www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Windovs 7 32bit
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
before
Član
Član



Pridružen-a: Čet 12 Jun 2008 6:24
Prispevkov: 16
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 9:33 am    Naslov sporočila:  Windovs 7 32bit Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Imam operacijski sistem Windows 7 - professional, 32 bitni. Kupujem nov , zmogljivejši računalnik in me zanima, če bi 32 bitni OS Windows 7 predstavljal ozko grlo, saj ga nameravam prenesti na bodoč, nov računalnik.

Kupil pa bi nekaj z:
- procesorjem Intel (i7, morda i5),
- grafično kartico ATI - HD ločljivosti, 1G RAM,
- delovni pomnilnik DDR3 4G ali 6G
- trdi disk SATA(2) 1TB

Torej, ali bi iz te konfiguracije lahko iztisnil maksimum, glede na to da je OS 32 bitni, ali bi moral naložiti 64 bitni OS.

Vnaprej hvala za odgovore!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 11:32
Prispevkov: 3960
Aktiv.: 43.42
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če misliš 4 ali 6G rama dejansko uporabit, potem vsekakor 64bit.
_________________
my brain hurts
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član



Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 19:52
Prispevkov: 2951
Aktiv.: 27.51
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri 4GB memorije se ne splača. Tisti GB pomnilnika več zasedejo večji pointerji. Od 6GB naprej pa je razlika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Umnik
Član
Član



Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 16:52
Prispevkov: 958
Aktiv.: 8.93
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če jaz rečem, da se izplača 64bitni tudi če imaš 2GB RAMa? Bo kdo morda pomislil še na kaj drugega?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
before
Član
Član



Pridružen-a: Čet 12 Jun 2008 6:24
Prispevkov: 16
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore. Vidim pa, da moje vprašanje zahteva podrobnejšo obrazložitev.

32 bitni OS že imam, bi ga le prenesel na drugi PC, 64 bitni pa bi moral kupiti (dodatni strošek). Računalnik uporabljam predvsem za grafično oblikovanje (delam s programom Allplan in 3D animacije mi na sedanjem računalniku delujejo tako slabo, da jih praktično skorajda ne morem uporabljati), pa tudi za surfanje po spletu. Iger pa ne igram.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član



Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 19:52
Prispevkov: 2951
Aktiv.: 27.51
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlika med 64 in 32 binim sistemom je, da na 32 bitih ima lahko en proces uporabljenega samo 2GB pomnilnika. Pri 64 bitih je ta številka nekajkrat večja.

Torej. Če boš v računalniku imel 4GB spomina ali manj, potem 32bit, če boš imel več kot 4GB potem 64bit.

@umnik. Če hočeš poganjati 64bit program, ker 32bitnega ne dobiš, potem je edina možnost 64bit OS. Pri tem moraš paziti, da na 64bit OSu ne delajo 16bit programi. V Windows okolju je tak program skoraj vsak drugi računovodski, tehnični, državni, bančni, ....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Umnik
Član
Član



Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 16:52
Prispevkov: 958
Aktiv.: 8.93
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar sem hotel povedati jaz je, da 64 bitov ne vpliva samo na naslavljanje RAMa.

Če Allplan podpira uporabo vseh 64bitov potem je odgovor da. Vsak softwer za 3D animacije bi v današnjem času to že moral.
Če nimaš softwera optimiziranega za 64bitov, potem ne. Lahko se celo dogaja, da 32 bitni softwer na 64 bitnem OSu teče počasneje. Vprašanje ni tako enostavno, odgovor pa ni enoličen.

Jaz osebno, bi šel na 64-bitni OS in glede na to da je RAM poceni, nabutal v PC vsaj 8GB RAMa. Če se ukvarjaš z modeliranjem, bo tvoj modelirni program slej kot prej tako konfiguracijo podprl, če jo sedaj še ne.

Lahko pa tudi poizkusiš. Namesti Windows 64bit pa delaj malo z njim, saj ga ne rabiš takoj kupit...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
audiox
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 18:13
Prispevkov: 906
Aktiv.: 15.36
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pred dvemi dnevi naložil Windows 7 64 bit. Računalnik je vidno počasnejši od XP SP3 32 bit. S tem da zasedenost procesorja redna zabija v 100%. Ko nič ne počnem, je uporaba cca 6%, karkoli zaženem pa procesor takoj vsaj za nekaj sekund zabije do konca. Naložene imam najnovejše gonilnike in vse posodobitve za operacijski sistem.

Razen pisarne in brskalnikov nalagam programe tipa Cubase 5, Reason 4, miroslav Philharmonic, EzDrummer...

Me drži, da bi naložil še Windows 7 32 bit, čisto zaradi primerjave, ker je procesor bolj bogi, je nekje vstopni procesor, ki ima vgrajeno podporo za 64 bitno delovanje, ima pa samo 1 jedro.

AMD Sempron 3400+, 2,5 Gb RAM
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 7:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 14.81
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem še uporabljal Windows okolje, sem si izključil vizualne efekte na 7-ki (da windows izgleda kot 98)-razlika je občutna. Nevem sicer zakaj, ampak je..poskusi.
_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
audiox
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 18:13
Prispevkov: 906
Aktiv.: 15.36
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 2:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je boljše. Very Happy

Hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
R33D3M33R
Član
Član



Pridružen-a: Pon 08 Jun 2009 12:56
Prispevkov: 237
Aktiv.: 3.62
Kraj: vas Vaes, NM

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj bi moral kupiti 64-bitno različico in zapravljati denar? Povlečeš si 64-bitno različico s spleta in aktiviraš z originalnim ključem za tvoj 32-bitni DVD. Lahko pa tudi pokličeš na Microsoft, tam bodo vedeli več.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pingi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Okt 2009 11:44
Prispevkov: 123
Aktiv.: 2.01
Kraj: Selnica ob Dravi - Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

32 bitni OS zna nasloviti samo do 3Gb RAM-a. Ves RAM več v prenosniku ki ima 32-bitni OS je samo odvečna teža pri prenašanju.

lp, Domen
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član



Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 19:42
Prispevkov: 3880
Aktiv.: 36.17
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, ko nič ne delam moja sedmica ne kuri nič procesorja.
Imam odprt Skype, FF, Thunderbirda, Nod32. Pa se sliši eno strganje po disku wink:

_________________
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
before
Član
Član



Pridružen-a: Čet 12 Jun 2008 6:24
Prispevkov: 16
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

R33D3M33R je napisal/a:
Zakaj bi moral kupiti 64-bitno različico in zapravljati denar? Povlečeš si 64-bitno različico s spleta in aktiviraš z originalnim ključem za tvoj 32-bitni DVD. Lahko pa tudi pokličeš na Microsoft, tam bodo vedeli več.


Dobra ideja Very Happy . Ampak glede na to, da sem na tem področju popolnoma nepoučen, sploh ne vem kakšne možnosti imam na razpolago. Torej je to možno?! Potem bi si naložil na novi PC moj 32 bitni OS in če bo delovalo OK, vse lepo in prav, sicer pa lahko z spleta (najbrž z Microsoftove spletne strani)potegnem 64 bitno različico in jo aktiviram z kodo na DVD-ju mojega kupljenega OS. Sem prav razumel?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
chaos
Član
Član



Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 21:12
Prispevkov: 1053
Aktiv.: 10.67
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 05, 2010 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj ste začeli pisati neumnosti. PC-ji znajo uporabiti precej velike količine pomnilnika, in to že od pradavnih časov - t.j. od časov pentium pro.

Edina omejitev je 2GB (oz. s posebnim stikalom na windows 2000 in novejših 3GB) NA proces - to pomeni en proces ima ponavadi 2GB velik naslovni prostor, AMPAK procesov je lahko tudi več in VSAK lahko porabi svojih 2GB. Torej, odvisno od uporabe, lahko z lahkoto uporabiš tudi 40GB pomnilnika na 32-bitnem sistemu.

LP!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 842 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group