|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.59
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2003 2:42 pm Naslov sporočila: ATMEL MEGA programator |
|
|
Zanima me, če mi lahko kdo pomaga v zvezi s programiranjem AVR MEGA kontrolerjev.
Imam namreč klasični serijski AVR programator, priključen na paralelni port računalnika (LPT1). Programator za programiranje uporablja SPI vodilo.
Za priklop na kontroler uporabljam TEST CLIP 40 pin. Zadeva deluje lepo in prav, ko razvijam sistem.
Ko pa sem želel zakleniti čip proti branju, sem naletel na težave.
Nastavil sem FUSE bit in LOCK bit. Zgodilo se je to, da ne morem več pobrisati programa v kontrolerju. Vsakič ko ga ponovno vpišem, mi programator pri primerjavi kode ne najde napake, toda naprava oz. kontroler kljub temu ne deluje v redu. Tako imam sedaj že dva kontrolerja, ki jih s tem programatorjem ne morem pobrisati.
Moram pripomniti, da pravzaprav ne vem čisto točno, kako se kontroler obnaša če uporabim FUSE bite in LOCK bite.
Ali mi lahko kdo odgovori na to vprašanje?
V osnovi bi želel kontroler AT MEGA8515 zakleniti proti branju.
Pozanimal sem se pri dobaviteljih programatorjev, pa so mi odgovorili, da je v tem primeru potrebno programirati paralelno. Za rešitev mi ponujajo programatorje cenovnega območja od 50.000,00SIT -130.000,00SIT.
Ali ima kdo kakšno cenejšo rešitev?
Lep pozdrav.
Matjaž
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.54 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2003 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smatjaz si mogoče kaj pogledal ono zadevo, ki sem jo pripel tule? Kolikor sem prebral v priloženem prospektu omogoča "Parallel and Serial high-voltage Programming". Shema je priložena. Verjetno bi moralo biti to tisto o čemer je govora.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.54 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2003 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smatjaz, še malo sem brskal okrog glede omenjenega paralelnega programiranja. STK500 po mojem mnenju to omogoča, verjetno pa ni ravno poceni varianta. Sem pa našel še eno varianto, za katero pa mislim da bi znala početi ravno to kar potrebuješ in na prvi pogled ni ne vem kako problematična za izdelavo. Pripenjam kratek opis, shemo in kontrolni program. Povej, če ti to kaj pomaga.
Lp, Frenki
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Parallel Programmer.pdf |
Velikost datoteke: |
66.91 KB |
Downloadano: |
205 krat |
AVR Parallel Programmer docs |
|
 Download |
avr_paralel_pgm.zip |
180.34 KB |
90 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Sob Nov 22, 2003 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Našel sem še eno varianto paralelnega AVR programatorja, pa da bo vse na enem mestu .
AVR parallel prorogrammer CC |
|
 Download |
Parallel Programmer_2.pdf |
221.06 KB |
151 krat |
Pripadajoča programska oprema |
|
 Download |
Ball.ZIP |
8.86 KB |
48 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2003 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Frenki hvala.
Tale rešitev se mi zdi da bo najboljša.
Preizkusil sem varianto 74HC244 in vse lepo deluje, toda brisati že zaklenjenega mikrokontrolrja ne morem v tako stanje, da bi pri ponovnem vpisu pravilno deloval.
Mislim, da se moram še malo poučiti, kaj vsak izmed FUSE in LOCK bitov pravzaprav naredijo.
LP, Matjaž
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.39 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Avg 29, 2007 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kako in zakaj a Parallel Programmer_2.pdf je pokvarjen.
Meni javi da datoteka ne začne z %pdf !
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.45 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Sre Avg 29, 2007 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Ne vem kako in zakaj a Parallel Programmer_2.pdf je pokvarjen.
Meni javi da datoteka ne začne z %pdf ! |
Enako pri meni; verjetno ga je potrebno ponovno naložiti.
Tudi zame je stvar zanimiva.
