www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Velika ura
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Revija www.elektronik.si
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 01, 2011 9:01 pm    Naslov sporočila:  Velika ura Odgovori s citatom

Glede na to, da je pri objavi nastalo nekaj napak. Oživljanje pa ravnokar rešujem preko zasebnih sporočil, bom te strnil v tole sporočilo morda bo komu v pomoč.


Citiram:
Izdelujem tvojo uro, pravzaprav sem jo že napol končal. Imam nekaj vprašanj.
Najprej me zanima če sem prikazovalnik pravilno zrcalil, skrbi me napis na ploščici ampak če gledam načrt se mi zdi nekako pravilno.
Druga stvar je na ploščici kjer je uC. V shemi sta 2 napetostna regulatorja vendar nič ne piše katera dva sta. Sem gledal slike tvojega vezja in sem videl da je eden 12V drugi pa nevem, ker imaš gor hladilno telo. Prav tako sem videl, da nimaš notri enega kondenzatorja. Zanima me še vrednost potenciometra in čemu sploh služi.



Tiskanina izgleda pravilno. Gor sta dva napetostna stabilizatorja 5 ter 12V. Res za tisti logotip nisem izbral pravega layee-ja pa je zrcalen. Brick wall Pa prav zaradi tega, da bi se vezje pravilno obrnilo sem ga pripopal gor Sad Vezja namreč nisem delal sedaj sicer bi opazil - uporabil sem stare tiskanine narejene že davno. Prav tako nisem posebej omenil namena tistih dveh zener diod na vodilu i2c. Brez njih bi vezje ravno tako delalo. Nekoč na testnem vezju mi je skurilo mikrokontroler ter SAA1064. Tam sem imel ločeno napajanje 5V iz programatorja 12 pa iz usmernika. Ko sem zadevo nekoč izklopil iz 5v 12 pa pustil je spustilo dušo. Domneval sem, da se je zgodilo nekaj čudnega pa je na i2c vodilo prišlo 12V.
Citiram:

Če ne dam nič na displeju gorijo nekateri segmenti in vse skupaj utripa.


A imaš komplet sestavljeno? A se kaj spreminja, če pritiskaš tipke? Če nekaj prikazuje, potem komunikacija i2c dela, sicer ne bi bilo nič. Sedaj gledam dokumentacijo. Za mutipleksiranje displeja skrbi ko 2.7n, Na nartu je označen pravilno, na razporedu pa je 100n d'oh! . Če si dal 100n potem je to vzrok za utripanje.
Citiram:

Ja vse sem že sestavil. Če pritiskam tipke ni nič, dal sem jih na port C od 0 do 3, tako kot je v shemi. Ja, kondenzatorja sem dal pa res 100n. Na tiv sta nartisana 2. Enega sem sedaj zamenjal s 3.3nF in ne utripa več. Nekaj kaže, ampak nevem kaj.
Prosim poglej še polariteto led diod na tiv načrtu, nekje so narobe obrnjene, upam da sem prav predvideval ko sem jim obračal.


Displej mora biti sestavljen, kot bi bil običajni sedem segmentni displej s skupno anodo. Na razporedu je napačno obrnjena serija led diod v tretjem "G" displeju, ter ledica za decimalno piko. Same segmente boš najlažje preizkusil brez čipa. Z uporom delaš mostičke na posamezen segmet ter opazuješ, če se bo prižgal. Seveda vklučiš ali premostiš tudi transistor.

Ne vem koliko si vešč programiranja? Lahko odmakneš procedure, ki berejo FM31256 ter postaviš bit C3 kontrolnega registra (glej datashet za SAA1064) - to je test vseh displejev- vsi se morajo prižgati. Težava je lahko tudi nedifinrana vrednost v urnih registrih FM-ja. V ASM -ju imaš odmaknjeno proceduro "Rcall RocnoUra" odmakni podpičje ter prevedi program ter mikrokontroler ponovno sprogramiraj. Ob startu bi se morala ura nastavit na neko prednastavljeno vrednost, ki je v sramu na lokaciji Ure in minute. Zgornji 4 biti so desetice, spodnji enice. V danem primeru je nastavljeno na 18.18

Koda:
Koda:
  RocnoUra:
   ldi tmp,0b00011000
   sts Ure,tmp
   ldi tmp,0b00011000
   sts Minute,tmp
   clr tmp
   sts Sekunde,tmp
   rcall NastaviUro
   ret

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 01, 2011 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole vnesi pred glavno zanko, ter program prevedi. Ob vklopu se morajo prižgati vsi segneti - test displeja postavljen tretji bit kontrolenega registra. Če bo delalo, potem I2C povezava dela. Lahko poskusiš tudi delovanje osvetlitve biti 4,5,6 bit 0 ter 1 pa statično oz dinamično osveževanje.



Koda:


   rcall Pavza100mS
   ldi tmp,0b00101111         ;biti kontrolnega registra lahko spreminjaš in poskusiš
   sts Osvetlitev,tmp         ;test displejev
   rcall OsveziDisplej

   nop
   rjmp PC-1



GZanka:


Citiram:
Sem uredil, gorijo vsi segmenti! Torej i2c dela.


ok, poskusiva če bo prikazal cifre tole mora prikazat 1234
Tole sicer pošilja v sram FM. Pa sem tja napisal ročno. Kodo vpiši pred zanko namesto tiste prej.



Koda:

Koda:
ldi tmp,0b00010010      ;1,2
   sts Rtcdata+3,tmp
   ldi tmp,0b00110100      ;3.4
   sts RtcData+2,tmp
   rcall Pavza100mS
   ldi tmp,0b00100111         ;biti kontrolnega registra lahko spreminjaš in poskusiš
   sts Osvetlitev,tmp         ;test displejev
   rcall OsveziDisplej

   nop
   rjmp PC-1


Citiram:

Tudi to deluje.


Ok displej ter SAA sta ok. Torej nekaj je narobe okrog FM31256. Ok bova ugotovila kje je problem. Zanič verjetno ni, sicer tudi displej ne bi delal - glede na to, da je na istem vodilu. Če fm slučajno ni nov obstaja verjetnost, da so v njem ostale kake čudne nastavitve. poskusiva najprej nastavit uro ročno. Odstraniš kodo ki sva jo sedaj pisala.

Odmakneš podpičje pred "rcall RocnoUra" napisano pred GZanka (Podpičje označuje komentar.) ter prevedeš kodo. Ura se bi morala nastavit na 18.18 ter začela teči. Poročaj, če bo displej sploh kaj pokazal.
Citiram:


Na displeju se izpiše F E F 5

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 01, 2011 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok FM ima kup registrov ki bi lahko vplivali na delovanje ure. Če komunikacija z FM dela lahko preveriva na sledeč način. Namesto, da prikazujeva registre v katerih je ure lahko prikževa tudi druge registre. Upam, da imaš datashet za FM. Na strani 10 so registri podrobno opisani. Midva bereva minutnega ter urnega. Le te procedura shrane v SRAM, katerega potem procedura OsveziDisplej izpisuje.

Poskusi v proceduri OsveziDisplej spremeniti RtcData+2 (dva vnosa v proceduri) ter RtcData+3 prav tako dva vnosa v proceduri z RtcData+8 ter RtcData+9 Displej bo prikazal vrednost registrov 0xA ter 0xB

Ne vem, če debato ne bi preselil na forum. Mogoče bo še komu v korist.

Citiram:

Torej RtcData+2 in RtcData+3 (oba po dvakrat) sem zamenjal z 8 in 9.

Displej sedaj izpiše F F . 6 3


Fm očitno dela Vključen je WDT kar očitno dela sranje. pa ga dajva izključit. Porabila bova eno proceduro na začetku. Pred GZanko imaš eno proceduro, ki starta FM (oscilator) Vpisuje v register 1 vrednost 0.
Z tole proceduro bova pisala v register

l
Koda:
Koda:
di tmp,0b11010000
   sts I2cAdr,tmp
   ldi tmp,0x1
   sts I2CAdr2,tmp
   ldi tmp,0b0
   sts I2CDat,tmp
   rcall I2cTx


Spremeniš naslov ter verednost:

Koda:
Koda:
ldi tmp,0b11010000
   sts I2cAdr,tmp
   ldi tmp,0xA
   sts I2CAdr2,tmp
   ldi tmp,0x1F
   sts I2CDat,tmp
   rcall I2cTx


To so prevzete vrednosti novega čipa.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sadida
Član
Član



Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Prispevkov: 634
Aktiv.: 4.96
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 02, 2011 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, glavni problem je bil ura mikrokontrolerja, pri 1MHz, kar je prednastavljena vrednost ATmege 8 , fm31256 ne deluje uredu. Uro je potrebno nastaviti na 4MHz. Ura sedaj deluje.

Najlepša hvala Silvotu za vse!
Hvala tudi Darkotu za material.



P1020351.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1 MB
 Pogledana:  42 krat

P1020351.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 02, 2011 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čestitke za uspešno izdelan izdelek v novem letu. Dobro znamenje za nadaljne projekte v tekočem letu. Wink
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sadida
Član
Član



Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Prispevkov: 634
Aktiv.: 4.96
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ura je dobila še svoje ohišje. Pri polni osvetlitvi jo že, kar težko gledaš, tako da imam nastavljeno na najmanj.


P1040366.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.05 MB
 Pogledana:  49 krat

P1040366.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Prispevkov: 755
Aktiv.: 4.50
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sadida je napisal/a:
Ura je dobila še svoje ohišje. Pri polni osvetlitvi jo že, kar težko gledaš, tako da imam nastavljeno na najmanj.


Super izdelek. Čestitke tudi z moje strani za dokončan projekt. V hiši ledice običajno dobr delajo, si poskusil z vidljivostjo zunaj?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sadida
Član
Član



Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Prispevkov: 634
Aktiv.: 4.96
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem poskušal ja, gledal sem jo iz kakšne 20m, se vidi čisto razločno. Bom morda slikal ob priliki. So pa gor bele visoko svetilne led diode. Mogoče bi bile kakšne rdeče bolj primerne, ampak imam slučajno veliko belih doma.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član



Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Prispevkov: 4969
Aktiv.: 36.00

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelene + zelena maska.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vitez93
Član
Član



Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Prispevkov: 1018
Aktiv.: 7.55
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kratkem bom sestavljal prikazovalnik in malo berem datasheet od SAA1064, pa mi nekaj ni jasno. Kaj je slave address in kaj je subaddressing. Kaj je pa tisti acknowledge med vsakim bajtom?

Hvala za kakršno pomoč!

Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vitez93 je napisal/a:
V kratkem bom sestavljal prikazovalnik in malo berem datasheet od SAA1064, pa mi nekaj ni jasno. Kaj je slave address in kaj je subaddressing. Kaj je pa tisti acknowledge med vsakim bajtom?

Hvala za kakršno pomoč!

Very Happy


Slave address je specifičen naslov I2C čipa. Na I2C vodilo namreč lahko damo več različnega I2C čipovja. Gornjih pet bitov označuje vrsto čipa ter je pri različnih vrstah I2C čipov različen. Bit 2 ter 1 pa hardversko nastavimo- to je subadres. Na vodilo namreč lahko damo več enakih čipov. Vsak seveda mora imeti svoj (pod)naslov. Po start bitu sledi naslov. "Oglasil" se bo le naslovljen IC.

"acknowledge" je potrditev, katerega pošlje čip ob uspešnem prejemu podatkov.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vitez93
Član
Član



Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Prispevkov: 1018
Aktiv.: 7.55
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za to uro sem kupil 100 komadov 10mm rumenih ledic iz farnell-a. Danes sem zjedkal vezje. Zvartal sem luknje za par ledic in sem jih hotel nekaj vstavit, da vidim, kako bo to izgledalo. In.. Shocked Shocked Nekaj ne štima. Ugotovim, da je vezje za 5 mm ledice. Brick wall Brick wall

V tisti temi, ko je tekla debata za izdelavo ure, je nekdo omenil 10 mm ledice, in v glavi mi je ostala mera 10 mm. Very Happy Ima kdo mogoče kakih 90 ledic za prodat? Saj mi ni problem kupit na ebay-u, ampak čakat par tednov preden pridejo do mene. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Prispevkov: 1035
Aktiv.: 9.00

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 2:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa nasploh zanima če obstaja še kakšen način izdelave ure brez programiranja? Namreč trenutno še nisem najbolj vešč programiranja Think

@sadida
Vidim da maš erso rds 80, zanima me kako ti je uspelo da iamš tako mehak kabe (pri meni drži še začetno obliko)

S kakšno debelino konice spajkaš ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13582
Aktiv.: 80.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj ni kaj programirati - program je že napisan.
Seveda je vse skupaj izvedljivo z logiko. Imaš tudi kar nekaj namenskih čipov. Recimo SC8560

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Prispevkov: 1035
Aktiv.: 9.00

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa res, sem si prenesel datoteke od elektronik revije 11. Pcb je že narejen, program pa tudi. Pa je že dovršen, ali še vsebuje napake kot so zgoraj omenjene?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Revija www.elektronik.si Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 172 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group