www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ojačevalec - načrt

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.02
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 2:12 pm    Naslov sporočila:  Ojačevalec - načrt Odgovori s citatom

Živijo,

vem, da so bile podobne teme že ničkolikokrat objavljene in da stric google ponuja izjemno veliko zanimivih podatkov pa vseeno.

Rabil bi načrt za ojačevalec za moj subwoofer. Imam zvočnik 300w 4ohme. Doma imam trafo in sicer 2 x 35V (usmerjene napetosti), 350W. Napajalni del imam tudi že narejen.

Zanima me ali ima mogoče kdo kakšen preverjen načrt za ojačevalec oziroma končno stopnjo, ki deluje brezhibno in ima takšno napajanje. Zaradi napajanja bi bila mogoče priporočljiva kar stereo varjanta katera se lahko veže v bridge.

Vsekakor bo vsaka ideja oziroma vsak nasvet dobrodošel.

Kretnico imam aktivno tako, da je vsaj en problem manj Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jernej Š.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 23:33
Aktiv.: 0.38
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Poglej si tole: http://sound.westhost.com/project3a.htm . V mono izvedbi preverjeno deluje, in to odlično.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgleda kar zanimivo. Bom popoldne malce preštudiral literaturo. Hvala
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a niso najbolj enostavni načrti za ojačevalce tisti z enim čipom ? Samo ne vem, če gredo do 300W. Včasih so bili popularni STK (in številka), a ti so rabili še kar nekaj elementov zraven. Potem je Philips dal na trg neke čipe, kjer si od zunaj priklopil samo še elektrolitske kondenzatorje, zvočnik in napajanje, vse ostalo je bilo v čipu.

Na hitro sem pogledal shemo, ki jo je prej nekdo predlagal - če imaš voljo in veselje do študiranja delovanja ojačevalnikov s transistorji (dif. ojač., tokovni generator, izhodna stopnja in kar je še tega), potem kar pogumno, drugače pa beži od tega načrta kar te noge nesejo in preveri, kaj je danes na trgu "en čip" ojačevalcev.
Nazaj na vrh
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.67
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tej strani poglej ppod audio->pojacala http://bas.elitesecurity.org/indexV.html

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jernej Š.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 06, 2010 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
a niso najbolj enostavni načrti za ojačevalce tisti z enim čipom ? Samo ne vem, če gredo do 300W. Včasih so bili popularni STK (in številka), a ti so rabili še kar nekaj elementov zraven. Potem je Philips dal na trg neke čipe, kjer si od zunaj priklopil samo še elektrolitske kondenzatorje, zvočnik in napajanje, vse ostalo je bilo v čipu.

Na hitro sem pogledal shemo, ki jo je prej nekdo predlagal - če imaš voljo in veselje do študiranja delovanja ojačevalnikov s transistorji (dif. ojač., tokovni generator, izhodna stopnja in kar je še tega), potem kar pogumno, drugače pa beži od tega načrta kar te noge nesejo in preveri, kaj je danes na trgu "en čip" ojačevalcev.

Ja, to je zelo dober predlog. Še predlog takega čipa, ki odlično deluje: TDA7294. Narediš vezje po shemi v datasheet-u in zadeva dela. Bridge pa žal odpade s 4-ohmskim zvočnikom. Mislim, da odpade tudi pri načrtu od Roda Elliota, tudi tam ne gre s 4 ohmi.

STK čipi so že precej stara zadeva - ne vem, kako je z dobavljivostjo, pa tudi cena je bila (če se prav spomnim) kar visoka. Cena TDA7294 je pod 10€, imajo ga v HTE.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malce cem prebral zadeve in res je - 4 ohme v bridge ne gre. Nikjer pa ne najdem podatka o bridge mode pri TDA7250 http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/stmicroelectronics/1472.pdf

Malce sem brskal doma in našel ta čip. Kakor sem razumel, največ moči pri 4 ohmnskem bremenu dobim z MJ11013. Mogoče kdo ve koliko ti tranzistorji stanejo?

