www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Kontaktor in pretokovna zaščita

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tomaz lusin
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 13:52
Prispevkov: 36
Aktiv.: 0.46
Kraj: Male Lašče (1315)

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 8:15 pm    Naslov sporočila:  Kontaktor in pretokovna zaščita Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

v aplikaciji uporabljam za vkop in izklop el. naprav instalacijski kontaktor Iskra IK40. Kakšen, če lahko, smem pred njim uporabiti odklopnik, če mi v Datasheet kontaktorja navaja, da sme biti največja varovalka tipa gL 63 A? Bi lahko uporabil npr. odklopnik tipa B,C ali D? Hvala za namig ali nasvet.

_________________
Dela še ne, kadi se pa že!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 11:32
Prispevkov: 3962
Aktiv.: 43.43
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa misliš s tem vklapljat? Izbira odklopnika je bolj od tega odvisna...
_________________
my brain hurts
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomaz lusin
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 13:52
Prispevkov: 36
Aktiv.: 0.46
Kraj: Male Lašče (1315)

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Želim vklapljati različna 3-fazna bremena, porabnike, motorje, skratka različne porabnike. Odlopnik pa želim uporabiti v funkciji pretokovne zaščite, če se npr. za kontaktorjem pojavi stik med dvema fazama.
_________________
Dela še ne, kadi se pa že!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 11:32
Prispevkov: 3962
Aktiv.: 43.43
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja... kaj več od 40A ne bi daval. Koliko imaš sploh glavne (dovodne) varovalke na inštalaciji?
_________________
my brain hurts
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomaz lusin
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 13:52
Prispevkov: 36
Aktiv.: 0.46
Kraj: Male Lašče (1315)

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Resnično ne vem, kolikšne so "pancarke". Ne vem, verjetno se bom zlagal, če bom rekel, da ne več kot 25 A. res ne vem. Kolikšna pa imajo npr. industrijski objekti? Če tam zadevo priključiš, pa bi rad, da ti seveda prej vrže pretokovna ven pred kontaktorjem, kot da cel obrat ven vržeš.
_________________
Dela še ne, kadi se pa že!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 20:42
Prispevkov: 2643
Aktiv.: 26.83
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Resnično ne vem, kolikšne so "pancarke".
- piše na računu za elektriko.
Citiram:
Želim vklapljati različna 3-fazna bremena, porabnike, motorje,
- sigurno ne B, ker vrže ven že pri vklopu npr. kotne brusilke.
Drugače pa so varovalke namenjene za varovanje kablov, ne porabnikov.

S čim boš sploh vklapljal kontaktor ? Če s tipko, potem mora varovalkam ali DM-stikalu (ali MS-stikalu, kako se mu prav reče ?) biti prigrajeno stikalo, ki bo kontaktor izklopilo... kakšen načrt ali idejna zasnova ne bi škodila
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 8:52
Prispevkov: 507
Aktiv.: 6.36
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 7:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista varovalka gL63A je definirana zato, če se pojavi na koncu kratek stik, ti bo zlepilo kontaktor in zaradi konstrukcije le-tega pri gL63A varovalki zaradi kratkostičnega toka, ne bo prišlo do drugih okvar (požar...). Ampak, če imaš glavne varovalke gL25A, imaš to že rešeno. Zdaj pa moraš rešiti še to, da ti ne bo preobremenitev naredila škode.
Ker ne (po)veš kaj boš vklapljal, je zelo težko svetovati. Najbolje je, da vzameš motorsko zaščitno stikalo, ker ima to nastavljiv tok odklopa, tako da boš lahko bolj fleksibilen pri bremenih, pa še varuje ti breme pred preobremenitvijo in izpadom faz.
Največja moč bremena pa je spet odvisna od uporabnostne kategorije (AC-1, AC-3 ali AC-4). Za motor je to pri normalni uporabi AC-3 (brez nenadne spremembe smeri, ne tekoči trakovi ipd. brez vmesnikov zaustavitve....), za grelec pa je AC-1.
Poglej na kontaktor in tam piše pod katero kategorijo je dovoljen kakšen tok.
Pa nikar ne pojdi preko toka glavne pancarke, ker drugače je itak brez veze.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomaz lusin
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 13:52
Prispevkov: 36
Aktiv.: 0.46
Kraj: Male Lašče (1315)

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

spodaj dajem priponko, kako sem si zamislil zadevo z odklopnikom in kontaktorjem za vklapljanje in izklaplanje različnih 3-faznih porabnikov.
Vklop in izklop kontaktorja bi vršil z relejem, ki bi ga ustrezno krmilil z mikrokrmilnikom. Kontakktor ima navitje 230 V, ker pa je lahko 3-fazni sistem tudi brez nevtralnega vodika - zato primar trafota iz faz L1 in L2, kateremu sem dodal še en 230 V sekundar ustrezne zmogljivosti, da bo služil za napajanje tuljavice kontaktorja.
V primeru kratkega medfaznega stika na izhodu, je predviden odklopnik (avtomatska varovalka) tipa B ali C, verjetno bo primernejša tipa C, ki bo izklopil to napajanje. Nekako mislim, da je prav, da dam za primer kratkega stika ustrezen odklopnik. Ko mi bo vrglo ven odklopnik, bo tudi kontroler zgubil napajanje,posledično pa tudi odklopil kontaktor.
Imam pa nekaj pomislekov, kakšen odklopnik izbrati. Npr, da je vhod priključen na 16 A 3P+N+PE, tedaj je verjetno izbira odklopnika drugačna, kot pa če bi to napravo priključil na 32 A 3P+N+PE inštalacijo. Mislim, da se ne motim. Kakšen nasvet, mi bo prišel prav. Seveda pa hvala vsem za dosedanje informacije.

LP,Tomaz.



ideja.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  975.34 KB
 Pogledana:  36 krat

ideja.jpg



_________________
Dela še ne, kadi se pa že!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 18:46
Prispevkov: 4432
Aktiv.: 63.47
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakompliciral si.

Tuljava kontaktorja naj bo za medfazno napetost, to je 380 ali 400V 50Hz.

Njeno napajanje (preko ustreznega releja) naj bo iz druge kombinacije faz kot transformatorja za napajanje elektronike. Tako boš elegantno rešil problem vklopa (do njega ne sme priti), če bi izpadla katera od faz.

Tvoja zamisel omogoča vklop v primeru izpada faze L3. To ni dobro, če gre za motrorski pogon.

Sam avtomatski odklopnik pa izberi glede na predvideno obremenitev in tako tudi dimenzioniraj ostlale elemente, kable in kontaktor.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 20:42
Prispevkov: 2643
Aktiv.: 26.83
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ni najbolj jasno zakaj bi odklapljal tudi nulo.
Vzporedno tuljavi kontaktorja priklopi RC člen, da ne bo začela elektronika noreti.
Če je 16A-vtičnica, pač daš varovalke C16A in kabel 2,5mm2. Če je 32-amperska, pač daj kabel 6mm2, varovalk pa nima smisla dajati večjih od pancerk. Saj tudi kabel 6mm2 za 20A-varovalke nima smisla, ampak če gre za prenosno napravo, jo lahko uporabiš tudi kje drugje, kjer imajo močnejše varovalke
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomaz lusin
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 13:52
Prispevkov: 36
Aktiv.: 0.46
Kraj: Male Lašče (1315)

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tvoja zamisel omogoča vklop v primeru izpada faze L3. To ni dobro, če gre za motrorski pogon.

Ne razumem, zakaj bi mi izpad faze L3 omogočil, da se vključi kontaktor. Hvala za pojasnilo.

_________________
Dela še ne, kadi se pa že!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 20:42
Prispevkov: 2643
Aktiv.: 26.83
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

izpad faze L3 ne bo vključil kontaktorja, lahko ga pa vključiš kljub temu, da faza L3 ni prisotna, ker elektroniko in kontaktor napajaš z L1 in L2.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomaz lusin
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 13:52
Prispevkov: 36
Aktiv.: 0.46
Kraj: Male Lašče (1315)

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tomaz lusin je napisal/a:


Ne razumem, zakaj bi mi izpad faze L3 omogočil, da se vključi kontaktor. Hvala za pojasnilo.


Se opravičujem, nisem takoj videl, da čeprav faze L3 ni, elektronika še zmeraj živi in mi vključi kontaktor posvem regularno. kar pa ni OK, ker je sistemu izpadla faza L3.

_________________
Dela še ne, kadi se pa že!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 8:52
Prispevkov: 507
Aktiv.: 6.36
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 26, 2010 6:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Postavljanje vprašanj na forumu je hecna zadeva. Odgovore moraš dobro in pazljivo prebrati in razumsko ločiti "zrna od plev". V glavnem na tem forumu odgovarjajo ljudje, ki "imajo pojma".
O strojegradnji veš zelo malo. Nekje zgoraj piše, da moraš preko "odklopnika" (varovalke, MZ) peljati vod krmiljenja kontaktorja. Drži. Upoštevaj!
Varovalka (instalacijski odklopnik) ti ne varuje pred izpadom faz MZ (motorska zaščita) pa.
Če hočeš odklapljati tudi nulo, moraš vzeti take elemente (odklopnik in kontaktor), ki imajo zakasnjen izklop N.
V kolikor boš napajal zelo različna bremena po moči, ti svetujem, da vgradiš več različnih MZ.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 843 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group