www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

razsmerniki kateri?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 3975
Aktiv.: 25.51
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 27, 2013 8:19 pm    Naslov sporočila:  razsmerniki kateri? Odgovori s citatom

Pozdrav
Za rezervno napajanje hiše (luči, radio, tv, hladilnik, ...) bi rabil razsmirnik. Katerega vzeti? Z kvadratnim izhodnim signalom, modified sinus, ali čisti sinus?
Razlika v ceni je kar, kakšne pa so prednosti?

Koliko močen inverter bi moral vzeti, da zmore zagnati hladilnik (skrinjo)?

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član



Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Prispevkov: 4743
Aktiv.: 30.43
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 27, 2013 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od naštetega bo težil edino hladilnik, pa še to ne toliko zaradi oblike napetosti kot zaradi zelo velikega zagonskega toka. Še 1kVA agregatu znajo kompresorji delat preglavice...

Čistega sinusa praktično ni, še vsi kar sem jih gledal z osciloskopom so bili nek kvadratni zmazek. No, res pa nisem imel kakih pregrešno dragih profi zadev pod prsti.
Pravi sinus rabiš kvečjemu za barvne CRTje (demagnetizacija), pa motorji tečejo tišje, brez bruma.

Vse kar pa ima stikalni napajalnik pa deluje praktično na karkoli s p-p okrog 310V, tudi na enosmerno Wink

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1567
Aktiv.: 10.05
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 27, 2013 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Važno je tudi, koliko voltni sistem akumulatorjev si si zamislil. Sčasoma boš kje izvohal kakšne poceni solarne panele in z njimi pokril terasico,... Wink

Če rabiš za testirat imam Socomec 3kVA (2x4kos 12V/7Ah)
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=33406
In Socomec 1kVA (2x12v/7Ah), ki ne polni akumulatorjev
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=33680

_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 3975
Aktiv.: 25.51
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2013 4:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamislil sem si 24V (2x12V/100Ah) ,ker imam accu doma.
Samo vraga, kaj ko sem na ebayu ravno naletel na licitacijo (in dobil) za dobrih 200€ 3kW/12kW peek pure sinus razsmernik z integriranim polnilcem 12V. Tip 100% zagotavlja, da bo pognalo hladilnik do 600W.
Sam razsmernik ima 20kg kar tudi da nekaj vedeti. Bomo videli, ko prispe roba

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 1885
Aktiv.: 14.91
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2013 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš tako slabo distribucijo, da si pogosto brez električne napetosti?

Pri nas je izpad nekajkrat letno, o tem sploh ne razmišljam, saj ni samo enkraten strošek, tu je še vzdrževanje (accuji, stand by porabljena energija...). Se mi zdi, da je to precej drag špas.

Si mogoče naredil kako kalulacijo, me zanimajo rezultati...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 3975
Aktiv.: 25.51
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2013 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Niti ne
stand by ne porabi praktično nič. Sistem je fizično odklopljen. Accu, ko so napolnjeni držijo kar nekaj časa brez polnjenja.
Izpadi niso pogosti. 3-4x letno. Je pa neprecenljivo imeti meso še vedno hladno medtem, ko si ti na morju in je doma strela vrgla ven FID ali zvečer, ko veter vrže drevo na dalnovod in ti lahko v miru vse pospraviš in se odpraviš spat.
Sicer pa lahko razsmernik odneseš na teren, ko rabiš za črpati vodo za zalivanje, itd...

