www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stružnica
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2006 11:30 pm    Naslov sporočila:  Stružnica Odgovori s citatom

V interdiskontu sem videl Stružnico pa me zanima če jo je že kdo preiskusil. Vem da boste verjetno grajali, vendar me vseeno zanima mnenje. Na hitro, za doma kaj postružit, bi bila verjetno kar v redu. Za hobi mislim. Ali pa ne?

Stružnica.JPG
 Opis:
Slika stružnice
 Velikost datoteke:  34.16 KB
 Pogledana:  216 krat

Stružnica.JPG

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 21, 2006 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za domačo uporabo je taka stružnica dobra. Poceni, majhna, lahka. Ni pa za precizna dela. Posamezni deli imajo lahko zrak, ali so preveč tesni. Odvisno od sreče, kako je sestavljena naprava.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 21, 2006 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vajdo,

Tole stružnico sem danes gledal v Interdiskontu. Danes se je začela akcija. Cena je 90.000sit. Z mano je bil tudi MilanS, ki zna tudi stružit. Po njegovi oceni je zelo primerna za v elektro delavnico (za postružit kak kolektor, narediti kako pušo, osovino, gumb za potenciometer...) Ima tudi pomik suporta, kar omogoča rezanje navojev. Vzela sva tudi tehnično dokumentacijo. Milan jo bo preskeniral ter pripel, ko bo utegnil.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vajdo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 21, 2006 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No pri nas se je tudi danes začela prodaja. Sva z mirkatmir-jem pregledala stružnico. Nekoliko bolj iz elektro stroke. Ja korak navoja lahko določiš. Prvo je bil problem vklop stružnice(verjetno slab stik na varovalki???), no po zagonu sva malo pregledala delovanje. Do sedaj me motita 2 stvari. Zobniki za razmerje so plastični-vsaj na izgled so tako delovali, ter pri ročki za pomik konjička naprej-nazaj, gre v eno smer lepo, ko pa začneš vrteti kontra gre ročka cca 1/4 obrata nazaj, brez da bi se kaj premaknilo. S tem da se številčnica premakni za cca1/2 mm. Seveda nisem strojnik, tako da ne vem če je to v redu ali ne? Dokupiti je potrebno še nože, 11 kom 15Ksit, ter glavo za svedre z konusnim nastavkom. Mene še vedno drži(me že par let) da bi imel takšno zadevo doma. No dokumentacijo sem nekaj na hitro pregledal, samo nemščina nama z mirkatmirjem ne leži. Bomo videli. Mogoče bo pa to moja nova pridobitev v delavnici. Sicer je pri nas eno že eden kupil, samo me ni bilo zraven, da bi se dogovoril,da bi jo prej sprobal.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 7:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...ko pa začneš vrteti kontra gre ročka cca 1/4 obrata nazaj, brez da bi se kaj premaknilo...

Vajdo, to je čisto normalno. tudi na velikih profesionalnih stružnicah je enako. Najprej je treba pomike zavrteti v smer obdelave nato pa nastaviti merilne skale.

Enako je to treba upoštevati pri programiranju na kakih CNC strojih (pred vsem starejših), kateri nimajo merilnih letev, ampak imajo enkoderje na pogonskih vijakih. Preden se začne obdelava, je potrebno kak mm premakniti os v smer obdelave na novo postaviti referenčno točko, nato začeti z obdelavo. Na tak način se izognemo netočnosti, ki bi lahko nastale zaradi zračnosti.

osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 8:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na njihovi strani so navodila v wordu.

prikaz.php.doc
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  prikaz.php.doc
 Velikost datoteke:  67.02 KB
 Downloadano:  34 krat

Nazaj na vrh
milans
Deda
Deda

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2003 10:36
Aktiv.: 0.70
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 12:44 pm    Naslov sporočila:  Navodila za stružnico Odgovori s citatom

Preskeniral sem navodila, ker so malo boljša od onih na njihovi strani.
Kot je že Silvo napisal, je takšna mašinca čisto dobra za kakšno mehanično ali avoelektrikarsko delavnico, ko si lahko sam postružiš kakšno pušo za zaganjač,
poravnaš kolektor na rotorju in podobne zadeve. Stružnica je majhna in ne zasede veliko prostora.Seveda je treba vedeti, da to ni profesionalna stvar in za to tudi ni namenjena.Toda ko rabiš narediti kakšno manjšo stvar, pa zelo prav pride.

STRUZNICA_NAVODILA.doc
 Opis:
Navodila za stružnico COMPACT 300

Download
 Ime datoteke:  STRUZNICA_NAVODILA.doc
 Velikost datoteke:  1.53 MB
 Downloadano:  49 krat

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšno podobno velikost smo imeli v službi in sem kar večkrat stružil drobne stvari.Je pa kar v redu.Čeprav bi raje malo večjo stružnico.Na spletni strani sem,da eden,mislim japonec izdelal stružnico.To je www.livesteaming.com/articles/tajima/lathe.html in tam najdeš sliko homemade stružnico.Pa že malo znam angleško.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

He, he Andrej najprej je treba eno kupit, da imaš orodje, da jo lahko začneš delati doma Wink
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 2:43 pm    Naslov sporočila: icon_funny  Odgovori s citatom

Silvo,tako je.
Nazaj na vrh
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za slično, če ne enako stružnico se pogovarjajo tudi tukaj
Vajdo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No po prespani noči in pa da bo doma mir imamo novo družinsko članico. Potrebno jo je še očistiti, ker so jo pošteno podmazali. Twisted Evil

P2220026.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  202.37 KB
 Pogledana:  168 krat

P2220026.JPG

P2220027.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  205.78 KB
 Pogledana:  81 krat

P2220027.JPG

P2220030.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  205.13 KB
 Pogledana:  87 krat

P2220030.JPG

P2220032.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  207.38 KB
 Pogledana:  75 krat

P2220032.JPG

P2220033.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  195.81 KB
 Pogledana:  117 krat

P2220033.JPG

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mirkatmir je napisal/a:
Za slično, če ne enako stružnico se pogovarjajo tudi [url=h**p://www.strojnistvo.com/viewtopic.php?t=4734]tukaj[/url]

Ha, ha, ampak to je bistvena razlika v primerjavi s kitajko iz interdiskonta Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vajdo, ko jo boš pognal poročaj. Po pravici povedano, tudi sam razmišljam o nakupu. Bolj kot strošek me skrbi kam to dati. Tam, kjer bi stala, bi bilo v trenutku kup svinjarije, pa razne navlake, pa še ostružki ter elektronika ne gre najbolj skupaj Evil or Very Mad Zato je ne bi imel v delavnici. Že steberni vrtalni stroj "mi dela" dosti svinjarije. Sad
Vajdo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2006 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom poročal. Samo da v petek dobim nože. Jaz jo imam kar na pisalni v sobi. No ja eno noč. Pol gre pa v delavnico, bo pa ločeno od finega posla. Dogradil si bomše lučko za osvetlitev ter pumpo za emulzijo.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni