|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 8:24 pm Naslov sporočila: UPS v hišnemu sistemu. |
|
|
Danes sem predelal instalacijo in priklopil UPS(3000VA) za kurilnico in razsvetljavo na hodnikih. UPS je v kurilnici, ki je v drugemu objektu in sem po eni žili povlekel tja dovod in po drugi nazaj v hišo. V kurilnici sem v omarico dodal stikalo, ki prekine povratni vod do hiše in ga z "Dymo" napisom označil - prav tako sem označil vse varovalke, ki so vezane na UPS.
Zdaj ko sem že vse napravil pa me zanima, koliko je to "po JUS-u" in kako se take stvari označujejo v večjih objektih, ki imajo UPSe ali agregate. Tudi tam je prisotna napetost ob izklopu glavnega stikala, ki hitro lahko koga "preseneti" . _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matokc1 Član

Pridružen-a: Sob 24 Nov 2012 13:10 Prispevkov: 30 Aktiv.: 0.20 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 30, 2012 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
ravno zadnjič sem na nekem objektu opazil razdelilce (razsvetljave, vtičnic, računalnikov...), ki imajo možnost napajanja preko mreže ali preko agregata.
Taka omara je bila 'prečrtana' z debelo rdečo črto od zgornjega vogala omare do nasprotnega spodnjega.
In bila je opremljena z opozorilnmi napisi : 'Pozor, možnost napajanja z večih strani'
'Pozor, omara pod napetostjo tudi ob izpadu napajalne napetosti' ali nekaj v tem
smislu (si nisem točno zapomnil).
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 30, 2012 10:49 pm Naslov sporočila: Re: UPS v hišnemu sistemu. |
|
|
Omarice so navadno označene, kot je opisal matokc1.
UPS vtičnice se ponavadi rdeče barve. Vtičnice podprte z agregatom pa zelene.
Na to se ni dobro zanašati. Sem že videl obratno.
robert je napisal/a: |
UPS je v kurilnici, ki je v drugemu objektu in sem po eni žili povlekel tja dovod in po drugi nazaj v hišo. |
Če je N UPS-a skupna za dovod in odvod, lahko pri nekaterih tipih UPS-a skuriš UPS ob vklopu, ali prvem izpadu omrežne napetosti. Če v navodilih za instalacijo ni izrecno napisano ali narisano, da je N lahko skupna (dovod in odvod TNC), rabiš na izhodu iz UPS ločeno N zbiralko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Robert kateri tip UPS-a uporabljaš in koliko je lastna raba ?
Hvala za odgovor.
Lp,
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Socomec MODULYS TC 3kVA
http://www.socomec.com/pictures-modulys-tc_en.html
Na sliki "enojni " in v ležeči izvedbi.
Lastne porabe niti ne upam meriti
Sem ga pa skonfiguriral na " Line interactive - Inline" saj si lahko privoščim milisekundne izpade  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem imel ravno v planu restartati strežnik sem naredil en blackout in ga odklopil.
Samo UPS brez bremen 120W - eno pivo na teden v gostilni  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Hvala za info.
Gre torej za okoli 120€ na leto.
UPS-i niso ravno "zelena tehnologija"... ampak kaj čemo za vsak dodatek je potrebno raskirati nekaj dodatnega cvenka .
Koliko pa ima tole akutov notri ( morda 96V, 12Ah) ?
Lp.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
48 voltni - originalnih nisem videl.
Sedaj je priključen na 3x 4kose 12V/7Ah kar je cca. 1kW bruto.
"Navohane" pa imam 4kose 12V/150Ah  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2013 9:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
To bo prava "transformatorska postaja" ... vojaški princip ... nikoli brez elektrike
Lp.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2013 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred 10÷15 leti se je dalo dobit marsikaj iz firme s škrjančkom, ko so modernizirali postojanke.
A kaj ko je sistem žrl blizu 300W samo zase... Je bilo pa fino imet celo bajto osvetljeno pa še TV gledat par ur, pa nobenega agregata nikjer
Sicer pa tudi male igračke niso nedolžne. 20÷40W za 400÷1000VA škatlice.
Še najboljši od mojih je po tem planu CyberPower BS 850VA, cca 20W, je pa "kitajska" varianta na feritni trafo. Žal je tako butast, da ko se zaradi praznega akumulatorja izklopi, se po obnovitvi 230V na vhodu ne zažene sam...
1000VA socomecov netys pa kuri cca 40W, je pa klasičen old school na železni trafo. Ima pa ventilator, kateri nikoli ne počiva. Res da zniža vrtljaje, vseeno pa ni za v bivalni prostor.
400VA Mustek in 500VA Tripplite sta sicer pod 30, a tudi avtonomija ni bogvekaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni