www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

TESTER za vsako delavnico
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 41, 42, 43  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
japek
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Prispevkov: 750
Aktiv.: 4.81
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 6:17 pm    Naslov sporočila:  TESTER za vsako delavnico Odgovori s citatom

Ker se je pojavilo zanimanje za ta, dokaj enostaven in za vsako delavnico uporaben tester, sem se odločil, da napišem o njem malenkost več.

Dokumentacijo in pa opis delovanja se najdejo TUKAJ in TUKAJ .
Prvo vezje sem si sestavil na testni ploščici, brez tistega dela, za vklop z tipko, tako da je bila stvar enostavnejša in ugotovil, da bo tester uporaben. Imel sem sicer težavo z programom, programiral sem z USB programatorjem myAVR, pa mi nekako ni uspelo v kontroler spraviti tistega dela vsebine, ki bi moral v EEprom. Tu so shranjeni simboli za LCD prikaz, zaradi tega sem imel na displayu na mestih, kjer bi moral biti simbol za Ohme, mikro ali diodo neke čudne kvake, v principu pa je bila stvar že uporabna.
Ker se mi ni dalo risati nove tiskanine, sem pa našel to Poljsko stran in sem ugotovil, da mi v bistvu ustreza, sem se odločil, da uporabim to verzijo. Tudi program v mojem mikrokontrolerju je iz te Poljske strani. Gre pa res le za kopijo iz nemške Mikrocontroller.net, kjer se pa najde podrobnejši opis delovanja vezja.

Glede izdelave: posebej sem se potrudil pri izbiri uporov 470k in 680E. Te sem vzel z toleranco 1%, pa še tu sem opazil razlike pri merjenju z ohm-metrom, tako da sem tako izbral čim bolj enake vrednosti. To je pomembno za merjenje, ker če pri merjenju zamenjamo priključke merjenega elementa, ne dobimo enakih izmerjenih vrednosti. Majhne razlike sicer so vendar, to je normalno. Na spodnji strani tiskanine imam kratkostičnik med nogico 7 in 20, ter SMD upor 10k med nogico 13 in 7. Po pritisku na tipko START sem ugotovil, da se kontroler včasih noče prebuditi, v bistvu nekje 1x na štiri poizkuse. To sem odpravil z povečanjem vrednosti kondenzatorja iz nogice 1 na maso iz 0,1uF na 0,33uF. Sedaj tega nisem več opazil.
Mikrokontroler sem programiral z programom objavljenim na Poljski strani, z programom PonyProg2000, vmesnikom na LPT portu AVR-ISP programmer, ki ima v sebi en čip 74HC244. Tu mi je pa uspelo zapeči vsebino Programa in EEproma, tako da se je tudi težava z kvakami odpravila. Nekje sem prebral, da obstaja možnost, da notranja ura mikrokontrolerja odstopa, glede na uporabljen tip procesorja. V tem primeru bi se naj pred programiranjem v programu popravili dve konstanti. Jaz sicer te napake nisem ugotovil, uporabil sem pa kontroler ATMEGA8-16PU. Napaka bi se naj poznala pri merjenju kondenzatorjev, kjer bi naj bili merilni rezultati zelo napačni.
Tester deluje z dokaj majhnimi napetostmi in tokovi, zaradi tega ima lahko težave pri meritvah, kjer bi potreboval tega malo več. Problem so lahko tako darlingtoni, triaki tiristorji... Sicer jaz v delavnici nisem našel takšnega elementa, da mi ne bi tester vsaj nekaj pokazal.

Elektroniko sem montiral v plastično škatlo dimenzij 110x70x40, ki sem jo kupil pri HTE. Z zadnje strani ima vratca za menjavo baterije, pritrditvena mesta za vijake v notranjosti sem pa moral odstraniti. Vsa elektronika je zaradi tega pritrjena z vijaki M2,5 od sprednje strani, prvo Display, nato tiskano vezje. En vijak drži samo display, ker na ploščici elektronike ni mesta predvidenega zanj. Ker sem pa hotel škatlo nekako zapreti, sicer bi jo lahko tudi zalepil, sem na tiskanino z zadnje strani prispajkal kos medenine, tako da vijak za pritrditev zadnjega pokrova privijem v ta kos.

Poraba vezja je okrog 15mA in pade pod vrednost, ki bi jo jaz lahko izmeril, ko se merjenje prekine. Nimam pa LCDja z osvetlitvijo. Tako je vezje primerno za baterijsko napajanje 9V.

Na sprednji strani sem si napravil majhno dodatno tiskanino z več priključki in padi, kamor se lahko prisloni tudi SMD elemente. Tu sem sicer že ugotovil, da bi lahko bil z velikostjo teh padov za SMDje malo bolj radodaren, sedaj moram kar fajn ciljati elemente na svoje mesto. Z zadnje strani te testne ploščice so pa kontakti povezani na glavno ploščico, tako da se ta še vedno lahko stakne, se pravi konektorji so vmes.

Če bodo kakšna vprašanja, pa bom poizkusil odgovoriti.



V ohisju.JPG
 Opis:
V ohišju
 Velikost datoteke:  205.69 KB
 Pogledana:  30 krat

V ohisju.JPG



Zadnja stran.JPG
 Opis:
Zadnja stran tiskanine
 Velikost datoteke:  224.57 KB
 Pogledana:  22 krat

Zadnja stran.JPG



Elementi.JPG
 Opis:
Razpored elementov
 Velikost datoteke:  170.95 KB
 Pogledana:  37 krat

Elementi.JPG



Razstavljen.JPG
 Opis:
Razstavljen
 Velikost datoteke:  194.42 KB
 Pogledana:  43 krat

Razstavljen.JPG



Meritve v praksi.zip
 Opis:
Meritve z mojim testerjem

Download
 Ime datoteke:  Meritve v praksi.zip
 Velikost datoteke:  761.53 KB
 Downloadano:  193 krat


_________________
73 de S55WT, Janko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mcride
Član
Član



Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Prispevkov: 780
Aktiv.: 7.14
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole bi bilo treba nujno dati v SMD, bi bilo še bolj privlačno Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
start
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Prispevkov: 2390
Aktiv.: 19.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole bi moglo iti v "Zbirko projektov", saj se bo tukaj izgubilo.

Zelo lepo narejeno in opisano!

Smem samo vprasati, kaj pomenijo tiste stevilke v prvi vrstici desno (2-1, 3-1...)?

Hvala!

_________________
Lep pozdrav!

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4076
Aktiv.: 26.15
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobna reč, pred dobrimi sedmimi leti. Tester
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Prispevkov: 750
Aktiv.: 4.81
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tester ima sicer nekaj podobnosti z starim, če se ne motim, objavljenim v reviji Elektor, vendar je mnogo enostavnejši in nudi več.
Tiste številke v desnem kotu pomenijo, na katere priključke je element priključen, pri polprevodnikih je zraven te številke še označba nogice, recimo C, A, B, E, G, D, S. Številke so pa spodaj pod priključnimi sponkami za element, 1, 2 in 3.
V zbirko projektov sem sicer prvo dal, potem pa moderatorje prosil naj prestavijo. Problem je v tem, da tisti del foruma ne pusti komentiranja in dodajanja, tega si pa ne želim.
Za izvedbo v SMD sicer ni problema, nekdo pač mora narisati novo tiskanino, je pa tako, da je omejitev v velikosti že sam LCD, pa tipka, potem pa še morajo biti nekako rešeni priključki za merjence. Pa konec koncev se zadeva tudi ne sme, zaradi majhnosti, založiti nekje v delavnici. Po moje je ta velikost kar prava, pa še primerno ohišje sem našel. Je pa seveda to le moje mnenje.

_________________
73 de S55WT, Janko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
start
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Prispevkov: 2390
Aktiv.: 19.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 08, 2012 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za razlago!

Lahko bi bila v SMD verziji, velikost tiskanine pa bi lahko bila enaka velikosti LCD displaya in bi ju lahko zlozili v sendvic. Skatljica pa lahko ostane take velikosti kot je tvoja...
Ce bo jutri cas, bom poskusil zrisati tiskanino.
Lahko se doda se napajalni konektor, saj ce bi bil LCD z osvetlitvijo, bi bilo napajanje prek napajalnika boljsa resitev.

_________________
Lep pozdrav!

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Prispevkov: 3111
Aktiv.: 19.96
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2012 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo so menda pred dvema letoma spočeli tu:
http://pro-radio.ru/measure/8930/
in si še danes dopisujejo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lado
Član
Član



Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Prispevkov: 933
Aktiv.: 5.99
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2012 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj je tudi že gotov in sedaj vgradnja v škatlico-uporabil bom škatlico katero sem enkrat dobil pri zlatarju ( ne prazne in ne zastonj)
Kot se vidi je poleg tudi nekaj kapljic, katere so posledica srečanja olfa noža in prsta-toliko v opomin da je potrebno bit res previden...lp d'oh!
Pri programiranju sem imel nekaj težav ker mi prvega softvera ni prepoznalo, pri drugem pa so bili izpisi v nemščini-no kasneje sem nasel tudi v angleščini...
Programiral sem z usb avr isp programatorjem -konektorja nisem lotal ampak sem uporabil mini pin z adapterjem za mego 8



