Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Pon Apr 14, 2014 2:10 pm Naslov sporočila: linearni motor za vratno zaporo |
|
|
Prečesal sem vso ''kino'' od Alibabe do 40 razbojnikov vendar nikjer ne najdem linearnega motorja kot so uporabljeni na motorno gnanih vratnih zaporah.
Klik in Klik
Kot sem opazil imajo te vratne zapore na motorjih svoje logotipe in so vsak po sebi malo drugačne. Ker jih bom mogoče potreboval malo več kot samo vzorec menim, da mi bo lažje jih dobiti na trgu kot pa od proizvajalca kot rezervni servisni del.
Ali mi lahko kdo svetuje kam naj se obrnem, kam pošljem mejl ali ce je kdo naletel na kaj takega da mi poda link..... Naivno sem menil da bom to našel na kitajskem preko kake ''podstrani'' ponudnika vratnih zapor - ampak kot da na ne bi imeli nič motoriziranik na kitajskem
_________________ -
"Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka." Leonardo Da Vinci |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tamy Član

Pridružen-a: Pon 28 Dec 2009 17:00 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.52 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2014 6:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz že dalj časa iščem tak motor in prav tako nisem uspel najti nič.
_________________ Clovek se celo zivljenje uci! Tamy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2014 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot kaže tu ne bo zmage..... Ker sedaj z razmahom 3D printa je tudi samoizdelava prototipa olajšana..... gremo v samogradnjo.
Za to pa bi potreboval DC 12/24 V motor z ''gearbox'' na osi 800 - 1200 obrati in premerom motorja do 20 - 22 mm
Rad bi da bi z vijačnico lahko premagal cca 20mm v dobi 1s vsekakor pod 1,5s...
lepo bi bilo če ima integrirano vijačno os. (ta na sliki je nima - je prosto nasajena na os motorja, ki je po sredini zareskan)
Če bi vseboval še kak senzor, ki bi ob preobremenitvi javil bi bil že bonus. Ta na sliki ima nekaj takega vgrajenega sa ko prekorči 1.5 A se ustavi in piska.
Za krmiljenje pa bi za začetek uporabil kar arduino nano platformo...
A je kdo pri prečesavanju aliexsprea, ebaya, evropskih ali domačih maloprodajnikov naletel na kaj uporabnega? se priporočam za povezavo namig kam pogledat.
Sem kar nekaj ur zmetal stran pa nisem še nič ''pametnega'' našel..
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
123.15 KB |
Pogledana: |
25 krat |

|
_________________ -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2014 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
V naslovu si omenjal "linearni motor".
Sedaj pa kažeš fotografijo pogona z navojnim vretenom. To sta dva zelo različna pojma.
Takšen pogon pa celo nekdo v malih oglasih ponuja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2014 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
V naslovu si omenjal "linearni motor".
Sedaj pa kažeš fotografijo pogona z navojnim vretenom. To sta dva zelo različna pojma.
Takšen pogon pa celo nekdo v malih oglasih ponuja. |
Upam, da je sedaj kaj bolj jasno - to vreteno pomika jeziček ki se giblje linearno...
Še vedno nisem nič primernega našel..
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
14.66 KB |
Pogledana: |
8136 krat |

|
_________________ -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Pet Apr 18, 2014 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
http://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&IndexArea=product_en&CatId=&SearchText=linear+actuator
Za iskanje sem porabil 7 sekund |
zdaj mi pa iz tega linka podaj vsaj enega ki ustreza napisanemu v mojih dveh postih...
vsaj premer pod 22mmm da ga v gabarite vratnega motorja stlačim...
_________________ -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Ned Apr 20, 2014 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče kaj takšnega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2014 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
sem tudi selenoide gledal samo za moj namen ne ustrezajo rad bi namreč imel možnost nastaviti skrajne točke s kakimi mikro-stikali - to pa je v bistvu samo ven ali not pa še prekratke hode imajo.
Nekako sem prišel do ugotovitve da bi bil najbolj kak 18-22mm premer motorček s planetarnim redugtorjem ki bi pri 12/24V dal ven 8000 - 1200 obratov - lahko tudi kak drugi menjalnik samo potem bi potreboval še zobniški prenos - regulacijo kar mi potem zašade še v izkanje primernih zobnikov in spriralen prenos iz OS-i motorja na zobnike...
Samo niesemše našel ustreznega - zato še vedno oszaja povpraševanje tule
_________________ -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2014 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Za to pa bi potreboval DC 12/24 V motor z ''gearbox'' na osi 800 - 1200 obrati in premerom motorja do 20 - 22 mm |
Zakaj tako veliko število obratov in kakšen bo korak vretena?
Vparašanje pa je še kako si predvidel zasilni odklep?
Narediti ključavnico na motorni pogon ni težko, težko je izvesti še zasilni odklep.
Motor boš težko izbral glede na fizično velikost in število obratov, pomembna je tudi moč motorja.
Če ne boš potreboval velike moči ti mogoče odgovarja ta:
http://www.conrad.de/ce/de/product/244163/GETRIEBEMOTOR-150-TYP-20G/?ref=reco
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2014 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bi bilo za sprobat - žal sem bolj bogi v nemščini, da bi dalje pobrskal.
Ta ima namreč samo 200 rpm pri 12V kar je dobre 3,3 obrate na sekundo - kar pa mi je veliko premalo saj bi v tem primeru spiralna OS bila zelo položna s tem pa izgubim tako na moči kot na samozapiralnem elementu navojne osi.
Vem, da ima mehanika v vratni zapori zaradi kinetike svoje zahteve - potrebujem tak linearni pogon ker mi gabariti in hitrost ustrezata predvsem zaradi pritrditve in vgradnje.
Vsi linearni aktuatorji, ki sem jih do sedaj pregledal (nekaj tudi preizkusil) so delani po istem kopitu ''Bat z navojem v batnici skozi katerega gre navojno vreteno spodaj gnano z motorjem ki je postavljen vzporedno ob batnico..... to pa za sabo potegne gabarite ki mi niso všeč. KLIK
Še najbližje bi bil temu linearni koračni motor vendar so tudi ti malo veliki + potrebujejo malo zahtevnejše krmiljenje...
_________________ -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2014 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
So pa ure visenja pred ekranom prinesle uspeh..
800 rpm
120 rpm
in ko smepogruntal pod kaj jih evenditira Conrat .. bo za prvi test .
klik
_________________ -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2014 1:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Če si slučajno spregledal ... motorček iz zadnjega linka ima le 0.008 Nm kar je sorazmerno majhni moči dobrega 2W ... že motorčki za centralno zaklepanje avtov pa imajo vsaj x10 več moči ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2014 8:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Če si slučajno spregledal ... motorček iz zadnjega linka ima le 0.008 Nm kar je sorazmerno majhni moči dobrega 2W ... že motorčki za centralno zaklepanje avtov pa imajo vsaj x10 več moči ...  |
Ja spregledal - sem bil preveč vshičen, da sem pri nas našel....
Sem pa našel še tole ... precej večji moment in držalni tok http://www.prohobi.net/si/index.php?akc=podrobno&stvnart=3379
Me pa zanima me pa zanima kako bi se obnesel pri 12V če nebi bilo prehudo tole zanj... alternativa je regulirano na 9 VDC to bi pa trajno šlo verjetno (itak da bi omejil na 1,5A - 2A)
Predvidevam da bi se povečali vrtlaji samo ker je močnejši bi tudi navojno vreteno lahko raztegnil ....?? --- Nabavit pa probat -- tud ni taka cena če dim pobegne z motorja
_________________ -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2014 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta je že precej močnejši. Glede na to, da bo napajan le kratek čas 9V zanj ne bi smel biti problem.
Bi ti pa predlagal, da se izogneš navojnemu vretenu zaradi zasilnih odklepov kot je že omenil Vlado. Avtomobilska zaklepanja imajo zato namesto navojnega vretena zobato letev, ki omogoča tudi ročen pomik ker nima velikega samozavornega delovanja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|