www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Ubuntu na HP prenosniku?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Edi
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Prispevkov: 169
Aktiv.: 1.17
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 5:43 pm    Naslov sporočila:  Ubuntu na HP prenosniku? Odgovori s citatom

Imam HP Probook 4525s, nanj sem želel naložiti poleg Win še linux. Pri premeščanju particij se je vse skupaj sfižilo, ad sem potem komaj nazaj naložil Win in še to samo Win8. Pri razdeljevanju diska sem namerno pustil en del za linux particijo. Na mojo žalost ko sem nalagal Ubuntu mi je namesto, da bi šel na particijo na katero sem želel združil to particijo z NTFS in se naložil zraven. V začetku pri zagonu računalnika mi je ponudil WIN8 ali ubuntu. Žal se Ubuntu ni hotel štartati. Ali je problem SCSI disk ali DVD enota ki se obnaša kot USB enota?
Sedaj imam pobrisane vse particije in naložen Ubuntu. Stvar dela le malce se še lovim, bi pa vseeno imel zraven ene Winse. Kako naj to izvedem, da bi lahko na začetku izbiral kateri operacijski sistem želim zagnati?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Prispevkov: 6987
Aktiv.: 48.43
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za urejanje zagonov posameznih sistemov lahko uporabiš EasyBSD. Glede na moje izkušnje odlično deluje.
_________________
Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
martinopresnik
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42
Prispevkov: 213
Aktiv.: 1.97
Kraj: Šentrupert nad laškim

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem zadnjič naložil Win in Ubuntu na računalnik. Ni bilo zahtevno, a je pomembno da najprej naložiš Windows, ker ta "zavzame" cel disk (nisem našel pravega izraza), pustiš eno particijo prazno in tja naložiš Linux. Je pa treba zelo pazit, da z Linux-om ne pobrišeš particije, na kateri je Windows. Nato se da še v bootloader-ju nastavit, da se prevzeto zažene Windows, če želiš.
_________________
1+1=10
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Edi
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Prispevkov: 169
Aktiv.: 1.17
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

martinopresnik ravno to je bila moja želja. Disk sem razdelil na tri particije, za Win 400Gb za linux ext2 100gb in še eno majno za swap. Naložil sem win8 in nato dodal še tale moj Ubuntu. Lepo sem mu rekel naj se instalira na ext2 particijo, pa mi je težil da ni root. Pol sem particijo označil z / pa je stvar stekla in ko me je vprašal če želim oba op sistema se rekel ja naj loader instalira zraven Win8. Do tu je stvar delal ok sam ko sem v zagonskem izbral WIN8 je delalo normalno, ko sem pa hotel zagnat Ubuntu je pa neaj težil o okvari diska in da ga bo pregleal pa je to delal cel dopoldan pa nič. Nato sem vse skupaj zbrisal in sedaj imam samo Ubuntu gor. A temu pa ne morem dodat kakih Winsov?
Očitno bom moral mal knjigo v roke vzet morda tam kaj piše kako to speljat. Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martinopresnik
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42
Prispevkov: 213
Aktiv.: 1.97
Kraj: Šentrupert nad laškim

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si zagnal Ubuntu-ja z GRUB bootloaderjem ali z windowsowim (kaj se pokaže pred izbito OS)?
Sem imel podobno težavo, ker sem se z nastavitvami bootloaderja preveč igral.

_________________
1+1=10
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Edi
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Prispevkov: 169
Aktiv.: 1.17
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja sedaj nič več, ker sem vse zbrisal. Mi je pa na začetku ponudil najprej Ubuntu pa nek safe Ubuntu pa Win8. Delalo je pa samo Win 8. Vendar, ko sem zadevo skušal še enkrat naložit čez sem vse še bolj zaštrikal. Tako sem na koncu vse zbrisal in sem sedaj na Linuxu Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martinopresnik
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42
Prispevkov: 213
Aktiv.: 1.97
Kraj: Šentrupert nad laškim

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, če se je ob zagonu računalnika najprej prikazalo nekaj takega
http://www.downloadatoz.com/uploads/201210/29/48961351486490.jpg
ali nekaj takega
http://2.bp.blogspot.com/_1QSDkzYY2vc/TSeUIaotGKI/AAAAAAAACoM/qeST4T7ISZo/ubuntu_11.04-grub2.png

Če se je prikazalo nekaj podobnega prvemi sliki pomeni, da se ni namestil Ubuntujev bootloader.

_________________
1+1=10
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Edi
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Prispevkov: 169
Aktiv.: 1.17
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napisalo se je tako kot v drugem primeru, le da je bil WIN8 zadnja opcija in edina, ki je delovala OK. Potem sem kot sem rekel vse pobrisal. Sam tale Ubuntu me mal živcira. Šerat mi ne pusti, ker mi kao manjka neka datotek in vpraša če naj jo instalira, ko potrdim mi napiše tole:
Requires installation of untrusted packages

This requires installing packages from unauthenticated sources.

Brick wall Brick wall Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
a.vidmar
Član
Član



Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Prispevkov: 1070
Aktiv.: 7.20
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej če ti tole pomaga?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
wilin
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Maj 2008 18:30
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.17
Kraj: KK-MB

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2012 2:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poišči "Software Sources" in omogči še ostale opcije (restricted in pa multiverse).
Jaz imam Software Sources pod Applications -> Administration -> Synaptic Package Manager -> Settings -> Repositories, opcije so pod Ubuntu Software.
Je pa to pod Gnome Fallback načinom, v Unity-ju bi moralo it, če samo napišeš Software Sources.
Po dodajanju je treba naredit osvežitev paketov. To sicer ponavadi vpraša, če naredi samo, lahko se pa tudi naredi v konzoli (sudo apt-get update), ali pa v Synapticu (moder gumb za reload).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
peter_nn
Član
Član



Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Prispevkov: 742
Aktiv.: 4.44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2012 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

*************************************
1. možnost
Inštaliraš Windowse čez cel disk.
Zaženeš Ubuntu disk, izbereš 'Ubuntu ob Windowsih na Win particijo'.
Ubuntu inštalacija ti disk razdeli ...

2. možnost
Pri inštalaciji Windowsov pustiš del diska nerazporejenega.
V terminal (v Ubuntu) vpiši 'sudo apt-get -y remove dmraid', s tem dobiš v meniju za inštal možnost, da ti Ubuntuje inštalira na nerazporejen del diska (in pusti Windowse pri miru)
Drugače ti pri inštalaciji Ubunta ponudi da sam določiš particije - tu se nisem znašel (sem tudi sam sfižil win bootloader) in ti ne znam pomagat na tej poti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
peter_nn
Član
Član



Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Prispevkov: 742
Aktiv.: 4.44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2012 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edi je napisal/a:
Sam tale Ubuntu me mal živcira.
Ko se ga malo navadiš je pa užitek toliko večji.
Je pa res da moraš imeti veselje da brskaš po spletu za rešitvami.

Jaz imam za igračkanje z nepreverjenimi rešitvami kar virtualno mašino, da ne rabim ponovno inštalirat, če se mi zdi da sem sfižil vse skupaj. Naredim si kopijo clean installa in reloadam po potrebi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Edi
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Prispevkov: 169
Aktiv.: 1.17
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je šel Linux spet za nekaj časa v drugi plan. Uspelo mi je računalnik naložit nazaj z WIN7 na večji del diska in na tistega, ki sem ga želel imeti za Linux sem namestil WIN8. Sedaj lahko ob zagonu izbiram katerega bom uporabljal imam le problem v WIN7 ne vidijo Blu tootrh in ne Wireless- a. Pod WIN8 pa vse dela kot mora Evil or Very Mad
Vedno ena komplikacija
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bolha95
Član
Član



Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Prispevkov: 294
Aktiv.: 2.05
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah bolj enostavne namestitve OS-a kot je Ubuntu sploh ni. Pa če nalagaš kot samostojno ali v dual boot konfiguraciji. Sem to delal večkrat, pa še nisem imel težav. Je pa fajn, da prej zaženeš kot LiveCD iz diska ali ključka. Tako lahko preveriš ali ti deluje ves hardware. Vidiš pa tudi vse particije na disku.

Pa predlagam, da naštudiraš pojme kot so /dev/sda1, /dev/sda2,... To so namreč oznake particij kot jih vidi Linux.

_________________
LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Edi
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Prispevkov: 169
Aktiv.: 1.17
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj v Linuxu mi običajno dela vse OK. Očitno imam jaz nek čuden Ubuntu dol potegnjen, ker Pupy in Mint mi delata OK. Edino z Cranch verzijo sem imel težave, pa pri Ubuntu ni bilo nobenih programov samo sistem. Za nekoga, ki ve kaj hoče je to idealno za začetnika je pa mal težje. Na Winse sem šel nazaj zato, ker sem odvisen od nekaterih za WIn pisanih programov. Linux sem želel imeti kot drugi OS, da se kaj novega naučim. Zanimivo je le, da sem pred sesutjem sistema imel gor original WIN7 in je vse delalo normalno. Sedaj mi pa v 8 vidi vse naprave v 7 mi pa napiše neznana naprava ?
V prenosniku imam trenutno 500Gb disk razdeljen na 400 in 100. Na večjem je 7 na manjšem pa 8. Ob zagonu mi lepo ponudi katerega želim zagnati. Ali je opcija da bi temu dodal še Linux? A moram zanj narediti še eno particijo? Ali novejši Linux še vedno potrebuje SWAP particijo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 147 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group