|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.55
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 8:58 am Naslov sporočila: Prepoved klasičnih žarnic V EU |
|
|
Če sem prav zasledil so od danes naprej prepovedane vse žarnice z žarilno nitko od 25W naprej.
Vse lepo in prav, problem je v tem, da kljub temu, da smo doma uporabljali "varčne" žarnice na koncu niso bile tako varčne kot naj bi bile, saj so crkovale še bolj klasične. Nekako mi je sumljivo to, da je napetost, ki mi jo prikaže ups kot vhodno napetost vedno med 230 in 240V.
Edit: prepovedane v smislu uvoza in proizvodnje v eu, kar je starih zalog se seveda lahko brez omejitev uporablja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.07
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Te varčne žarnice so bedarija. Sploh pa to posiljevanje z njimi.
Kar nekaj prostorov je v hiši, ko stopimo v njih 1x na dan in prižgemo luč za 5 min. Recimo shramba. Večinoma greš notri podnevi, zvečer pa poredko in še to prižgeš samo za par minutk. V tem prostoru se ti vložek za varčno nikoli ne povrne, pa še sveti slabo.
V prostorih ko si prisoten redno, se ti že nekaj povrne.. ampak na prvem mestu tukaj seveda ni denar. Varčne žarnice slekoprej oddajajo prešibko in medlo svetlobo potem so pa še predrage in s prekratko realno življensko dobo.
Če bi bile varčne žarnice takooo čudovite bi jih vsi kupovali. To je neko podkupovanje, da nekateri fino služijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Letos na dopustu pri sosedih hrvatih, sem si obnovil zalogo močnejših klasičnih žarnic. Cene podobne kot so bile pri nas, dobil sem Osram in Philips žarnice.
Doma še vedno uporabljamo nekaj klasičnih žarnic, ki jih zamenjujejo halogenke, torej take, ki so na zunaj kot klasična, notri je pa halogenka. Cena je neprimerno višja, življenska doba pa le 2x do 3x daljša, res pa je manjša poraba.
Kako je s svetilnostjo nisem meril z namenskim inštrumentom, ker ga nimam, po občutku sodeč pa 42W halogenka sveti nekako tako, kot 60W navadna.
O varčnih sijalkah (pogovorno: varčne žarnice) je pa tako, da tiste super poceni iz Hofer, Lidl, Spar, Interdiskont, ... seveda niso tako dobre kot izdelki bolj priznanih npr Osram in Philips. Pogosto pri teh poceni varčnih sijalkah je problem življenske dobe in opazno slabša svetilnost, da o barvnem spektru domnevno bele svetlobe raje ne bi.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3409 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
opažam, da imajo sedaj po (manjših) trgovinah še vedno žarnice na žarilno nitko, sicer bodo rekli da stare zaloge, a te zaloge čudežno nikoli ne skopnijo. Na škatli piše, da niso primerne za dom, ampak samo za industrijo, na škatli je narisano kladivo, nitka pa je razdeljena na več delov kot pri navadnih. Mislim da so poljske izdelave.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
martinopresnik Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.19 Kraj: Šentrupert nad laškim
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Doma še vedno uporabljamo nekaj klasičnih žarnic, ki jih zamenjujejo halogenke, torej take, ki so na zunaj kot klasična, notri je pa halogenka. Cena je neprimerno višja, življenska doba pa le 2x do 3x daljša, res pa je manjša poraba.
|
A te halogenke se ne štejejo med žarnice na žarilno nitko?
Ker so mi veliko bol všeč, kot varčne sijalke.
Na varčni sijalki je pisalo, da sveti tako kot 500W navadna žarnica, po občutku pa se mi zdi, da svetijo tako kot 200W.
_________________ 1+1=10 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.63 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
martinopresnik je napisal/a: |
A te halogenke se ne štejejo med žarnice na žarilno nitko? |
Spadajo, vendar se prepoved nanaša le na neusmerjene žarnice za splošno uporabo v gospodnijstvih, ki so slabšega razreda od C. V letu 2016 pa zajame tudi te.
O zelo podobni temi je že bilo govora: 60-vatne žarnice bodo ugasnile.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1672 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nomad Član

Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05 Prispevkov: 104 Aktiv.: 0.54 Kraj: Steiermark
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne kupujte brezveze žarnic na žarilno nitko in ne delajte zalog. V nekaj letih bo LED tehnologija prevladala in jih izpodrinila. LED je pravi korak naprej od klasičnih žarnic, ne pa neke "evropske varčne sijalke".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Wrecker je napisal/a: |
Ne kupujte brezveze žarnic na žarilno nitko in ne delajte zalog. V nekaj letih bo LED tehnologija prevladala in jih izpodrinila. LED je pravi korak naprej od klasičnih žarnic, ne pa neke "evropske varčne sijalke". |
Imaš prav. Dal pa bi poudarek nad prepovedjo uvoza nekvalitetnih svetil oziroma zakonsko opredeljene razrede uporabe kateri bi bazirali na preverjanju in testiranju produkta še preden se prikaže na polički v trgovini. Moto bi bil: "Ločimo krš od kvalitete"
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.59 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Wrecker je napisal/a: |
Ne kupujte brezveze žarnic na žarilno nitko in ne delajte zalog. V nekaj letih bo LED tehnologija prevladala in jih izpodrinila. LED je pravi korak naprej od klasičnih žarnic, ne pa neke "evropske varčne sijalke". |
Tole meni zveni kot ukaz... Kaj bo nekdo kupoval je stvar vsakega posameznika.
Zdaj pa še napiši, da je kitajsko LED sranje z že skoraj modro svetlobo boljše od navadne klasične žarnice, ki oddaja bolj kot ne naravno svetlobo.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
@PZUFIC: če bi bil to ukaz bi bil na koncu klicaj. Stavek počasi preberi in se čisto lepo sliši. Če pa komu zveni kot ukaz se pa vseeno opravičujem ni bilo tako mišljeno.
Ko boš naslednjič kupoval LED diode za svetilo se prej malo bolj pozanimaj in preudarno izberi, da te ne bodo spet ogoljufali. Svetloba novejše LED diode (seveda Kitajske) namenjene za svetilo je skoraj taka kot od klasične žarnice,... res komaj se loči. Poraba je mnogo manjša, življenjska doba pa velika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3409 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Sem ravno danes nakupil celo paleto 60, 75, 100 in 150 W žarnic |
škoda, da nisi prej pogledal na lumne, ki so pri teh žarnicah Katastrofa že pri navedenih 240V, kaj šele pri "naših" 230V. Odondod opozorilo da ni za hišno uporabo. Na proizvajalčevi spletni strani najdeš tudi "hišne" žarnice, a le v dovoljeni 25W in 40W izvedbi, ali koliko že mora biti.
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1672 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole na oko sem ocenil da svetijo kar enako kot tiste včasih. Neke razlike ni zaznati. Svetlomera pa seveda žal nimam da bi lahko potrdil. Kupil sem pa po 4 komade od vsake moči - opažam da zadnje čase nasplošno nočejo niti žarnice niti sijalke več crkovati pogosto, kljub 230V pri nas.
Sicer pa brez skrbi, če bi bila LED tehnologija dovolj razvita in za pametno ceno in kvaliteto - oziroma "cena:svetilnost:življenjska doba:barvni spekter", bi jih z veseljem kupil. Če pa je že kdo našel in preizkusil kaj pametnega na tem področju, bi tudi sam rad poskusil.
Za delo z majhnimi predmeti imam najraje naravno svetlobo, oziroma iz žarilne nitke. Sijalke so mi tu precej neudobne. Ali pa na primer v vinski kleti - če pogledaš vino v kozarcu proti žarnici ali proti sijalki (ali bognedaj modrikastim ledikam), je kar razlika v odtenku barve. Ne vem, ampak zame mora biti svetloba vsaj malo tople barve.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem v soboto tudi nabavil 4 60w žarnice.
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 Ur