www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Standardni razpored UTP kabla
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MarE69
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 15:16
Prispevkov: 8670
Aktiv.: 81.43
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 8:02 am    Naslov sporočila:  Standardni razpored UTP kabla Odgovori s citatom

2 vprašanji s področja kablarije:

1. Se za telefonsko linijo uporablja modra parica (sredinska na konektorju)?

2. Ali lahko po istem UTP kablu peljem istočasno telefon in ethernet?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
[g0ran24]
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 10:27
Prispevkov: 436
Aktiv.: 4.09
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 8:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lan uporablja samo 2 parice

http://www.hardwarebook.net/cable/network/ethernet10basetstraightthru.html

tako da bi po prosti parici dal telefonski signal
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
MarE69
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 15:16
Prispevkov: 8670
Aktiv.: 81.43
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 8:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj to vem, samo zanima me, ali je to kdo počel in kaj pomeni npr. zaradi raznih neviht (strela) in podobno....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Proteus
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 9:03
Prispevkov: 1036
Aktiv.: 9.73
Kraj: LJ, PO, NG, KK

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva dilema, v principu lahko uporabljaš vse kar dela.

Seveda, dokler ne pride do prve .$%6/3", takrat se zavarovalnica/preiskovalci itd... obesijo na vsako mišjo dlako. Lahko se zgodi, da ti ne upoštevajo zavarovanja, če ni vse po PS.

Sicer pa, če imaš telefon po zemeljskem kablu, potem je verjetnost za udar strele t.r. enaka NULL.

Naredi pa tak udar strele lepo štalo. Tak primer sem imel službeno na enem objektu, kjer smo imeli priključen servisni modem. Dobesedno vse je bilo RIP razen telefona, ki je deloval B.P. Telefon nima povezave proti zemlji in v njemu ni ničesar "prebilo", pri drugih zadevah, pa so bile najkrajše poti proti ozemljitvi jasno vidne Modem je n.pr. rožljal, kot otroška ropotulja Laughing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član



Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 13:45
Prispevkov: 5142
Aktiv.: 48.29
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V normalnih okoliščinah bi lahko uporabljal telefon (modro/bela parica) in ethernet (10-100 Mb/s) po istem kablu. Delovalo bo. Ni pa priporočljivo. Navaden telefon pri zvonenju uporablja visoko napetost (velikostni red 100 V). Ethernet ima velikostni razred napetosti 100 mV, je dovolj občutljiv, da bo zaznal presluh.

Kabelski analizator (preizkušeno) zazna presluh pri zvonenju kot motnjo, zato se bo poznalo tudi na mreži (v času zvonenja).

Telefonska žica gre od telefona do pošte (in naprej). Tudi tisti, ki stanujejo v bližini pošte imajo vsaj sto metrov kabla med pošto in telefonom. Ta kabel zbira vse motnje (med drugim tudi strele) in jih pripelje do kombiniranega telefon/ethernet kabla. Zaradi kapacitete med telefonsko parico in ethernetovima paricama bo prišlo do prišlo do nezaželenega prenosa električne energije in ... etherneta ne bo več. Ethernet kartica ima ločilni trafo, vendar če se prav spomnim zdrži do 100 in nič več. Izolacija med posameznimi žicami UTP kabla tudi ne zdrži bistveno več.

Ker je računalnik ozemljen, bo torej energija iz telefonskega kabla preko etherneta šla (preko kapacitivnosti kabla ali pa preko iskre) neposredno v računalnik. Pa ne skozi ozemljitev, ampak skozi čipe. Se ne splača. Kabel je toliko poceni, da mirno žrtvuj tistih nekaj metrov dodatne žice.

Ali je telefonski kabel napeljan po zemlji ali po zraku je vseeno. Praktično dokazano. Oprema crkava na obeh kablih.

Človek ne bi verjel pa je tako: Po nevihtah nam je na eni lokaciji vedno kurilo modeme in routerje. Po iskanju težave se je pokazalo, da so telekomovci napeljali telefonski kabel po fasadi tako, da se je dotikal strelovoda. Ko sem jih poklical, so pogledali in rekli, da to ni problem, ker kabel pravokotno prečka strelovod in da zaradi tega ne more biti indukcije. Ožganina na telefonskem kablu (tam kjer se je dotikal strelovoda) pa naj bi ne bila od strele.

Jur


Nazadnje urejal/a jur Pon Jan 16, 2006 9:40 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarE69
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 15:16
Prispevkov: 8670
Aktiv.: 81.43
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Kabel je toliko poceni, da mirno žrtvuj tistih nekaj metrov dodatne žice.


Niso problem žice, ampak prostor za nijh. Če se enkrat odločiš za vrtanje in prebijanje sten, potem itak ni problem vzeti sveder 40 namesto 12 in je problem rešen.

Drugače pa hvala za vse odgovore. Se bom lažje odločil za uporabo posebnega, finega orodja.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Proteus
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 9:03
Prispevkov: 1036
Aktiv.: 9.73
Kraj: LJ, PO, NG, KK

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Jur: "Ali je telefonski kabel napeljan po zemlji ali po zraku je vseeno."

Ne vem, če je res popolnoma vseeno. Eno je udar strele, drugo pa so prenapetosti, ki se pojavljajo na kablih.

Pred direktnim udarom strele se zelo težko zaščitiš, pred prenapetostmi pa zadošča že malo boljša prenapetostna zaščita.

Do direktnega udara strele v podzemeljski kabel pa pride malo težje, se ti ne zdi?

To, da odnese nekomu modem ali PC, ker ni imel ustrezne zaščite je malomarnost, to, da posledično vidiš, kje je potekala inštalacija pod zidom pa direkten udar strele.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član



Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 13:45
Prispevkov: 5142
Aktiv.: 48.29
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 17, 2006 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[quote="Proteus"]
Citiram:
Do direktnega udara strele v podzemeljski kabel pa pride malo težje, se ti ne zdi?


Če rečem udarec strele mislim vedno na indirekten udarec.

Iz prakse vem, da nam je pokurilo ogromno opreme, ki je priključena na telefonske žice ki so na celi trasi pod zemljo. Ko strela udari v strelovod ali v tla mora ta energija nekam odteči. Ti tokovi povzročajo magnetna polja, ki se inducirajo v na primer telefonskih kablih. Električni tok strele tudi odteče po smeri najmanjšega odpora (na primer telefonski kabel).

Telekomova centrala je 10 m pod zemljo. Kabel pride pod zemljo v hišo v telefonsko centralo (klet, pritličje). Kabel pride iz telefonskega delilnika direktno v modem (postavljen v telefonski centrali). Modem je po nevihti skurjen (pooglenel) vključno z zaščito. Vse to na večih lokacijah v intervalu več let. Sklep: zemeljski kabel ni dovolj zaščiten. Indirektni udar strele naredi dovolj škode. Direkten udarec pa tudi potrga žice iz zidov, pa še kaj drugega.



Za računalniško komunikacijo je edina rešitev optika.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
FRONTMAN
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 10:50
Prispevkov: 5
Aktiv.: 0.05
Kraj: DOMŽALE

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 19, 2006 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

........če vam povem, da sem kot bivši telekomovec (beri poštar) videl veliko zažganih modemov, dvojčkov, tel.aparatov, alarmnih central, ISDN opreme ..........in posledično PC-jev, TV, peči centralnega ogrevanja (celo crknjenega konja ob napajalniku) mi prosim dovolite soliti pamet, da je najboljša zaščita ob atmosferskih praznjenih - izključena oprema, ne glede ali je povezava zemeljska ali zračna.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tadej.ko2
Član
Član



Pridružen-a: Sre 17 Okt 2007 17:26
Prispevkov: 76
Aktiv.: 0.90
Kraj: sveta trojica

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2007 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

upam da k pravi temi pišem...

moj problem je sledeč:

prestavil sem adsl modem Sinope 568 (4port lan + wlan) v garažo, potegnil utp kabel na prejšno lokacijo, ga vklopil in zgodi se sledeče:
če priklopim PC (star 7let, os xp) na prvi port (Ethernet), Pc javi Limited Connection;
če priklopim ta isti pc na kateri koli drug port, se sploh ne poveže, ampak na modemu obe lučki utripata;
stvar postane še bolj zanimiva, ko namesto pc priklopim prenosnik (star 1leto, vista os) - povezava vzpostavljena, ni duha o problemih.

kdo ve, kaj bi bio narobe?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
eddie
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 20:02
Prispevkov: 508
Aktiv.: 4.77
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2007 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Novejše mrežne kartice detektirajo katera je oddajna in katera sprejemna parica in jih znajo tudi zamenjati, torej je možno da nimaš pravilno povezanega kabla(paric) in tako starejše mrežne kartice ne morejo komunicirati. Question
Lp, eddie
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tadej.ko2
Član
Član



Pridružen-a: Sre 17 Okt 2007 17:26
Prispevkov: 76
Aktiv.: 0.90
Kraj: sveta trojica

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to ne bo, ker sem 10x preveril razporeditev. 1-1, 2-2, 3-3, ...8-8.
ali je možno da bi novejša mrežna ugotovila stik med dvema vodnikoma (ki nista 1, 2,3 in 6), ter vzpostavila povezavo 10mbps z dvema patoma vodnikov (1,2,3,6)?
no, pa še tole me zanima. kje se v visti sploh preveri vzpostavljena hitrost?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
WebMajstr
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Nov 2006 21:55
Prispevkov: 85
Aktiv.: 0.88
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm.. si pravilno zvezal pare žic v UTP kablu?


Standard je:


_________________
Brez začetnikov ni profesjonalcev!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eddie
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 20:02
Prispevkov: 508
Aktiv.: 4.77
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
hm.. si pravilno zvezal pare žic v UTP kablu?


Ni važno samo zaporedje, važne so tudi barve!
Žile kabla tvorijo parice, ki morajo biti pravilno povezane tako kot je na sliki zgoraj!

Če uporabljaš "trde" kable, katerih žile so iz enega kosa bakra in ne iz večih žičk, moraš biti tudi pozoren na konektorje. Mislim da so za te kable posebni konektorji, saj "navadni" ne predrejo žile kot pri mehkih kablih!
Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonyx
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 9:27
Prispevkov: 422
Aktiv.: 4.96
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eddie je napisal/a:

Če uporabljaš "trde" kable, katerih žile so iz enega kosa bakra in ne iz večih žičk, moraš biti tudi pozoren na konektorje. Mislim da so za te kable posebni konektorji, saj "navadni" ne predrejo žile kot pri mehkih kablih!


Tega pa nisem vedel. Pred kratkim sem stiskal konektorje na trde kable pa se mi je zdel da je vse oky samo delovat pa še zmeri ni hotel:), imel pa sem vse v pravem vrstnem redu. Potem pa nisem vedel kaj je. Bom se mal pozanmial glede tega. Me pa še nekaj zanima pa bom kar pod to temo napisal. Iščem en tester UTP kablov. Nekaj sem že našel pa me skrbijo čipi če se jih bo dalo dobit v Sloveniji. A ima kdo mogoče kako vezje že izdelano v ta namen.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 818 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group