_________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.04 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Avg 29, 2007 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, link do strani avtorja *KLIK* - spodaj sta sch in brd za Eagle.
_________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.77 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Sre Avg 29, 2007 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
S fuse biti nastaviš delovanje procesorja, z lock biti pa preprečiš dostop do kode. Če je mikrokontroler zaklenjen z LOCK biti in želiš prebrati vsebino, boš prebral "kr_neki", ki pa ne bo koda. Se pa da kadarkoli zaklenjen kontroler odkleniti (seveda skupaj z brisanjem vsebine flash-a), tudi s serijskim programiranjem. Razen (!!), če nisi s fuse biti onemogočil reset pin. Tega pri serijskem dostopu rabiš. Takrat rabiš paralelen dostop.
Napiši, kako si nastavil fuse bite in kako lock. Če si kje blizu mene, bi se lahko oglasil in bi skupaj probala na STK500.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2114 Aktiv.: 9.55 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Avg 29, 2007 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
Smatjaz, še malo sem brskal okrog glede omenjenega paralelnega programiranja. STK500 po mojem mnenju to omogoča, verjetno pa ni ravno poceni varianta. Sem pa našel še eno varianto, za katero pa mislim da bi znala početi ravno to kar potrebuješ in na prvi pogled ni ne vem kako problematična za izdelavo. Pripenjam kratek opis, shemo in kontrolni program. Povej, če ti to kaj pomaga.
Lp, Frenki |
A je že kdo sprobal že tega? Ker se zdi zelo enostavni za izdelavo...
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me, ali je Firmware za STK500 (ATMega8535) v sestavi AVR Studia, ali ga je potrebno kje downloadati. Pogledal sem si link
http://www.der-hammer.info/hvprog/
kjer je vse opisano, samo software za kontroler mi manjka.
LP M.
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.70
|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z omenjene strani:
Citiram: |
The original ATMEL firmware is available in .ebn format that is only supported by AvrProg (included in AvrStudio). When you have the original Avr910 programmer or an improved version (like the one from Klaus Leidinger [German Site]) you can directly flash the firmware in the At90s8535 or Mega8535 (won't work with original Avr910). The file you need is in the AvrStudio directory: ".\Stk500\stk500.ebn" |
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silica FAE Član

Pridružen-a: Pet 01 Sep 2006 13:57 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.15 Kraj: Ljubljana (Dunajska), NM
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2007 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce se prav spomnim, lahko pri AVR mega-h hitro napacno nastavis Fuse bite za izbiro clocka. Lahko se zgodi, da nastavis napacno na zunanji oscilator in ne quarc. V tem primeru ozivis mego tako, da na X1 pripeljes vsaj 1MHz clock, potem pa zopet preprogramiras v pravi mode, dokler se sam ne zbuja...
Upam, da je to to.
lp Uros
_________________ Lp
Uros |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2114 Aktiv.: 9.55 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Sep 08, 2007 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
A je že kdo sprobal tale PARARELNI programator: http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html
Meni se zdi dokaj enostavno in poceni proti STK500. Rad bi probal na novo nastaviti fuse bite na ATMEG8 in pa attiny2313.
Hvala.
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 14, 2007 2:15 pm Naslov sporočila: Atmel Mega programator |
|
|
Po nesreči sem že pred časom zaklenil nekaj M8 procesorjev. Prav za vikend sem jih potreboval in jih nisem mogel odkleniti.
Naredil sem programator po predlogi ki jo je pripel Frenki "AVR Parallel_PGM".
po veliko poskusih sem uspel odkleniti vse M8.
V načrtu je nekaj napak in sicer pin 20 74HC299 je potrebno vezati na 5V (HVPROG), pin 10 74 HC299 na minus. Po teh povezavah je zadeva začela delati.
Nekaj težav je bilo z programom, ker mi ga ni ratalo zagnati v AVR Studio.
Preveril sem odklenjene M8 z STK 200 in vsi delajo.
Vlado
|
110.38 KB |
Pogledana: |
33 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 455 dni