Prispevkov: 3132
Aktiv.: 18.66
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 07, 2010 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa po tem, ko ti prekalkulira oba rezkarja? Shraniš kot npr.tap file in je pol v tem fajlu že za oba rezkarja?
_________________
Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL:::
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 807
Aktiv.: 5.18
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 07, 2010 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kako je pri tebi, ampak meni v zavihku Toolpaths levo zgoraj shranjuje vsako datoteko posebej. Pri meni je to še neuprabna g koda.
Nato izberem save tolpath kjer izberem opercijo in mach2, dam ime in shranim. šele to je uporabna G koda za mach.
Sem sedaj še poizkusil da bi združil dve različni operaciji z različnimi rezkarji v eno G kodo pa mi javi da moj postprocesor ni primeren za to.



združevanje.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  119.99 KB
 Pogledana:  33 krat

združevanje.JPG



_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 807
Aktiv.: 5.18
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 07, 2010 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No tudi sam imam vprašanje.
Nekje snamem poljubno črtno sliko (JPG, gif,..) kot primer slika 01
Nato sliko vektoriziram in dobim na vsaki strani črte vektor, kar me seveda jezi. Slika 02
Sam bi rad imel namesto črte samo en vektor ne dveh.
Nato sliko uvozim v Artcam. Za strategijo izberem Vbit carving kjer mi naredi neko idealno pot obdelovanja (centralline) slika 03.
vendar me jezi ker ne morem fiksirati globine in se le ta spreminja glede na razdaljo med dvema vektorjema.
Ali obstaja kakšna možnost, da bi pri vektorizaciji slike dobil samo eno črto, ali pa da bi pot rezkarja, ki mi ga izriše artcam shranil kot vektor in bi nato rezkal z fiksno globino po tej označeni poti.



mickey-03.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  29.38 KB
 Pogledana:  15 krat

mickey-03.JPG



mickey-02.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  25.84 KB
 Pogledana:  1 krat

mickey-02.JPG



mickey-01.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  38.89 KB
 Pogledana:  3 krat

mickey-01.JPG



_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1160
Aktiv.: 7.63
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 07, 2010 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na CNC zone najdeš postprocesor z
imenom Mach3 mm1.zip. Uporabniki pišejo, da podpira menjavo orodja.
Pišejo še, da lahko uporabiš M1 - optional stop, če stroj nima avtomatske menjave.
Postprocesora še nisem sprobal! Ta, ki ga sedaj uporabljam mi ne dovoli dveh
različnih orodij v eno datoteko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertzui
Član
Član



Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 9:38
Prispevkov: 434
Aktiv.: 3.42
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 07, 2010 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napetost je napisal/a:

Ali obstaja kakšna možnost, da bi pri vektorizaciji slike dobil samo eno črto, ali pa da bi pot rezkarja, ki mi ga izriše artcam shranil kot vektor in bi nato rezkal z fiksno globino po tej označeni poti.


Izberi za način obdelave smart engraving, pa povej da bi rad samo obrobil z v-bit rezkarjem. Poleg tega pa je model veliko lepši, če so črte debele tam kjer morajo biti debelejše.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
napetost
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Prispevkov: 807
Aktiv.: 5.18
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 08, 2010 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drži, da je model veliko lepši.
Ampak težava je v tem ker rabim velikost modela cca 90x90mm, in mi gre v les samo 0.1 ali 0.2 pa je potem to že kar teško za videt. Sedaj se v bistvu igram samo na računalniku, bom probal čez teden še v živo pa bom videl kako bo.

No pa tudi prej omenjen problem mi je uspelo rešit.

_________________
lp
Janez1322@gmail.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1160
Aktiv.: 7.63
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 08, 2010 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zlaži se Artcamu!
Za rezkar uporabiš 1mm v nastavitve pa vpiši 0,1mm.
Prekrivanje poti pa nastaviš na 0,3mm, oziroma z poizkušanjem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
KMX
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Jan 2009 16:49
Prispevkov: 308
Aktiv.: 2.36
Kraj: NOVA CERKEV

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 10, 2010 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Postprocesor Mach3mm dela dobro (preiskušeno), podpira tudi menjavo orodja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 1 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 167 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group