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Prispevkov: 1
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2013 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1923
Aktiv.: 12.34
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2013 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Za rezervno napajanje hiše (luči, radio, tv, hladilnik,

UPS že vsebuje vse potrebno za preklop porabnika na napajanje iz baterij. Kako boš to izvedel z razsmernikom ?
Razsmernik ni sinhroniziran z omrežno napetostjo. Če želiš izvesti "brezprekinitveni" preklop, je pri povratku iz razsmernika na omrežje lahko med viroma 2x 1,41 x 230V.
Porabniki, ki jih navajaš, ponavadi niso skupaj. Ali obstoječa elektroinstalacija omogoča napajanje samo željenih porabnikov ? Kaj pa FID stikalo?
Glede na želje (nekajdnevno napajanje hladilnika), boš rabil baterije s precejšno kapaciteto.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 3975
Aktiv.: 25.51
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2013 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UPS nepotrebno kuri elektriko. Mene ne moti, če ostanem par sekund brez luči, da rele preklopi (ne more pridi do stika z zunanjo napetostijo) in da se pobere razsmernik.
Inštalacijo pa ravno povezujem, tako da lahko napravim kar želim Wink
Trenutno imam v baterijah 2.4kWh (2x 100Ah)
banalni izračun: moč kompresorja 50W, deluje pol dneva = 50W*12h = 600Wh
2.4kW/600Wh = 4 dni v idealnih razmerah seveda, ampak zagotovo več kot 2. dni

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1923
Aktiv.: 12.34
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2013 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da boš uporabil svinčene baterije.
Min napetost je odvisna od toka praznenja. Zaradi velike kapacitete in razmeroma majhnega toka praznenja lahko razsmernik baterije izklopi prepozno, tudi če ima to funkcijo.
Večina proizvajalcev priporoča polnenje skladiščenih baterij vsaj na 6 mesecev.
Baterije imej nekje, kjer poleti ni preveč vroče. Temperatura zelo vpliva na življensko dobo.

Če ti kaj pomaga PDF podobne baterije.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Prispevkov: 3104
Aktiv.: 21.74
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2013 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da povežeš vse porabnike na razsmernik, moraš tri faze združit v eno, ko bo razsmernik deloval. Seveda odpadejo 3 F porabniki.
.

_________________
3 x 3 = 9
ena dalje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Domenius
Član
Član



Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Prispevkov: 1188
Aktiv.: 7.62
Kraj: Trbovlje, LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2013 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priporočam nakup kvalitetnega (beri dražjega) razsmernika, tisti ceneni so mi povzročili nekaj dela, saj sem moral popraviti že nekaj stvari, ki so bile priključene gor. Drugače so pa tile razsmerniki kar muhasti.. eni nočejo prižgat navadne varčne žarnice, med tem ko kompresor hladilnika brez problemov zaženejo, tudi ko so accuji že skoraj prazni. Na druge lahko daš skoraj kar želiš, pa se zaplete pri hladilniku itd.. V glavnem priporočam ti, da opraviš čimveč testov oz. se pozanimaš o razsmerniku preden ga kupiš. Žal ti oznake oz. proizvajalca od našega "dobrega" ne morem napisat, ker je enih 300km stran Smile.
_________________
It's electric!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Strojnik23
Član
Član



Pridružen-a: Ned 19 Mar 2017 9:17
Prispevkov: 20
Aktiv.: 1.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2018 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odločam se za nakup razsmernika 12 VDC / 230 VAC.
Gledam tega https://www.amp-solar.com/cisti1000w
A ima kdo že izkušnje? Morda priporočate katerega drugega.
Kupujem ga predvsem za sublimator (čebelarstvo), ki ima grelec cca. 250 W.
Ali je ta razsmernik tudi v redu za priklop zamrzovalne omare, skrinje, hladilnika (zagon kompresorja)?

_________________
Nisem električar, imam pa veselje...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1306
Aktiv.: 8.89
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 06, 2018 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi vzel firmo z večletno tradicijo ... cena ni dosti višja.

€ ne rastejo na drevesu

https://www.schukat.com/schukat/schukat_cms_en.nsf/index/CMSDF15D356B046D53BC1256D550038A9E0?OpenDocument&wg=L9759

lp.

_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 923
Aktiv.: 8.55
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 06, 2018 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale schukat ima meanwell kar konkretno ceneje od TME, sploh pa od SLO mean well.
Si že kaj kupil od njih, so v redu?

_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2299 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group