www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Agregat
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2372
Aktiv.: 14.69
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Batman je napisal/a:
@beny1989 Dokler se boš zavedal da je ta agregat močan cca 2,5kW in da imaš na fazo le 1/3 te moči, bo znal dolgo delat..

Tako slabo pa spet ni.
Najbrž je za ohmska bremena kakšen 1.8kW po fazi.

_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
beny1989
Član
Član



Pridružen-a: Sob 26 Jan 2013 15:34
Prispevkov: 35
Aktiv.: 0.40
Kraj: Prevalje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
Batman je napisal/a:
@beny1989 Dokler se boš zavedal da je ta agregat močan cca 2,5kW in da imaš na fazo le 1/3 te moči, bo znal dolgo delat..

Tako slabo pa spet ni.
Najbrž je za ohmska bremena kakšen 1.8kW po fazi.


No kot sem napisal, obremenil sem ga s čajnikom ki piše da ima moč 1850 do 2200w na eni fazi in je deloval brez problema malo se je stresu ob vklopu čajnika to je pa to .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2176
Aktiv.: 15.07
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot že nekajkrat omenjeno: kupiti je treba enofazni agregat, najbolje 4 taktni, ne dvotaktni, kot je bilo predlagano, moči naj ima najmanj 2 kW oziroma bolje 3 kW (kVA, če smo natančni).

Porabnike, kot je recimo indukcija se v teh primerih zasilne rabe ne sme uporabljati, saj je treba vezati na 3 fazni hišni priklop 3x po eno fazo iz agregata. Tako večfazni porabniki ne pridejo v poštev, rešitev je mali plinski gorilnik ali kaj podobnega.

Obvezno je treba preurediti inštalacijo in vgraditi 4 polno 1-0-2 stikalo, ki loči mrežo od agregata.

V ekstremnih razmerah se je treba obnašati bolj racionalno in treba je biti bolj skromen, kot je to v navadi v navadnih življenjskih okoliščinah.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2176
Aktiv.: 15.07
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po navadi imajo možnost priklopa 1, 2 ali 3 faz. Če imaš na voljo 3 faze, je najbolje uporabiti vse 3. Če imaš 1 fazo, pač uporabiš eno. 2 fazi... No ja, bolje, kot ena, in slabše, kot 3. Ni pa ravno zdravo uporabiti indukcije na agregatu, sploh kake boost ali fast funkcije, ki povečajo moč. Na agregatu se hitro spozabimo in mislimo, da je vse normalno, kot da smo na omrežju. Zato je bolje ne uporabiti takih stvari, da si ne naredimo medvedje usluge in skurimo agregat in še kaj zraven.

Pa še ena prigoda z uporabo agregata... Večji bencinski servisi imajo agregate. Če slučajno pozabijo natankati agregat, se potem, ko je tank prazen lahko je****, pod sabo imajo lahko 30000 l goriva, pa ga ne morejo tankat, ker ni elektrike. Ja, treba je misliti prej, ne potem... Ravno tako doma. Bolje biti bolj skromen, kot pa se delati, kot da ni nič in uporabljati vse po spisku.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2176
Aktiv.: 15.07
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko, ampak 2 ali 3 kW v hiši je kar hitro... Močnejših agregatov pa ljudje po navadi nimajo. 2 kuhališči lahko z lahkoto presežeti to vrednost, hitro se človek spozabi in prižge še kaj ter preobremeni agregat.

V teoriji je vse mogoče, vendar v praksi imajo ljudje redko več, kot 3 kW enofazni agregat, saj smo takoj na 700, 800 in tudi preko 1000 €, za agregate moči, 4, 5, 7 kW ali več.

Zato bi svetoval, da naj kupijo agregat za 200 € in nato še en prenosni plinski kuhalnik, ker to je poceni in vedno zanesljivo dela. Govorimo o par 10 evrih.

Jaz ne bi upal dati roke v ogenj, da mi bo pustil agregat nedotaknjeno elektroniko na indukciji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2372
Aktiv.: 14.69
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker je toliko panike nad temi špicami....
Da boste mirno spali lahko na generatorjev izhod priključite ločilni transformator namagneten do konca 2T+ . Izkoristek bo slabši, a vsaj špic ne bo Smile

_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2176
Aktiv.: 15.07
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jah, ne vem povej malo več. Misliš, da te poceni agregati so ok glede špic? Jaz imam kar slab občutek. Na zaupam jim. Danes ti elektronika odpove, četudi je na priklopljena indukcija na omrežje.

Jaz sem še vedno mnenja, da se agregat uporablja samo za zamrzovalno skrinjo, hladilnik, luči, centralno kurjavo, hidrofor/hidropak ter kako malenkost. Nikakor pa ne za bojler, indukcijo, toplotno črpalko, zabavno elektroniko, računalnik. Pralni in pomivalni stroj pogojno, če je agregat vsaj 3 kW in je izpad daljši od nekaj dni. Vsak lahko preživi nekaj dni brez pranja perila, če se to vleče cel mesec, je pa druga pesem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2372
Aktiv.: 14.69
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz na Pramac Inverter 2000 s Hondinim motorjem (sedaj so Robin) priključujem elektroniko, ki je bistveno dražja od vsega naštetega. Že leta....
Kako pa je s Kitajci, nimam pojma. Klik
Moje mnenje je, da so bolj problematični 3f agregati z zelo neenakomerno obremenjenimi fazami, še posebej tisti, rumenega izvora s porazno regulacijo.

_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2176
Aktiv.: 15.07
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je čisto drug nivo. Prvič, tvoj agregat je bistveno dražji in močnejši, povrh vsega je inverter. Na inverter priznane znamke si jaz upam priklopiti tudi drago napravo.

Govorimo o kitajcih za 200€, 2 kW. Bi upal na to čudo priklopiti tvoje oddajnike?

Jaz ne bi tvegal uničenja agregata in indukcije. To je moje mnenje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 589
Aktiv.: 4.17
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

qwertz je napisal/a:
Tole je čisto drug nivo. Prvič, tvoj agregat je bistveno dražji in močnejši, povrh vsega je inverter. Na inverter priznane znamke si jaz upam priklopiti tudi drago napravo..........


Mogoče za nekoga malo smešno vprašanje, pa vendar.
Kakšno funkcijo ima inverter-ja pri agregatih? Verjetno zanesljivejša regulacija napetosti?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankoc
Član
Član



Pridružen-a: Pon 26 Apr 2010 6:59
Prispevkov: 25
Aktiv.: 0.21
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še eno moje vprašanje:Zakaj na agregat ne smem priključit bojler?Kaj ni to samo omski porabnik?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbrane
Član
Član



Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Prispevkov: 518
Aktiv.: 3.32
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kdo pravi da ne smeš prilkjučiti bojlerja na agregat - vendar vedi da ima 80 ali 100literski bojler najmanj 1,5kW grelec ( prej 2kW ) in zato pri 2kW agregatu ne bo nič ostalo za bolj pomembne male porabnike ( luči, obtočne črpalke, modem ,... ). To ima za posledico seveda tudi večje nihanje napetosti ob vklopih in izklopih termostata v bojlerju.
Če pa imaš 3fazni agregat pa moraš gledati kako imaš porazdeljene posamezne -večje - porabnike po fazah.

LP

_________________
En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 1055
Aktiv.: 8.85
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ arksi :

Funkcija inverterja je, da poganja enosmerni motor kompresorja s spremenjljivo močjo (ali za izmenični motor s frekvenčno regulacijo), Tako se npr. Panasonic inverter split klima obnaša do omrežja kot spremenljivi ohmski upor (meril in testiral z univerzalcem svojo nekdanjo). Ko štarta npr. štarta na 1/4 kW moči zunanja enota z malimi obrati in nato povečuje moč/obrate kompresorja do max v roku ene minute, nato dela na full npr. 1kW koliko treba ter nato spusti moč/obrate počasi nazaj na minimum in dela na min toliko časa, da se notri ogreje/ohladi na nastavljeno temperaturo; nato izklopi zunanjo enoto ... ciklus se ponavlja. Prijazno je do enakomernejše obremenitve omrežja in varovalk v bajti Angel

Prednost je tudi ta, da pri priklopu/izklopu na omrežju ni špic (luči ne utripnejo!), boljši je izkoristek in elementi klime so manj izpostavljeni temperaturnim/mehanskim šokom. Pa dlje dela z manjšo močjo kot navadna, torej je manj časa izklopljena (tudi notranji del!), kar je pomembno predvsem pri ogrevanju, ker pri navadni se tudi večkrat izklaplja/vklaplja in pri gretju kmalu občutiš, hladneje, ko neha pihat !!! . Torej za ogrevanje kot glavno = inverter klima; za poleti za hlajenje samo, pa je "bolje"/ceneje navadna ! To so moje izkušnje ...

@ jankoc :

Sej ne da ne smeš priklopit bojlerja, problem je če je gor še kaj kar ima elektroniko, ki lahko hitro odleti, ko bojler vklaplja in izklaplja termostat, pa takrat se malo kolca tem bolj švoh domačim agregatom (ker ne utegnejo slediti hitrim spremembam in se jim za kratek čas zbluzi napetost (idealno za kurit občutljivejše stvari) Wink ..
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19  Naslednja
Stran 17 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group