www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Agregat
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 17, 18, 19  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Zmelly
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58
Prispevkov: 128
Aktiv.: 0.74
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ Spajky


Hmmm... ne vem kdo je omenjal klimo. Pa tudi če bi jo, dvomim, da se klima z inverterjem obnaša kot ohmski porabnik.

Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 1055
Aktiv.: 8.86
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se obnaša na 230V~ strani kot spremenjljivi kao Upor v praksi Wink ker za vhodnim filtrom napajanja je močnostni usmernik z glajenjem; dalje za furanje motorja kompresorja pa PWM vezje vsaj na par 10Khz impulzno ... tipične napetosti na teh motorjih pa so, če se ne motim okoli 48V enosmerne ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kobranka
Član
Član



Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Prispevkov: 3403
Aktiv.: 28.79
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ni bila nekje neka debata, da se da navaden, kitajski 3 fazni agregat prevezat na enofaznega? Sicer ne vem natančno kaj vse je treba porihtat ampak s tem se potem, da doseči enakomerno obremenitev po vseh treh fazah, pa čeprav je potem nanj priklopljen samo enofazni bojler.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2176
Aktiv.: 15.08
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In zakaj bi to počel? Prodaš 3F kitajca in kupiš drugega 1 faznega kitajca. Čisto enostavno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član



Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Prispevkov: 3403
Aktiv.: 28.79
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko iščeš 1 faznega od 4 kW naprej za kakšne ugodne denarje rata to potem že malo muja, 6 kW pa sploh.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2176
Aktiv.: 15.08
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer pa niti ne vem, kje si ti slišal, kaj si ti to slišal... Daj malo dokaži, o čem je govora. Kolikor vem, so 3 navitja, vsaka zamaknjena za 1/3 oziroma 120°. kako bi iz tega naredil 1 faznen agregat mi ni jasno. Ali je to spet rekla kazala sistem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
transalp
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08
Prispevkov: 320
Aktiv.: 3.35
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 18, 2014 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom sem poceni odkupil kitajski trifazni agregat z dizelskim motorjem in ga bom v bližnji prihodnosti predelal v enofaznega, vendar z zamenjavo celotnega električnega generatorja. Kupil sem po dimenzijah povsem enak (s konusom gredi vred) nov kitajski enofazni sinhronski generator z regulatorjem - cena je bila 250 EUR. Stari 3f stroj je tako ali tako v okvari in, po besedah prodajalca agregata, potreben previtja. Dizelski motor agregata je cenena kitajska kopija Yanmara, mislim da modela L100, in k sreči deluje brezhibno.

Zgolj s kako prevezavo obstoječega 3f statorskega navitja predelava na 1f ni mogoča, verjetno pa obstaja možnost previtja statorja. O tem sem se hotel tudi posvetovati z nekim starejšim mojstrom za previjanje motorjev. Statorska pločevina za 3f stroj je narejena tako, da so utori enakomerno razporejeni po celotnem obodu statorja, fazna navitja pa so v utorih krajevno razporejena pod kotom 120 stopinj. Vprašanje je, kako v te utore spraviti 1f navitje, koliko utorov vmes pustiti praznih itd., verjetno pa previjanje ne bi bilo poceni.

Predelava 3f -> 1f zahteva tudi predelavo ali zamenjavo električne omarice na agregatu. Treba je zamenjati instalacijski odklopnik (avtomatsko varovalko), voltmeter ima neustrezen doseg itd. Najverjetneje bom v novo omarico vgradil turški digitalni multimeter za 1f agregate "Datakom DM-0301", ki meri napetost, tok, frekvenco, delovno moč in kosinus fi. Za vgradnjo DM-0301 je potreben še ustrezen tokovni transformator, ki mi ga je pred kratkim prijazno odstopil član našega foruma "ptc".

_________________
Življenje je spolno prenosljiva bolezen s stoodstotno smrtnostjo.
Rodimo se goli, mokri in lačni. Nato gre na slabše.
Ko sem začel, nisem imel ničesar. Večino tega imam še danes.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janbar
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Nov 2006 17:59
Prispevkov: 81
Aktiv.: 0.50
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 23, 2014 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobi se tudi 3kw in 6kw enofazne agregate z diesel motorjem. Cene pri nas cca 800+DDV in 1300+DDV. Pri proizvajalcu direktno nekaj cenejši.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1347
Aktiv.: 8.17
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2015 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kolikor kdo potrebuje delujoč 3f elektromotor za manjšo hidroelektrarno (ali za kakšen pogon... črpalko) ... moči 15kW 970vrt/min z vezavo D/Y 220/380 (55/32 A) naj javi da dobi podatek kje si ga lahko odmontira z industrijskega stroja.

EDIT:

Sem dobil podatek da je cca 20kg bakra v njem...

tako da cena motorja z jermenico + še dodatno jermenico s stroja nebi smela presegati 150€.

Lp.

_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
S56NC
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 17:26
Prispevkov: 280
Aktiv.: 2.50
Kraj: Strmca-Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2015 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na odpadu Dolenc v IOC Neverke pri Pivki je na zalogi zmeraj kakšen sinhronski stroj pod 10 kVA.

Zadnjič sem spraševal enega od dole, če ve kaj je uporabil za stojalo, ko se je lotil rezat neke palice. Pa je bil dober meter velik 3.5 kVA Twisted Evil Že nekaj časa je eden tam pod stiskalnico tako da če kdo rabi...

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 701
Aktiv.: 4.04
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2019 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borut000 je napisal/a:
Za občutljive naprave bi bilo verjetno dovolj za agregat priključiti ups ki je stalno v režimu delovanja ko sam generira sinus in frekvenco ter je zaščita proti špicam in motnjam, verjetno da bi delal tudi brez baterij, tako da tak rabljen ups tudi ne bi predstavljal velik strošek za nakup.


Ali lahko kdo napiše znamko ali povezavo do takega UPS-a.

Pa še to, ali zadostuje za enofazni hišni priključek 1x25A, preklopno končarjevo stikalo 1-0-2 dvopolno, za preklop mreža - agregat?

LP,marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1960
Aktiv.: 11.28
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2019 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

qwertz je napisal/a:
Sicer pa niti ne vem, kje si ti slišal, kaj si ti to slišal... Daj malo dokaži, o čem je govora. Kolikor vem, so 3 navitja, vsaka zamaknjena za 1/3 oziroma 120°. kako bi iz tega naredil 1 faznen agregat mi ni jasno. Ali je to spet rekla kazala sistem?

Vezavo 3f generatorja je potrebno spremeniti iz zvezde v trikot.
Nekateri agregati imajo za ta namen vgrajeno stikalo.
Moč takšnega agregata v 1f načinu je cca 2/3 3f moči.

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spužva
Član
Član



Pridružen-a: Sob 14 Jul 2007 10:03
Prispevkov: 55
Aktiv.: 0.35

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 18, 2019 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tale post je pa zame nekaj čisto novega.
Vsi generatorji (od nekaj W do nekaj 100MW) so vezani v zvezdo.( Pa pustmo asinhronce za mHE in ostalo domačo proizvodnjo, pa še tam mislim da so vsi zvezda)
Takega agregata, da bi ga s stikalom preklopil iz zvezde v trikot še nisem videl.
V trikotu nimaš fazne napetosti, torej mora biti medfazna ustrezno nižja za enofazne porabnike.
Moč ene faze pri trifaznem agregatu je tretjina nazivne moči agregata.
Go figure tvoje številke?????
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AndrejKam
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 17 Dec 2019 22:44
Prispevkov: 5
Aktiv.: 1.33
Kraj: Šk.Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 17, 2019 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo. Upam, da ta tema o agregatih še deluje.
Skratka, znanec mi je dal starejši agregat, kateri naj nebi deloval. Sem poštimal motor in stvar deluje. Sem se odločil da tudi elektro del malo porihtam. Nove vtičnice, dodal bom vorovalke, itd. Sedaj me pa zinima če kdo po slikah prepozna tip tega agregata. Najbolj me zanima ali je to 3f agregat in sta v rabi somo 2f. Ali gre za kaj drugega. Srednje stikalo ima pozicije 1-0-2. Ena vtičnica deluje vedno, neglede na pozicijo stikala, druga vtičnica pa deluje na poziciji 2. Ne štekam fore Smile Če je 3f ali lahko dodam 3. vtičnico.



20191217_095040.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.15 MB
 Pogledana:  11 krat

20191217_095040.jpg



20191217_095732.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.23 MB
 Pogledana:  6 krat

20191217_095732.jpg



20191217_102040.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.4 MB
 Pogledana:  5 krat

20191217_102040.jpg



20191217_102058.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.84 MB
 Pogledana:  5 krat

20191217_102058.jpg



20191217_102123.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.22 MB
 Pogledana:  3 krat

20191217_102123.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 700
Aktiv.: 11.16
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 18, 2019 1:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matr ejga, podoben agregat imam doma, sem ga dobil od soseda... no, zamenjal sem... jaz sem njemu dal 2000W enofazni bencinski agregat, ki tehta slabih 50kg, on pa meni tole težko kravo z dizel motorjem, ropota kot en pasquali traktor, da ga zalavfaš na štrik moraš biti ornk junc, oziroma je treba imeti pomočnika da bo držal ventil za dekompresijo.

Generator je SEVER ali Rade Končar, ne vem koliko je močan, menda 5kW ali 5,5kW , moram pogledat in nekaj ni v redu z njim, ker daje ven 160V, lahko da so zanič kondenzatorji v tisti škatli spodaj. Nisem ga še rabil, imam še en bencinski 2000W agregat Nutool, zato odlašam s servisom, treba zamnjat olje v motorju, oziroma narediti redni servis in pregledat vse po vrsti in ga potem malo prelavfat vsaj ene par ur.

Bi ga moral zvlečt ven iz barake na njivi (200m oddaljen vrt, ni pri hiši) in malo poslikat, prepisat podatke iz generatorja...

Tale tvoj agregat nima 3F vtičnic, moj ima eno 5 polno 3F vtičnico in 1F vtičnico/e, zdaj pa res ne vem koliko 1F vtičnic ima Rolling Eyes

Ne vidim logike zakaj 5 kondenzatorjev d'oh! bi se priporočal za kakšno shemo, če ima kdo, kaj je tole za ene sorte generator in kako se poštelajo kondenzatorji in kako vplivajo na napetost.

Moj je podoben temu
http://www.5mp.eu/honlapkepek/severservis/e4imlhmGCp/nagy/nov_agregat.png
in temu
https://www.timockioglasi.com/components/com_djclassifieds/images/item/17160_66688863_369443293758138_1324702505476554752_n_thb.jpg

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 17, 18, 19  Naslednja
Stran 18 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 45 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group