www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Združitev večih internetnih povezav
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Prispevkov: 6987
Aktiv.: 48.43
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa uporabiš tretjo možnost. Wink
_________________
Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
polhar
Član
Član



Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 9:11
Prispevkov: 340
Aktiv.: 2.06
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vem da obstajajo routerji z več wan porti
routerjev ne bom menjal zaradi tega
v naši "super" občini je kolikor vem možen samo siol z max hitrostjo 10/1Mb
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Prispevkov: 9573
Aktiv.: 62.19
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo si lahko omejen s tem, drugo pa je razdalja do pošte. Jaz imam npr. razdaljo cca 1500m, pa gre upload slaba 2M, nič več, pa še to ne vedno. Siol je bil pa sploh včasih znan po tem, da je "kradel" prenos - gor so obesili dosti preveč klientov, posledično skoraj nikoli nisi dosegel obljubljene hitrosti.

Je pa seveda varianta tak router, ki že sam po sebi omogoča torrent klienta. Tako zadeva teče 24/7, čeprav PC ni prižgan. Manjša poraba energije, manj ropotanja...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
polhar
Član
Član



Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 9:11
Prispevkov: 340
Aktiv.: 2.06
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s siolom sem drugače zadovoljen
se ne spomnim primera da bi mi kdaj počasneje delovalo od zakupljene hitrosti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2716
Aktiv.: 17.12
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Je pa seveda varianta tak router, ki že sam po sebi omogoča torrent klienta. Tako zadeva teče 24/7, čeprav PC ni prižgan. Manjša poraba energije, manj ropotanja...

Za usmerjevalnik ne vem kako se obnese kot torrent client, vem pa za poceni NAS polja, da to ne dela kot bi moralo. Imam doma nizkocenovno NAS polje in je tisti firmware na njem za "bog se usmili", poleg tega še velikokrat se obesi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Prispevkov: 1455
Aktiv.: 8.71
Kraj: Edinburgh

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gregoral je napisal/a:
@red_mamba:
To kar predlagaš je običajen load balancing.
Pakete ki gredo ven load balancer sicer načeloma lahko pošilja preko različnih gatewayev, a problem nastane pri prejemanju paketov.

Vzamem nazaj, primeren load balancing lahko reši problem pasovne širine.
Če router to podpira lahko nastaviš vse potrebno na routerju.

Edino ratio ne vem če se bo pravilno obračunaval (odvisno kako je implementiran).

Problem ki ga je treba rešiti je sledeč:
- v večini primerov je zaželjeno da ima isti program (povezava) enak IP (tudi če odpre več povezav)
- recimo pri brskalniku ki iz strežnika pobere: html, css, js, jpg, png, ... datoteke
- to pa zato, ker se v zadnjem času kar precej te solate pripravi specifično za klienta (recimo za dostop do slik se moramo prijaviti)

V tem primeru bi pa radi da:
- isti program dostopa do interneta preko različnih IP naslovov

V zvezi s tem se lahko pojavijo težave (pri drugih programih).

Recimo če niso vsi trije ponudniki isti (T-2, Siol, Telemach), bo problem pri dostopu do smtp strežnikov.
Če ponudnik ne omogoča dostopa z avtentikacijo, je že problem.
Ko bo mail klient poskusil poslati e-pošto iz T-2 IP naslova preko SiOL smtp strežnika bo javil napako.
SiOL podpira avtentikacijo na smtp, če primerno nastavimo port, ni pa pri vseh ponudnikih tako.

No to je samo en od primerov, tako za prikaz.

LP, Gregor


Vecino teh stvari ti bom lahko iz 1. roke povedal upam da najkasneje za vikend. Ker tudi moja ponudnika interneta bosta razlicna Wink

_________________
Bad things happen to good people all the time for no reason!
LinkedIn @DavidLednik @redzmijo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Prispevkov: 1455
Aktiv.: 8.71
Kraj: Edinburgh

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gregoral je napisal/a:
@VolkD:
Če imaš željo in nekaj časa, potem lahko to rešiš z OpenWRT, ki ga lahko namestiš na zelo veliko različnih routerjev.
Ni nujno da vzameš ravno tale model.

LP, Gregor


Kolikor vem vecina teh Open routerjev ne podpira vec kot 2 WAN porta. Pa se tam loadbalancing ne deluje ravno najbolje. Vsaj tako sem jaz bral ko sem gledal te stvari. Glede na to da je pa router ki sem ga omenil blazno poceni in ima ze tovarnisko software za do 4 WAN porte sem se kar zanj odlocilo sploh ko sem gledal teste.

_________________
Bad things happen to good people all the time for no reason!
LinkedIn @DavidLednik @redzmijo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Prispevkov: 9573
Aktiv.: 62.19
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM--> lahko povem za dva, in sicer linksysov wrt160nl s dd-wrt FW gor dela odlično, shranjuje na zunanji ključek ali disk. Slaba stran je da mora biti zunanja naprava formatirana v linux (ext3), da jo router vidi.
Drugi je asusov rt-ac66U, ki deluje še boljše, saj z malce popravljenim FW (Merlin build) gor celo izklopi zunanji disk, če ni v uporabi. No, res je da tega ne stori dokler torrent klient teče(kar je logično, mar ne?). Zadeva pozna fat, ntfs, linux...pa tudi hitreje dela od linksysa ( linksys največ 6-8M, raje manj, asus cca 15).
Za poceni NASe sem pa tudi jaz veliko bral, da niso v redu. Enega sem celo imel doma ( pozabil, mislim da je bil en asus ali acer), pa se je vsakih par dni obesil, parkrat je celo podrl raid 0 polje, s tem da se ga NI dalo obnoviti, torej so šli vsi podatki u ku***, imel je namč čisto svojo verzijo particije, ki je ni poznal nihče...
NAS mora biti drag, da je kaj vreden. No, sicer pa tudi omenjeni asusov router ni poceni Whistle
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
red_mamba
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Prispevkov: 1455
Aktiv.: 8.71
Kraj: Edinburgh

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
MarkoM--> lahko povem za dva, in sicer linksysov wrt160nl s dd-wrt FW gor dela odlično, shranjuje na zunanji ključek ali disk. Slaba stran je da mora biti zunanja naprava formatirana v linux (ext3), da jo router vidi.
Drugi je asusov rt-ac66U, ki deluje še boljše, saj z malce popravljenim FW (Merlin build) gor celo izklopi zunanji disk, če ni v uporabi. No, res je da tega ne stori dokler torrent klient teče(kar je logično, mar ne?). Zadeva pozna fat, ntfs, linux...pa tudi hitreje dela od linksysa ( linksys največ 6-8M, raje manj, asus cca 15).
Za poceni NASe sem pa tudi jaz veliko bral, da niso v redu. Enega sem celo imel doma ( pozabil, mislim da je bil en asus ali acer), pa se je vsakih par dni obesil, parkrat je celo podrl raid 0 polje, s tem da se ga NI dalo obnoviti, torej so šli vsi podatki u ku***, imel je namč čisto svojo verzijo particije, ki je ni poznal nihče...
NAS mora biti drag, da je kaj vreden. No, sicer pa tudi omenjeni asusov router ni poceni Whistle


RAID0 polja se nikoli ne da obnoviti Wink

_________________
Bad things happen to good people all the time for no reason!
LinkedIn @DavidLednik @redzmijo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Prispevkov: 9573
Aktiv.: 62.19
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ups... Mislil sem RAID 1... Sorry
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5126
Aktiv.: 30.67
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
RAID 1
In RAID 1 (mirroring without parity or striping), data are written identically to two drives, thereby producing a "mirrored set"; the read request is serviced by either of the two drives containing the requested data, whichever one involves least seek time plus rotational latency. Similarly, a write request updates the stripes of both drives. The write performance depends on the slower of the two writes (i.e. the one that involves larger seek time and rotational latency). At least two drives are required to constitute such an array. While more constituent drives may be employed, many implementations deal with a maximum of only two. The array continues to operate as long as at least one drive is functioning.

Tudi, če bi en disk vzel stran, bi morali biti na drugem podatki gor !?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Prispevkov: 1455
Aktiv.: 8.71
Kraj: Edinburgh

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Ups... Mislil sem RAID 1... Sorry


Sicer off topic, ampak verjetno je bil software raid1?
Ker hardweare RAID1 polje se lahko obnovi celo brez da sistem restartas.

Jaz trenutno na svoji novi desktop masini laufam RAID10 4x1Tb. Pa upam tudi da ne bo problemov v primeru da kateri od diskov odpove in da ga bo potrebno menjati z novim

_________________
Bad things happen to good people all the time for no reason!
LinkedIn @DavidLednik @redzmijo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Prispevkov: 9573
Aktiv.: 62.19
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem našel: bil je Netgear-ov SC-101. Nek čuden sistem, ker brez driverjev sploh nisi mogel do njega...zakompliciralo se je ker ni driverjev za 64 bitov, pa še problem je bil na sedmici - sem moral pošteno čarat, da sem ga videl, pa še to samo na 32 bitnih.
Na drugem disku so že bili podatki, ampak format particije je bil nek "nikad čuo"...
RAID je bil po moje sicer hardverski, ampak bolj čuden...
sedaj imam mrežni disk preko routerja in sem zmagal Applause je pa "pravi", torej na sistem "preslikaj omrežni pogon".
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
red_mamba
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Prispevkov: 1455
Aktiv.: 8.71
Kraj: Edinburgh

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Sedaj sem našel: bil je Netgear-ov SC-101. Nek čuden sistem, ker brez driverjev sploh nisi mogel do njega...zakompliciralo se je ker ni driverjev za 64 bitov, pa še problem je bil na sedmici - sem moral pošteno čarat, da sem ga videl, pa še to samo na 32 bitnih.
Na drugem disku so že bili podatki, ampak format particije je bil nek "nikad čuo"...
RAID je bil po moje sicer hardverski, ampak bolj čuden...
sedaj imam mrežni disk preko routerja in sem zmagal Applause je pa "pravi", torej na sistem "preslikaj omrežni pogon".


Ni receno da je bil hardwearski, vecina teh poceni NAS-ov uporablja tak ali drugacen custom linux build in je lahko software raid narjen zaradi nizje cene Wink

_________________
Bad things happen to good people all the time for no reason!
LinkedIn @DavidLednik @redzmijo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gregoral
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Prispevkov: 688
Aktiv.: 4.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer offtopic ampak:
- če uporabljate HW RAID obvezno delajte dnevni backup ali pa kupite še en RAID kontroler (enak)

Problem namreč nastopi kadar odpove kontroler, ne kadar odpove disk.
Po murphyu se bo to zgodilo čez nekaj let ko originalni kontroler ne bo več dobavljiv.
Če takrat ni backupa boste potem po forumu spraševali ali ima kdo RAID kotroler od te in te firme s tem in tem čipom.

Torej pri HW RAID kontrolerju:
- ali dnevni backup
- ali rezervni kontroler
- ali pa imejte gor samo nepomembne podatke

Kajti (verjetno) vsi hardware-ski kontrolerji imajo svoj format zapisa RAID polja.

LP, Gregor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 147 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group