www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pripomoček za slepe in slabovidne
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
martinopresnik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42
Aktiv.: 1.20
Kraj: Šentrupert nad laškim

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2012 9:58 pm    Naslov sporočila:  Pripomoček za slepe in slabovidne Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Z gospodom elsak-om sva prišla na idejo, da bi naredili pripomoček za slepe in slabovidne. Kot že verjetno veste ima gospod velike težave z vidom in bi mu mogoče prav prišel kak pripomoček. Jaz sem predlagal, da bi imel nek senzor za zaznavanje oddaljenosti predmetov (UV, IR, parkirni z avtomobila?, kaj drugeja) nekje na telesu in bi naprava s pomočjo mikrokontrolerja sporočala oddaljenost predmetov, na katere senzor kaže. Nekako tako kot tipanje s palico. Oddaljenost bi lahko "prikazovali" s pomočjo slušalke, braillovi pisavi, ali na kak nov način.

To je zaenkrat samo ideja, a mislim, da je na tem forumu veliko ljudi, ki znajo ogromno in ker več glav več ve, bi lahko naredili nek pripomoček bolj odprte narave in dostopen vsakomur. Kakršni koli predlogi so dobrodošli.

Moderatorje pa naprošam, naj to temo ustrezno razvrstijo, če slučajno ni na pravem mestu.

Nazadnje urejal/a martinopresnik Sre Dec 26, 2012 1:08 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2012 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali mali ročni laserski merilnik razdalje deluje pravilno, če ga usmeriš predse na cesto pod kotom 45" ?

Arrow Naj to nekdo preveri Exclamation

Potem se le še z zaslona pobere podatke o razdalji ín se jih pretvori v piskanje.
Frekvenca se niža z razdaljo.
Če se zasuka zapestje in usmeri laser stran od sebe, frekvenca zvezno upade po cotangens krivulji. Če je vmes pločnik/stopnica navzgor, frekvenca za trenutek obstane, če pa je sta pločnik/stopnica navzdol (še bolj nevarno), pa pride do preskoka frekvence. Uho oboje dobro zazna.
Piskala bi lahko slušalka v enem ušesu oziroma piskač zraven ušesa, da bi bili še ostali pešci pozorni.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
elsak
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55
Aktiv.: 3.19
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2012 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@MARTIN, HVALA KER SI OBJAVU. JAZ NISEM PRAVILNO OPISAL IN JE ŠLA TEMA V SMETI.

KOT SMA SE POGOVARJALA Z MARTINOM, SEM IMEL V MISLIH TO.
JAZ ŽE MISLIL NAREDITI NEKO PODOGNO ZADEVO VGRADNJA V BELO PALICO IN BI V ROČAJU IMEL BATERIJE IN STIK Z VRHOM ROČAJA, DA BI MI V KAZALEC ALI PALEC SENZOR/TIPALO, SPUSTIL ŠIBEK TOK, KO BI ZAZNAL OVIRO. IN BI JAZ ZAZNAL. KER JAZ NA ENO UHO SLIŠIM SAMO 50%, [slovenščina je zame španska vas] BIT ŠE BOLJ POZOREN NA RAZLIČNE ZVOKE. V MESTU JE TREBA BITI POZOREN NA VSAK ZVOK, SPLOH PA PRI CESTI, KJER JE PROMET. NA ŽALOST ŠE NA PREHODU ZA PEŠCE, KO IMA ČLOVEK ZELENO LUČ, SE LJUDEM PREVEČ DANES MUDI IN BI TE KAR POVOZIL. ZATO NE PRIDEJO V POŠTEV KAKŠNE SLUŠALKE ALI BRENČAČ. V POŠTEV PRIDEJO, VIBRACIJE ALI ŠIBEK TOK V ROKO.

GLEDAL SEM NA EBAYU ZA VARNO PARKIRANJE, KI PRIDE VGRAJENO PRI AVTU IN SPOROČA VOZNIKU RAZDALJO. NAJKRAJŠA RAZDALJA JE 2CM IN DO 450CM. IMA PA 15 STOPINJSKI KOT IN 5V NAPETOSTI.
ČE BI TO BILO V REDU, BI JAZ TO VGRADIL V JAKNO ALI BUNDO.

NI VRAG, DA NE BOMO NEKAJ POGRUNTALI IN NAREDILI.

Carko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40
Aktiv.: 2.61
Kraj: KP

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 2:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ali mali ročni laserski merilnik razdalje deluje pravilno, če ga usmeriš predse na cesto pod kotom 45" ?
Deluje, ja.

Ima pa za takšen namen verjetno precej preozek snop - npr. štango bi zgrešil, če ne bi bil laser točno vanjo usmerjen v tistem trenutku, ko opravlja meritev (nekajkrat na sekundo - zato bi bil verjetno bolj primeren ultrazvočni merilnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
David92
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2012 11:22
Aktiv.: 1.80
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 2:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomoje je taka zadeva izvedljiva, recimo robot ima take senzorje, ki mu oddajajo nazaj signale, da je pred njim ovira in da se obrne / umakne od nje.
Zdaj kot omenjate, je potrebno se naredit zadevo, ki bi opozoarjala osebo, da je pred njim ovira. Seveda je treba pomislit na jakost tega tona, ali pa kar povezano na MP3 slušalke (ena bi bila vedno v ušesu npr.), kake mini elektrošoki bi bili ze pretirani Very Happy EDIT: Pravkar prebral Elsakov post, ki podpise pogodbo, da je seznanjen z elektrošoki! Very Happy

Se vecji izziv bi bilo sprogramirat zadevo, da bi izgovorila 'X metrov pred vami je ovira." ampak OK, to je ze Iron Man 3.

Drugače pa se to pogovarjamo za uporabo zunaj, med ljudmi? Kajti taki senzor bi pomoje oddajal tudi, če m je nasproti človek, kar pa je lahko nerodno v kakem mestu. Recimo avti, ki imajo opozorilne alarmi pri parkiranju tudi zaznajo človeka in se oglasijo.

LP,
David

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 3:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

KAJ PA "PROJICIRANJE" 4-BARVNE "SLIKE" NA JEZIK?

(BELA = 00 , SVETLO SIVA = 01 , TEMNO SIVA = 10 , ČRNA = 11)

KAMERA POSNAME SLIKO, KI SE JO PRETVORI V FORMAT IZ ŠTIRIH NAPETOSTI, KI SE JIH PRIPELJE NA MATRIKO POZLAČENIH TOČK NA TISKANINI. JEZIK IMA VELIKO GOSTOTO ŽIVCEV, A OSNOVNO SLIKO SE DA PRIKAZATI TUDI Z MALIM ŠTEVILOM PIKSLOV.

POTEM SLEDI UČENJE MOŽGANOV, DA INTERPRETIRA SIGNALE.
IMA KDO bga PODNOŽJE ZA PREIZKUS LOČLJIVOSTI?
ZA ZAČETEK NAJ NEKDO S SIGNAL GENERATORJEM PREVERI, KAKO VISOKO FREKVENCO PRAVOKOTNIH SIGNALOV 0,1V , 0,2V , 0,3V RAZLOČI JEZIK (ŠTEVILO "SLIK" NA SEKUNDO).

... ja, vem, pozna ura, to bo to ...

ALI SE NE DA PREPRIČATI LASERSKEGA MERILNIKA RAZDALJ V NEKAJ 100 MERITEV NA SEKUNDO? SAJ JIH NI TREBA PRIKAZATI.

ULTRAZVOK BI MORAL IMETI NA TLEH NAJVEČ 0,5m ŠIROK SNOP, DA NE BI LAŽNO OPOZARJAL NA "OVIRE", KI SO IZVEN POTI.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.07
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 3:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z današnjo tehnologijo ni ravno nemogoče izdelati radar v mikrovalovnem področju, zazna predmete na razdalji od nekaj cm pa vse do nekaj 100m.
Da je to mogoče narediti tudi v amaterski izvedbi dokazuje sledeč podvig .
Pri vsem tem je treba vedeti, da se letalo giblje precej hitreje od človeka tudi po vertikalni smeri.

David92
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2012 11:22
Aktiv.: 1.80
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 3:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igo: To mislis tak, da bi se potem oseba morala naučiti ločevat 'projekcije' na jeziku?
Podobno so ze naredili za invalide, vendar v kategoriji teraplegikov. Seveda, ni bilo glavno sredstvo jezik, temveč možgani.
Voziček so priklopili na možgani, podobno kot EKG. Pred tem, pa so voziček programirali tako, da so človeku (testni osebi) govorili: 'Z mogani dviguj levo roko' - pri tem si je oseba morala zamisljat kot da bi dvignila levo roko, vendar je dejansko ne. S tem so posneli impulze živcev ter jih zapisali v program. Ko je bila ta oseba na vozičku, je motor zavil v levo, kadar je človek razmisljal, kako dvignit levo roko.

Stvar je sicer kompleksna in terja veliko treninga se tako spontano in hitro odločat, vendar, če govorimo o teraplegikih, jim je to neko največje upanje in ves trud vložijo v to.

Pomoje je Igo mislil nekaj podobnega temu narediti, ampak morda celo lazja varijanta, kajti tu ni potrebno nobeno programiranje za 'občutek na jeziku', temveč je treba zadevo sprogramirat, da loči razlčne valovne dolžine / frekvence, ki jih oddajajo telesa okoli osebe oz bolje povedano opozarja na razdaljo od 'ovire'.

LP,
David

elsak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 3:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@DAVID, SAJ MALO ŠOKOV TK NE ŠKODI. Very Happy .

KAJ PA KAJ TAKEGA, KOT JE SONAR, ODBOJ SIGNALA ALI SNOPA? NA TO SE JAZ SPLOH NE OZIRAM, KER NE VIDIM IN TUD ČE AVTO ZAČNE PISKAT ALARM. SE MI EJ ŽE ZGODILO IN KO JE ČLOVEK VIDEL, SPLOH NI KAJ REKEL. ŠE POMOČ MI JE PONUDIL. IMAM SVETOVNO IZKAZNICO, KI VELJA PO CELEM SVETU IN JE MOJA INDENTIFIKACIJA. TUD ČE V GOSTILNI KAKO POTIPAM, MI NIČ NE MORE.

ČE BI JAZ TO IMEL RECIMO VGRAJEN POD VRATOM IN ČE SE JAZ PRIBLIŽUJEM PROTI OVIRI-ZNAKU ALI SEMAFORJU. GA NE BI ZAZNAL IN MEN SPOROČU? TO SE MI TUDI Z PALCO DOGAJA, DA GREM Z PALCO MIMO, JAZ PA DIREKT V KAKŠEN STEBRIČEK. IMA ŠE SEDAJ POŠKODOVAN KOLENO, KER SEM BUTNU V ENO ŽELEZNO ŠTANGO.
KAJ PA ČE BI IMEL RECIMO TRI NOTRI? EN NA DESNI STRANI PRS, EN V SREDINI IN EN NA DRUGI STRANI PRS? TAKO DA BI POKRIVALI MOJE TELO.
BOM TK K ON AVTO, K JE POLEN SENZORJEV IN OPTIKE, K SAM VOZ.

TUDI KO TELEFONIRAM, SPUSTIM TELEFON OD GLAVE IN IMAM POSLUH NA PROMET, PA ŠE VEDNO NI 100% VARNO.

elsak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 4:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

EJ FOLK. KA ČE BI MI NAREDILI UMETNO ČLOVEŠKO OKO, NA PODLAGI OPTIKE IN BI VEČINI VRNILI VID? Very Happy V ZDA SIGUREN ŽE RAZVIJAJO AL PA TO ŽE IMAJO V KAKIH ROBOTIH ZA NAMEN VOJSKE.

TA IDEJA Z ROBOTI, SE MI NE ZDI SLABA. SAMO NAREDIT BI BILO TREBA IN PREIZKUSIT.

MI NI PROBLEM, TUDI ČE BI MORAL VEDNO NOSITI KAKŠNO TORBICO ZA ELEKTRONIKO ALI NAPAJANJE. VAŽNO, DA SEM JAZ SAMOSTOJEN IN MOGILEN.

zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SO ZE DELALI POSKUSE: ENA KAMERA (MONO VID, NE STEREO!) V RESOLUCIJI 100x100 PIXLOV, IN CLOVEK JE BIL S POMOCJO TEGA VIDA SPOSOBEN PRITI IZ LABIRINTA V ENAKEM CASU KOT CLOVEK S POPOLNIM VIDOM.

KAMERA JE BILA PRIKLJUCENA NA MOZGANE, NA KAK NACIN PA NE VEM. ZAL NA VRATU SE NIMAMO USB ALI ETHERNET PORTA, TAKO KOT V THE MATRIX.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tehnologija, ki bi lahko povrnila vid je že na zavidljivem nivoju. Žal je zadeva še v kliničnih raziskavah, vprašanje pa je tudi koliko bo zadeva stala.

Izdelano je umetno oko, in vmesnik, ki omogoča priklop očesa na optični živec. Vmesnik simulira delovanje očesa in njegovo pošiljanje podatkov podatkov po optičnem živcev.

Več tule: https://www.youtube.com/watch?v=Aa2JfigaNcs

diehart
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46
Aktiv.: 2.12
Kraj: okolica I G

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En zanimiv diy projekt na to temo:

http://hackaday.com/2012/12/20/we-are-the-borg-we-will-add-heat-and-distance-sensing-to-your-vision/

Izvorna tema:
http://blog.ocad.ca/wordpress/gdes3b16-fw201202-01/2012/12/augmented-vision/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
elsak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TO MENI NIČ NE KORISTI, KER BI MORAL MOŽGANE MENJAT IN CENTRALNI VIDNI SISTEM V MALIH MOŽGANIH. TAM JE GLAVNI PROCES.
martinopresnik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42
Aktiv.: 1.20
Kraj: Šentrupert nad laškim

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa je kaj s 3D kamerami? Da bi uporabil to, kot nek "radar"?
Je že kdo delal kaj s tem?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni