www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Silvo PIC multimeter
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 8.53
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj sem razmišljal malo. Če nimam prav, me naj nekdo prosim popravi. Ker je referenca za A/D pretvorbo 5 V, pomeni da bo sprememba 4.88 mV na vhodu A/D-ja pomenila 1-bit spremembe. In to pomeni, da je s tako referenco možno zaznati najmanjši tok 10 mA (I = 0.00488 V / 0.47 R = 10 mA). Če bi želel boljšo resolucijo, bi moral zmanjšati referenco, kar pa programsko ni možno pri PIC16F88 in je potrebna zunanja referenčna napetost. Ojačanje pa jaz potrebujem okrog 3.55, ker je padec napetosti na 0.47 R uporu pri toku 3 A, 1.41 V (1.41 * 3.55 ~ 5V). Oziroma še malo več, da se pri toku 3 A s trimerjem še točneje nastavi napetost 5 V.
In v Silvotovi verziji, je maksimalen padec napetosti 1 V (0.1 R shunt). Njegovo ojačenje je 2.7, kar pomeni, da predstavlja tok 10 A, vrednost 553 in ne 1024. Kje je to programsko rešeno, ker sam tega nikjer nisem zasledil, ko sem gledal program?

_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 8.53
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 1:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje v tem programu se sploh vrši izračun, kakšna vrednost se naj prikaže na zaslonu. Sam tega ne vidim, mi lahko nekdo pove ali vsaj usmeri, da bom naštudiral? Hvala.
_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Prispevkov: 9573
Aktiv.: 62.61
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne. Če bi zmanjšal referenco bi s tem moral samo zmanjšati upor, na katerem se meri tok (posledično bi se ta upor manj grel, lahko pa bi naletel na dodaten problem motenj zaradi majhnih napetosti).
Če bi hotel povečati ločljivost bi moral vzeti ADC z večjo ločljivostjo, npr.12 ali 14 bitno. Ločljivost izračunaš tako da max. tok, ki ga program lahko pokaže deliš z ločljivostjo ADC-ja, torej recimo 3A/1024 je okrog 2mA, s tem da je program gotovo napisan tako da teoretično prikaže več kot 3A (to bi moral povedati avtor).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Azrael
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Prispevkov: 4432
Aktiv.: 34.47
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ljudsko

Za kateri program sprašuješ, tega, ki ga je napisall Silvo v zbirniku ali mojega v MicroBasic?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 8.53
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za Silvotovega.
Sestavil sem vezje in ga poskusil stestirati (brez mikrokrmilnika, da preverim, če napetosti štimajo). Ugotovil sem, da bom moral operacijca napajati z več kot 5V, ker mi drugače na izhodu da največ 3.6V. No, poskusil sem ga na višji napetosti (13V). Ne gre mi v glavo, nekje sem nekaj spregledal pri izračunih za ojačanje. In sicer imam na povratni vezavi upor 47k, proti masi pa upor 10k. Na + vhod operacijca sem pripeljal napetost 1.4V. Zakaj na izhodu dobim samo 3.5V?
In kakrkoli dam na vhod, vedno dobim na izhodu približno 2-kratno vrednost. Ojačanje je po mojih izračunih večje (47k/10k).

_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 8.53
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, deluje. Težava je bila v tem, ker sem stabilizator napetosti pustil v vezju, 13V pa sem priklopil na izhod stabilizatorja. Zdaj sem nastabil trimerje, da mi pri 1.4V na vhodu operacijca, da na a/d vhod mikrokrmilnika točno 5V. Zdaj bom pa moral spremeniti še program, ampak ne vem kje se izvajajo izračuni. Mi lahko kdo pove? Gre pa za Silvotov program.
_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 8.53
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, sem pogruntal. Vrednost, ki jo dobim na a/d-ju, moram podeliti s 3.42 in dobim pravo vrednost. To mi je pa zdaj malo problem v Silvotovem programu, ker prvič sem malo zarjavel, kar se zbirnika tiče, drugič pa Silvo za moje pojme malo premalo komentira program in se sploh ne znajdem.
_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gumby
Član
Član



Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Prispevkov: 4066
Aktiv.: 27.11

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Deljenje z 3.42 v zbirniku je zelo slaba ideja. Deljenje z 3.42 v C pa "samo" slaba ideja.
Raje nastavi delilnik napetosti tako, da bo en bit neka "okrogla" cifra, recimo 50mV.

_________________
Tule nisem več aktiven.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 8.53
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvet. Bom poskusil najprej programsko, nato pa še z drugačnim delilnikom.
_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Prispevkov: 9573
Aktiv.: 62.61
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Okrogla cifra je v vsakem primeru boljša rešitev, saj bo čudno če bo LCD tekel npr. takole: 0.013, 0.026, 0,039... bolje je 0.005, 0.01, 0.015... kajne?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 8.53
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako poteka izračun? Torej moram spremeniti tudi ojačanje? 1-bit za mikrokrmilnik vedno pomeni 4.88mV, ampak kakšna napetost bo povzročila takšno napetost na vhodu a/d-ja?
_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Prispevkov: 9573
Aktiv.: 62.61
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 21, 2012 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem to izračunal takole: Najprej si določiš, kakšna je napetostna referenca ter največji tok, ki ga še lahko prikaže - s tem da je ta cifra okrogla. Npr. moj primer je bil referenco na 5V (zunanji čip) ter da mi kaže 5.00 A pri vhodni številki ADC 1000. To mi da 5mA ločljivost. Potem s trimerjem na vhodu ADCja (ali s spreminjanjem ojačanja v tvojem primeru) nastaviš tako da pri največjem toku res kaže pravilno. In to je to. Poanta višine reference je samo v tem, kakšno napetost rabiš na izhodu operacijskega. Seveda je boljše če je višja, ker je manj občutljiva na motnje, nihanja izhoda operacijca itd...
Za nastavitev ojačanja bi bilo dobro če da multiturn trimer, ker bo tako dosti lažje nastavljati. Seveda pa je še bolje če približno ugotoviš kakšno upornost rabiš in potem daš fiksni upor ter trimer v serijo - tako dobiš še bolj precizno nastavitev.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 8.53
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 21, 2012 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, ne vem. V mojem primeru je lahko največji tok 3A. Se pravi, da mora 5V pomeniti 3A. 5V pa je 1024, ker reference ne morem prestavljati, takšna je, razen če dam zunanjo, kar pa nima smisla in zdaj ne morem, ker že imam tiskanino. Kako potem tukaj pridem do okrogle cifre?
_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Prispevkov: 9573
Aktiv.: 62.61
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 21, 2012 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, pač ne boš imel okrogle cifre. Saj ni panike. Če je tako, bo v tvojem primeru ločljivost cca 3mA. Če je prikaz v stilu 3.14A, zadnja cifra itak ni prikazana, torej je čisto OK. Itak zadnja cifra vedno pleše zaradi nelinearnosti, motenj...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 8.53
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 21, 2012 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno ne razumem in mislim, da mi sploh ne bo uspelo izračunati drugače, kot da mi nekdo pove.
_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 5 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 116 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group