110220121192.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  768.06 KB
 Pogledana:  32 krat

110220121192.jpg



100220121191.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  652.66 KB
 Pogledana:  10 krat

100220121191.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Prispevkov: 750
Aktiv.: 4.81
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2012 3:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si krvavi pot potil.... Very Happy . Čestitke, si preizkusil, kako ti meri kondenzatorje, če so realne vrednosti?
_________________
73 de S55WT, Janko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lado
Član
Član



Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Prispevkov: 933
Aktiv.: 5.99
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2012 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomeril sem tudi kondenzatorje in nisem bil preveč zadovoljen-sploh pri velikih vrednostih so odstopanja velika.
Po brskanju po nemškem forumu sem videl da je potrebno v teh primerih popraviti dve konstante v programu inga nato prevesti in zapisati ponovno...ker nisem vešč programiranja-C mi je čisto tuj-čakam da bom našel preveden program ( s temi popravki)
Ker pa nisem vgradil uporov 1% odstopanja sem tudi pričakoval netočnosti...
Za točno merjenje uporov in kondenzatorjev imam druge instrumente a je vseeno fino imeti tak instrument kateri ti hitro prikaže ali je kondenzator 1n ali 1uF...
Bom še izbolševal....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Prispevkov: 750
Aktiv.: 4.81
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2012 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravilno si prebral, dve konstanti je potrebno spremeniti, da potem točno meri. Napaka je vedno tam, kjer se meri preko pretečenega časa. Menda bi naj bil ta problem večji pri uporabljenih uC, ki imajo v oznaki A. Jaz imam Atmega8-16PU, pa so konstante OK.
_________________
73 de S55WT, Janko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lado
Član
Član



Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Prispevkov: 933
Aktiv.: 5.99
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2012 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na moji megi so oznake ATMEGA8L-8PU ???
In kaj pravzaprav točno pomenijo te oznake? Jaz se nisem v to nikoli poglabljal...

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RUros
Član
Član



Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Prispevkov: 1025
Aktiv.: 6.67
Kraj: Moravče

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2012 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavadi so razlike v max. frekvenci delovanja, in pa napajalni napetosti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Prispevkov: 583
Aktiv.: 4.55
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva se mi je zdela zanimiva, pa sem jo tudi sam napravil.

Kondenzatorje mi meri precej narobe. S konstantami, ki jih je treba spremeniti se pa še nisem igral. Verjamem, da bom to uredil in bo potem približno v redu. Več ne pričakujem. Imam pa Mega8-16PU
Upore meri s par % odstopanjem, kar pa bo tudi OK - za informacijo bo, itak je tu unimer.
Transistorje PNP in NPN prepozna in lepo definira CBE, ojačanje mi odstopa za nekje 5% od digitalca. Vprašanje koliko kateri laže. Doubt
Triac razpozna, in definira G1,G2,A
Edino kjer mu ne uspe, so Tiristorji-enega mi pokaže kot NPN transistor, z ojačanjem 2, drugega (isti tip) pa kot upor 27kR. d'oh!
Tista Črnogorska stran (Kasatnet) ima sw, ki ga AVRstudio ne prepozna, zato je treba sw sneti na tejle povezavi. Pa fuse bitom ne preveč verjet, nastavljeni morajo biti HIGH 0xC1, LOW 0xE1
Tudi izbire elementov sem se držal s te strani. Edino kar je bil pri zagonu hw pri meni problem, je bil črn LCD, dokler nisem ven vrgel upora za kontrast in ga zamenjal s trimerjem.

Tako za v pomoč, če bo še kdo delal...



DSC04564.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  132.92 KB
 Pogledana:  10 krat

DSC04564.JPG


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Prispevkov: 750
Aktiv.: 4.81
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 14, 2012 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni mi najbolj jasno, zakaj so sploh šli na uporabo notranje ure mikrokontrolerja, ki zna lepo odstopati. Če se prav spomnim, bi naj bil takt 1 MHz, tisti en kristal in dva kondenzatorja v amaterski gradnji tudi ne pomenijo takega stroška. Sicer je instrument nastajal postopoma in so se mu funkcije kasneje dodajale.
Se da to mogoče še sedaj spremeniti?

_________________
73 de S55WT, Janko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 41, 42, 43  Naslednja
Stran 1 od 43

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2299 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group