|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 11:30 pm Naslov sporočila: Stružnica |
|
|
V interdiskontu sem videl Stružnico pa me zanima če jo je že kdo preiskusil. Vem da boste verjetno grajali, vendar me vseeno zanima mnenje. Na hitro, za doma kaj postružit, bi bila verjetno kar v redu. Za hobi mislim. Ali pa ne?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
34.16 KB |
Pogledana: |
216 krat |

|
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Feb 21, 2006 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za domačo uporabo je taka stružnica dobra. Poceni, majhna, lahka. Ni pa za precizna dela. Posamezni deli imajo lahko zrak, ali so preveč tesni. Odvisno od sreče, kako je sestavljena naprava.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Feb 21, 2006 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vajdo,
Tole stružnico sem danes gledal v Interdiskontu. Danes se je začela akcija. Cena je 90.000sit. Z mano je bil tudi MilanS, ki zna tudi stružit. Po njegovi oceni je zelo primerna za v elektro delavnico (za postružit kak kolektor, narediti kako pušo, osovino, gumb za potenciometer...) Ima tudi pomik suporta, kar omogoča rezanje navojev. Vzela sva tudi tehnično dokumentacijo. Milan jo bo preskeniral ter pripel, ko bo utegnil.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

|
Objavljeno: Tor Feb 21, 2006 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
No pri nas se je tudi danes začela prodaja. Sva z mirkatmir-jem pregledala stružnico. Nekoliko bolj iz elektro stroke. Ja korak navoja lahko določiš. Prvo je bil problem vklop stružnice(verjetno slab stik na varovalki???), no po zagonu sva malo pregledala delovanje. Do sedaj me motita 2 stvari. Zobniki za razmerje so plastični-vsaj na izgled so tako delovali, ter pri ročki za pomik konjička naprej-nazaj, gre v eno smer lepo, ko pa začneš vrteti kontra gre ročka cca 1/4 obrata nazaj, brez da bi se kaj premaknilo. S tem da se številčnica premakni za cca1/2 mm. Seveda nisem strojnik, tako da ne vem če je to v redu ali ne? Dokupiti je potrebno še nože, 11 kom 15Ksit, ter glavo za svedre z konusnim nastavkom. Mene še vedno drži(me že par let) da bi imel takšno zadevo doma. No dokumentacijo sem nekaj na hitro pregledal, samo nemščina nama z mirkatmirjem ne leži. Bomo videli. Mogoče bo pa to moja nova pridobitev v delavnici. Sicer je pri nas eno že eden kupil, samo me ni bilo zraven, da bi se dogovoril,da bi jo prej sprobal.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 7:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...ko pa začneš vrteti kontra gre ročka cca 1/4 obrata nazaj, brez da bi se kaj premaknilo... |
Vajdo, to je čisto normalno. tudi na velikih profesionalnih stružnicah je enako. Najprej je treba pomike zavrteti v smer obdelave nato pa nastaviti merilne skale.
Enako je to treba upoštevati pri programiranju na kakih CNC strojih (pred vsem starejših), kateri nimajo merilnih letev, ampak imajo enkoderje na pogonskih vijakih. Preden se začne obdelava, je potrebno kak mm premakniti os v smer obdelave na novo postaviti referenčno točko, nato začeti z obdelavo. Na tak način se izognemo netočnosti, ki bi lahko nastale zaradi zračnosti.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 8:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Na njihovi strani so navodila v wordu.
|
 Download |
Ime datoteke: |
prikaz.php.doc |
67.02 KB |
Downloadano: |
34 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milans Deda

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2003 10:36 Prispevkov: 167 Aktiv.: 0.70 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 12:44 pm Naslov sporočila: Navodila za stružnico |
|
|
Preskeniral sem navodila, ker so malo boljša od onih na njihovi strani.
Kot je že Silvo napisal, je takšna mašinca čisto dobra za kakšno mehanično ali avoelektrikarsko delavnico, ko si lahko sam postružiš kakšno pušo za zaganjač,
poravnaš kolektor na rotorju in podobne zadeve. Stružnica je majhna in ne zasede veliko prostora.Seveda je treba vedeti, da to ni profesionalna stvar in za to tudi ni namenjena.Toda ko rabiš narediti kakšno manjšo stvar, pa zelo prav pride.
Navodila za stružnico COMPACT 300 |
|
 Download |
Ime datoteke: |
STRUZNICA_NAVODILA.doc |
1.53 MB |
Downloadano: |
49 krat |
_________________ l.p. Milan
"Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takšno podobno velikost smo imeli v službi in sem kar večkrat stružil drobne stvari.Je pa kar v redu.Čeprav bi raje malo večjo stružnico.Na spletni strani sem,da eden,mislim japonec izdelal stružnico.To je www.livesteaming.com/articles/tajima/lathe.html in tam najdeš sliko homemade stružnico.Pa že malo znam angleško.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 1:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
He, he Andrej najprej je treba eno kupit, da imaš orodje, da jo lahko začneš delati doma
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo,tako je.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.92 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za slično, če ne enako stružnico se pogovarjajo tudi tukaj
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
No po prespani noči in pa da bo doma mir imamo novo družinsko članico. Potrebno jo je še očistiti, ker so jo pošteno podmazali.
|
202.37 KB |
168 krat |

|
|
205.78 KB |
81 krat |

|
|
205.13 KB |
87 krat |

|
|
207.38 KB |
75 krat |

|
|
195.81 KB |
117 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
mirkatmir je napisal/a: |
Za slično, če ne enako stružnico se pogovarjajo tudi [url=h**p://www.strojnistvo.com/viewtopic.php?t=4734]tukaj[/url] |
Ha, ha, ampak to je bistvena razlika v primerjavi s kitajko iz interdiskonta
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vajdo, ko jo boš pognal poročaj. Po pravici povedano, tudi sam razmišljam o nakupu. Bolj kot strošek me skrbi kam to dati. Tam, kjer bi stala, bi bilo v trenutku kup svinjarije, pa razne navlake, pa še ostružki ter elektronika ne gre najbolj skupaj Zato je ne bi imel v delavnici. Že steberni vrtalni stroj "mi dela" dosti svinjarije.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2006 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom poročal. Samo da v petek dobim nože. Jaz jo imam kar na pisalni v sobi. No ja eno noč. Pol gre pa v delavnico, bo pa ločeno od finega posla. Dogradil si bomše lučko za osvetlitev ter pumpo za emulzijo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni