www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

SD kartica in Atmega32
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Bascom sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
19967
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 9:57
Prispevkov: 110
Aktiv.: 0.66
Kraj: Ormož

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 12, 2014 10:01 pm    Naslov sporočila: icon_cool  Odgovori s citatom

Vesela novica, ta teden pride k mani Vilko, avtor članka na temo SD kartic v reviji "Programirajmo z Bascom".
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 452
Aktiv.: 5.52
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 11, 2015 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako ti je sploh uspelo spraviti program na mega32? Meni že takoj javi napako out of sram space.
Si potem uspel in ti zapisuje na kartico?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Prispevkov: 3308
Aktiv.: 19.81
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 6:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri generiranju kode je parameter, ki krmili, za koliko istočasno odprtih datotek naj se koda generira.
Pri 32M mora biti ta parameter postavljen na 1

_________________
Charles Baudelaire:“Vragova največja zvijača je v tem, da je uspel prepričati svet, da ne obstaja.”
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 452
Aktiv.: 5.52
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne razumem kje naj bi se ta parameter nahajal
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Prispevkov: 3308
Aktiv.: 19.81
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koda:
' === User Settings ============================================================

' Count of file-handles, each file-handle needs 524 Bytes of SRAM
Const Cfilehandles = 1                                      ' [default = 2] changed for mega32


V AVRDOS.bas

_________________
Charles Baudelaire:“Vragova največja zvijača je v tem, da je uspel prepričati svet, da ne obstaja.”
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 452
Aktiv.: 5.52
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Mr. Green Torej če prav razumem če hočem uporabljati HW-SPI moram v datoteki config_MMC.bas nastaviti SS pin na PINB.4 (mega32) in še en pin za chip select in to je to?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Prispevkov: 3308
Aktiv.: 19.81
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že dolgo je tega, ko sem se s tem ukvarjal.

Kaj pa boš delal v DOS-u?
Vse kar delam jaz je, da beležim, kdaj se je kaj naredilo - dnevnik dogajanja - logger.
In samo ob potrebi za analizo, dam SD kartico v PC in gledam, kaj je 'šlo po strani'.

_________________
Charles Baudelaire:“Vragova največja zvijača je v tem, da je uspel prepričati svet, da ne obstaja.”
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 452
Aktiv.: 5.52
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja beleženje podatkov
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
19967
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 9:57
Prispevkov: 110
Aktiv.: 0.66
Kraj: Ormož

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo moj program (samo osnove), do katerega sem prišel s pomočjo dveh mojstrov, Vilko in Vlado. Se jima še enkrat zahvaljujem!

Rem *** Zapis na SD kartico, ki je nameščena na GLCD 320x240 ***
Rem *** Na PORTA je vezana SD kartica: CS-PINA.0, MOSI(DI)-PINA.1,CLK-PINA.2, MISO(DO)-PINA.3 ***
Rem *** Na PORTC.5 je vezan softwerski pin za TxLCD ***
Rem *** Jumperje na MEGAPIN-u veži tako, da bo napajanje 3.3V. SD kartica se namreč napaja s 3.3V! Sicer potrebujemo na krmilnih linijah uporovni delilnik!!! ***

Rem *** Ker gre za učenje s SD kartico in prvi zagon, program vsebuje le ukaze za enkratni zapis. Ko bo to zalaufalo se bo program nadgradil! ***

$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 8000000
$baud = 9600 'baud rate
$hwstack = 128 'obvezno mora biti 128!!!
$swstack = 128 'obvezno mora biti 128!!!
$framesize = 128 'obvezno mora biti 128!!!


'VKLJUČIMO POTREBNE DATOTEKE
$include "Config_MMC.bas" 'v tej datoteki se definirajo pini za komunikacijo s SD kartico (MISO, MOSI, CLK in CS)
$include "Config_AVR-DOS.bas"


'KONFIGURIRAMO TERMINAL NA KATEREM OPAZUJEMO STANJE V PROGRAMU
Open "comc.5:9600,8,n,1" For Output As #2 ' okolje Logger
Print #2 , "__________________________________"
Print #2 , "Zagon programa!"

Dim I As Byte


'***** GLAVNI PROGRAM *****
'Driveinit - seznanitev pinov s SD kartico, DRIVEINIT nam vrne 0 če ni napake
Gbdriveerror = Driveinit()
If Gbdriveerror <> 0 Then
Print #2 , "Napaka GB " ; Gbdriveerror
End
Else
Print #2 , "OK!"
End If

'Inicializacija datotečnega sistem, številka particije je normalno (1), v spremenljivko I se nam zapiše rezultat napake (I=0 ni napake)
I = Initfilesystem(1)

'Preverimo ali je prišlo pri inicializaciji do napake
If I <> 0 Then
Print #2 , "Napaka pri inicializaciji!"
End
Else
Print #2 , "Inicializacija OK!"
End If

'Odpiram datoteko
Open "Boris.txt" For Output As #9 'append
Print #2 , "Odpiram datoteko!"

'Pisanje v odprto datoteko
Print #9 , "Pozdravljeni Natasa! Danes je lep dan"
Print #9 , "Kaj hoces?"
Print #9 , "Deluje odlično!"
Print #2 , "Pisanje v datoteko!"

'Zapiram datoteko
Close #9
Print #2 , "Zapiranje datoteke!"
Print #2 , "__________________________________"

End


'UGOTOVITVE:
'- v programu CONFIG_MMC.BAS sem spremenil "Const Cmmc_soft = 1" ter pod #else konfiguriral pine, ki povezujejo ATMEGA32 s SD kartico
'- v programu AVR-DOS.BAS se spremenil "Const Cfilehandles = 1" in "Const Csepfathandle = 0", sicer javi "OUT OF SRAM SPACE".
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 452
Aktiv.: 5.52
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 19, 2015 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzel sem program, ki ga je objavil 19967 zgoraj, pa mi na terminal izpiše Napaka GB 226. Kje si lahko pogledam kaj pomeni ta napaka? Uporabil sem M32
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Prispevkov: 545
Aktiv.: 3.26
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 19, 2015 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej v Config_mmc.bas, tam imaš opis tvoje napake.
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 452
Aktiv.: 5.52
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 19, 2015 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala. To pomeni: Error response Byte at Init Command, hmm kako naj pa to rešim Eh?
Prej sem pozabil omenit da sem priklopil HW SPI je mogoče tu problem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Prispevkov: 545
Aktiv.: 3.26
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 19, 2015 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si pravilno priklopil in definiral SS pin?
Kakšno kartico imaš , navadno ali SDHC?
Ali ti adaper za kartico dela na 3V3?
Če procesor napajaš z 5V ali imaš prilagoditev nivojev na SD kartico?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 452
Aktiv.: 5.52
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 19, 2015 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. Definiral sem ga priklopil ga pa nikamor nisem na modulu za SD kartico imam samo CS, MOSI, MISO, SCK
2. Imam SDHC kartico 4GB
3. Modul ima izbiro 3,3 ali 5V
4. Prilagoditev je na modulu za SD kartico



sku_142121_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  36.43 KB
 Pogledana:  0 krat

sku_142121_1.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Prispevkov: 545
Aktiv.: 3.26
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 19, 2015 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mate,
ali si uporabil Config_MMCSD_HC.bas, ali pa config_MMC.bas?
Kateri pin si uporabil za CS?

Pazi parameter NOSS=1 (pri konfig SPI, pomeni da moraš uporabiti ss pin procesorja.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Bascom sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 141 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group