|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2341 Aktiv.: 9.91 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Sob Jul 20, 2013 5:33 pm Naslov sporočila: Popravilo Fronius Transpocket 1400 |
|
|
V roke sem dobil inverterski varilni aparat Fronius Transpocket 1400 ki ob vklopu deluje normalno, takoj ko "pritakneš" elektrodo pa začne utripati LED za termično zaščito. Lastnik je sicer rekel da če ga "ugasneš in malo potolčeš" da občasno začne delati ... ampak to je bolj podaljševanje agonije.
Se je kdo že srečal s tem aparatom oziroma simptomi?
LP, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.76 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Jul 20, 2013 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spihaj ga, pri omenjenih aparatih opilki brušenja in podobno delajo težave kot je ta.
Govorim iz prevejenih, virov, če pa kdo zopet meni, da jaz spet nič ne vem in mlatim prazno slamo naj pa ta prispevek izbriše.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7830 Aktiv.: 33.15 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Jul 20, 2013 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
...
Govorim iz prevejenih, virov, če pa kdo zopet meni, da jaz spet nič ne vem in mlatim prazno slamo naj pa ta prispevek izbriše. |
Navedi vire, pa se ne bo nihče vpiknil v tvoje trditve.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Jul 20, 2013 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne morem navesti direktnih virov. V določeni delavnici so zadevo uporabljali in če so se pojavile težave se je stvar spihalo in je vedno pomagalo.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7830 Aktiv.: 33.15 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Jul 20, 2013 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa vem za enega, ki je spihal in počilo.
P.S.: Sem preveril vir, ni bil ta tip, bil je VarioStar 3100 CSA.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Jul 20, 2013 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če zadevo razstavi in odstrani nečistoče ne more škoditi.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.74 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Sob Jul 20, 2013 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi imamo v delavnici 4 froniuse in sicer tig(točnih modelov ne vem ) jih pa vsako leto cca 2x preventivno spihamo, pa še nikoli ni nič počilo. Smo pa iz njih spihali že kar nekaj praha.
_________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 62.10 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Jul 20, 2013 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Spihaj ga, pri omenjenih aparatih opilki brušenja in podobno delajo težave kot je ta.
Govorim iz prevejenih, virov, če pa kdo zopet meni, da jaz spet nič ne vem in mlatim prazno slamo naj pa ta prispevek izbriše. |
Sigurno kotališ buče. Daj navedi še tvoj preverjen vir. Lahko z imenom ter priimkov, da tudi njemu povem da se tako ne dela. To je zelo podobno kot bi šel dnevno sobo namesto sesati - pihati.
Nikoli ampak nikoli se električne oz. elektronske komponete NE čistijo s kompremiranim zrakom. Vedno se sesajo, lahko tudi perejo v ultrazvočnih banjicah. Slednje sem počel tri tedne ko je bila tale linja cela v vodi. (70% senzorike je bilo zalite)
Delujoča linija od ca 4 minute naprej: ***klik***
Tudi mene izkušnje učijo, da je stroj stal teden dni, ker je pametna oseba očistila omarico z kompremiranim zrakom. Stroja nisem spravil v pogon dokler nisem razstavil praktično vseh kontaktorjev ter jih očistil. Šlo je za klasično 24V krmiljenje.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 62.10 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Jul 20, 2013 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
StricGeza je napisal/a: |
mi imamo v delavnici 4 froniuse in sicer tig(točnih modelov ne vem ) jih pa vsako leto cca 2x preventivno spihamo, pa še nikoli ni nič počilo. Smo pa iz njih spihali že kar nekaj praha. |
Zakaj se ne piha?
Naprava, omarica, stikala bodo po pihanju res vizuelno čista. Problem je kovinski prah, ki ga vpihaš med navitje. V svoji delovni praksi se spomnim vsaj treh primerov varilnih aparatov, ki sem jih dobil na popravilo in in so bili pred tem spihani.
V dveh primerih je šlo za transformator. Eden je izklaplal FID stikalo. Našel sem špeno med navitjem ter jedrom. Lastnik je povedal, da zafrkava od takrat ko ga je spihal. Na drugem je zgorelo stikalo - prav tako nekaj dni po tem, ko ga je pihal. V stikalu je bilo polno prahu. V tretjem primeru je šlo za migvar - po pihanju je kontaktor, ki je vklapljal varenje dobesedno zaribal.
Še hujšo svinjarijo dela lesni prah. (s tem se ubadam že 30 let ) 24V krmiljenje + kopremiran zrak "blizu" elektro omarice - najhujše kar lahko doleti elektro vzdrževalca...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm, da.
Tisto s spihavanjem varilnih aparatov PZUFIC ni brcnil v temo. V servisu je to običajna praksa, saj je v nekaterih toliko prahu, da so hladilna rebra popolnoma zabasana. Tudi če ni popolnima zabit s prahom ga spiham, saj je ponavadi tako usran, da ga ne grem popravljati, preden je brez umazanije. Mimogrede tudi proizvajalci varilnih aparatov v svojih servisnih navodilih priporočajo spihovanje na cca. 6 mesecev, v bolj prašnih okoljih celo pogosteje. Seveda se aparat , še posebej transformatorski najprej pregleda, da ni v njem kak večji kovinski delec, nato pa se ga začne spihovati najprej z nizkim pritiskom, kasneje pa pritisk lahko povečamo na nekje 3 - 4 BAR.
Kontaktorje in stikala pa lepo zaviješ v PVC vrečko ter pri vodnikih stisneš z vezico. Mir za vedno.
Vendar pri omenjenem Froniusu samo spihovanje ne bo pomagalo. Napaka se namreč skriva nekje drugje in je pri seriji transpocket dokaj pogosta. Le da o tem kako jo odpraviti javno ne smem razpravljati, žal. Ta forum namreč berejo tudi moji šefi....
lp
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.05 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi jih tudi redko pihamo vsakih 6 mesecov, Da bi kaj bilo narobe zaradi tega, še ni bilo.
A ni vseeno bolje da spihaš, kot da dela pod 2 cm debelo oddejo železnega prahu?
Tako ali tako imajo ti varilni aparati tako močne ventilatorje, da deluje skoraj kot sesalec
Drugače vsi boljši aparati imajo kontaktorje in stikala v vrečkah.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 2.00 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom še jaz dodal svoj lonček . Froniusovi izdelki imajo eno dobro lastnost...vse njihove elektronske plošče so prelakirane in tako tudi zaščitene pred prahom (tudi kovinskim). Sem imel kar nekaj problemov pri popravilu plošč....vendar moram priznat, da popravil ni bilo veliko, saj so kvalitetni....umirale so bolj črpalke, pogonski motorji za žico in seveda potrošni materijal (pogonska kolesca), kar pa je razumljivo, če zadeva deluje 3 izmene.
Pa še nasvet za člana, ki je odprl temo; odpri ga ter preveri stike!!!
Lp
_________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok pihanje hladilnih reber, filtrov ohišja to razumem, to počnem tudi sam. Motor, ki je včasih cel zakopan v iverje tudi sam spiham. Prav tako bom spihal kabelsko verigo, ker je sicer ne morem očistiti. Da bi prinesel blizu kake elektro omare šlavh mi niti slučajno ne pride na pamet ... kaj se zgodi z grebenastim stikalom, ki je včasih še podmazano in v njega vpihaš prah... ja zanič je na servisu pač to zaračunate stranki.... Navodilo o čiščenju s kompremiranim zrakom ... Jože ga lahko pripneš...
Skratka serviser, ki bi pri nas na firmi "popravlljal" s kompremiranim zrakom bi to počel le enkrat prvič, zadnjič ter nikoli več...
PS
Ko bom hodil v firmo, kjer sem bil prej zaposlen bom poslikal razdelilec stikalnice, kjer so še sedaj vidne posledice, ki so nastale zaradi kondenzata v kompremiranim zraku ter prašne eksplozije. Zgorelo je 8 ali 10 500A, ter 1 1000A stikalo. Tam, kjer so bila stikala pritrjena so še danes vidne luknje. Ja pred ca 25 leti smo tudi mi čistili omare z kompremiranim zrakom, po nalogu takratnega šefa. Po tej nesreči, v kateri je k sreči ni skupil nihče le firma je stala teden dni je bilo vsako pihanje elektro omar prepovedano.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Problem je kovinski prah, ki ga vpihaš med navitje. V svoji delovni praksi se spomnim vsaj treh primerov varilnih aparatov, ki sem jih dobil na popravilo in in so bili pred tem spihani.
V dveh primerih je šlo za transformator. Eden je izklaplal FID stikalo. Našel sem špeno med navitjem ter jedrom. |
Silvo, prah ali pa tudi špena ne more poškodovati kvalitetne izolacije , vsaj ne takoj po čiščenju, oziroma zaradi njega. Prepričan sem, da je bila na navitju izolacija hudo poškodovana še preden se ga je možakar lotil spihovati. Pravzaprav če bi ga redno spihoval, se to ne bi zgodilo. Izolacijski lak v transformatorjih varilnih aparatov se v veliki večini poškoduje zaradi prahu, tudi kovinskega, ki se veselo nabira v njem med obratovanjem. Ko je tega prahu preveč, se začne obnašati kot abrazivno sredstvo. Ker nobeno navitje ni več impregnirano tako kot je treba (€€€€€) prah z lahkoto pride med ovoje. Ker ni impregnirano kot je treba , tudi kompaktno ni. Zaradi imeničnega magnetnega polja in ne dovolj kompaktnega navitja se zgodi, da ovoji rahlo vibrirajo, ko dodamo še prah kot abraziv ga ni laka, ki bo dolgo zdržal tako torturo. Nato je samo vprašanje časa, kdaj se bo med tako poškodovano izolacijo nabralo dovolj prevodnega materiala, da bo vsekalo.
To da se v aparatu pojavi špena, pa je čista šlamparija. Prav bi bilo, da takemu uporabniku pocrkajo prav vsi aparati, ko bo plačal bo mogoče bolj pazil kaj in kje dela.
Sicer pa na servis dobim "svašta". Od blata v aparatih, pa do hlevskega gnoja, prah je pravzaprav "sitnica".
p.s. Sken tistega servisnega navodila pa pripnem naslednji teden.
lp Jože
p.p.s. hmm, bo treba zamenjati očala....
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazadnje urejal/a Slowfly Sre Jul 24, 2013 10:24 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo Silvo, sem našel na netu navodilo ravno za Froniusa transpocket 1400.
Datoteka Care and maintenance je samo izrezek iz navodila v angleščini na stani 9, v datoteki 42041.........
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
CARE AND MAINTENANCE.pdf |
Velikost datoteke: |
25.63 KB |
Downloadano: |
30 krat |
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
4204100617_031999.pdf |
Velikost datoteke: |
1.47 MB |
Downloadano: |
26 krat |
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 471 dni