Vglavnem glede na to da imam na trafotu precejšnjo zalogo moči bi jo rad čimbolj izkortistil.

Je že kdo naredil ojačevalec s tem čipom?[/url]
Nazaj na vrh
Jernej Š.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hoden je napisal/a:
Malce cem prebral zadeve in res je - 4 ohme v bridge ne gre. Nikjer pa ne najdem podatka o bridge mode pri TDA7250 http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/stmicroelectronics/1472.pdf

Malce sem brskal doma in našel ta čip. Kakor sem razumel, največ moči pri 4 ohmnskem bremenu dobim z MJ11013. Mogoče kdo ve koliko ti tranzistorji stanejo?

Vglavnem glede na to da imam na trafotu precejšnjo zalogo moči bi jo rad čimbolj izkortistil.

Je že kdo naredil ojačevalec s tem čipom?[/url]

Omenjeni tranzistor bi morda lahko nadomestil z MJ 11015 (PNP) in MJ 11016 (NPN). Sta enostavno dobavljiva, cena je ranga 5 € (HTE, IC elektronika). Nisem primerjal v detajle, a mislim, da je razlika le v maksimalni napetosti (nadomestka zdržita višjo).

Z omenjenim čipom pa nisem še delal.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Zanimiva stran s shemami je tudi tale:

http://www.audiofanatic.it/Schemi/Tipo/Stato_solido/finali/Schemi_finaliSS.html

Prvi načrt v rubriki od 100-250w je z omenjenim čipom TDA7250.

Meni osebno je pa všeč shema s priponke - ker ima offset nastavitev.

Lp.

Darko

Amp.-.500W.-.MJL21193-&-MJL21194.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  144.11 KB
 Pogledana:  46 krat

Amp.-.500W.-.MJL21193-&-MJL21194.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 8:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo,

imam eno začetniško vprašanje Anxious

Odločil sem se da bom naredil kar ojačevalec s TDA7294. Sedaj pa gledam načrt oziroma shemo v datasheetu (v priponki). Če pravilno zastopim shemo se mute in standby funkcija vključi ko je sklenjen pin 10 oziroma 9 preko upora proti pozitivni napajalni veji. Ko pa sem malce brskal po internetu sem našel že en narejen pcb kateri pa ima ti dve funkciji kratkostičeni proti masi. Kaj je torej pravilno.

tda.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  42.94 KB
 Pogledana:  6 krat

tda.jpg

TDA7294CIR1.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  TDA7294CIR1.gif
 Velikost datoteke:  9.44 KB
 Downloadano:  9 krat

Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa ne kupiš Brutus 170W ker imaš že vse pripravljeno?
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 9:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O super Smile Sedaj sem končno razumel shemo. Ne vem zakaj ampak mi ustvarjalna žilica ne da miru Smile Pa še slabo vreme je napovedano za ta vikend pa bomo malo "švasali" Smile Brutus pa rabi za 4 ohme 27 - 29V napajalne napetosti, jaz imam pa 35. Zato bom naredil samo mono ojačevalnik z enim čipom.
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V pdf-ju od brutus ojačevalnika je prav tako 35V napajanje.
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem povsem prepričan, ampak ni problema kajti bom raje sam kaj "čaral" Smile Bom pa potem naredil tudi drugo napajanje, kot sem videl pri drugem projektu z LT1083, tako da bom na ta način nametost malce sputil potem pa naredil drugo tiskanino z tem brutus-om. Poročam o rezultatih Smile
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Zanimiva je tudi paralelna vezave ojačevalnikov za večjo tokovno zmogljivost - sam je sicer nikoli nisem prakticiral.

http://www.national.com/appinfo/audio/files/BPA-200_Application_Note.pdf

Za ST TDA-je pravijo, da je za paralelno vezavo primeren TDA7293 in TDA7294S.

(ST now makes a TDA7294S. This 'S' version can be run in parallel like the TDA7293.)

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/stmicroelectronics/7178.pdf

Lp.

Darko

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni