|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.02 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 06, 2010 2:12 pm Naslov sporočila: Ojačevalec - načrt |
|
|
Živijo,
vem, da so bile podobne teme že ničkolikokrat objavljene in da stric google ponuja izjemno veliko zanimivih podatkov pa vseeno.
Rabil bi načrt za ojačevalec za moj subwoofer. Imam zvočnik 300w 4ohme. Doma imam trafo in sicer 2 x 35V (usmerjene napetosti), 350W. Napajalni del imam tudi že narejen.
Zanima me ali ima mogoče kdo kakšen preverjen načrt za ojačevalec oziroma končno stopnjo, ki deluje brezhibno in ima takšno napajanje. Zaradi napajanja bi bila mogoče priporočljiva kar stereo varjanta katera se lahko veže v bridge.
Vsekakor bo vsaka ideja oziroma vsak nasvet dobrodošel.
Kretnico imam aktivno tako, da je vsaj en problem manj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej Š. Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 23:33 Prispevkov: 83 Aktiv.: 0.38 Kraj: Primorska
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.02 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 06, 2010 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgleda kar zanimivo. Bom popoldne malce preštudiral literaturo. Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pet Avg 06, 2010 4:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
a niso najbolj enostavni načrti za ojačevalce tisti z enim čipom ? Samo ne vem, če gredo do 300W. Včasih so bili popularni STK (in številka), a ti so rabili še kar nekaj elementov zraven. Potem je Philips dal na trg neke čipe, kjer si od zunaj priklopil samo še elektrolitske kondenzatorje, zvočnik in napajanje, vse ostalo je bilo v čipu.
Na hitro sem pogledal shemo, ki jo je prej nekdo predlagal - če imaš voljo in veselje do študiranja delovanja ojačevalnikov s transistorji (dif. ojač., tokovni generator, izhodna stopnja in kar je še tega), potem kar pogumno, drugače pa beži od tega načrta kar te noge nesejo in preveri, kaj je danes na trgu "en čip" ojačevalcev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej Š. Član

|
Objavljeno: Pet Avg 06, 2010 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
a niso najbolj enostavni načrti za ojačevalce tisti z enim čipom ? Samo ne vem, če gredo do 300W. Včasih so bili popularni STK (in številka), a ti so rabili še kar nekaj elementov zraven. Potem je Philips dal na trg neke čipe, kjer si od zunaj priklopil samo še elektrolitske kondenzatorje, zvočnik in napajanje, vse ostalo je bilo v čipu.
Na hitro sem pogledal shemo, ki jo je prej nekdo predlagal - če imaš voljo in veselje do študiranja delovanja ojačevalnikov s transistorji (dif. ojač., tokovni generator, izhodna stopnja in kar je še tega), potem kar pogumno, drugače pa beži od tega načrta kar te noge nesejo in preveri, kaj je danes na trgu "en čip" ojačevalcev. |
Ja, to je zelo dober predlog. Še predlog takega čipa, ki odlično deluje: TDA7294. Narediš vezje po shemi v datasheet-u in zadeva dela. Bridge pa žal odpade s 4-ohmskim zvočnikom. Mislim, da odpade tudi pri načrtu od Roda Elliota, tudi tam ne gre s 4 ohmi.
STK čipi so že precej stara zadeva - ne vem, kako je z dobavljivostjo, pa tudi cena je bila (če se prav spomnim) kar visoka. Cena TDA7294 je pod 10€, imajo ga v HTE.
Lep pozdrav!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Malce cem prebral zadeve in res je - 4 ohme v bridge ne gre. Nikjer pa ne najdem podatka o bridge mode pri TDA7250 http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/stmicroelectronics/1472.pdf
Malce sem brskal doma in našel ta čip. Kakor sem razumel, največ moči pri 4 ohmnskem bremenu dobim z MJ11013. Mogoče kdo ve koliko ti tranzistorji stanejo?
Vglavnem glede na to da imam na trafotu precejšnjo zalogo moči bi jo rad čimbolj izkortistil.
Je že kdo naredil ojačevalec s tem čipom?[/url]
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej Š. Član

|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Hoden je napisal/a: |
Malce cem prebral zadeve in res je - 4 ohme v bridge ne gre. Nikjer pa ne najdem podatka o bridge mode pri TDA7250 http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/stmicroelectronics/1472.pdf
Malce sem brskal doma in našel ta čip. Kakor sem razumel, največ moči pri 4 ohmnskem bremenu dobim z MJ11013. Mogoče kdo ve koliko ti tranzistorji stanejo?
Vglavnem glede na to da imam na trafotu precejšnjo zalogo moči bi jo rad čimbolj izkortistil.
Je že kdo naredil ojačevalec s tem čipom?[/url] |
Omenjeni tranzistor bi morda lahko nadomestil z MJ 11015 (PNP) in MJ 11016 (NPN). Sta enostavno dobavljiva, cena je ranga 5 € (HTE, IC elektronika). Nisem primerjal v detajle, a mislim, da je razlika le v maksimalni napetosti (nadomestka zdržita višjo).
Z omenjenim čipom pa nisem še delal.
Lep pozdrav!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Zanimiva stran s shemami je tudi tale:
http://www.audiofanatic.it/Schemi/Tipo/Stato_solido/finali/Schemi_finaliSS.html
Prvi načrt v rubriki od 100-250w je z omenjenim čipom TDA7250.
Meni osebno je pa všeč shema s priponke - ker ima offset nastavitev.
Lp.
Darko
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
144.11 KB |
Pogledana: |
46 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 8:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Živijo,
imam eno začetniško vprašanje
Odločil sem se da bom naredil kar ojačevalec s TDA7294. Sedaj pa gledam načrt oziroma shemo v datasheetu (v priponki). Če pravilno zastopim shemo se mute in standby funkcija vključi ko je sklenjen pin 10 oziroma 9 preko upora proti pozitivni napajalni veji. Ko pa sem malce brskal po internetu sem našel že en narejen pcb kateri pa ima ti dve funkciji kratkostičeni proti masi. Kaj je torej pravilno.
|
42.94 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
TDA7294CIR1.gif |
9.44 KB |
Downloadano: |
9 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.66 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne kupiš Brutus 170W ker imaš že vse pripravljeno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
O super Sedaj sem končno razumel shemo. Ne vem zakaj ampak mi ustvarjalna žilica ne da miru Pa še slabo vreme je napovedano za ta vikend pa bomo malo "švasali" Brutus pa rabi za 4 ohme 27 - 29V napajalne napetosti, jaz imam pa 35. Zato bom naredil samo mono ojačevalnik z enim čipom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.66 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
V pdf-ju od brutus ojačevalnika je prav tako 35V napajanje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem povsem prepričan, ampak ni problema kajti bom raje sam kaj "čaral" Bom pa potem naredil tudi drugo napajanje, kot sem videl pri drugem projektu z LT1083, tako da bom na ta način nametost malce sputil potem pa naredil drugo tiskanino z tem brutus-om. Poročam o rezultatih
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni