|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 11:05 pm Naslov sporočila: Točkovno varjenje |
|
|
Vsake toliko časa imam potrebo po točkovnem varjenju dveh kosov - brez dodajanja materiala. Ima kdo izkušnje s takimi napravami? Malo se razgledujem po netu, take "taprave" mašine so sigurno par jurjev... Pa sem mislil da je to malo bolj enostavno.
Potem pa sem našel nekaj prenosnih modelov, na primer ena, dva
To izgleda precej "cheap" roba ki naredi bolj slab spoj...
Ima kdo doma opremo za točkovno varjenje? Da vem h komu skočit, ker tegale pač ne bom kupoval...
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bora Član

Pridružen-a: Ned 03 Jun 2007 22:10 Prispevkov: 160 Aktiv.: 0.73 Kraj: Maribor (Hotinja vas)
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam aparat za točkovno varjenje.
Vsi aparati dobro varijo v kolikor jih uporabljaš v razpono za katerega so namenjeni.Mislim pa da tudi tile niso tako poceni, da bi jih občasno uporabljal.
Zato povej kaj in kako debelo boš varil pa se lahko oglasiš, če bo v moji moči
Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 2:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem si ga pred časom naredil sam. Trafo, 380V primar sem navil 4 ovoje debelega sekundarja, dodal timer in "klešča" z kontaktnimi konicami. Varil sem pločevino 1mm kot za šalo, prav tako dve žici po 4mm fi.
lp
Robi
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.57 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 4:57 am Naslov sporočila: |
|
|
@ro-bi: si "klešča" sam naredil?
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.02
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 7:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Banka kondijev, tristor in 2 kontakta
S tem so varili baterije, precej dobra zadeva
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
@ro-bi: si "klešča" sam naredil? |
Da
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
178.58 KB |
Pogledana: |
37 krat |

|
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.57 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ro-bi: zanimivo, mogoče malo nerodno, ker nimaš obeh rok prostih, vendar za domačo rabo, enkrat na leto, kot temu rečemo, odlično. Ali so tiste "grip cange" (kako se reče slovensko) namesto ročice in ali si konice kupil?
@Pyr0Beast: zopet ena pametna, nekaj napisal, povedal NIČ. Če ne drugega, si pozabil bistven del, to je časovnik, ki proži tiristor .
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drugače pa se takega malega da narediti iz trafota mikrovalovke. Kot ro-bi.
V ta namen imam že hin mikrovelo doma, samo nekdo mi mora še nekaj časa podariti. Se pa princip izdelave z lahkoto najde preko googla: microwave transformer.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.02
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 1:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
@Pyr0Beast: zopet ena pametna, nekaj napisal, povedal NIČ. Če ne drugega, si pozabil bistven del, to je časovnik, ki proži tiristor . |
kaj pa tebi spet ni jasno
tristor sprožiš s stikalom ki ga upravljaš z nogo
rabiš ga zato, da ne šprica povsod
lahko tudi brez, samo je spoj nekvaliteten zaradi nezadostnega pritiska
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm...
Čisto iz radovednosti sprašujem.
Kako se bi obneslo varjenje z akumulatorjem, recimo litij polimer akumulator.
Tale akumulator po specifikaciji prenese obremenitev 800A v času 5s nakar se mora hladiti/stabilizirati vsaj 60s. Prožil pa bi preko mosfet tranzistorjev recimo dveh: AUIRF1324S-7P seveda preko časovnika.
Bi tole delovalo za točkovno varjenje, pa še prenosno bi bilo?
LP GJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janiP Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly,
Oba prnosna aparata naredita v svojem območju čisto profesionalen spoj. Lahko pa se tudi oglasiš pri meni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janiP Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
GJ,
Aparata iz Alyjeve povezave sta relativno majhna pa vseeno zmoreta 3000A. Z akumulatorjem bi mogoče šlo kaj res tankega. Vprašanje je, če bi akumulator preživel kratek stik. Mogoče bi moral omejiti tok?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prenosni - akumulatorsko napajani točkovni varilniki so narejeni malo drugače. Aku ni treba, da je tak high-tech, dober je že svinec-gel z nekaj Ah. Akumulator poganja DC-DC pretvornik, ki polni kondenzator(je) na napetost od 50V pa do preko 100V. Od kapacitete kondenzatorjev in napetosti na katero so napolnjeni, je odvisna moč takega točkovnega varilnika. Sicer je res, da se zadeva največkrat uporablja za punktiranje vijakov, le ti pa imajo varilno bradavico. Proži se s tiristorjem, ali z IGBT-jem pri novejših.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.65 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Prenosni - akumulatorsko napajani točkovni varilniki so narejeni malo drugače. Aku ni treba, da je tak high-tech, dober je že svinec-gel z nekaj Ah. Akumulator poganja DC-DC pretvornik, ki polni kondenzator(je) na napetost od 50V pa do preko 100V. Od kapacitete kondenzatorjev in napetosti na katero so napolnjeni, je odvisna moč takega točkovnega varilnika. Sicer je res, da se zadeva največkrat uporablja za punktiranje vijakov, le ti pa imajo varilno bradavico. Proži se s tiristorjem, ali z IGBT-jem pri novejših. |
Obstaja kakšna tabela, ki povezuje debelino materiala s kapaciteto in napetostjo?
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2012 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno bi se dalo izračunati energijo potrebno za punktiranje. Iz tega pa lahko izračunaš potrebno kapaciteto in napetost. Energija ni odvisna samo od debeline materiala, ampak tudi od površine elektrod - velikosti punkta. Že narejeni aparati imajo narejeno tako, da ponavadi izbiraš samo debelino in vrsto materiala, vse ostalo pa je pogojeno s tem.
Evo nekaj sem našel. Mogoče ti bo kaj v pomoč.
http://www.robot-welding.com/Welding_parameters.htm
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni