www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo starejšega PC računalnika - how to?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
The Green Hornet
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Avg 2013 14:46
Aktiv.: 0.08
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 28, 2013 3:06 pm    Naslov sporočila:  Popravilo starejšega PC računalnika - how to? Odgovori s citatom

Živijo!

Najprej lep pozdrav vsem Vam ki skrbite, da ta, z informacijami nabit forum privablja ljudi. Že lep čas sem Vaš forum bral, danes pa sem se zaradi nekaj vprašanj tudi registriral.
Namreč, odločil sem se da bi se rad kaj naučil o električarstvu, tako, bolj za hobi. Žal o elektriki vem toliko kot o jedrski fiziki, vsek kar znam je kabel priključiti v vtičnico in pa vseskupaj razstaviti, ko se nekega predmeta jaz lotim ga živ bog ne dobi več skupaj Rolling Eyes Vglavnem, rad bi se malo za hobi špilal s tem. Drugi razlog je tudi da so trenutno (še) počitnice in imam dovolj prostega časa Wink

No, pred kratkim je stricu crknil PC ki je za rezervo (Pentium, 512MB ram-a, 70GB trdega diska, star 8-10 let) n seveda se ga ne splača rihtati. Težava je v tem, da se ga da prižgati, zvok je vendar je na monitorju vse črno Confused Seveda smo islili da je problem v monitorju, vendar je na drugem PCju delal normalno. Kolega, ki se za hobi bavi s tem je rekel, da je možnih več stvari: grafična kartica (ki je bila pred leti, ko je bil računalnik še v naši družinski lasti zamenjana za potrebe igric, sepravi je vgrajena močnejša), RAM, matična plošča itd. Nato je zadeva kakšen teden stala, nakar en dam poleg smetnjaka zagledam pc. S stricem sva ga nesla v delavnico n ugotovila da gre za dobesedno smet: napajalnik ni bil privijačen ampak je binglajal (je pa priklučen), za grafično nisva bila prepričana če je notri (ali pa je tako majhna-slaba), kabli poviti s zdravniškim papirnatim selotejpom (VivaPor d'oh! ) itd. No nekaj dni nazaj je stric ta "smetnjaški" pc odnesel do kolega, ki je ugotovil da ramov sploh ni notri. Tako da je sedaj ta starčem odveč.

Glede na to, da je bil zastonj in bi se rad kaj naučil sem se odločil, da ga poskusim spraviti v delujoče stanje. Slik (žal) nimam, vendar ga bom kmalu (skoraj zagotovo že jutri) temeljito poslikal. Zanima me, če bi kak štručko na Vašem forumu znal iz slik, vsaj približno diagnosticirati kaj bi bilo potrebo naredit? In kaj naj v tem primeru sploh polikam? Itam bom probal pofotkač čimveč stvari ampak a moram slikat kakšne kode ali kaj podobnega? Oprostite za n00b0vska vprašanja, ampak res nimam pojma Za vse nasvete in pomoč se Vam že v naprej iskreno zahvaljujem!

Lep pozdrav,
Zeleni sršen
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 28, 2013 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poslikaj predvsem napise / nalepke na matični plošči in ostalih karticah iz katerih se da razbrat model pa tudi konektorje na karticah na zadnji strani.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
The Green Hornet
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Avg 2013 14:46
Aktiv.: 0.08
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 28, 2013 3:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala lepa, bom pogledal in poslikal, da boste Vi znali kaj pomagat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni